Pojacalo za akustaru

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
SlowHandMan

Pojacalo za akustaru

Post by SlowHandMan » 15 Jul 2011, 03:22

Imam 17 000 din hocu da kupim pojacalo prvenstveno za kucnu upotrebu a mozda i neku manju svirku tipa kafica.Trenutno su na snizenju Laney pojacala tako da sam video od 35 watti
http://www.mixmusic-company.com/compone ... gory_id=48
Imate li iskustava sa ovim ili bi mi preporucili nesto drugo?Video sam da su Behringerova pojacala jeftinija od Laney-ovih ali kad sam gledao klipove na youtube-u mnogi su ih pljuvali dok mi je danas prodavac u Mitrosu rekao kako je za njega Laney sranje i da mu se vise svidja Behringer.Sad ne znam ko je u pravu?
I da li mozda da za te pare kupim pojacalo od 20 watti,u tom slucaju ce mi ostati 4-5 hiljada...da li za te pare postoje neke pedale za akustaru?Da li se recimo za svirku moze namestiti da se stavi mikrofon pored pojacala za akustaru pa da se pojaca zvuk ili bi bilo nekih smetnji?

POMAGAJTE!!! :)

Fast beer-drinker

Re: Pojacalo za akustaru

Post by Fast beer-drinker » 15 Jul 2011, 04:30

Pa tako se i ozvucuje, mislim stavis mikrofon ispred pojacala i eto. I ne bi bilo nikakvih smetnji, bar ne bi trebalo biti, jer to tako mora. I opet, ako imas pojacalo koje grmi, ti na bini neces moci zivjeti od njega, a "onaj" 10-20 metara dalje nece nista cuti, ne bas da nece cuti, al' eto.

Kristijan
Uvaženi član

Re: Pojacalo za akustaru

Post by Kristijan » 15 Jul 2011, 07:26

Nisam siguran da je ovo idealna kupovina. Pre svega, tih 35W može biti preglasno za kuću, a premalo za svirku. Ja sam u 2 navrata hteo da kupim veći model, onaj od 65W, pa su me ljudi ubedili da to nije osobito pametna investicija.

Kao prvo, osvrnuću se na praktičnost. Obrni okreni, iako ovo pojačalo ima i ovaj kick back položaj, opet je to pojačalo koje stoji na podu, i teško je da će da gruva tako da te svi čuju na nastupu. Kako me je Tiki lepo upozorio, na kraju bih morao da ga podignem negde visoko, a onda mi kontrole na pojačalu ne bi bile pri ruci. Generalno, ovakva pojačala su OK kao monitor na velikoj sceni, pa onda ili imaš line out iz njih, ili ideš na mikrofon iskred pojačala.

Računaj da treba da daš bar 50 evra za mikrofon koji iole vredi, i da treba da daš recimo oko 20 evra na nekakav stalak. Kafići to nemaju kao standardnu opremu, to moraš ti da imaš. Ako nabaciš onaj mali stalak, koji je baš zgodan za ozvučavanje pojačala, onda si dao 20 evra za stalak koji ćeš samo moći da gledaš i mrziš ako se ispostavi da ti ovo nije baš zgodan setup. Ako uzmeš veliki stalak, pa ga onako spustiš na najniže i ubudžiš ga da šljaka za pojačalo na podu, imaćeš nezgrapnu skalameriju na koju ćeš da zapinješ, a kako je prostor za svirce u kafićima obično malo veći od gajbe za pivo, zakačinjaće ga i gosti i kelneri. Meni se čini da je za te mikrosvirke ta varijanta sa pojačalom i mikrofonom malo nepraktična.

Kad smo kod mikrofona ispred... To podrazumeva da postoji neki razglas u koji se bode mikrofon. A ako postoji razglas, onda ti pojačalo uopšte ne treba, nego ti treba nekakvo pretpojačalo i DI box u jednom, a sve to spakovano u kompaktnu formu malo veću od obične gitarske pedale. Imaš jeftino rešenje, koje šljaka sasvim zadovoljavajuće, to je Behringer ADI 21, koji bitno popravi hladni, praskavi zvuk piezo ozvuke, i ima stvarno mnogo fino pretpojačalo, mnogo dobar ekvilajzer sa parametričkim srednjim. Dosta skuplje, ali stvarno dobro rešenje je Boss AD-3, koji pored ovoga što ima pomenuti Behringer ima i jako dobar feedback eliminator, i reverb i chorus od efekata, pa ti pored ove sprave i neće trebati ništa drugo. Konačno, ima i procesora za akustičnu gitaru koji takođe obezbeđuju i balansirani izlaz pa takođe mogu da idu direktno u razglas. Sa procesorima za akustične se nisam bavio, pa ne mogu ništa da preporučim. Ove pomenute sprave sam koristio dosta, pa znam da je to dobar posao.

Kad imaš neku ovakvu spravu, i u kući možeš da se ukačiš direktno u kompjuter ili bilo koji hi-fi uređaj. Pojačala za akustične gitare su transparentna, ne dodaju ništa zvuku, nisu onako sprave s nekakvim svojim karakterom kao pojačala za električne gitare, i daju širu tonsku sliku od pojačala za električne gitare. Samim tim, po onome što isporučuju od tona, pojačala za akutične gitare su sasvim srodna hi-fi uređajima, i nećeš uopšte biti zakinut što se tiče tona ako preko neke od ovih sprava priključiš gitaru u hi-fi uređaj. Ja kod kuće sviram preko kompa, imam neke Altec Lansing zvučnike, 2 komada na stolu, subwoofer na podu, i zo zvuči potpuno prihvatljivo. Šta više, pošto su ovo među PC zvučnicima jedni od pristojnijih koje sam čuo, dešava mi se da u sobi imam lepši ton nego u nekoj prostoriji za probu koja ima neki buđav razglas. Konačno, uvek možeš da uzmeš neke nabrijane slušalice i da imaš stvarno, stvarno dobru predstavu o zvuku.

Kako ovo Laney pojačalo ima i ulaz za mikrofon, i mislim da ima odvojene kontrole za 2 ulaza, ovo je simpa sprava za nekoga ko svira i peva na ulici, zgodna sprava za vežbanje ako nemaš nikakve upotrebljive zvučnike u kući, ili prosto nisi u fazonu da ti komjuter bude u lancu opreme (što ja nikako ne bih izbegavao, ionako ćeš u nekom momentu hteti nešto da snimiš direktno na komp, pa ti ne gine da ispovezuješ gitaru na taj način). A za tu upotrebu, samo za vežbanje, posebno ako nisi pride i pevač, pa ti je nebitno da li imaš ovaj ulaz za mikrofon, ovo Laney pojačalo je overkill. Šljakaju za to i ona malecna pojačala.

Post Reply