Lampash na stendbaju?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Lampash na stendbaju?
Recite mi da li se lampe trose na neki nacin kad je pojacalo na stanby.....dakle visoke voltaze ne idu u kolo...vec rade samo grejaci lampi.....?
Ovo pitam zato sto sam navikao da mi Twin stoji ceo dan ukljucen na standby......a drugi prekidac palim samo kad sviram..... dakle da li se arche lampe kad su u ovom modu.....ako da da onda gasim amp?
pozdrav
Ovo pitam zato sto sam navikao da mi Twin stoji ceo dan ukljucen na standby......a drugi prekidac palim samo kad sviram..... dakle da li se arche lampe kad su u ovom modu.....ako da da onda gasim amp?
pozdrav
- Hillybilly
Re: Lampash na stendbaju?
Ja ti nebi preporucio da drzis ceo dan ukljucen amp, ne toliko zbog lampi koliko zbog drugih stvari (trafoi, elektroliti i sl.). Lampe kostaju al' se lako zamene, ali recimo trafo ako ti rikne, ma koliko dobru zamenu da stavis umanjio si vrednos svog pojacala. Ni elektroliti nevole visoku temperaturu koja im skracuje vek trajanja.
Engleski i USA trafoi su dizajnirani da rade na frekvenciji 60Hz za razliku od nasih 50. Sto prakticno znaci da kod nas rade sa preopterecenjem od 20% pa se i na st.by-u prilicno greju.
Osim toga imaj u vidu i ekoloski aspekt grejanja i trosenja energije bez smisla. Danas savetuju da se punjaci za mobilne telefone izkljucuju iz struje kada se telefon ne puni radi umanjenja efekta staklene baste. Twin Reverb trosi 40W energije (kao jedna stona lampa) kada je u stand by modu, sto ti dodje kao recimo stotinak punjaca za telefon.
Stand By bi trebalo koristiti kad pravis malu pauzu do 15min. Ako je vreme duze od toga preporucujem da se pojacalo lepo iskljuci. 6L6 lampe kod Twina se ugreju za oko 30 sekundi sto je sasvim Ok!
Engleski i USA trafoi su dizajnirani da rade na frekvenciji 60Hz za razliku od nasih 50. Sto prakticno znaci da kod nas rade sa preopterecenjem od 20% pa se i na st.by-u prilicno greju.
Osim toga imaj u vidu i ekoloski aspekt grejanja i trosenja energije bez smisla. Danas savetuju da se punjaci za mobilne telefone izkljucuju iz struje kada se telefon ne puni radi umanjenja efekta staklene baste. Twin Reverb trosi 40W energije (kao jedna stona lampa) kada je u stand by modu, sto ti dodje kao recimo stotinak punjaca za telefon.
Stand By bi trebalo koristiti kad pravis malu pauzu do 15min. Ako je vreme duze od toga preporucujem da se pojacalo lepo iskljuci. 6L6 lampe kod Twina se ugreju za oko 30 sekundi sto je sasvim Ok!
Hvala Peco...
U mom twinu su trafoi koje si ti napravio......i ne greju se uopste.....tako da je to super...ali sam svakako zaboravio na elektrolite koji i na stb primaju struju.....
Sve u svemu sa ekoloske strane gledano si potpuno u pravu.....Ipak i ja sam se malo preterano izrazio ne radi mi amp bash po ceo dan vec po par sati......
Ali ok.....ne znam i na netu sam citao da se lampe greju za pola minuta......ipak ne znam da lise to gleda po tome da li su lampe fizicki vruce dakle na dodir......ili je ok da eto prodje 30 sekundi i onda moze da se digne drugi prekidac....
Jer kod mene su posle 30 sec i dalje hladne na dodir....mozda su u dnu malo mlake...
Pozdrav
U mom twinu su trafoi koje si ti napravio......i ne greju se uopste.....tako da je to super...ali sam svakako zaboravio na elektrolite koji i na stb primaju struju.....
Sve u svemu sa ekoloske strane gledano si potpuno u pravu.....Ipak i ja sam se malo preterano izrazio ne radi mi amp bash po ceo dan vec po par sati......
