Pomoc pri kupovini pojačala

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

k_bozon

Pomoc pri kupovini pojačala

Post by k_bozon » 27 Oct 2010, 02:47

Treba mi pojačalo za probe i manje svirke. Takođe mi trebaju pedale ili procesor. Svirao bih domaći i strani pop/rock/metal. Budzet sa kojim raspolažem iznosi oko 500e i za te pare bih uzeo pojačalo, a kasnije i pedale/procesor. Predložite mi najbolje pojačalo koje se uklapa u ovaj budzet (napisite i koje bi se najbolje uklopilo sa pedalama a koje sa procesorom). Unaprijed hvala

k_bozon

Re: Pomoc pri kupovini pojačala

Post by k_bozon » 27 Oct 2010, 16:30

PEAVEY 6505 PLUS 112 COMBO
LANEY LC30-112N
MARSHALL MA50C
VOX AC15 C1
Šta mislis o ovim pojačalima? Ja bih se ipak odlučio za novo pojačalo. Da li da poslije kupovine pojačala kupujem pedale ili da kupim neki dobar procesor, tj da li je velika razlika u kvalitetu zvuka ako ih spajam sa kvalitetnim pojačalom. Ja bih se odlučio za procesor jer mi je praktičnije rešenje. Da napomenem (mada se vjerovatno da zaključiti) da se moje iskustvo sto se tiče opreme svodi na sviranje nekog jeftinog zoom-ovog procesora i vox-ovog kućnog pojacala od 10w

k_bozon

Post by k_bozon » 27 Oct 2010, 18:59

Čitajući po forumu zaključio sam da je za mene najpraktičnije rešenje kupiti procesor. Prvo bih kupio pojačalo, pa za par mjeseci i procesor. E sada, koji procesor uzeti? Dao bih do 500e za njega. Ja sam probao boss gt-10 kod duga spojen na neko malo kućno pojačalo i zvuk je bio baš loš tj u rangu sa jeftinim zoom procesorima koje sam imao prilike da čujem (gitara je caparison plaćena oko 1700e, a probali smo fabričke patcheve). Mene interesuje da li bih dobio zadovoljavajući zvuk (da ne bude sintetički, kao tetris :D ) sa kombinacijom procesora od 500e i nekog od gore navedenih pojačala? Naravno da ću prije kupovine da isprobam zvuk, ali me interesuje vaše mišljenje o ovoj kombinaciji i iskustva.

Mrav

Post by Mrav » 27 Oct 2010, 19:02

Bojim se da sva nabrojana pojačala po ceni (bar kod nas) prevazilaze tih 500e i to neka od njih za solidnu meru.

Meni se ovaj 6505 nikako nije dojmio, od pomenutih pojačala VOX ili Laney. Taj Laney je opasno pojačalo, ima 2 kanala, A klasa, glasno je jako (sto ce ti biti bitno za svirke makar i manje) a može da svira sve od super-clean do malo žešćeg metal-a bez dodatnih pedala-efekata, dok je ovaj AC15 sigurno slabije, a verovatno ne može da izvuče toliko "težak" drajv u odnosu na Laney, više je klasišno rock pojačalo. Moj savet je da probaš oba.

Inače krenuo si u dobrom pravcu sa izborom, jedino bih ti savetovao iako je ovo sada malo preko tvog budžeta, da se strpiš i kupiš za početak to jedno dobro pojačalo, ne brini o procesorima i pedalama još, to će doći kasnije prema tvojim potrebama, savetujem da prvo kupiš pojačalo, a u međuvremenu izučavaš kakve bi ti pedale-procesori stvarno odgovarale, verujem da si nestrpljiv i da bi najradije ubio 2 muve jednim udarcem, ali veruj mi bićeš zadovoljniji ako ovako uradiš i ne zadovoljiš se bilo kakvim pojačalom sada, dobro pojačalo ima "zdrav ton", ubodi u njega dilej i već možeš super da zvučiš za većinu slučajeva. Ako uzmeš lošije digitalno ili tranzistorsko pojačalo, makar ono imalo 500 efekata, neće zvučati tako dobro kao prva kombinacija.

