Zagrevanje, lađenje lampi, navodilo za uporabo lampaša
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Zagrevanje, lađenje lampi, navodilo za uporabo lampaša
Neznam jel pisano, pretpostavljam da u nekim segmentima i jeste, al bih voleo da se malo otkuca o korišćenju lampaških
pojačala. Znači, fore tipa, paljenje, gašenje, (i to recimo često, paljenje gašenje). Kako to utiče na radni vek, kako se genaralno sa njima
ophoditi i koristiti ih u tom smislu. Ja sam stari trandža i nemam nikavog iskustva sa time. Sigurno će koristiti....
pojačala. Znači, fore tipa, paljenje, gašenje, (i to recimo često, paljenje gašenje). Kako to utiče na radni vek, kako se genaralno sa njima
ophoditi i koristiti ih u tom smislu. Ja sam stari trandža i nemam nikavog iskustva sa time. Sigurno će koristiti....
Re: Zagrevanje,ladjenje lampi, navodilo za uporabo lampaša
Ne drmusaj lampaša, ne čačkaj lampe bez potrebe, pali iz stendbaja, gasi kroz stendbaj (sačekaš neko minimalno vreme da se lampe ugreju po uključivanju jačala, tipa minut, ili jače ako je sad uneseno sa hladnoće), ako imaš dužu pauzu u sviranju baci u stendbaj da može brzo da se vrati u operativno stanje po potrebi, ne drži ga u ekstremnim klimatskim uslovima, uglavnom sve prilično prosto...
...a mislim da ima i tema. U svakom sl, guglanje će ti izbaciti masu stvari, i sve osnovne se uglavnom svode na ovo iz gornjeg pasusa.
...a mislim da ima i tema. U svakom sl, guglanje će ti izbaciti masu stvari, i sve osnovne se uglavnom svode na ovo iz gornjeg pasusa.
to za standby nema veze, proizvodjaci stavljaju to dugme vise iz tradicije ili neznanja (potrosaca) nego sto je potrebno. Ljudi ocekuju da ga ima i zabrinuli bi se da kupe pojacalo koje nema standby. Ima puno tekstova o tome na netu, mislim da Aiken i Merlin Blencowe imaju nesto izmedju ostalih. Uglavnom, kod napona preko 1000V je mozda bitno i moze da utice na zivot lampi, ali na male napone do 500V kazu da nema nikakve veze. Sva pojacala koja sam napravio posto sam to saznao nemaju standby i nije bilo nikakvih problema.
Ovo za drmusanje se slazem skroz, lampe tako mogu da postanu mikrofonicne ako im se rasklima nesto unutra. To moze da se desi u combo pojacalu samo od sebe posto se trese mnogo vise unutra zbog zvucnika.
I jos jedna stvar: ako pravis pauze do sat vremena ili tako nesto, bolje je da ga ne gasis uopste. Lampe su kao sijalice u nekom smislu, vece su sanse da crkne prilikom paljenja/gasenja nego u radu.

Ovo za drmusanje se slazem skroz, lampe tako mogu da postanu mikrofonicne ako im se rasklima nesto unutra. To moze da se desi u combo pojacalu samo od sebe posto se trese mnogo vise unutra zbog zvucnika.
I jos jedna stvar: ako pravis pauze do sat vremena ili tako nesto, bolje je da ga ne gasis uopste. Lampe su kao sijalice u nekom smislu, vece su sanse da crkne prilikom paljenja/gasenja nego u radu.

Što jes jes, kolje se na netu uzduž und popreko oko stendbaj sviča, ali realno, ne vidim neki način da se to izmeri i obavi cost/benefit analiza. Sad sam malo kopao po Thegearpage, ima bar 20 threadova o tome, i uglavnom se svodi na random metode/objašnjenja, uz par stavova priznatih faca sa obe strane. Neam pojma, ja to po manualu.
-
Ja sam upravo :mlakonjski: vratio basmana na standby od nekih 45 min. Navika. 

