Behringer TM300

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Frostensen

Behringer TM300

Post by Frostensen » 19 Nov 2011, 01:43

Prolog..
Bend u kome sviram je sad skoro imao prve svirke na nekoj klubskoj opremi. Prvog puta sam bio ustekan u Marshalovu glavu kao sto je i receno, medjutim drugi put me je sacekalo neprijatno iznenadjenje u vidu malog Fenderovog gitarskog pojacala. Problem sa njim je sto ima previse staklast/praskav zvuk i sa jako kratkom tonskom nisam uspeo lepo da se namestim pa je druga svirka prosla prilicno neubedljivo iz mog ugla...

Elem,
Da bih sebe lisio slicnih blagodeti i nerviranja odlucio sam da, koliko mi novac ne dozvoljava, nabavim neke prenosne simulacije/efekte. Prvo sam se razmisljao u pravcu procesora ali tu su dve stvari bitne. Prva je da sam imao procesore sa dve kontrole tj. up i down, i to ne zelim vise da posedujem jer je uzasno akanje nesto promeniti u sred svirke. Druga je, da je prvi normalan procesor sa vise kontrola Korg AX3000 nekako suvise muljav i taman, a sve preko ne mogu/ne zelim trenutno da kupujem.

Dakle, silom prilika pravim Behringer pedal board od jedno 5-6 pedalica pa otuda i pitanja.

1. Da li je neko probao/posedovao/sta god Behringer Tube Modelar TM300. Po par videa sa jutuba i Behringerovog sajta to sokocalo jako lepo redi ali bi me interesovalo sta neko ko to ima duze vreme moze da kaze na temu.
2. Koja je razlika izmedju onih silnih Digitalnih i Vintage delay i reverb pedala?

Hvala

nikolic025

Re: Behringer TM300

Post by nikolic025 » 19 Nov 2011, 02:30

Moj predlog je da batalis Behringer,bolje kupi jednu dobru pedalu,pa kad ustekas lovu,kupi drugu i tako redom...Imao sam par njihovih pedala od volume,predo dista i delaya do nekog multi efekta,i ni sa cim nisam bio zadovoljan,osim stimerom...Cak ni njohova lampaska distorzija mi je bila smece...Do duse,mozda me je razmazio drive sa Marshall JCM900,ali ni jeda mi nije bio bolji od njegovog,a probao sam i Satchurator i ko zna sta...

Ili,ako vec hoces lako podesiv multiefekat,imas Line 6 POD Plus,koji je bruka sprava,a kad sam je ja imao pre jedno 4 godine,prodao sam je za 180E,sumnjam da sad kosta vise od 100-120E.Tu bih ti jos preporucio Boss ME20 ili ME50.ME20 sam imao,kontam da moze do 100E da se nadje,jer sam ja za svoj jedva toliko izvukao prosle godine,a bio je nov.Jako lepo radi,mogu da se sklapaju boje u presete,cini mi se,a moze i da se koristi kao pojedinacne pedale...Sigurno bolje od bilo koje Behringer pedale,sigurno isplativije i mozda cak i jeftinije...

Cak i Vox tonelab mozes do nekih 200E da nadjes,zavisi koji...Tu su ti jos oni stariji Digitech GNX serije koji solidno rade,a GNX1 mozes za 70-80E da uzmes...

Ili kupi neku glavu koju ces vuci a koja ti radi posao,kontam tipa Laney LV300H cini mi se i LV120H,one su lagane.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 19 Nov 2011, 08:03

Hm, nisam siguran da će tu efekti da ti stvarno pomognu. Sva podešavanja koja namestiš na efektima i na procesoru rade dobro na jednoj vrsti pojačala, i veliko je pitanje da li će da rade dobro na drugoj vrsti pojačala. Računaj da bi na procesoru sve presete morao da izmenjaš kada prelaziš sa Marshalla na Fendera, a na pedalama sva ton/ekvilajzer podešavanja, jer osim što ova pojačala imaju potpuno drugačiju "grmljavinu", tu je ozbiljan problem koji si i sam pomenuo - Fender ima taj staklast zvuk pogodan za clean i single coil magnete, a ako je tranzistorac onda zabpravi na drajv sa njega ako si bio zadovoljan sa Marshallom. Ako je tvrđa svirka u pitanju, gotovo da je jedino rešenje da nabaviš svoje pojačalo, pošto će bez adekvatnog pojačala stalno da ti fali nešto u zvuku.

