Procesori

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
laza96

Procesori

Post by laza96 » 08 Oct 2010, 22:37

NIsam uspeo da nadjem ovakvu temu, pa eto resio da napravim. Nije mi jasno puno stvari u vezi procesora. Sa cime se sve povezuje. Sviram 3 godine, ne znam, pa moram da pitam... zato i postoji ovo... Ako zna neko da mi objasni nesto u vezi procesora bio bih vrlo zahvalan...

+Hopkins+

Re: Procesori

Post by +Hopkins+ » 08 Oct 2010, 22:46

Jeftin procesor ti je super sprava za početak, da naučiš kako koji efekat zvuči i koji ti se dopada, a koji ne. Povezuje se tako što ubodeš gitaru u njega sa jednim kablom a drugi kabl iz njega uključiš u pojačalo.
Na njemu biraš kombinacije efekta, ili samo jedan efekat koji hoćeš da koristiš. U principu važi pravilo, koliko para, toliko muzike, znači nemoj da očekuješ od nekog jeftinog procesora da ti ima super zvuk, ali imaće ti dovoljno dobar, jer si najverovatnije početnik, pa kada budeš prosvirao taj procesor i naučio ga napamet, verovatno ćeš već imati predstavu kakav bi želeo zvuk da imaš i onda pribavljati ozbiljniju opremu utom pravcu. Moj savet ti je da kupiš neku drajv pedalu posebno + procesor, jer meni lično ti drajvovi sa procesora ne mogu da prođu čak ni za početnike, pogotovo na tim baš jeftinim prodžama.

Btw, sve ovo si mogao i da izguglaš i izwikipedišeš, majku mu :D

umart

Post by umart » 08 Oct 2010, 22:51

imas razlicitih tipova namjenjenih za razlicite stvari.u globalu podijelio bih ih u 3 kategorije:

modeling procesori
efekt procesori
AIO(all in one-sve u jednom) procesori.

kao kategorije forme postoje podni (floor) i rek procesori.ovi prvi su dizajnirani da ih stavis na pod da bi mogao da gazis prekidace,i da ih bodes u pojacalo/razglas/komp,ovi drugi idu djuture u rekove sa drugim spravama,a rekovi su za one kojima treba pun ***** stvari na bini/studiju,pa je zgodnije od 650 pedala,napajanja sve zajedno.

pitanje je sta tebi tacno treba,ako si zadovoljan zvukom svog pojacala,predlozio bih ti efekt procesore,ako ne mozes da sekas veliku kolicinu opreme,onda floor efekt procesore,ako nemas nista sem gitare onda podne AIO procesore.

evo neko subjektivno misljenje po kategorijama sta se bar meni najvise dopalo a probah:

modeling: bilo sta od line 6,digitech jace serije
efekt: tc electronic pravi sjajne sprave,boss je ok
aio:opet bih isao sa line6 i digitech-om jacih serija tipa x3 live,digitech gnx jace serije

nadam se da sam pomogao.

laza96

Post by laza96 » 08 Oct 2010, 22:52

a posto imam Vox vt15 da li na njega mogu da prikljucim neki procesor?

umart

Post by umart » 08 Oct 2010, 22:54

naravno,ako su ti drajvovi i preamp sekcija ok,idi na efekt procesor,ako ne onda aio varijanta.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 09 Oct 2010, 09:54

Sta ti u stvari zelis da postignes?

Meni se cini da te svrbe pare, samo bi da ih potrosis, ali ne znas na sta, a ne znas ni sta bi da postignes... Otvaras temu za procesor, za pedalu... Stekaj prvo pare za gitaru... :)

Procesori su zgodni jer su laksi za prenos od nekog velikog pedalborda, a i imaju veliki broj efekata (koji mnogim ljudima ipak stoje neiskorisceni, ali je vrlo korisno imati ih, jer nekad ce se naci primena). Oni konstantno napreduju, i po kvalitetu zvuka su sve blizi analognim pedalama. Da bi se izvuklo najvise iz njih, potrebno je dosta vremena da se provede cackanjem njihovih opcija, i cackanjem pojacala na koje su prikljuceni.

Tvoje pojacalo vec ima u sebi procesor, pa ja mislim da je stavljanje jos jednog ispred tog pojacala preterano, a pitanje je kako ce prihvatiti neku analognu pedalu. Ako hoces nesto vise da izvuces iz tog pojacala, igraj se sa ekvilajzerima, raznim bojama, i u krajnjem slucaju kupi footswitch za njega. Lepo je to sto hoces da naucis nesto o procesorima, ali mogao si mnogo vise toga da procitas na wikipediji nego sto vecina ljudi ovde ima strpljenja i zna da napise. Da ne pominjem sto ovde sigurno ima dosta tema o raznim procesorima koje si mogao da procitas. :ziveli:

laza96

Post by laza96 » 09 Oct 2010, 10:14

mislim_stvarno wrote:Sta ti u stvari zelis da postignes?

