Predlozi za pedalboard !

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

fatbastard

Predlozi za pedalboard !

Post by fatbastard » 28 Oct 2010, 09:44

Prodao GT-10, najzad, i sad sastavljam pedalboard ! :)
U pitanju je 500€ - Dist, OD, Delay, Whammy, Tuner, Chorus ?
Wah imam...
Chorus mi je najmanje bitan, odnosno, retko ga koristim...
U pitanju je rock/satch/blues !!!
Pojačalo - Peavey Classic 30, Gitara - Ibanez JS1000...
Sad idem do Mitrosa, Marića, Sky Musica i Artista da probam sve što imaju, pa ću od nedelje kad mi se sve slegne i kad dobijem sve vaše predloge da uzimam... :)

Rocket Roll

Re: Predlozi za pedalboard !

Post by Rocket Roll » 28 Oct 2010, 09:48

Whammy će ti uzeti lavovski deo od tih 500 evra, tako da ne računaj na njega ako ti baš-baš ne treba.

Najgore je kupovati sve odjednom. Pedalboard se sastavlja decenijama, kako šta naleti.

fatbastard

Post by fatbastard » 28 Oct 2010, 09:57

Pa znam, još uvek razmišljam šta ću i kako (mada imam 3 svirke sledeće nedelje...) !
U svakom slučaju Dist, OD i Delay moram sad da uzmem !!!
Tuner imam Korgov, ali ne podni za pedalboard...
A Whammy... Pa koristim ga dosta često, ali nije kao da ne mogu bez njega...
Možda sačekam da naiđe nešto polovno na kp, videću...
Ali me i dalje zanima koji preporučujete ? :)
Ima Whammy 4 na kp za 120€ ?
Iz BG-a je lik, možda ću otići da ga probam...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 28 Oct 2010, 10:11

Uvek sam sanjao o tome da imam 500e da napravim sebi pedalboard od nule. :) ...ali je Rocket u pravu. Ako nemas bas jako puno iskustva sa pedalama tesko ces sve pogoditi iz prve.
Whammy se moze naci polovan za fine pare. Sto se tunera tice, moji predlozi su korg DT10, Pitchblack i Guitarfetish.com tuner. Za delay bih preporucio Carbon Copy, Behringer vintage delay, Ibanez DE7 (najbolji odnos cena/kvalitet/svestranost) i delay iz Hardwire serije. Sto se distorzija i od-ova tice, njih necu ni preporucivati. Moras ih probati mali milion da bi znao sta ti se svidja. To je potraga za ceo zivot, sto rece Rocket. :)

nebojsak

Post by nebojsak » 28 Oct 2010, 10:48

Funkomat wrote:Guitarfetish.com tuner
Ček bre da stigne :mrgreen:

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 28 Oct 2010, 11:07

Ja ću se ipak usuditi da preporučim jednu OD pedalu: Fulltone OCD.

Zašto? Zato što verujem da za ove stilove koje si naveo, ona može da pokrije sve tipove drajva, bar za početak, dok ne izgradiš tačniji ukus. Lično posedujem klona ove pedale, ne original komad, i mogu reći da sam prezadovoljan. Pored nje mi jednostavno ne treba dist nikakav, OCD je i više nego dovoljno mastan.
Svirao sam je baš na pojačalu kao tvom u više navrata, i siguran sam da ćeš biti zadovoljan.

Takođe treba uzeti u obzir i korišćenje ugrađenog drajva na Classic-u koji je takođe jako dobar (u tom slučaju delay i modulacione pedale vezuješ u fx loop), pa ti OCD može poslužiti i kao boost za ugrađeni drajv, povezan između gitare i pojačala odn "ispred" pojačala.

Pri razmatranju OCD-a razmisli o tome da daš nekome sa foruma da ti napravi klona, da ne daješ 18k dinara za novu ili preko 100e svakako za polovnu, jer ima proverena šema koja radi barem 95% identično, za 3x manje para.

BTW, mislim da se u 500e uklapaš i sa Whammy-jem i drajvom, dilejom i chorusom.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 28 Oct 2010, 11:17

Imam ja OCD klona, za prodaj (TM). :mrgreen:
Ali, probaj sto vise drajvova.