Vidi ovako, ako gledaš Behringer pedale, pa ih pominješ 5 ili 6, to je po nekoj mojoj gruboj proceni opet trošak od 150 evra. Ako je ikako moguće da namakneš još nekih 50, možeš da pojuriš na oglasima nekog tranzistorca koji može da izgura klubsku svirku, dakle ima tu negde između 60 i 100W, i da ima ton koji će više da odgovara od tog Fendera. Neće to da bude idealno rešenje, ali ni Behringer pedale nisu idealno rešenje, a ovo je ipak bolje rešenje. Sad ne znam šta ti sve od efekata treba, ali ja sam stekao utisak da tebi zapravo sa Marshallom nisu falili efekti, pa sve nešto mislim da tebi treba "mast" iz pojačala, a ne efekti.

Frostensen

Post by Frostensen » 19 Nov 2011, 12:57

Pa evo ovako, da probam da odgovorim tako sto cu da pojasnim neke stvari.

nikolic025
"Moj predlog je da batalis Behringer,bolje kupi jednu dobru pedalu,pa kad ustekas lovu,kupi drugu i tako redom.... Cak i Vox tonelab mozes do nekih 200E da nadjes,zavisi koji...Tu su ti jos oni stariji Digitech GNX serije koji solidno rade,a GNX1 mozes za 70-80E da uzmes..."

- Stvar je tome da je meni muzika hobi, i da kod kuce sviram preko gitar riga ili malog Rolanda. S tim u vezi, ozbiljnu opremu bih kupovao tek ako krenem da sviram ozbiljno i na duze staze jer ce u suporotnom te pedale samo da hvataju prasinu. Onda bi bilo smisla ulagati na nacin koji si opisao. Sto se tice polovnih procesora, oni su macka u dzaku cini mi se. To bi mi bila poslednja opcija. GNX seriju sam probao i nista mi se ne svidjaju iskren da budem. Vox EX sa cetri pedale se tek pojavio i kosta dobrih 270 evra cini mi se. U stvari, nista ispod 18000 nema da se kupi.

Kristijan
"Hm, nisam siguran da će tu efekti da ti stvarno pomognu. Sva podešavanja koja namestiš na efektima i na procesoru rade dobro na jednoj vrsti pojačala, i veliko je pitanje da li će da rade dobro na drugoj vrsti pojačala. Računaj da bi na procesoru sve presete morao da izmenjaš kada prelaziš sa Marshalla na Fendera. Ako je tvrđa svirka u pitanju, gotovo da je jedino rešenje da nabaviš svoje pojačalo, pošto će bez adekvatnog pojačala stalno da ti fali nešto u zvuku."
"Vidi ovako, ako gledaš Behringer pedale, pa ih pominješ 5 ili 6, to je po nekoj mojoj gruboj proceni opet trošak od 150 evra. Sad ne znam šta ti sve od efekata treba, ali ja sam stekao utisak da tebi zapravo sa Marshallom nisu falili efekti, pa sve nešto mislim da tebi treba "mast" iz pojačala, a ne efekti."

-E pa otud i ideja o TM300. Poenta je da imam Tube Amp simulator Marshala koji mogu da upalim ako mi naleti nesto sto mi ne odgovara = Da se ustekam u clean uz minimalna podesavanja istog, pa preko toga da idu ostali efekti u lancu koji bi ostali nepromenjeni. Ili sam ja lose skontao tu nauku pa bi svakako bilo promene?

- Iskpravka ja sam mislio na 5-6 pedala ukupno posto vec imam jednu distoriziju i voxov vah. Recimo 5 pedala [Tube Amp, EQ, Rev/Delay, Flanger i Podni stimer. To izadje oko sto evra cini mi se. Dakle ideja je ukratko, da mi za pocetne svirke treba nesto relativno jeftino sto nece potpadati pod kategoriju "Zali boze para, ako svirke i cela prica propadne".

Neko levo pojacalo kroz TM300 + efekti, a ako je Marshall onda samo pedalero efekti.
Pa me zato interesuje je l' neko svirao kroz taj TM300 uopste?

istiqrac

Post by istiqrac » 19 Nov 2011, 19:44

Ako je pojacalo lose, ili na nekom pojacalu ne mozes da namestis odgovarajuci zvuk nikakva simulacija bilo cega ti nece pomoci...

