DIY 4x10 Cabinet

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

jcm 800

DIY 4x10 Cabinet

Post by jcm 800 » 04 Oct 2010, 22:52

Prica pocinje ovako...
Posto moj Crunchman nema svoj kabinet nego svaki put moram da 'pozajmljujem' cabinet sa drugih pojacala... javila mi se ideja da uradim matching cabinet za njega...
Prvo je morao da padne izbor: kakav i koji kabinet...Posto je crunhcman na nicijoj zemlji izmedju Bassmana i Plexija dilema je bila ocigledna...da li 4x12 Celestioni zapakovani u zatvorenoj kutiji od brezove sperke (kako mu furaju rodjaci po ocevoj strani klana Marshall), ili pak 4x10 Jenseni u open back cabinetu od borovine (na ujcevinu: pleme Fender, bratstvo Bassman) ...
Nije bilo lako odluciti jer ovo pojacalo koje tako fino balansira izmedju ove dvije familije bi suvise definitivnim izborom zvucnika moglo da previse pretegne na jednu stranu.

I izbor je pao...bice to 4x10...ali Celestioni u zatvorenom kabinetu...Pokusavamo odrzati balans izmedju dvije strane okeana...

I tako je poceo koncept 4x10 kabineta. Izbor zvucnika je pao na Celestion G10Vintage.
Sledeci korak je bio nabaljanje materijala...
Brezov sper 15mm u Interkomercu u Visnjickoj...
Tolex je stigao sa Banzaija i to cijela 3 yarda...(imam dovoljno da uradim jos dva ovakva kabineta...) piping takodje...
Ostali hardver polako pristize...nesto banzai, nesto Thoman...

Glavni projektant sam bio ja...neki povrsni uzor bi bili Marshallovi 1965 kabineti ali sam dimenzije uglavnom prilagodjavao svojim potrebama (trazio sam da sirina bude jednaka sirini male Marshallove glave...tj. Crunchmanu).
Moj matori (koji je inace stolar sa pristojno opremljenom radionicom) je pristao da bude glavni izvodjac radova...za skromnu naknadu od jedne gajbe piva, par hiljada komada srafova, i dva noza za glodalicu.

Pocelo je ovako...
Image

a ubrzo je izgledalo ovako
Image

Ovako je izgledala priprema za izradu baffle boarda...
Image

A ovako kostur kabineta kada je sklopljen...
Image

Posto nisam mogao da izvedem uzljebljeno spajanje kao na originalnim kutijama, a posto srafljenje ploce u plocu nije dolazilo u obzir zbog naknadnog obaranja ivica glodalicom, moralo se pribjeci alternativnom rjesenju u vidu letve koja spaja ploce u coskovima sa unutrasnje strane...Super ojacano sa srafovima i drvofixom ovo bi trebalo da bude i cvrsce od originala.

Toliko za prvo ukljucenje...Nastavak slijedi ubrzo

sirac-šunka
vragolan

Re: DIY 4x10 Cabinet

Post by sirac-šunka » 04 Oct 2010, 23:18

Odlično, obožavam ove DIY teme :kokice:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 05 Oct 2010, 09:01

sirac-šunka wrote:Odlično, obožavam ove DIY teme :kokice:
:1:
:bravo:
:ziveli:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 05 Oct 2010, 11:24

mislim_stvarno wrote:
sirac-šunka wrote:Odlično, obožavam ove DIY teme :kokice:
:bravo:
:ziveli:
:1: :)

vasko

Post by vasko » 05 Oct 2010, 12:02

el 15mm sper optimalna debljina?

nenadnenad

Post by nenadnenad » 05 Oct 2010, 12:18

klasika je 18mm
al 3mm ti nece zafaliti kod prosecnog nacina sklapanja gde ukrucujes sve za prednjom plocom i sa letvama kao na ovim slikama a na kraju krajeva i sa zadnjom stranom ili stranicama bar donekle.

Ja sam spajao gornju,donju, prednju stranu i stranice tako sto sam prvo obelezio rupe za busenje, izbusio recimo dubinu 2\3 shrafa , napravio mesta za upustanje, premazao ploce vlaznom krpom , namazao drvofiksom i zashrafio.
Pre zaobljivanja ivica sam samo izvadio sharafe i posle vratio :) - drvofiks je drzao sve a i nisam morao sve odjednom da vadim.

guv'nor

Post by guv'nor » 05 Oct 2010, 14:51

nenadnenad wrote:klasika je 18mm
al 3mm ti nece zafaliti
Sa tim što Marshall 1965 kabinet, po kome i JCM800 pravi svoj, ima nešto tanji šper, ili 15 ili možda još tanje.
Trenutno je u Rocketovom posedu jedan, pa mož da izmeri čisto radi informacije ako ga ne bude mrzelo.