Ja svoga isto po PS-u.
Ono shto sam chuo je da ne mozhesh da uradish sledece, upalish amp, i drzhish ga na stand by-u dva sata, i onda ga pokrenesh iz stand by-a i imash taj "zagrejane lampe vrh studijski svirao sam vec satima topli zvuk". Vec ako to hocesh, morash da ga drzhish upaljenog satima, ok smanjish volume na nulu, pa onda lepokad ocesh da snimash samo pojachash i pichish. Ne znam ko je beshe tako snimao album skoro sam to prochitao, neshto bre drzhao upaljen amp dan ili dva, i onda doshao da snima.
Ne znam da li ovo ima smisla ili je samo trabunjanje napaljenog gear head-a, jer se ne razumem u tehniku tog stand by switch-a. Anyone?
Ono shto sam chuo je da ne mozhesh da uradish sledece, upalish amp, i drzhish ga na stand by-u dva sata, i onda ga pokrenesh iz stand by-a i imash taj "zagrejane lampe vrh studijski svirao sam vec satima topli zvuk". Vec ako to hocesh, morash da ga drzhish upaljenog satima, ok smanjish volume na nulu, pa onda lepokad ocesh da snimash samo pojachash i pichish. Ne znam ko je beshe tako snimao album skoro sam to prochitao, neshto bre drzhao upaljen amp dan ili dva, i onda doshao da snima.
Ne znam da li ovo ima smisla ili je samo trabunjanje napaljenog gear head-a, jer se ne razumem u tehniku tog stand by switch-a. Anyone?
-
lol@sig
I pe-es za pobjedu, nisam primetio da nesto sjebavam.
I pe-es za pobjedu, nisam primetio da nesto sjebavam.
TGP i slicni sajtovi nisu dobri da se informises o tech strani posto su tamo vecinom ljudi koji veruju u to da drugacija boja izolacije kabla utice na zvuk ili slicne stvarinebojsak wrote:Što jes jes, kolje se na netu uzduž und popreko oko stendbaj sviča, ali realno, ne vidim neki način da se to izmeri i obavi cost/benefit analiza. Sad sam malo kopao po Thegearpage, ima bar 20 threadova o tome, i uglavnom se svodi na random metode/objašnjenja, uz par stavova priznatih faca sa obe strane. Neam pojma, ja to po manualu.

Za tech pitanja su dobri pomenuti Merlin (valve wizard, ima i knjige njegove, odlicno stivo), AX84 forum, Randall Aiken clanci i mozda jos par mesta.
Ima odlicnih ljudi na gothik forumu (u sustini best of AX84) za pojacala, ali on nije otvoren za javnost. Tamo se dosta pricalo o standby switchevima i zakljucak je bio da su nepotrebni

Ma jok, oću reć da sam i na TGP-u zapazio par tih likova koji citiraju tog čika Merlina i deluju kao poznavaoci, al opet... ima ih i par sa suprotne strane, sve sa citatima und argumentacijom. Elem, ja sam sklon da mi obe argumentacije deluju ubedljivo kad se lepo sroče, ali budući da sam nemač pojma što se tiče struje, ne mogu da donesem definitivni sud. Uglavnom, stendbaj svič valjda ne škodi, ako je već nepotreban 