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 19 Nov 2011, 19:49

Plus, da bi koristio TM kao preamp, tj da na njemu namestas osnovni zvuk, pojacalo u koje se bodes bi moralo da ima send/return fx loop (tj da ubadanjem u Return umesto inputa premostis predpojacalo pojacala), sto vecina (losih) pojacala nema. A i lepo kaze Kristijan, mnogo ti je bolja varijanta kupovina nekog Marshall tranzistorca od 50-100w, imaces odlican drajv i dovoljno snage da ne moras da razmisljas o bilo cemu. A ukoliko odustanes od sviranja, uvek ga mozes za iste pare prodati

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 19 Nov 2011, 19:50

Plus, da bi koristio TM kao preamp, tj da na njemu namestas osnovni zvuk, pojacalo u koje se bodes bi moralo da ima send/return fx loop (tj da ubadanjem u Return umesto inputa premostis predpojacalo pojacala), sto vecina (losih) pojacala nema. A i lepo kaze Kristijan, mnogo ti je bolja varijanta kupovina nekog Marshall tranzistorca od 50-100w, imaces odlican drajv i dovoljno snage da ne moras da razmisljas o bilo cemu. A ukoliko odustanes od sviranja, uvek ga mozes za iste pare prodati

umart

Post by umart » 19 Nov 2011, 21:23

ako i dalje oces samo neki preamp da uzmes,sansamp gt2 od nekog od domacih graditelja bio bila moja prva preporuka.

nebojsak

Post by nebojsak » 19 Nov 2011, 21:49

theTrooper wrote:A i lepo kaze Kristijan, mnogo ti je bolja varijanta kupovina nekog Marshall tranzistorca od 50-100w, imaces odlican drajv i dovoljno snage da ne moras da razmisljas o bilo cemu. A ukoliko odustanes od sviranja, uvek ga mozes za iste pare prodati
+1

Plus lako za nosidbu i vukljanje.

Frostensen

Post by Frostensen » 20 Nov 2011, 03:43

Pa dobro sve je to fino, samo ja nemam kolica da bih se kotrljao sa pojacalom. Imam rolanda ovog kucnog, i to sam ga nosio jednom na ruke i vise nikad. Prosto receno situacija je takva da ne zelim da dajem novce za nesto sto je neizvesno na duze staze, i interesuje me da li je neko svirao taj TM300 i koja je razlika izmedju Vintage i Digital Delaya.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 20 Nov 2011, 11:19

Vintage Delay (VD400) je analogni, digital je, jel'te digitalni. Analogni ima malo mutniji i tpoliji zvuk, dok digitalni ima vise opcija

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 Nov 2011, 11:48

I analogni ume malo da napravi "blato" od zvuka u kombinaciji sa drajvom. Zavisi kakva te svirka interesuje. Ako voliš da te iznenadi nepredvidivo zvučno ludilo, onda je analogni zanimljiviji. Ako želiš jako preciznu spravu koja ostaje tako fino precizna i sa više gejna, onda je digitalni bolji. Meni za moju svirku bolje šljaka digitalni, pošto volim savršeno razgovetno da mi se čuje chicken picking, i generalno volim da imam dvoglas u sviranju, a tu mi se analogni nije dopao. S druge strane, ako voliš od jednostavne teme da napraviš psihodeličnu spejs operu - nema tu 'leba bez analognog. To je neki moj utisak.

Inače, ako već ideš na simulaciju, mislim da je bolje da razmišljaš o tome da se opremiš tako da se bodeš u razglas, a ne u gitarsko pojačalo. Svako pojačalo ima svoj glas, a razglas je neutralan.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 20 Nov 2011, 12:38

Kolega, u postavljanju tvog problema fali par kljucnih informacija, bez kojih je svaki predlog lutanje u mraku. Zato ti nama lepo reci sledece:

- krajnji budzet koji si spreman da izdvojis za tvoj problem. Ovo je na kraju krajeva najbitnije, jer kolicina novca koju si spreman na izdvojis diktira tip i pravac resenja.
- vrstu svirke za koju ti trebaju pedale, da ti ne predlazu ljudi nesto sto ti ne bi zavrsavalo posao tonski i time gube svoje vreme na razmisljanje u pogresnom pravcu
- da li ti je prihvatljiva koncepcija stekanja direkt u razglas, ili ce na tim svirkama koje planiras uvek biti prisutno pojacalo (pozajmljeno, iznajmljeno, nebitno je), jer shodno tome problem resava razlicita oprema.