Ali ok.....ne znam i na netu sam citao da se lampe greju za pola minuta......ipak ne znam da lise to gleda po tome da li su lampe fizicki vruce dakle na dodir......ili je ok da eto prodje 30 sekundi i onda moze da se digne drugi prekidac....
Jer kod mene su posle 30 sec i dalje hladne na dodir....mozda su u dnu malo mlake...
Pozdrav
Evo mojih 2 centa, čini mi se da nije loš savet, i čini mi se da mi ga je Peca i dao jednom prilikom.
Kada ugasiš pojačalo, prvo na standby pa na on/off switch, ti ponovo upali standby da se elektroliti isprazne, da kada sledeći put upališ pojačalo na on/off switch oni budu prazni i da ne gruneš još toliko struje u već napunjene elektrolite, tako im se produžava vek.
Kada ugasiš pojačalo, prvo na standby pa na on/off switch, ti ponovo upali standby da se elektroliti isprazne, da kada sledeći put upališ pojačalo na on/off switch oni budu prazni i da ne gruneš još toliko struje u već napunjene elektrolite, tako im se produžava vek.
Ajde da i ja nesto priupitam, da ne otvaram novu temu.
Ja na mom piviju nemam stand by, kolko to steti lampama i ostalim delovima unutra?
Takodje kad ga gasim, cuje se zvuk "vuuuup" hmmm pa lici na zvuk kao da neko usisa vazduh, tesko je objasniti
i manje se cuje ako prethodno iskljucim reverb pa ga onda iskljucim...
Ja na mom piviju nemam stand by, kolko to steti lampama i ostalim delovima unutra?
Takodje kad ga gasim, cuje se zvuk "vuuuup" hmmm pa lici na zvuk kao da neko usisa vazduh, tesko je objasniti

- Hillybilly
Ah taj Twin!!!Korenjak wrote:U mom twinu su trafoi koje si ti napravio......i ne greju se uopste.....tako da je to super...ali sam svakako zaboravio na elektrolite koji i na stb primaju struju.....

Pretpostavljam da je neki Peavey Classis 30 ili sl... Generalno lampe nevole kada im dovedes visoki napon pre nego sto se katoda ugreje, da ne objasnjavam u sitna crevca, ma hajde moze i u sitna crevca...Stanko wrote:Ja na mom piviju nemam stand by, kolko to steti lampama i ostalim delovima unutra?
Takodje kad ga gasim, cuje se zvuk "vuuuup" hmmm pa lici na zvuk kao da neko usisa vazduh, tesko je objasniti i manje se cuje ako prethodno iskljucim reverb pa ga onda iskljucim...
Da bi struja tekla kroz el.cev, potrebno je da se ispune neki uslovi tipa dobar vakum i visoka temperatura reda 2000 stepeni. Grejanjem katode se oko nje stvara tzv. "oblak" elektrona koji su veoma raspolozeni da odlete do anode koja je na visem potencijalu. Ukoliko se visoki napon dovede na anodu pre nego sto se katoda ugreje, dolazi do "kidanja" elektrona sa hladne katode i to je ostecuje u nekoj meri i na taj nacin se skracuje radni vek cevi! To skracenje radnog veka nije tragicno (kolko je meni poznato, mozda 10ak %)!
Pretpostavljam da je sledece pitanje dali da ugradjujes st.by switch. Naravno nema potrebe za tim. Sva iole ozbiljna pojacala imaju st.by switch. Peavey Classic 30 (ili 50) je ono sto se zove "entry level" tube amp namenjen onima koji se po prvi put sreću sa cevnim pojačalom ili za arčenje po sitnim tezgama (nazvao bi ga "work horse" da nije krajnje nepouzdan u radu). Znači cepaš ga pa kad dojadi, šutneš ga u oglas i pazariš neko ozbiljnije pojačalo!

- Dersu Uzala
Koriscenje standby switcha (ako postoji po dizajnu) zavisi u najvecoj meri kako je pojacalo konstruisano. Razlicite firme imaju razlicite konstrukcije, pogotovu napajacke sekcije, i ne preporucuje se identican tretman. Materija je vrlo opsezna i dostize zen nivoe. Nista se ne brini za elektrolite, oni su napunjeni (cak i kad iskljucis pojacalo i izvuces mrezni kabl iz zida), elektrolitima (mreznim) vise skodi dugotrajan nedostatak struje nego stabilna struja. Idealno, vole najvise da se prazne i pune, to im je pos'o. Jedini.