Ajd sad, ne žuri i pogledaj sve opcije :ziveli:

Mrav

Post by Mrav » 27 Oct 2010, 19:05

k_bozon wrote:Čitajući po forumu zaključio sam da je za mene najpraktičnije rešenje kupiti procesor. Prvo bih kupio pojačalo, pa za par mjeseci i procesor. E sada, koji procesor uzeti? Dao bih do 500e za njega. Ja sam probao boss gt-10 kod duga spojen na neko malo kućno pojačalo i zvuk je bio baš loš tj u rangu sa jeftinim zoom procesorima koje sam imao prilike da čujem (gitara je caparison plaćena oko 1700e, a probali smo fabričke patcheve). Mene interesuje da li bih dobio zadovoljavajući zvuk (da ne bude sintetički, kao tetris :D ) sa kombinacijom procesora od 500e i nekog od gore navedenih pojačala? Naravno da ću prije kupovine da isprobam zvuk, ali me interesuje vaše mišljenje o ovoj kombinaciji i iskustva.
Razlika zvuka procesora na dobrom pojačalu i kućnom tranzistorcu je po meni nebo i zemlja. Naravno da treba da probaš procesor na nekom boljem pojačalu. Ja sam lično ljubitelj pedala, ali to je my cup of tea :)

k_bozon

Post by k_bozon » 27 Oct 2010, 19:14

Hvala na savjetima. U pravu si, i ja sam uvijek za opciju da se sačeka i da se kupi nešto dobro, a i meni je to hobi tako da mi vrijeme ne znači i novac. Misliš li da mi je taj LANEY LC30-112N dovoljan za probe i manje svirke ili da gledam LANEY LC50-112N?

sl0e

Post by sl0e » 27 Oct 2010, 19:45

Hughes & Kettner Statesman? 1x12", 20 w lampe, 15 evra preko budzeta.

Image

Born_Dead

Post by Born_Dead » 27 Oct 2010, 20:14

gde ima peavey PEAVEY 6505 PLUS 112 COMBO za 500 da idem odma da ga kupim?
ti ako hoces pojacalo na koje ce da pasuje dobro procesor,pa u principu svako analogno pojacalo.lampa ,sad koja,neko ce bolje moci da ti kaze,ali peavey ima mnogo dobru distorziju koja tebi verovatno nece da odgovara,a i cena mu je prevelika zbog toga tako ga zaobidji. imas u mitrosu neke bugere za 36k glava,i neki box za 200k,to je malo opet preko 500,ali imas ok pojacalo na koji moze da ti legne dobar procesor.moja preporuka line 6 pogledaj ,naslusao sam ih se u poslednjih mesec dana bar jedno 6 komada,sto oni pod x3 ,sto onaj live,u rock-u metal-u,i poprilicno ok zvuce.

k_bozon

Post by k_bozon » 27 Oct 2010, 20:44

Ok. Košta više od 500e, ali mi nije problem da dodam još para ako vrijedi, stavio sam oko 500e kao okvirnu cijenu. Ono što mi je bitno je da ima dobar zvuk u kombinaciji sa procesorom kojeg planiram da kupim kasnije. Ja nemam nikakvog iskustva sa sličnom opremom ali predpostavljam da ću dist i ostale boje izvlačiti preko procesora na clean zvuk na pojačalu. Tako sam makar radio do sada sa zoom-om i 10w tranz. Znači ne bih da dajem ekstra pare za što bolju dist na pojačalu. Mada sam pročitao na forumu da se koristi dist pojačala kao osnova za ton, a da se pedalama upotpunjuje. Da li je ista situacija i za procesor?

