Line 6 Spider IV 75W

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

xmilanx

Line 6 Spider IV 75W

Post by xmilanx » 11 Jan 2011, 01:18

PozZz raja. Kontam ovih dana o zameni pojacala. Svoje sam kupio pre oko godinu i po cisto da bih mogao da sviram sa bendom. Inace to je neki Behringer tzv. V-Tone tranzistorac ( u najgorem smislu te reci :hide: ) od 15W. U poslednje vreme pocinje bash da mi smeta njegov ton ::ranting:: . Imam osecaj da je nemoguce prazan. Ne znam kako da vam opisem. U svakom slucaju imam nekih para i kontao sam da prodam to koje vec imam ustedim jos nesto , mozda neko nesto doda na kamaru :D i kupim ovaj Line 6 Spider IV od 75W. Svi ih hvale. Naravno znam da je i on tranzistorsko pojacalo. Za lampasa nemam para tako da ne dolazi u obzir. Koja su vasa iskustva i misljenja o ovom pojacalu. Preporucite slobodno i neko drugo pojacalo u tom cenovnom rangu ali naravno nemojte da se previshe udaljite od teme i obrazlozite zasto mislite da je to drugo bolje. Unapred zahvalan.

mislim_stvarno

Re: Line 6 Spider IV 75W

Post by mislim_stvarno » 11 Jan 2011, 09:15

Vise puta smo pisali o line6 pojacalima.

Meni se ona ni malo ne dopadaju. Interfejs je bespotrebno zakomplikovan za razliku od Roland cube-a, los kvalitet, (dugimici potovi i ostala plastika su kao sa losih kineskih igrackica), digitalija je, pa ako crkne, crkla je, nema popravka, ne isplati se nikome da radi popravku (tj majstori imaju mnogo je6avanja a ne mogu da naplate, a i line6 cipovi ne rastu na drvetu). Ton je ok, ali mene ostale stvari vise privlace roland cube pojacalima (bolja izrada, lici na pojacalo kad ga koristis za namestanje tona...).

Inace, kada uzimas vec neko tako veliko pojacalo, bolje je uzeti i zdravog tranzistorca nego te digitalne. Pre svega zato sto oni ne primaju pedale najbolje, a digitalija sama po sebi brzo zastareva. Na normalan tranzistorski amp mozes da prikacis procesor i da imas isti ili verovatnije bolji rezultat, a kad taj procesor zastari, ili samo izadje noviji, ti mozes lako da ga promenis i uvek da imas bolji ton (naravno, to kosta vise, ali i daje bolje rezultate). Isto tako, kad (ili ako) ukapiras da ti digitalni procesor ne radi posao (da je ton los, sterilan...), mozes da krenes da sakupljas pedale i da ih bodes u isto pojacalo.

Naravno, tu je i problem prodaje, ako ikad odlucis da ga prodajes, jaaaaakooooooo tesko ces ga prodati, pogotovo kad izadje spider v ili vi, a da ne pominjem koliko ces para izgubiti.

Te digitalne ampove je ok kupovati do neke snage od 20/30w npr, za po kuci (moje misljenje). Za te pare koje ces da das za taj line6, mozes da uzmes zdrave trandze sto nove sto polovne laney (lv100, mozda lv200, lx65), randall (rx75), peavey (bandit)....

Vezano za taj tvoj behringer, verovatno je problem u tom malom zvucniku koji imas u njemu. Taj berindzer ima predpojacalo koje je uradjeno po nekim skupim spravicama (tech21 sansamp gt2), i jako je cenjen ton koji daje.

xmilanx

Post by xmilanx » 11 Jan 2011, 12:01

Jedan od razloga sto sam razmisljao o tako velikomn je sto nema nikakav spider od 50W, a oni od 15 i 30 su smece ( kada je i ovaj od 75W smece, kao sto ti kazes, onda sta su ova mala :) ). Meni inace treba pojacalo za kucnu upotrebu. Verovatno bi mi bilo dovoljno i od 30W ali eto mozda nekada pozelim svirati sa bendom, sta znam... Mada i tu bi bilo dovoljno 30W. Ipak ete mislim da imam budzet za nekoh pristojnog tranzistorca od 50ak W. Idealna cena za pojacalo bi bila od nekih 200-250 eura, toliki mi je budzet. Volio bih da ima dobru distorziju. Aj preporuci nesto. Pogledao sam i ono sto si mi preporucio u proslom postu a to je sve jace. Pa eto cisto da znas da i ova slabija dolaze u obzir jer u stvari i nemam potrebu za tako jakim pojacalom.

progg

Post by progg » 11 Jan 2011, 12:28

Uzmi Laney LV100, uklapa ti se u budzet (mislim da je nov oko 260eura). Imas i jedan na oglasima na KP za 180e.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 11 Jan 2011, 12:29

Obrati pažnju da si ti naveo dve potpuno različite upotrebe - kućno sviranje i sviranje sa bendom. Mislim da je 30W preglasno za kuću a premalo za bend. Ako već imaš u planu vežbanje sa bendom onda ti preporučujem da u startu uzmeš nešto što ćeš i u toj situaciji moći da koristiš.