Pojacala bez standby switcha nisu nuzno manje kvalitetna vec su indikator nizih radnih napona u kolima (tzv B+) i nemaju potrebe za tim, radni napon se vrlo brzo stabilizuje. Sto ne znaci da treba odmah da pocnes da sviras.
Mesa Boogie preporucuje upotrebu standby switcha u klasicnom smislu (mrezni prekidac prvo, standby u on poziciji, pa kad se lampe zagreju onda standby u off poziciju, znaci muzika). Vecina starijih Marshalla i Fendera je radila drugom logikom. Power on, pustis da se cevi greju, nista standby....kad se cevi ugreju, a ti ne zelis odmah da sviras, tad se prebacis u standby mode. Generalno, u standby modu se cevi ne greju na radnu temperaturu u starijim pojacalima (mada zavisi od modela i godista). Kad tako nezagrejanim cevima posle pola minuta minut dovedes visoki napon, dolazi do raznih fenomena poznatijih na zapadu kao cathode stripping ili cathode poisoning. A oce i da sjebe zvucnik, mada redje. Standby switch ima i razlicitu poziciju kod razlicitih pojacala, neki regulisu samo dovod visokih napona na anode a neki regulisu i blokiranje signala prema izlaznim lampama i zvucniku. Signal jednostavno ne moze da prodje, galvanski je razdvojen od ostatka kola.
Za neka pojacala (koja imaju standby) preporucuje se i gasenje tim redosledom (prvo se prebacis u standby, pa tek onda mains power off).
Sve u cilju prezervacije lampi i drugih komponenti (ukljucujuci i ispravljaca). Ispravljac je jedini (bilo silikonski bilo cevni) koji uvek 'trpi' mrezni napon, no matter what.
Ako nemas standby switch, najbolja solucija je da zavrnes volume na pojacalu na 0 pre nego ukljucis pojacalo. Druga solucija je da zavrnes volume pot na gitari na 0 pre nego ukljucis pojacalo (ili zavrnes oba volume pota na 0, i na pojacalu i na gitari). Treca i najmanje pouzdana solucija je da ne sviras bas nikakve note dok se ne zagreje sve.
Napominjem, ovu danas klasicnu foru da palis prvo mreznu struju, cekas u standby modu dok se lampe ne zagreju i onda ukljucis 'sound-on' (stand by off) je smislio...niko drugi do Mesa Boogie. Inspirisan doduse Fenderovim dizajnom iz tog perioda (krajem sezdesetih). Marshalli i Fenderi do tog perioda su svi ukljucivani (pise u user manualima) u stand by OFF modu ako imaju stand by switch.
Pojacala bez standby switcha nisu nuzno manje kvalitetna vec su indikator nizih radnih napona u kolima (tzv B+) i nemaju potrebe za tim, radni napon se vrlo brzo stabilizuje. Sto ne znaci da treba odmah da pocnes da sviras.
Mesa Boogie preporucuje upotrebu standby switcha u klasicnom smislu (mrezni prekidac prvo, standby u on poziciji, pa kad se lampe zagreju onda standby u off poziciju, znaci muzika). Vecina starijih Marshalla i Fendera je radila drugom logikom. Power on, pustis da se cevi greju, nista standby....kad se cevi ugreju, a ti ne zelis odmah da sviras, tad se prebacis u standby mode. Generalno, u standby modu se cevi ne greju na radnu temperaturu u starijim pojacalima (mada zavisi od modela i godista). Kad tako nezagrejanim cevima posle pola minuta minut dovedes visoki napon, dolazi do raznih fenomena poznatijih na zapadu kao cathode stripping ili cathode poisoning. A oce i da sjebe zvucnik, mada redje. Standby switch ima i razlicitu poziciju kod razlicitih pojacala, neki regulisu samo dovod visokih napona na anode a neki regulisu i blokiranje signala prema izlaznim lampama i zvucniku. Signal jednostavno ne moze da prodje, galvanski je razdvojen od ostatka kola.
