pedala ili procesor?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Randy

pedala ili procesor?

Post by Randy » 05 Jan 2011, 01:56

Imam ''jako dobro pojacalo'' behringer vt15.mislim kad sviram onako solidno za pocetnika posto imam elektricnu malo vise od pola godine.danas sam bio kod druga ,a on ima rolan cube 15 i meni se jako svideo kako zvuci.e sad imam 110e i ne znam sta da li da kupim neko procesor ,neku dobru pedalu za distorziju ili overdrive ili da prodam behringera i kupim cube?

ovo je digitech rp90 i to je jedini procesor koji mogu kupiti od ovih para sto imam
Image
ili da skupim jos pa da kupim rp225?

Funkomat
MF veteran

Re: pedala ili procesor?

Post by Funkomat » 05 Jan 2011, 02:34

Zavisi sta zelis da postignes...
Ako zelis da eksperimentises sa efektima, uzmi procesor (mada je on, kazem, samo za eksperimentisanje... nemoj ocekivati ne znam kakav zvuk sa njim i svojim behringerom).
Ako zelis bolji zvuk, kupi drugo pojacalo a ako zelis da imas drugaciju distorziju, kupi dist/od pedalu ali opet, ko zna kako ce tvoje pojacalo da radi sa pedalama.

Ja bih najpre ulozio u bolje pojacalo pa zatim kupio neku pedalu.

Dushan S

Post by Dushan S » 05 Jan 2011, 02:38

Ako hoćeš da sviraš sa nekim, ono bend i tako to, i ako ćete ići u neku prostoriju za probe, jedino tako ti MOŽDA pedale mogu imati smisla. Za sve ostalo kupiš nešto tipa VAMP2 koji bodeš u kompjuter ili u stub i to ti je za vežbu. To malo pojačalce prodaš jer šta će ti, za po kući ti se samo dernja nepotrebno a da lepo zvuči, i ne baš. Posle kupi neko pristojno pojačalo, kad budeš imao koju stotinu evrića.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 05 Jan 2011, 08:24

Ako ne znas da li zelis pedale ili procesor, pedale ti nisu potrebne. :)

Kupi polovan rp250/255/350 za 100e. Mnogo bolje stvari i vise opcija u odnosu na ovo. Uz procesore mozes da vezbas (mislim na to sto imaju drum mashine i metronom) i istrazujes sta te zanima, pa posle kad skupis pare, da kupis mesa bugi. :D

BeAuty

Post by BeAuty » 05 Jan 2011, 16:58

Takodje, i mene isto interesuje..
Ali ja kapiram da je na duze trake,, i ako imate neki poseban efekat koji vas zanima, bolje kupiti neku kvalitetnu pedalu nego neki jeftini procesor za iste pare.. +-1oo€, ispravite me ako grijesim...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 05 Jan 2011, 17:04

BeAuty wrote:Takodje, i mene isto interesuje..
Ali ja kapiram da je na duze trake,, i ako imate neki poseban efekat koji vas zanima, bolje kupiti neku kvalitetnu pedalu nego neki jeftini procesor za iste pare.. +-1oo€, ispravite me ako grijesim...
Pa naravno.
+ sto mozes jednostavno da prodas neku od pedala ako te smori za razliku od procesora kod kog menjas ceo "pedalboard".

BeAuty

Post by BeAuty » 05 Jan 2011, 17:29

to sto slabija pojacala losije "primaju" pedale,, nikako ne shvatam... Da li to znaci da pedala ne moze da se ukljuci uopste u pojacalo,, ili da to pojacalo jednostavno ne moze da izvuce max iz pedale...?