Preporuke: (nesto sam sklon ovim klasicnim, oprobanim resenjima u poslednje vreme)

Nek kaze ko sta 'oce, ali meni ovo zvuci vrlo zdravo. :ziveli:
Last edited by sinisake on 28 Oct 2010, 11:22, edited 2 times in total.

majtimika

Post by majtimika » 28 Oct 2010, 11:20

posedujem pojacalo kao tvoje i jos nisam naisao na od pedalu koja radi bolje od drajva na piviju, bar sa pivijem, tako da ne bih davao novce za od-dist nikako, eventualno ako ti treba neka blaza varijanta od-a onda neki ts klon ima ih milion dobrih do 100 eura. Sto se tice dileja ako si za nesto vintage prporucujem behringer vintage time machine analogni dilej jer za cenu od 45 nov nema bolje, takodje ga posedujem i nemam zamerke, a takodje svi koji su ga culi su bili jako prijatno iznenadjeni. Sto se tice chrusa tu nemozes pogresiti sa digitech modelima. Realno mozes sve da resis zajedno sa whammy pedalom za ispod 400 eura ako se nebudes lepio za ime pedlale nego za zvuk iste. Ako ides na ime tu si tanak sa lovom

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 28 Oct 2010, 12:17

Iako ti vec rekose da je odabir pravih pedala dugogodisnji proces.. ja bih ti preporucio da ipak za pocetak uzmes ono "provereno"... a to znaci nesto sto se trazi/prodaje/preporucuje u najvecem broju slucaja..

OD: za overdrive slobodno Super overdrive, OCD, Bad monkey, Scramin' blues i na kraju nesto poput tube screamera.. mada u najvecem broju slucaja, mnogi koriste OD efekat kao boost...

Super overdrive je oko 55E, OCD oko 170E, Bad monkey je oko 45E, Scramin' blues je oko 50E i nesto poput Tube screamera je od-do.. najjeftiniji je behringer a najskuplji.. ko zna..

Dist... tu tek ima mogucnosti i mogucnosti... Boss Distortion je opet oko 55E, OCD moze da bude i dist, ako se otpanji, ali onda nemas OD.. sem da ih kupis dva... toplo preporucujem GDI21 koji ima mnogo dobru "marsalsku" distorziju ili "mesa boogie".. on je oko 30E.. sans amp je preskup, a ovaj GDI21 je klon GT2-ke... takodje preporucujem Hot Head za klasicnu rokersko-80's metal distorziju... on je oko 50-tak E... opet, ovo je ono sto je najrasprostranjenije i najlakse naci..

brat bratu za OD+dist mozes da prodjes negde oko 120-150 eura i da ti ostane 350 za nesto sto bih ti ja sa najboljim namerama preporucio..

(sad ce ostali da me pogledaju ovako :grummel_2: u fazonu da sam dosadan..) ali...

RP250 je oko 150 evra, a ima SVE efekte (one subpotrebne) koje ti trebaju, najvaznije Whammy.. Chorus, Reverb, Delay.. i jos poneke, a kvalitet nije nista losiji od pedala...

a ako bas hoces pedale.. gledaj polovne digitech, nov behringer.. Marshall.. tu opet ima izbora na tone, ali moras da probas koja ce da se slozi sa ostatkom pedalboarda...

Stanko

Post by Stanko » 28 Oct 2010, 13:46

Footswitch obavezno, meni uvek toplo oko srca kad upalim taj drajv.
Meni na istom pojacalu jako lepo lezi marshall guvnor njime izvlacim bas taj marshallovski dist/crunch, i klon ts808, koji mi je divan kao bust na cleanu.

@Funkomat jel se meni cini il je mix kontrola na carbon copy-ju malo previse "mrtva" tj ja je drzim uvek na maximumu, jer prosto bude pretiha ako je stavim na 12 sati. I dal to ima veze sa volume kontrolom na pojacalu, jer nisam jos uvek probao na otpanjenom pojacalu...

fatbastard

Post by fatbastard » 28 Oct 2010, 14:13

Ovako...
Odneo sam danas Peaveya do P&K-a da mi pogleda nešto i da mi uradi footswitch !
A sutra ću da odem da probam analogni delay, koji mi je dosta privukao pažnju...
Planiram da probam i chorus, mada kao što rekoh on mi nije trenutno neophodan i da naručim ts808 klon...
A sad idem da se zajebavam po muzičkim radnjama i da isprobavam samo OD i Distove ! :D
Jeee !!! :D
Niste mi rekli za Whammy šta mislite o ovoj četvorci iz oglasa i šta mislite o Boss TU-3 ?
P.S. Zapisao sam sve preporuke i na njih ću posebno obratiti pažnju, hvala svima na savetima !

andrej]

Post by andrej] » 28 Oct 2010, 17:03

dist: mozes sasvim lepo da zvucis i bez njega, al je i dalje privlacan. ne odustaj od njega dok ne cujes proco rat u pojacalo na nekom malom drajvu (naravno, ne full dist na ratu, nego ga smanjis malo i dignes volume malo). tesko da ces naci neki dobar dist kod nas. jedino neko da ti pravi, sto ti, opet, nije skupo. predlozi: rat, guvnor, shredmaster.