Za neka pojacala (koja imaju standby) preporucuje se i gasenje tim redosledom (prvo se prebacis u standby, pa tek onda mains power off).
Sve u cilju prezervacije lampi i drugih komponenti (ukljucujuci i ispravljaca). Ispravljac je jedini (bilo silikonski bilo cevni) koji uvek 'trpi' mrezni napon, no matter what.
Ako nemas standby switch, najbolja solucija je da zavrnes volume na pojacalu na 0 pre nego ukljucis pojacalo. Druga solucija je da zavrnes volume pot na gitari na 0 pre nego ukljucis pojacalo (ili zavrnes oba volume pota na 0, i na pojacalu i na gitari). Treca i najmanje pouzdana solucija je da ne sviras bas nikakve note dok se ne zagreje sve.
Napominjem, ovu danas klasicnu foru da palis prvo mreznu struju, cekas u standby modu dok se lampe ne zagreju i onda ukljucis 'sound-on' (stand by off) je smislio...niko drugi do Mesa Boogie. Inspirisan doduse Fenderovim dizajnom iz tog perioda (krajem sezdesetih). Marshalli i Fenderi do tog perioda su svi ukljucivani (pise u user manualima) u stand by OFF modu ako imaju stand by switch.
Hm sad su ovo malo oprechne price....
Ne znam kako da se sad ophodim prema mom Twin Reverbu..... da li da prvo ukljucim on/off prekidac pa da posle zagrevanja lampi ukljucim stb tj. visoku voltazu........ ili da stb stoji podignut pre no kresnem on/off?
Ne znam kako da se sad ophodim prema mom Twin Reverbu..... da li da prvo ukljucim on/off prekidac pa da posle zagrevanja lampi ukljucim stb tj. visoku voltazu........ ili da stb stoji podignut pre no kresnem on/off?
prvo on/off, pa kad se malko zagreje tek onda kreši stnd b!!!!!!Korenjak wrote:Hm sad su ovo malo oprechne price....
ne znam jel ti znaci sta moje misljenje, ovde verovatno ima ljudi koji se bolje razumeju... al ovo sam procitao na netu i cini mi se logicno sa strane elektronike. tako radim na svom pojacalu.
paljenje:
standby prekidac na standby-u.
ukljucis pojacalo. sacekas neko vreme (dersu kaze 30sek, ja cekam minut).
prebacis prekidac za standby na mod za sviranje.
sviras
pauza do 20min: prebacis prekidac u standby mod.
gasenje:
prebacis pojacalo u standby mod.
ugasis pojacalo.
nadam se da ce se ostali sloziti. sviram pecin rocket (ac30 varijacija)
paljenje:
standby prekidac na standby-u.
ukljucis pojacalo. sacekas neko vreme (dersu kaze 30sek, ja cekam minut).
prebacis prekidac za standby na mod za sviranje.
sviras
pauza do 20min: prebacis prekidac u standby mod.
gasenje:
prebacis pojacalo u standby mod.
ugasis pojacalo.
nadam se da ce se ostali sloziti. sviram pecin rocket (ac30 varijacija)
Ja sam se prema savetima više različitih majstora na isti način ophodio prema bivšem Fenderu Pro Reverbu, tako da
za Andrejev post.

- Dersu Uzala
Ako je to post 1970 Twin onda ovako kako Andrej (i Boogie) kazu, to je manje vise postala standardna sema. Ali ako je stariji, onda moras da pogledas u manual za taj model.Korenjak wrote:Hm sad su ovo malo oprechne price....
P.S. U principu se ceka(lo) 10-20 minuta na zagrevanje lampi i stabilozovanje napona u svim kolima, za najbolje rezultate. Ako odes na cert malo jace svecke grupe i dodjes ranije i cantras sa roudijima ili si VIP, videces da (modernija) pojacala stoje na standby neki put i satima, od poslednje tonske probe pa do pocetka koncerta.
Klasicna je scena unazad 30 godina da kad frajeri izadju na scenu sa gitarama, odu do pojacala, ubodu se i samo fliknu standby switch, sve je ready to go.
moj je 135 w ...negde 1978.