Sedi sam sa sobom i razmisli sta i kako zelis, i sigurno ces od kolega sa iskustvom dobiti konstruktivne predloge i resenja, ali to neces dobiti sve dok jako precizno ne kazes sta zelis.

Sto se dilejeva tice, posedovao sam oba tipa od Behringera, i dd100 i vd400, i pored navedenih razlika koje je rekao Kristijan, dodao bih sledece - vd400 ima jako lepu boju koja se super uklapa u zvuk i klina i drajva, jako upotrebljiva pedala. Ima mogucnost samoosilacije gde nastaje ludilo, a za neke ambijentalne stvari je super kada ga namestis na granici da krene da samoosciluje. Max delay time je oko 300ms i to je jedino sto mi je smetalo, moglo bi biti malo vise, ali dobro, za 20e koliko sam ga platio na thomannu suludo bi bilo zaliti se. :-) e da, ovde ih je skoro nemoguce nabaviti, jer i kada stignu u radnje, magicno nestanu odmah. :-)
Digitalni su kopije bossove serije dd, i rade dobro to sto treba da rade, bez greske. Opet, sve zavisi sta ti treba. Digitalni imaju i tap tempo, i prilicno veliko moguce vreme ponavljanja. Neces pogresiti ni sa jednim ni sa drugim, ali recimo da digitalni pokriva malo vecu teritoriju sto se tice mogucnosti, ali od njega samo mozes ocekivati precizna kristalna ponavljanja, nista vise, sto je negde pozeljno negde nije.

Samo da ti kazem, ako te zanima, kontaktiraj me na pp, drugar prodaje jednu bruka dvostruku drajv pedalu sa boost-om koja je modifikovana da mozes da se kacis direkt u razglas, a moze da se koristi i normalno direkt u pojacalo.

Frostensen

Post by Frostensen » 20 Nov 2011, 17:39

Postavio sam vrlo konkretno pitanje. Da li neko ima ili je duze vreme svirao Behringer TM300 Tube Amp Modelar pedalu, sto pise i u naslovu. Budzet nije problem kako sam vec rekao, vec ideja da necu da mi skuplja sprava sedi u plakaru ako sve ovo ne krene. Ako krenem ozbiljnije da radim onda cu tako i da se postavim prema opremi jer je ona sekundarna za klubske svirke jer sviram rok. Za sada mi treba samo nesto sto radi posao.

Medjutim imajuci u vidu par postova iznad, a vezano za fx loop, pitao bih sledece. Koja je poenta TM300 pedale ako joj zvuk opet zavisi od tipa pojacala kroz koje se gura? Zar upravo to nije i poenta takve pedale, da se ukacis i u bilo sta sa njim i dobijes nesto priblizno onome sto ti treba umesto necega sto ti ne treba uopste?

Hvala puno za opis DD100 i VD400 :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 20 Nov 2011, 19:15

Pa eto, ja bih rekao da ti treba da ideš preko razglasa, a ne preko pojačala. I kod procesora koji nude amp modeling i kod bilo kojih drugih sprava koje su amp modeleri, pre svega se ima na umu da zapravo nemaš pojačalo, i da to kompenzuješ takvom spravom. Treba takvu spravu da staviš ispred nekog uređaja koji uslovno rečeno nema karakter, i da ga sa ovakvom pedalom obojiš. Pojačala nisu takvi uređaji, što si i sam video, i teško možeš s ovakvom spravom da ih totalno nateraš da zvuče kao nešto drugo, odnosno možeš da im promeniš glas, ali sa dosta nepredvidivim efektima. I sa ovom spravom bi ti Fender zvučao staklastije od Marshalla. Kod razglasa, koji je sasvim transparentan, ne bi trebalo da imaš iznenađenja, na svakom bi to trebalo da radi manje više isto, ili dovoljno slično da te ne boli glava. Kad je već Behringer u pitanju, da li si razmatrao GDI21? Cenim da bi tebi i tako nešto obavilo posao.

Post Reply