jcm 800

Post by jcm 800 » 05 Oct 2010, 18:51

guv'nor wrote:
nenadnenad wrote:klasika je 18mm
al 3mm ti nece zafaliti
Sa tim što Marshall 1965 kabinet, po kome i JCM800 pravi svoj, ima nešto tanji šper, ili 15 ili možda još tanje.
Trenutno je u Rocketovom posedu jedan, pa mož da izmeri čisto radi informacije ako ga ne bude mrzelo.
pa iskreno bila je dilema da li 15 ili 18...specifikacije koje sam ja imao kazu 5/8 incha... to je u nasim metrickim mjerama nesto ispod 16mm. Odlucio sam se za 15mm...em je blize propisanoj vrijednosti, em je lakse i za obradu i em je lakse za nosenje...Nesto mi je 18mm djelovao kao overkill da budem iskren...I ovako je jak kao tenk. Ako je do cvrstine, matori ga je utegao kao strunu, djeluje mi nista manje cvrsto od moje dvije oridjidji 1960 (obje Made In UK). :metal:

Hillybilly

Post by Hillybilly » 05 Oct 2010, 20:57

To majstore!!!

:ma bravo: :ma bravo: :ma bravo:

Jedva cekam nastavak... Koji si tolex i grill uzeo?

jcm 800

Post by jcm 800 » 05 Oct 2010, 21:17

Hillybilly wrote:To majstore!!!

:ma bravo: :ma bravo: :ma bravo:

Jedva cekam nastavak... Koji si tolex i grill uzeo?
Hej cao Peco!
Eto ja rijesio da Crunchmanu obezbijedim dostojnu kutiju...Nije to tek neko pojacalo da mora pozajmljivati kabinete od drugih...To je THE pojacalo i mora imati svoj kabinet... :bow:

Tolex crni sa Banzaija...istovjetan sa onim koji je na glavi. Bas ce da ispadne matching cabinet.

Sto se tice grill clotha nisam ga jos porucio...u svakom slucaju bice to Marshallov...vjerovatno standardni crni. Ali se vec par dana premisljam oko varijante sa onim sivim kao na 1960TV cabinetu...
Any suggestions?

Piping vec imam...standardni bijeli...istovjetan onome na glavi...

A uz tvoje dopustenje na centru cabineta bih stavio logo plocicu P&K Audio (onu koju sam dobio uz 2203) da bude bas matching cabinet...Ako se slazes naravno. Kad zavrsim saljem ti slike, pa ti ako ocijenis da je kabinet na nivou standarda P&K Audio firme (sto je viiisoko) ti mozes dati svoj amin da 'ozenimo' Crunchmana.

Rijec o zvucnicima...Za sada cu mu zveknuti samo dvije 10ke...i to kao sto rekoh G10Vintage....Skupo je da kupujem sve cetiri odjednom. U jedan od sledecih par vikenda moram da se organizujem da dodjem do Beograda da trgujem te zvucnike.
Kasnije cu dokupiti jos dvije...po mogucnosti G10 Greenback...Cisto versatilnosti radi...Ali to je investicija za neki sledeci period.

Hillybilly

Post by Hillybilly » 06 Oct 2010, 12:08

jcm 800 wrote:Sto se tice grill clotha nisam ga jos porucio...u svakom slucaju bice to Marshallov...vjerovatno standardni crni. Ali se vec par dana premisljam oko varijante sa onim sivim kao na 1960TV cabinetu...
Any suggestions?
Ma jok, sta god se tebi svidja!
jcm 800 wrote:A uz tvoje dopustenje na centru cabineta bih stavio logo plocicu P&K Audio (onu koju sam dobio uz 2203) da bude bas matching cabinet...Ako se slazes naravno. Kad zavrsim saljem ti slike, pa ti ako ocijenis da je kabinet na nivou standarda P&K Audio firme (sto je viiisoko) ti mozes dati svoj amin da 'ozenimo' Crunchmana.
Naravno da se slazem.
jcm 800 wrote:Kasnije cu dokupiti jos dvije...po mogucnosti G10 Greenback...Cisto versatilnosti radi...Ali to je investicija za neki sledeci period.
Ufff...dobro je to, mada bi ja stavio sebi neke dve alnico desetke! Do duse za tvoju svirku bolje idu greenback.

jcm 800

Post by jcm 800 » 06 Oct 2010, 19:20

Hillybilly wrote:
jcm 800 wrote:Kasnije cu dokupiti jos dvije...po mogucnosti G10 Greenback...Cisto versatilnosti radi...Ali to je investicija za neki sledeci period.
Ufff...dobro je to, mada bi ja stavio sebi neke dve alnico desetke! Do duse za tvoju svirku bolje idu greenback.
Ti znas... :metal: :butthead:

Doduse, na trenutak sam i ja razmisljao o nekim alnico Jensenima ali kao sto znas kod mene su u Jive Kingu vec dva Jensen P10Q pa u svakom trenutku iste imam na raspolaganju...Ti si mi ostavio dovoljno dugacak speaker cable na Jive Kingu a isti se nalazi odmah pored Crunchmana tako da uvijek mogu da ustekam Crunchmana na alnico Jensene...Zato i jeste fora da u 4x10 budu dva G10Vintage i dva g10Greenback...versatilnost...Razmisljam cak da za dva para ostavim odvojene ulaze pa da ih mogu i paralelno nakaciti u dva izlaza sa glave...Ali o tom potom...Uglavnom, ti si u pravu...za moju svirku definitvno bolje leze Celestion...Drive, baby, drive!!!

Uglavnom...slijedi nastavak price....
Ovo sam odradio jos za vikend ali sam bio lijen da prebacim slike sa telefona...da ih uploadujem i to sto ide...
Uglavnom sada su tu...
Ovako je pocelo...stavljanje lijepka na dobro ocisceno drvo...I pocetak naslaganja tolexa preko istog...
Image

Za cio proces su potrebne 4 ruke...dvije da zatezu tolex, a dvije da rade sa oklagijom (i majka je morala da da doprinos u vidu obezbjedjivanja neophodnog alata :XD: ) da istiskuju vazduh i ravnomjerno pritiskaju tolex na lijepkom premazanu ivicu...Nazalost ovaj proces nije bilo moguce uslikati jer nam je falilo par ruku...

Ali evo slika zavrsenog posla...

Evo je slika kabineta sa tolexom po bocnim ivicama...
Image

jos jedna sa boka
Image

i jedna otpozadi...
Image

Naravno, rad na tolexu nije zavrsen u potpunosti...Morace da se saceka jos nesto od hardvera (rucke, coskovi i slicno) da bi se moglo sve to fino upakovati...

Uslijedilo je proces postavljanja pipinga koji takodje nisam uslikao (niti sam stigao da slikam zavrsen proizvod)...Ali niste propustili nista interesantno...Vidjece se na konacnom proizvodu

To je to za sada...sledece javljanje ce malo kasniti jer necu biti tu sledeca 2 vikenda (jedan sam u Beogradu u kupovini zvucnika)...A u medjuvremenu ce postari da donose hardver sa raznijeh strana globusa...Kad pristigne sve nastavljamo sa radom...

jcm 800

Post by jcm 800 » 18 Oct 2010, 20:34

Evo konacno stize update...

Koleze forumashi...stigao je hardver...
Image

Image

a stigao je i grill cloth...crni... Marshallov

Image

a tu su i nogari koji su odmah nasli mjesto...eto, da se probaju
Image

jcm 800

Post by jcm 800 » 18 Oct 2010, 20:50

uslijedilo je postavljanje hardvera...

prvo...fini radovi na coskovima i lijepljenje tolexa...
Image

zatim postavljanje coskova
Image
nazalost nisam mogao da nadjem glodalicu sa sa colskim radijusom pa sam morao da ze zadovoljim sa 10mm radijusom....
Kao rezultat oridjinal Marshall coskovi nebi pasovali. Stoga sam morao da se zadovoljim sa najslicnijom dostupnom zamjenom.
Moram priznati ovi mi se jako fino dopadaju estetski...a opet i prakticniji su od Marshallovih...

Slijedilo je postavljanje rucki...

Najprije mjerenje...
Image

a onda i sjecenje...
Image

i konacno postavljanje...
Image

I evo kako je ispao kabinet...u svom prirodnom okruzenju pored boce rogonje...Neka se navikava na rogonju, druzice se cesce akobogda...
Image
Uslijedilo je ispijanje 2 litra Jelen piva, kao nagrada za uspjesno obavljenu operaciju...

Nastavak ubrzo...

jcm 800

Post by jcm 800 » 18 Oct 2010, 21:10

Postavljanje grill clotha...

Image

i zatezanje istog...
Image

I naravno, slike gotove kutije koja se sepuri u punom sjaju kisnog dana... :mrgreen:
Image
Image
Image
Image

i naravno jedna slika sa njenom boljom polovinom...Mr.Crunchmanom licno...
Image

lijevo od njih je stari svat...Mr.Laney....
a skroz lijevo djever Mr.Jive King Custom :metal:

Nazalost u cijeloj prici nedostaju zvucnici...Bio sam prije 10 dana do Playera da potrazim zvucnike ali sam ostao kratkih rukava. Nisu imali G10Vintage...Tako da sam sad bas lose raspolozen: zavrsio sam kutiju a nedostaje mi ono najvaznije...zvucnici. Bas bez veze...Izgleda da mi ne gine on line narucivanje....A to uvijek izadje malo skuplje...

Post Reply