Born_Dead

Post by Born_Dead » 27 Oct 2010, 21:31

k_bozon wrote:Ok. Košta više od 500e, ali mi nije problem da dodam još para ako vrijedi, stavio sam oko 500e kao okvirnu cijenu. Ono što mi je bitno je da ima dobar zvuk u kombinaciji sa procesorom kojeg planiram da kupim kasnije. Ja nemam nikakvog iskustva sa sličnom opremom ali predpostavljam da ću dist i ostale boje izvlačiti preko procesora na clean zvuk na pojačalu. Tako sam makar radio do sada sa zoom-om i 10w tranz. Znači ne bih da dajem ekstra pare za što bolju dist na pojačalu. Mada sam pročitao na forumu da se koristi dist pojačala kao osnova za ton, a da se pedalama upotpunjuje. Da li je ista situacija i za procesor?
pa zavisi,mislim da 6505+ nije to to ,meni je isuvise nadrkanog gainau njemu za rock,kucaj na ytubu ,i izacice ti njegova osnovna namena,RENDANJE!,mislim mozda se tebi svidi ali nema smisla ga u dopunjavati distorzijama pedalama jer to je klasicno izivljavanje .ona pojacala nem pojma kakva su ako su lampe,na njima ce sve da legne uglavnom,a to za ton da je osnova amp dist,pa bre za nekog jeste,za nekog nije,za zakk wylde jeste on upotpunjuje overdrive zvuk sa pedalom,i za solaze koristi wah ako bus u peta poziciji,dok recima nekom osnov samo amp distorzija,za nekog samo stompbox,ukusi,ukusi i samo ukusi.nema tu neke mudrosti,sta ti se svidja,istrazi,nekom se svidja ovo,nekom ovo,moras da istrazujes malo,da isprobavas ,jer planiras da das veliki novac ,pa ne bi valjalo tek tako bacis

http://www.youtube.com/watch?v=CC2VoL_k ... re=related -jedini video gde mozda je gain na minimumu i dalje renda
http://www.youtube.com/watch?v=N4OYzd50 ... re=related -ovo je vec smejanje

fatbastard

Post by fatbastard » 27 Oct 2010, 22:00

Peavey Classic 30 !!!
Topli full lampaški clean na koji dobro idu sve vrste efekata, a i dobar crunch kanal koji uz boost ili OD daje sjajan ton !
Malo iznad budžeta...

k_bozon

Post by k_bozon » 28 Oct 2010, 00:12

Born_Dead, slazem se sa tobom ali da bih znao kakav mi se tip pojačala dopada moram ista da probam. Koliko ima smisla da probam desetine pojačala (da ne pričam o dostupnosti) i donosim zaključke sa iskustvom =0. Ja ne znam šta tačno da tražim i u tome je problem, jedan od mnogih :D Meni bi najviše pomoglo da mi izdvojite nekoliko tipova pojačala koja bi mogla odgovarati onome što ja tražim, a da se uklapaju u cijenu od nekih 500-600e. Nemam para za bacanje i bitno mi je da to što kupim bude dugotrajno rešenje.

Born_Dead

Post by Born_Dead » 28 Oct 2010, 00:54

k_bozon wrote:Born_Dead, slazem se sa tobom ali da bih znao kakav mi se tip pojačala dopada moram ista da probam. Koliko ima smisla da probam desetine pojačala (da ne pričam o dostupnosti) i donosim zaključke sa iskustvom =0. Ja ne znam šta tačno da tražim i u tome je problem, jedan od mnogih :D Meni bi najviše pomoglo da mi izdvojite nekoliko tipova pojačala koja bi mogla odgovarati onome što ja tražim, a da se uklapaju u cijenu od nekih 500-600e. Nemam para za bacanje i bitno mi je da to što kupim bude dugotrajno rešenje.
peavey classic-a dosta hvale,ali ja nemam iskustva sa njim,neka se javi neko ko zna mozda

Mrav

Post by Mrav » 28 Oct 2010, 02:54

k_bozon wrote:Hvala na savjetima. U pravu si, i ja sam uvijek za opciju da se sačeka i da se kupi nešto dobro, a i meni je to hobi tako da mi vrijeme ne znači i novac. Misliš li da mi je taj LANEY LC30-112N dovoljan za probe i manje svirke ili da gledam LANEY LC50-112N?
Po mom iskustvu, idi čuj, ali nećeš verovati koliko je glasno :mrgreen: . Odraće većinu 100w tranzistoraca :)
Više nego dovoljno za manje, pa i malo veće svirke :) Ne znam za šta bi ti trebala 50w verzija.

P.S. Ja imam 50w lampasha, i 2x12 box, u dangubi sam morao da ga smanjim na oko 4 bunio mi se tonac :cry: a najslađe dolazi posle 5.5 :mrgreen:

Post Reply