Meni se cini da te svrbe pare, samo bi da ih potrosis, ali ne znas na sta, a ne znas ni sta bi da postignes... Otvaras temu za procesor, za pedalu... Stekaj prvo pare za gitaru... :)

Procesori su zgodni jer su laksi za prenos od nekog velikog pedalborda, a i imaju veliki broj efekata (koji mnogim ljudima ipak stoje neiskorisceni, ali je vrlo korisno imati ih, jer nekad ce se naci primena). Oni konstantno napreduju, i po kvalitetu zvuka su sve blizi analognim pedalama. Da bi se izvuklo najvise iz njih, potrebno je dosta vremena da se provede cackanjem njihovih opcija, i cackanjem pojacala na koje su prikljuceni.

Tvoje pojacalo vec ima u sebi procesor, pa ja mislim da je stavljanje jos jednog ispred tog pojacala preterano, a pitanje je kako ce prihvatiti neku analognu pedalu. Ako hoces nesto vise da izvuces iz tog pojacala, igraj se sa ekvilajzerima, raznim bojama, i u krajnjem slucaju kupi footswitch za njega. Lepo je to sto hoces da naucis nesto o procesorima, ali mogao si mnogo vise toga da procitas na wikipediji nego sto vecina ljudi ovde ima strpljenja i zna da napise. Da ne pominjem sto ovde sigurno ima dosta tema o raznim procesorima koje si mogao da procitas. :ziveli:
Ne svrbe mene pare nego zelim da se informisem i da ne pogresim u izboru kada kupujem nesto, da cujem iskustva nekih ljudi... da znam sta cu prvo i da vidim sta mi je prvo potrebno jer je moja oprema ''suplja'' i treba nesto menjati...
U svakom slucaju hvala... :)

laza96

Post by laza96 » 09 Oct 2010, 10:29

umart wrote:modeling: bilo sta od line 6,digitech jace serije
efekt: tc electronic pravi sjajne sprave,boss je ok
aio:opet bih isao sa line6 i digitech-om jacih serija tipa x3 live,digitech gnx jace serije
A koje bi mogao da mi preporucis do nekih 150e mozda malo vise malo manje, ali koju ''marku'' - model?

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 09 Oct 2010, 11:14

evo, malo procitaj..

viewtopic.php?p=13684#p13684

pa prvo odluci sta ces...a onda juri sta si resio.

umart

Post by umart » 09 Oct 2010, 22:50

polovan digitech gnx.sto jaci model nadjes za te pare,to bolje.sumnjam da ces nesto iole ozbiljnije od line6 naci za te pare.

dobar modeling pojacala,digitalni efekti sasim ok,wah i whammy rade dobro.sad,neki tipicno analogni efekti (npr chorus,ali dobro,ovo je subjektivno,ja sam small clone fan) mozda zvuce predigitalno (ostro,mehanicki) ali za 150 e sasvim kvalitetna sve u svemu pazarina.

laza96

Post by laza96 » 10 Oct 2010, 12:44

Nasao sam svasta za 200e. Mogao bi da dodam malo para i kupim nesto bolje. Naso sam Digitech gnx3 i Digitech gnx 3000 (oba su po 200e). Koji je bolji za te pare?

umart

Post by umart » 10 Oct 2010, 14:34

uh,mislim da 3000 ima vise opcija,u principu ista je to serija,razlikuju se po opcijama samo,isti je chip,efekti,sve.sad kad vec ides preko 200 e rekao bih ti da ides jos malo dalje i uzmes ultimativni aio floor procesor po mom misljenju - line6 x3 live.

laza96

Post by laza96 » 10 Oct 2010, 14:39

Sad bas gledam i najjeftiniji koji sam nasao tj jedini je za 350e to malo skupo... Ali nasao sam neki Line 6 pod x3 (nije live) + Line 6 FBV Express za 300e evo vidi:

http://www.kupujemprodajem.com/Line-6-P ... _id=788730

xspaceman

Post by xspaceman » 10 Oct 2010, 14:44

a line 6 M13??

umart

Post by umart » 10 Oct 2010, 18:43

dobar je to proc,i taj kontroler je kul.vidi da mu malo oboris cijenu,i to je onda dobra pazarina.vidi dal' sve sljaka ok,neki ljudi su se zalili da ima po koji bag.

stompbox modeleri od line6 su efekt varijanta,ovo mu preporucujem jer koliko sam ja skontao momka vise zanimaju aio varijante.

stompbox modeleri su ok,ja za te pare bih isto isao na tc varijante,vidio sam starije verzije g majora za male pare,ne mogu vam reci koliko te sprave mene odusevljavaju.

Post Reply