ponovo, pedalee..
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
ponovo, pedalee..
E ovako,, sjutra idem u kupovinu i planiram probati neke pedale.. (Overdrive i neki Digitalni delay, vjerovatno Bossov dd-7) ... Interesuje me sledece... Sta tacno dobijem kupujuci pedalu.? Mislim na adaptere, kablove.... I da li za pedalu postoji neko posebno napajanje,, ili se ona napaja putem pojacala... Takodje, sta ce mi trebati od tih adaptera i kablova kako bih ukljucio 2 pedale koje kupim..?.. Nadam se da ne postavljam glupa pitanja,, i da ce se pojaviti neko sa dovoljno velikim zivcima, da izdvoji vremena i da mi pomogne...

Re: ponovo, pedalee..
da dodam jos, da se 99% radi o boss-ovim pedalama,, jer su mi one zapale za oko...
Ne dobijas nista sem pedale i eventualno baterije u njoj.
Da bi napajao pedale, najjednostavnije je da kupis adapter i nesto slicno ovom:

mada ovo drugo bolje da ti neko napravi.
Od adaptera bih preporcio zoom-ov (artist bi trebao da ga ima) koji je u poredjenju sa ostalima veoma jeftin (nesto malo preko 1000, ako se dobro secam) a radi veoma lepo. Nikakvo zujanje, sum i slicno. Ja sam sa dva ta jedno vreme napajao 8 pedala bez ikakvih problema tako da nema potrebe da dajes pare za boss i slicne adaptere.

Od adaptera bih preporcio zoom-ov (artist bi trebao da ga ima) koji je u poredjenju sa ostalima veoma jeftin (nesto malo preko 1000, ako se dobro secam) a radi veoma lepo. Nikakvo zujanje, sum i slicno. Ja sam sa dva ta jedno vreme napajao 8 pedala bez ikakvih problema tako da nema potrebe da dajes pare za boss i slicne adaptere.
Uz pedalu dobiješ ništa. Za delay će ti trebati solidan adapter pošto modulacioni efekti jedu baterije ko nezdravi, za OD ne (baterija će mu trajati ohoho, od par meseci do godinu dana, u zavisnosti od stanja iste i korišćenja). Ako koristiš oba odjednom, trebaće ti 2 duga kabla i jedan kratki patch, da povežeš te dve pedale između sebe. Gitara > dugi kabl > OD > kratki kabl > Delay sa adapterom > dugi kabl > pojačalo.
S tim sto ako napajas baterijama moras stalno da istekavas ulazni kabal iz pedale ili ce baterija trajati od par meseci do god dana manje od ovog sto Nebojsa rece.
Mada u sustini to nije toliki problem dok imas 1-2 pedale...

Da, to sam zaboravio da napomenem 

Pa znaci, koliko sam uspio da shvatim, dobijam pedalu sa baterijom... Samo mi recite, da li je to obicna baterija 9v koju mijenjam, i u tom slucaju mi ne treba adapter, ili se radi o baterijama koje se prazne pa onda ponovo pune putem adaptera...
Dobijas obicnu bateriju i njih menjas ali mozes da kupis punjac i baterije koje se pune mada mislim da ces ubrzo skontati da je adapter mnogo jednostavnije/trajnije resenje.
Last edited by Funkomat on 08 Jan 2011, 01:33, edited 1 time in total.
Pa u vecini slucajeva dobijes bateriju sa pedalom, ali to nije punjiva baterija nego obicna koju menjas. E, sad ako sam ja dobro shvatio ti pitas da li se baterija puni dok je pedala prikljucena na adapter? Ne. Sve u svemu radi se o obicnim kockastim 9v baterijama.
Pretece me covek. 

Mislis li na ulazni kabal (Gitara ---> pedala) ili onaj izlazni,,, (pedala ---> pojacalo)...?Funkomat wrote:S tim sto ako napajas baterijama moras stalno da istekavas ulazni kabal iz pedale ili ce baterija trajati od par meseci do god dana manje od ovog sto Nebojsa rece.![]()
ne mora da znaci da ces dobiti i bateriju uz pedalu...mislim da kod boss pedalica ne dobijas nista ...sem naravno pedalice...inace kod pedalice koju budes napajao baterijom kad prestanes da sviras izvuces kabl iz input ulaza pedale, da ne bi tosila bateriju...znaci ako uzmes delay i drive i drive budes napajao sa baterijom , kad zavrsis sa sviranjem iz njegovog inputa izvuces kabl...i to je to...to vazi za svaku pedalu koja radi na bateriju...inace sto se tice delay pedale, ja ne bi uzimao dd7...skupa je! pogledaj diditech digidelay...za mnogo manje pare dobijes skoro isto!BeAuty wrote:Mislis li na ulazni kabal (Gitara ---> pedala) ili onaj izlazni,,, (pedala ---> pojacalo)...?Funkomat wrote:S tim sto ako napajas baterijama moras stalno da istekavas ulazni kabal iz pedale ili ce baterija trajati od par meseci do god dana manje od ovog sto Nebojsa rece.![]()
Gitara ---> pedalaBeAuty wrote:Mislis li na ulazni kabal (Gitara ---> pedala) ili onaj izlazni,,, (pedala ---> pojacalo)...?Funkomat wrote:S tim sto ako napajas baterijama moras stalno da istekavas ulazni kabal iz pedale ili ce baterija trajati od par meseci do god dana manje od ovog sto Nebojsa rece.![]()
- Guitar_thrill
- MF veteran
iako nije neki faktor jer baterija od 9V kosta 50-60din, ali ja sam uz boss pedalu dobio, onu njihovu roland bateriju na kojoj cak pise da je namenjena za pedale 

ja sam ovaj problem resio tako sto sam otisao u telefon servis i trazio odapter 9v sa negativnim centrom,dali su mi stabilisan ,ravno 8.9v sam izmerio kod druga,amperaza onoliko koliko pise 500mA,sto mozes sa ovim kablicem sa slike da napajas 2 digitalna dileja i wah istovremeno i da ne brines da ce nesto ostati bez struje.adapter me je kostao 600dinara (kinez kosta 150) ali issto moze tako da ti sprzi pedale jer nije stabilisan i napon je 11.3v! a kao na njemu mozes da podesavas razlicite jacine napona. ovaj adapter sto sam ja uze se uglavnom koristi za panasonic bezicne telefone odnosno njihove baze.. adapter mora da ima dovojnu amperazu valjda da bi napajao vise pedala.Funkomat wrote:Ne dobijas nista sem pedale i eventualno baterije u njoj.