Posto moj Crunchman nema svoj kabinet nego svaki put moram da 'pozajmljujem' cabinet sa drugih pojacala... javila mi se ideja da uradim matching cabinet za njega...
Prvo je morao da padne izbor: kakav i koji kabinet...Posto je crunhcman na nicijoj zemlji izmedju Bassmana i Plexija dilema je bila ocigledna...da li 4x12 Celestioni zapakovani u zatvorenoj kutiji od brezove sperke (kako mu furaju rodjaci po ocevoj strani klana Marshall), ili pak 4x10 Jenseni u open back cabinetu od borovine (na ujcevinu: pleme Fender, bratstvo Bassman) ...
Nije bilo lako odluciti jer ovo pojacalo koje tako fino balansira izmedju ove dvije familije bi suvise definitivnim izborom zvucnika moglo da previse pretegne na jednu stranu.
I izbor je pao...bice to 4x10...ali Celestioni u zatvorenom kabinetu...Pokusavamo odrzati balans izmedju dvije strane okeana...
I tako je poceo koncept 4x10 kabineta. Izbor zvucnika je pao na Celestion G10Vintage.
Sledeci korak je bio nabaljanje materijala...
Brezov sper 15mm u Interkomercu u Visnjickoj...
Tolex je stigao sa Banzaija i to cijela 3 yarda...(imam dovoljno da uradim jos dva ovakva kabineta...) piping takodje...
Ostali hardver polako pristize...nesto banzai, nesto Thoman...
Glavni projektant sam bio ja...neki povrsni uzor bi bili Marshallovi 1965 kabineti ali sam dimenzije uglavnom prilagodjavao svojim potrebama (trazio sam da sirina bude jednaka sirini male Marshallove glave...tj. Crunchmanu).
Moj matori (koji je inace stolar sa pristojno opremljenom radionicom) je pristao da bude glavni izvodjac radova...za skromnu naknadu od jedne gajbe piva, par hiljada komada srafova, i dva noza za glodalicu.
Pocelo je ovako...

a ubrzo je izgledalo ovako

Ovako je izgledala priprema za izradu baffle boarda...

A ovako kostur kabineta kada je sklopljen...

Posto nisam mogao da izvedem uzljebljeno spajanje kao na originalnim kutijama, a posto srafljenje ploce u plocu nije dolazilo u obzir zbog naknadnog obaranja ivica glodalicom, moralo se pribjeci alternativnom rjesenju u vidu letve koja spaja ploce u coskovima sa unutrasnje strane...Super ojacano sa srafovima i drvofixom ovo bi trebalo da bude i cvrsce od originala.
Toliko za prvo ukljucenje...Nastavak slijedi ubrzo