OD: treba ti. za ovo sto sviras, OCD stvarno zvuci kao dobro resenje. al, kolko sam skontao sa gomile videa, on je kao neki tezi, marshallski drajv i ne moze da izvuce onu slatkocu TS-a (i to sa simetricnim clippingom) na malom drajvu i malo vecem volumeu, na neck magnetu, oko 12og praga. to je meni odlican "bluz" zvuk (ono kao 80e bluz koji, pretpostavljam, volis). Mozes da probas da ih kombinujes, neki TS u OCD (ili naopacke), pa da ti to dvoje daje neki kao tvrdji drav/"dist", a TS sam da bude zasladjivac. Imaces i footswitch, pa vidi - mogao bi da imas dosta kombinacija.

Delay: ja bih ti preporucio da gledas neki digitalni delay, sa emulacijom trake (al da moze da fura i digitalu skroz). meni su, iskreno, analogni delayi mnogo ograniceni. ovaj behringer analogni cu i ja uzeti, jer je jeftin, ali ga nikad ne bih uzeo kao glavni delay. opet, nikad ni memory mana / mooga ne bih uzeo kao glavni delay. jer analogija daje taj neki super osecaj prostora, ali, mnogo bre muti. i ne zvuci na vecim delayovima narocito. to, ako oces neki suptilni delay za leada ili distorziranog ritma, onda okej, mada zna i tad da muti i moras svoj dist zvuk da mu adaptiras. proveo sam par sati sa memory manom, gitarom, lampasem i big muffom - i razocarao se kao nikad u zivotu. dok bi to mogao biti okej zvuk na par stvari, za ostalo mi je useless. to znaci - ako zelis da ti delay stvarno popuni prostor i kod leada i kod ritma i da furas one edge fore, kao i da ti daje neki zajebani ritam, digitala i traka (ili simulacija iste) su zakon. traka je mozda malo shmekerskija i lepsi zvuk ima. al zajebi boss dd-3 (osim prvog japanca sa velikim cipom, koji je sveti gral - isti kao dd-2) dd-5/6. line6 echopark je kul. behringerova kopija istog moze da postane jos vise kul, ako se modduje (skroz isto kao na - http://revolutiondeux.blogspot.com/2009 ... -very.html; http://revolutiondeux.blogspot.com/2009 ... everb.html, samo sa footswitchem za tap tempo). vidi digitech, marshall i tako to. probaj jel ti se svidja tap tempo. to je jos jedna prednost digitalaca, mada je meni poprilicno beskorisna stvar, sto ne mora da znaci da ce i tebi biti.

chorus: zavisi sta volis. il volis boss, il volis ehx. boss je obuzdan, 80s, sladak; ehx je voden i manje suptilan. ja volim oboje, al ehx vise. od bossa - polovan ce-3 (eventualno moddovati). od ehx-a small clone ili neo clone (nikako nano clone). debeo chorus (ali ne sa prevelikim pitchbend opsegom) pre delaya (digitalnog), na leadu, te na najlepsi moguci nacin izbaci ispred benda. to mi jako dobro zvuci na ovom ehx polychorusu, dok sa bossom ne mogu bas da izvucem taj zvuk.

whammy je whammy, intuitivnost na nivou - drzi se toga, da ne kenjam preterano, mada - ja bih radije svirao boss ps-3 sa expression pedalom.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 28 Oct 2010, 18:22

Stanko wrote: @Funkomat jel se meni cini il je mix kontrola na carbon copy-ju malo previse "mrtva" tj ja je drzim uvek na maximumu, jer prosto bude pretiha ako je stavim na 12 sati. I dal to ima veze sa volume kontrolom na pojacalu, jer nisam jos uvek probao na otpanjenom pojacalu...
Pa zavisi sta volis... Ja ga npr retko pojacavam preko 2/3. Na max bude dosta glasniji od originalnog zvuka a meni to retko treba.
Nema veze sa volume kontrolom pojacala.

Stanko

Post by Stanko » 28 Oct 2010, 19:15

Funkomat wrote:
Stanko wrote: @Funkomat jel se meni cini il je mix kontrola na carbon copy-ju malo previse "mrtva" tj ja je drzim uvek na maximumu, jer prosto bude pretiha ako je stavim na 12 sati. I dal to ima veze sa volume kontrolom na pojacalu, jer nisam jos uvek probao na otpanjenom pojacalu...
Pa zavisi sta volis... Ja ga npr retko pojacavam preko 2/3. Na max bude dosta glasniji od originalnog zvuka a meni to retko treba.
Nema veze sa volume kontrolom pojacala.
E upravo to, meni je na maxu ako ne tishi onda isti kao dry signal, to me i buni.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 28 Oct 2010, 19:23

Tisi? Kod mene je bas primetno glasniji. Nije duplo ili bilo sta blizu ali je dosta glasniji.

Post Reply