Evo ga pojačalo koje je i mislim_svarno pomenuo, po ekstra ceni:
http://www.kupujemprodajem.com/Laney-lv ... r_id=47453

Kapiram da ti ovo pojačalo završava sve što je tebi potrebno, a verujem da bi ti i sa pedalama radilo kako treba. Svakako mislim da treba da batališ digitalne varijante u vidu Spider serije i tome slično.
Ako već hoćeš razne tipove pojačala i ugrađene efekte, onda svakako preporuka ide na račun Roland Cube serije. Jesu skuplji od ostalih u tim klasama, ali mislim da u tom slučaju znaš za šta daješ pare. Imao sam MicroCube i bio sam prezadovoljan. Prodao sam ga jer mi je i to malo govance bilo glasno u stanu, ne volim da maltretiram okolinu, jbg. I još nešto, čini mi se da su daleko glasniji nego što to etiketa kaže. Probao sam kod druga Cube 15x valjda, i to se pošteno dralo.
Ako hoćeš u tom pravcu rešenje, onda pogledaj http://www.mitrosmusic.com/proizvod/997 ... Amplifier/
Sve ti upada u budžet...

EDIT: Preteče me progg za oglas za LV100 :ziveli:

EDIT2: ili ovo http://www.kupujemprodajem.com/Laney-LV ... r_id=47453 pa da više uopšte ne razmišljaš da li će ti biti dovoljno glasan za bend ili ne. Svirao sam ga do sada x puta u jednom prostoru za vežbanje, jako zahvalno pojačalo, ugrađeni drajv mu je super, a i sve pedale koje koristim idu lepo idu s njim. Samo je pitanje da li je oglas još aktuelan jer je davno postavljen. Isto ulazi u budžet.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 11 Jan 2011, 12:42

pretekose me ovi ljudi, al evo da ne brisem, bolje da se malo ponovi :mrgreen: :ziveli:
xmilanx wrote:kada je i ovaj od 75W smece, kao sto ti kazes, onda sta su ova mala
Razlika izmedju ovih velikih i malih je samo u zvucniku (ili vise njih). Procesor na njima je isti. Nisu djubre, ali je meni roland bolji iz onih razloga sto sam napisao. Sve te stvari rade dobro, daa se izvuci jako pristojan ton, ali meni se ne svidja ideja da mi celo pojacalo koje bih vukao na probe i svirke bude digitalno.
xmilanx wrote:Volio bih da ima dobru distorziju.
To je stvar licnog ukusa, ali meni 90% analognih distorzija zvuci bolje od 90% digitalnih procesora. Imao sam 3 procesora razlicitih generacija, i uvek se vracam analognom drive-u. Zbog toga mislim da se sa nekim od analognih pojacala daa izvuci bolji dist. Kazem opet, to je stvar licnog ukusa i onoga sta cujes kad slusas, isto tako neko ce reci "meni 99% lampaskih pojacala zvuci bolje od 99% analognih trandzi", a neko drugi nece moci da prepozna razliku izmedju nekog lampasa i tranzistorca.

http://www.mitrosmusic.com/proizvod/997 ... Amplifier/
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/951 ... Amplifier/
ovo je dobra stvar sto se tice efekata, i razlicitih drive-ova, ali one mane koje sam prvo nave stoje, da nesto losije prima efekte, i da je digitalija teska za popravljanje, ali ruku na srce, pojacala se najcesce kvare tako sto pregori osigurac, to je opet, najcesce, ali ne iskljucivo.

Mislim, neces se ni nesto posebno zaje6ati da kupis nesto od tih digitalnih (line 6, roland cube, laney prism, peavey...), zivot bi ti bio laksi out of the box, imao bi razna pojacala, razne efekte, namestene tonove poznatih (sa line6), ali na duze staze, jednostavniji bi ti bio zivot sa analognim. Nemoj da shvatis da ja pljujem digitalno, imam procesor koji koristim, ali ne volim digitalna pojacala. :D

