Pomoc oko kupovine pojačala

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
markolakicevic

Pomoc oko kupovine pojačala

Post by markolakicevic » 09 Sep 2011, 00:57

Pozdrav!
Prilično sam nov u muzici, a nemam nikog bližnjeg ko bi mi pomogao pa ste mi preostali vi koji imate dosta iskustva.
Imam staru vintage gitaru telecaster sa 2 singecoila ( uskoro je menjam ).
Medjutim nemam nikakvo pojačalo.
Tražim pojačalo koje ima KVALITETAN ZVUK, JACINA NIJE bitna ( kucni studio, ali ne trazim pojacalo od 1 w :D ) i sto je najbitnije da se može odlično cuti Heavy, 10+ overdrive distorzija ( death metal tone ).
Imam nekoliko pojačala na izboru.
Molim vas, prokomentaristite i pomognete da izaberem ono pravo za moje potrebe posto sam noob. Oprostite na smaranju.
HVALA

Gitarsko pojačalo Samick LA10
Image

Roland micro cube
Image

Marshall Valvestate 8010
Image

FENDER frontman 25r
Image

Yamaha hy 10gIII
Image

Ibanez Gta-10
Image

Aster GF-30 30W
Image

Marshall MG10
Image

Marshall MG15CD
Image

Posebno me zanima vase misljenje o yamahi, marsalu i ibanezu!

ISKRENO HVALA SVIMA UNAPRED
POZDRAV!

Born_Dead

Re: Pomoc oko kupovine pojačala

Post by Born_Dead » 09 Sep 2011, 02:02

ako ces samo pojacalo za tu upotrebu ,za kucni studio(i za death metal.)
http://www.musiccentar.com/i-2195/peave ... o-pojacalo
+
boss hm-2

ova pojacala sto si naveo su manje vise njesra,osim onog marshall valve-a sto ne znam kakav je...
kupi ovo i veruj mi zavrsava bilo kakav posao u kucnoj varijanti,cak da ga ozvucis za probu ,odlicno radi ,lampa,fin prima pedale... itd.

Pentatonic

Post by Pentatonic » 09 Sep 2011, 02:26

Uzmi Peavey, k'o što čovek kaže - nećeš se pokajati...

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 09 Sep 2011, 07:58

Moji izbori:
Blackstar ht-5 sa kabinetom sa 12" zvucnikom, to kida kako radi, heavy distorzija mnogo dobro zvuci... 5w
Epiphone blues junior isto tako, fino malo lampasko pojacalo + neka pedala

To je ono sto bih ja jurio da trazim heavy ton na malom pojacalu. Naravno, to kazem jer nisi rekao da li si ogranicen samo na ove sto si okacio, i ako nisi, koliko imas kinte da das za amp.

Od ovih sto si okacio, micro cube ili valvestate bih izabrao, ali imaj na umu da sva ova pojacala imaju jako male zvucnike (jedini sa vecim je frontman), pa ne mozes ocekivati masan i veliki heavy ton. Mogu da zvuce popunjeno, ali ne moze da se poredi sa necim velikim, ili velikim zvucnikom...

Marshall mg10 sam svirao kod jednog drugara, i to je zvucalo kao jeftini kineski tranzistor, kao plasticna kanta (ne verujem da je mg15 ista bolji).

Isto tako sam svirao frontman-a, i imao jedno slicno pojacalo, i nije toliko lose, ali nista spektakularno. Sa druge strane, moze da zvuci brutalno i tesko. Problemi sa njim su sto je preglasno za kucu, i ne prima najbolje pedale.

parker

Post by parker » 09 Sep 2011, 08:47

http://www.mitrosmusic.com/proizvod/929-Vox-AC4TV/

http://www.mitrosmusic.com/proizvod/6287-Vox-NT15H/

nisi rekao budzet pa smo se malo raspojasali :)
ali ovih nekoliko lampasa su ono pravo

Bane bass

Post by Bane bass » 09 Sep 2011, 09:10

Vox Pathfinder 15R, bi trebalo svakako uzeti u razmatranje.

bancika

Post by bancika » 09 Sep 2011, 09:48

ako ti je imperativ dobar zvuk gledaj one modele koji imaju 12" eventualno 10" zvucnik. Ovi mali jednostavno nemaju ballz za metal.
Ja bih uzeo Blackstar HT-5H head i 1x12 box. Jbg, ako trazis kvalitet mora da kosta malo vise. Kol'ko para tolko muzike :ziveli:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Sep 2011, 10:02

Za Pathfinder bih se složio, ali ne baš za pomenuti muzički pravac. Ovo je baš Vox zvuk koliko god je to moguće sa tranzistorcem, posebno kad pričamo o clean zvuku, a Vox je iz neke druge priče. Vrlo praktično sobno pojačalo, vrlo pristojan ton. Ima boost prekidač, pa kao ima 2 kanala, i nisam baš oduševljen kako radi boostovano, ali je na ovom normalnom kanalu moguće namestiti vrlo solidan ton za vežbanje. Vrlo je glasno, za vežbanje u stanu mislim da ne sme da se volume da se tera preko pola ako je gain na četvrtini, u protivnom ima da se zameraš komšiluku. I već na ovoj glasnoći ne znam koliko je pametno dirati boost prekidač, pošto ne možeš podesiti nivo boosta, a ima popriličan skok između normalnog i boost zvuka. Mada ko zna, možda bi tebi baš ovaj boost kanal radio posao za tvoju svirku... Jeste 15w, ali oteraj i volume i gain do panja, i imaćeš muriju na vratima garantovano. Pri tom, ima izlaz za dodatni zvučnik, i tako radi vrlo ubedljivo, ali ja i dalje mislim da to nije pravi izbor za death metal.