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 05 Jan 2011, 17:35

Funkomat wrote:+ sto mozes jednostavno da prodas neku od pedala ako te smori za razliku od procesora kod kog menjas ceo "pedalboard".
pa u tome je prednost procesora, promena zvuka koji te smori je par klikova daleko :D nema kupoprodaje

LM ovaj offtopic je vise za "Pedale vs Procesor" temu.
pedalama je najveca prednost zvuk, procesorima kompaktnost i broj opcija, sredjivanje preseta bla bla bla... Pedale su za coveka koji gradi svoj prepoznatljiv zvuk, coveka koji tacno zna sta hoce...

Pocetnicima je i ovaj rp90 super sprava za ulazak u svet efekata. Bolje da se igraju sa tim procesorom nego odmah da krecu da bale za efektima koje nikad nisu isprobali, ne znaju gde i kako da koriste, ali culi su od nekoga da zvuci zanimljivo... Plus sto ne umeju da prepoznaju razliku izmedju digitalnog i analognog deleya, otpanjenog marshalla, tranzistorske emulacije, i digitalije... itd itd...

Randy

Post by Randy » 05 Jan 2011, 18:14

verovatno cu kupiti rp90.osam i po iljada je.necu jos kupovati drugo pojacalo barem do pocetka sledece zime.ako kupim procesor i ustekam ga u ovog mog marsala :D hoce li da susti?jel trebam kupiti onu noise pedalu?

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 05 Jan 2011, 18:29

procesor ima noise gate u sebi, samo nemoj da teras distorziju sa procesora u distorziju pojacala. Ili jednu ili drugu (osim u slucaju da koristis procesor kao boost, ali to je malo visa matematika). Dosta vremena potrosi na podesavanje preseta na pojacalu da izvuces dobar zvuk...

Randy

Post by Randy » 05 Jan 2011, 22:41

ma ukljucim ga u clean.kaze mi drug da je pedala za wah jako losa na procesorima pa mi je predlozio da kupim odvojeno hellbabe od behringera.ja sam mislio da kupim rp90 za 8500din + onaj vox-ov od 5 iljada.to me izadje ko rp225.sta vi mislite?

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 05 Jan 2011, 23:27

Moj savet... ako kupujes procesor.. i zelis digitecha.. kupi RP-155, 255 ili 355.. eventualno kupi polovan RP350.. mogucnosti koje imas i kvalitet su malkice bolji na serijama sa tri brojke nego ovi sa dve (RP-70, 90, 50...)

Dalje, kupi Behringer V-amp 3.. ili Zoom ove najnovije generacije G2.1 i jace.. neces pogresiti..

A ako zelis pedale... kupi nesto Boss, ili Digitech... ili kupi nekoliko behingerovih.. mada.. sve je to lutrija. Kupovati pedale na slepo i bez nekog jasnog cilja a i da su najskuplje je uvek plivanje kroz brzake.. nikad neznas da li je dole kamenje, mulj ili pesak.. sta je voda nanela.. a sta je sledece..

Bolje, mozda je najbolje prodaj to pojacalo, dodaj malo para i/ili ustekajjos, kpi pojacalo od oko 30-60W sa reverbom, 12" zvucnik i po mogucstvu dva kanala.. bice ti mnogo bolje nego gomila pedala i/ili procesor a nemas jasnu predstavu sta ti je ciniti.. 30W je kucno pojacalo, ujedno je dovoljno za probe pored "normalnog" bubnjara i/ili svirke ozvuceno mikrofonom.. jace= samo ce biti bolje za probe i svirke... a

efekti, jedan po jedan.. pozajmis, probas.. vidis sta juris, koji zvuk.. i nabavljas vremenom...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 05 Jan 2011, 23:36

Garant je 30w kucno pojacalo. :D
Pa u kakvoj ti to kuci sviras...? :)

...ali dobar savet.

Randy

Post by Randy » 05 Jan 2011, 23:44

ali moj behringer ima reverb :D .

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 05 Jan 2011, 23:48

Eeee Funkitj. pa valjda svako pojacalo ima voljum poteMciometar... a 30W na 2ku, 3ku je taman za sobu... plus eventualno sluske...

Post Reply