Laney lx65r - 65W, 12" zvucnik reverb - neki ljudi na forumu ga imaju, i zadovoljni su, ja sam ga svirao i ok mi je
laney lv100 - 65W, 12" celestion zvucnik, reverb - isto, neki su ga ovde imali, mozda mozes da nedjes nesto o njemu ili o lv200
laney lx64d - skoro isto kao lx65r, ali u sebi sadrzi digitalne efekte, pa dobijes tranzistorski klin i drajv, a mozes da ih zacinis sa nekim od 15ak efekata
peavey bandit - 80W 12" zvucnik, meni jedno od omiljenih pojacala, posto ga sviram u studiju za vezbanje, odlican klin i drive (vise modela i jednog i drugog), i ako bi trazio polovnog, nasao bi ga za 250e (cak ima sad nekih oglasa na sajtu kupujem prodajem), odlicno radi i sa procesorima

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 11 Jan 2011, 13:22

xmilanx wrote:PozZz raja. Kontam ovih dana o zameni pojacala. Svoje sam kupio pre oko godinu i po cisto da bih mogao da sviram sa bendom. Inace to je neki Behringer tzv. V-Tone tranzistorac ( u najgorem smislu te reci :hide: ) od 15W. U poslednje vreme pocinje bash da mi smeta njegov ton ::ranting:: . Imam osecaj da je nemoguce prazan. Ne znam kako da vam opisem. U svakom slucaju imam nekih para i kontao sam da prodam to koje vec imam ustedim jos nesto , mozda neko nesto doda na kamaru :D i kupim ovaj Line 6 Spider IV od 75W. Svi ih hvale. Naravno znam da je i on tranzistorsko pojacalo. Za lampasa nemam para tako da ne dolazi u obzir. Koja su vasa iskustva i misljenja o ovom pojacalu. Preporucite slobodno i neko drugo pojacalo u tom cenovnom rangu ali naravno nemojte da se previshe udaljite od teme i obrazlozite zasto mislite da je to drugo bolje. Unapred zahvalan.
Nisi nam naveo kakvu gitaricu svirash.
Pazi...Ja bih ti preporuchio da chuvash pare i da prodash taj V-Tone i uzmesh VOX Pathfinder 15R. Zashto? Zato shto si bedroom level player, to sam zakljuchio iz posta a ne vredjaj se i saam sam isto to :), a veca glasnoca od ovoga ti ne treba. Ima i reverb koji fino zvuchi. Ako samo malo odvrnesh gain na pathfinderu dobicesh taj lampashko-pojachalo-koje-se-lomi-alike clean ton koji je zaista lep i koji je najlepshi od svih clean tonova malih i jeftinih trandzhi koje sam chuo.

Jako lepo radi sa single coil magnetima, a uz prostu jednachinu vrlo jeftina hamer explorer gitara sa humovima + boss bluesdriver bd-2 + kabl + vox pathfinder uspeo sam da dobijem vrlo fin rock distorzirani ton u prodavnici na sasvim dobroj glasnoci mogu ti reci.

Ovi laney-i koje momci sasvim velikodushno objashnjavaju, iako postoji osamsto tema na ovu slichnu foru :ziveli: , pa...mislim da time ne dobijash nishta. Ton tranzistorskih laney-a male vatazhe koji sam ja chuo je zaista bio bzvz. Pedale VOX prima sasvim solidno.
On je i jeftin, pa ti ostaje para za par pedala, u zavisnosti od toga shta bi voleo da svirash.

Budi razuman i lepo preispitaj svoje prioritete, treba li ti uovom trenutku i na ovom niovu vladanja instrumentom ishta vishe od lepog clean ton-a shachice reverb-a, i istog tog samo overdrive-ovanog za po koji solo?
Ne postoji reshenje na duge staze, bar ne sa gitarskim pojachalima. Mislish da su momci odavde sa foruma srecni sa svojim Marshall zverima od 150W koje ne mogu ni na 1 da pojachaju? Nisu bash.

Nadam se da sam pomogao bar malo :ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 11 Jan 2011, 13:33

zavisi i mnogo od muzike koju hoce covek da svira nego od gitare, pa za neki metal (bilo moderan heavy, thrash, black, brutal-madr-faking-children-hiting-sejtan-vorsiping) vox ne moze da radi bez neke bolje pedale

progg

Post by progg » 11 Jan 2011, 13:37

Ja sam mu predlozio Laney LV100 jer je u nekom delu svog posta naveo da mozda dobije zelju za svirku sa bendom. U tom slucaju taj VOX od 15w mu nece znaciti nista, a laney bi itekako zadovoljio potrebe proba. Ako bi, sa druge strane, jurio amp za sobnu svirku i iskljucivo za sobnu svirku, predlazem:

- http://www.mitrosmusic.com/proizvod/929-Vox-AC4TV/
- http://www.mitrosmusic.com/proizvod/4631-Laney-Cub-10/
- http://www.mitrosmusic.com/proizvod/930-Vox-AC4TV8/
- http://www.mitrosmusic.com/proizvod/4630-Laney-Cub-8/
- http://control-sound.com/shop/product_i ... ts_id=1006

i to bas ovim redosledom. Ima klin, a i drajva za bedrumlevelgitarplejing.