bancika

Post by bancika » 09 Sep 2011, 10:14

agree, fender i vox tesko idu u istoj recenici sa doom i death :metal:

markolakicevic

Post by markolakicevic » 09 Sep 2011, 11:53

ma ja da imam siri izbor bilo bi drugacije
posto nikako ne mogu vise od 80 evra.
Pazite ja ne trazim nista studisko, nego obicno pojačalo koje se dobro cuje.
I ovaj izbor ovde je jedini.
Zato sam postavio ove linkove, posto drugo ne mogu kupiti.
Mislio sam da mi kazete od ovih navedenih koje je najbolje.
Nije potrebna snaga nego kvalitet.
Sta misliet o ovom fenderu mnogo ga hvale?

bancika

Post by bancika » 09 Sep 2011, 12:01

Ne znam sta podrazumevas pod kvalitet posto je tesko naci i bilo kakvo pojacalo za 80e, a kamoli neko kvalitetno. Samo pristojan 10" zvucnik kosta toliko.
Ni jedno od ovih pojacala samo nema dovoljno gaina za metal osim mozda micro cube. Fender pogotovo, on mozda moze da tera gain otprilike do ACDC nivoa i to je to.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 09 Sep 2011, 12:23

Valvestate je dosta dobro pojacalo (tj ako je slican mom matororom marshall tranzistorcu, a po tome kako ljudi pricaju, jeste), ali opet, bez pedala, nije za metal, bez pedala, to je hard rock acdc, sa nekom overdrive pedalom, mogao bi da daje zw, iron maiden ton, a ako mu gurnes neku higain distorziju, onda ce biti sasvim pristojno i za teze metale.

Micro cube je digitalno modeling pojacalo, pa imas simulacije marshalla, mesa boogie-a i drugih koje imaju dosta gaina i zvuce pristojno u sobi.

Opet ono sto sam i ja, a i drugi ovde pomenuli, ako trazis mooda, ovim malim pojacalima neces to dobiti, treba ti veliki zvucnik, najblize ces prici ovim fenderom jer ima 10" za razliku od ovih koji su 8" (hm pricamo o dimenzijama u inchima i vodimo se filozofijom vise je bolje :O.o: :facepalm: :lol: ). Cini mi se da frontman 25 ima dosta gaina, a kad ga poteras u extremni eq (bass i trable na max, mid na nulu, gain na max), sasvim fin pantera ton... cak ima i mooda. (naravno za te pare, ne moze da se poredi sa necim ozbiljnim). Ako nameravas da kroz pojacalo koje kupis odmah teras pedale, onda ne bih znao koje je najbolje da uzmes, mislim, ne znam koje najbolje prima pedale. Meni se npr fender nije svidelo kad sam ispred njega stavio pedalu dr.boogie, odmah je krenulo zujanje i fuzzovanje, ne znam kako bas da opisem, u svakom slucaju, daleko losije od mog marshalla...

markolakicevic

Post by markolakicevic » 09 Sep 2011, 12:38

jao cekajte moja velika greska
nisam naaveo u pocetku
NE TREBA MENI AMP KOJI U SEBI IMA UGRADJENU DISTORZIJU, JA IMAM SVOJU PEDALU HEAVY METAL, KOJU BIH UBACIO.
ZNACI NIJE BITNO DA IMA U SEBI DISTORZIJU, NEGO JEDNOSTAVNO PROSECAN ZVUK.

HVALA
Gledao sam po netu i ja mislim da su za sada najbolji marshal mg15cd i fender 25r.
Izmedju ta dva ne mogu da se odlucim.
Ovaj je marsla, pa kao neka marka, a ovako svi ga na forumima ponizavaju, i ovaj fender nije nesto znam al za te pare....

bancika

Post by bancika » 09 Sep 2011, 12:41

Dobro si me podsetio na dr boogey. Ako nadjes nekoga da ti napravi to bi bila dobra spravica za metal. Napravis i neko obicno tranzistorsko clean pojacalo od 20w i pristojan 10-12" zvucnik i bice :metal:
Samo jbg, delovi za sve to bi kostali vise nego sto si spreman da das.

Moje boogey je otiso u arizonu prosle godine :)
Image

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 09 Sep 2011, 13:12

markolakicevic wrote:Gledao sam po netu i ja mislim da su za sada najbolji marshal mg15cd i fender 25r.
Izmedju ta dva ne mogu da se odlucim.
ako je samo ta dva, onda fender, zbog zvucnika, ali bih u svakom slucaju pre mg15 uzeo onaj valvestate

Post Reply