ako nista, zgodan je kao mute switch 

- Hillybilly
Aj sad svi lepo na ucenje!
Edukovanje o opremi, a narocito o elektronskim komponentama, se ne radi po forumima. Vec se lepo nadje literatura i procita sve i nauci. Knjige o cevnoj tehnici se pisu skoro 100 godina i mogli bi ste da se prihvatite neke pre nego sto pocnete da delite pogresne (da ne upotrebim neki jaci izraz) savete.
Velika vecina macana koji dele savete na forumima su Amateri sa velikim "A", pa zvao se taj forum TGP, TDPRI ili MF ili sta god...
Naravno pojacala mogu da prave i ljudi koji nemaju ni osnove pojmove o tome kako funkcionise lampa, ali treba paziti kada se savetuju ljudi.
U knjigama, kojih dosta ima i na netu i mogu da se skinu i za dz, pise kakav je vakum i koje su temperature potrebne za emisiju elektrona, kako se formira "oblak elektrona" i sta se dogadja ukoliko se dovede visoki napon a katoda nije ugrejana do potrebne temperature.
Kratko receno treba koristiti st.by switch kad god vam je na raspolaganju!
Za one sa skupljim ulaznicama:
Ukoliko katoda nije ugrejana kako treba i nije formiran oblak slobodnih elektrona dolazi do nasilnog odvajanja elektrona sa nedovoljno ugrejane katode cime se ona ostecuje i na taj nacin smanjuje vek trajanja lampe radila ona na 100, 500 ili 1500V, nebitno...
Naravno, nije smak sveta da se ne koristi st.by. switch. Tesko se primeti u kojoj meri je zivotni vek lampe skracen. Lampe novije generacije imaju deklarisani zivotni vek od oko 1000 sati pa ako on padne na 800 ili 900 jbg...nije bas neka drama, ali ima ljudi koji bi rado za svoj novac ispucali svih 1000. Kod cevi za profi emisionu ili audio primenu koje su se nekada pravile radni vek je procenjivan na 10000 sati pa je kod njih jos teze primetiti ako se on smanji za 10-20%.
Kao primer pogledajte npr. datasheet za ECC83/12AX7 lampu. Videcete da je proizvodjac preporucuje napon grejanja 12,6V +/- 10%. Radni vek ce se smanjiti ukoliko se taj napon smanji ili poveca za vise od 10%.
Edukovanje o opremi, a narocito o elektronskim komponentama, se ne radi po forumima. Vec se lepo nadje literatura i procita sve i nauci. Knjige o cevnoj tehnici se pisu skoro 100 godina i mogli bi ste da se prihvatite neke pre nego sto pocnete da delite pogresne (da ne upotrebim neki jaci izraz) savete.
Velika vecina macana koji dele savete na forumima su Amateri sa velikim "A", pa zvao se taj forum TGP, TDPRI ili MF ili sta god...
Naravno pojacala mogu da prave i ljudi koji nemaju ni osnove pojmove o tome kako funkcionise lampa, ali treba paziti kada se savetuju ljudi.
U knjigama, kojih dosta ima i na netu i mogu da se skinu i za dz, pise kakav je vakum i koje su temperature potrebne za emisiju elektrona, kako se formira "oblak elektrona" i sta se dogadja ukoliko se dovede visoki napon a katoda nije ugrejana do potrebne temperature.
Kratko receno treba koristiti st.by switch kad god vam je na raspolaganju!
Za one sa skupljim ulaznicama:
Ukoliko katoda nije ugrejana kako treba i nije formiran oblak slobodnih elektrona dolazi do nasilnog odvajanja elektrona sa nedovoljno ugrejane katode cime se ona ostecuje i na taj nacin smanjuje vek trajanja lampe radila ona na 100, 500 ili 1500V, nebitno...
Naravno, nije smak sveta da se ne koristi st.by. switch. Tesko se primeti u kojoj meri je zivotni vek lampe skracen. Lampe novije generacije imaju deklarisani zivotni vek od oko 1000 sati pa ako on padne na 800 ili 900 jbg...nije bas neka drama, ali ima ljudi koji bi rado za svoj novac ispucali svih 1000. Kod cevi za profi emisionu ili audio primenu koje su se nekada pravile radni vek je procenjivan na 10000 sati pa je kod njih jos teze primetiti ako se on smanji za 10-20%.
Kao primer pogledajte npr. datasheet za ECC83/12AX7 lampu. Videcete da je proizvodjac preporucuje napon grejanja 12,6V +/- 10%. Radni vek ce se smanjiti ukoliko se taj napon smanji ili poveca za vise od 10%.
- Dersu Uzala
Nesto je tu sad covek rekao, ali da li ce se to primiti u narodu...?Hillybilly wrote:Aj sad ...
A i nije bitno. Bitno da je sitno. Siiiiiiicha! Dzero, dzero, djast! Otrovi!
na knjige se i pozivam. Merlin u svojoj knjizi o napajanju pojacala i na clanku koji koji je isecak iz knjige kaze da se to u praksi ne desava. A ne secam se gde sam video i da se zivot lampe zapravo povecava ako smanjis napon grejanja. Drasticno se smanjuje ako povecas, doduse.Hillybilly wrote:Aj sad svi lepo na ucenje!
Edukovanje o opremi, a narocito o elektronskim komponentama, se ne radi po forumima. Vec se lepo nadje literatura i procita sve i nauci.
evo i linka http://www.freewebs.com/valvewizard1/standby.htmlIn a properly designed amp, a standby switch is nothing more than an expensive, oversized mute switch.
i knjige http://www.lulu.com/product/hardcover/d ... f/center/1
- Dersu Uzala
A Merlin je naravno posisao svo znanje covecanstva u vezi materije. Pitaj Randall Smithabancika wrote:na knjige se i pozivam. Merlin u svojoj knjizi o napajanju pojacala i na clanku koji koji je isecak iz knjige kaze da se to u praksi ne desava. A ne secam se gde sam video i da se zivot lampe zapravo povecava ako smanjis napon grejanja. Drasticno se smanjuje ako povecas, doduse.Hillybilly wrote:Aj sad svi lepo na ucenje!
Edukovanje o opremi, a narocito o elektronskim komponentama, se ne radi po forumima. Vec se lepo nadje literatura i procita sve i nauci.
evo i linka http://www.freewebs.com/valvewizard1/standby.htmlIn a properly designed amp, a standby switch is nothing more than an expensive, oversized mute switch.
i knjige http://www.lulu.com/product/hardcover/d ... f/center/1