P.S. Nesto mi se "javlja" da ce ovo opet biti jedna od onih tema, gde svi redom, zatrpamo nekog svojim predlozima (od par njih i sami sebe uplasimo), pa na kraju covek nista ne kupi.
Krajnje je vreme za jednu stiki temu: "Zelite novo pojacalo? Kliknite ovde" - pa da lepo, onako, raspletemo po temi, s tim da svako od nas napise sta je probao, koliko i u kom kontekstu (soba, prostor za probe, kafic, stadijum), bez da dva clana (ili vise njih) ubedjuju jedan drugog kako ovaj gresi, a ovaj je u pravu bla bla bla... Znaci bez rasprava, jer uglavnom na ovakvim temama dodje do njih.
Last edited by progg on 11 Jan 2011, 13:43, edited 1 time in total.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 11 Jan 2011, 13:41

mislim_stvarno wrote:zavisi i mnogo od muzike koju hoce covek da svira nego od gitare, pa za neki metal (bilo moderan heavy, thrash, black, brutal-madr-faking-children-hiting-sejtan-vorsiping) vox ne moze da radi bez neke bolje pedale
glupo sto sam sebe citiram, ali da dodam da i u tom slucaju, da svira heavy sa nekom pedalom, vox ce zvucati smesno zbog zvucnika koji je 8"

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 11 Jan 2011, 13:52

Rock gitara nece zvuchati smesno, probao sam. A death metal thrash gitara verovatno hoce I presume...
Dobra su i ova shto je progg naveo, naravno.

Mada bih ja uzeo ovo http://www.kupujemprodajem.com/Laney-Cu ... r_id=47453 , cena je 250e pishe na dnu oglasa, ne znam koji mu je...
Eto, jel vidish da ima lampash za 250e? :)
S ovim nema greshke sigurno.
Da sam pri parama uzeo bih ga ja, jer trenutno nemam amp.

progg

Post by progg » 11 Jan 2011, 14:03

Cortex wrote:Mada bih ja uzeo ovo http://www.kupujemprodajem.com/Laney-Cu ... r_id=47453 , cena je 250e pishe na dnu oglasa, ne znam koji mu je...
Nisam probao tu 12-icu (probao sam 10-ku i vrlo mi se je dojmila :D ), ali verujem da je dobar izbor, ako nista vise: lampa+15w+12"+Reverb i sve to za 2.5 glave. Moze ga ozvuciti majkom ukoliko dobije zelju za svirku sa bendom.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 11 Jan 2011, 15:11

progg wrote:
Cortex wrote:Mada bih ja uzeo ovo http://www.kupujemprodajem.com/Laney-Cu ... r_id=47453 , cena je 250e pishe na dnu oglasa, ne znam koji mu je...
Nisam probao tu 12-icu (probao sam 10-ku i vrlo mi se je dojmila :D ), ali verujem da je dobar izbor, ako nista vise: lampa+15w+12"+Reverb i sve to za 2.5 glave. Moze ga ozvuciti majkom ukoliko dobije zelju za svirku sa bendom.
:1:

Isto probao 10-ku i svidela mi se. Minimum opcija, radi kako treba, rekao bih kvalitetom iznad svog cenovnog ranga, a novi CUB 10 košta oko 20000, piše na linku. S tim što naravno, da mi budžet dozvoljava uzeo bih CUB12 i miran, na njemu ima mod <1W. :) :bravo:

Ali kao što je već puno puta rečeno, dosta zavisi i od vrste svirke za koju mu treba jbg.

Još samo da se postavljač teme oglasi šta bi tačno želeo i to je to, pa neka uzme savete u obzir, pare u džep pa na Tour d'Belgrade isprobavanje.

Zlo

Post by Zlo » 11 Jan 2011, 16:48

Glas za ovog malog Laney lampaša.Ima sve što treba ozbiljno pojačalo da ima.
Ja bih ga kupio da sam pri parama.Cena novog je visoka jer za malo više para ima lepših radosti ali za 250e se isplati.
A tih 15w sa lampom i 12" je verovatno glasnije od bilo kog tranzistora od 50 ili manje w.
I još jedan plus zbog onog ulaza od 1w.Da čovek može i po kući da ga "otpanji"

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 11 Jan 2011, 18:09

Reverb je dodushe digitalan, ali ono...bolje i to nego nishta :D

Post Reply