Releji

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Nedalm
Urednik

Releji

Post by Nedalm » 08 Nov 2012, 20:31

Evo da napravim temu, da se nadje, mozda se nakupi koristan info.
Elem,
Konkretno, nas interesuje latching relay, to je relej koji ima dva stabilna stanja (obican ima jedno, kao momentary footswitch)
nazalost nemam gotovih projekata, niti layouta, ako neko ima nek uskoci.

evo jedan koristan tutorial:
http://www.bcae1.com/relays.htm

Eo ono sto je meni najzanimljivije:
Image

http://freestompboxes.org/viewtopic.php?f=13&t=13295

Nisam jos probao ovu metodu, ali sigurno znam da cu probati, cim nabavim vremena :cry:
Banzai ima takamisawa releje, kostaju, cini mi se, oko euro ipo.
ne znam kako se kod nas zovu latching releji, zna li neko? mozda ima releja i po nasim prodavnicama

maksabass

Re: Releji

Post by maksabass » 08 Nov 2012, 21:29

Nemojte me drzati za rec ali ono sto pamtim po nekim podacima o relejima(nekim koje sam imao prilike da upotrebljavam) stiji 3000-4000 koriscenja...To im je granica tj rok trajanja.
Ja stvarno ne vidim razlog sto ste se okrenuli protiv prekidaca.Desi se da se naleti na neki koji ne valja....cenimda nisu svi toliko losi,opet kazem moje iskiustvo mi to kaze.
Po pitaju roka trajanja verujem da su najizrzljiviji fet tasteri...al ko bi ga znao.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 08 Nov 2012, 21:56

Nedalm hvala puno za ovo! U narednu pedalu obavezno ubacujem ovaj switching!

Makso pokushavamo samo da nadjemo neki nachin da se efekti switchuju a da je ugodnije od mehanichkog switchovanja prekidachima, da nema pop, da je shto prirodnije zvuchno a ne bash toliko instantno kao dodir dve zhice preko polova switcha. Takodje da je trajno reshenje, jebesh ti to kad imash 10 pedala u boardu i na svakih nekoliko meseci morash da menjash ako se redovnije nastupa, i to ne u isto vreme vec u razlichita vremena switchevi krenu da se ponashaju, i zamisli onda kad u jednom momentu imash jednu pedalu na kojoj je switch nepredvidiv, jednoj se pooovremeno gubi, u trecoj vec svaki drugi put kad se zgazi zeza, i onda imash u isto vreme na boardu vishe pedala sa problematichnim switchingom na koji ne mozhesh da se oslonish u realnoj situaciji. Nije to tako strashno kad se uzimaju switchevi od 15e, ali ovo shto mi uzimamo je 4e ili koliko vec, a pogotovo ovi od 2e koji se mogu kupiti u Nishu. Takodje trazhimo reshenje koje se mozhe podneti i kod nas, a ne da zavisimo od nekog sajta kako bi naruchili svaki put jebene switcheve. Evo meni u ovom trenutku trebaju bar 3. Ovako kupish 10 releja od jednom shto koshta kao dva solidna switcha, malo se dodatno pomuchish ali bar imash elegantno i trajno reshenje shto ponovo naglashavam.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 08 Nov 2012, 22:04

Nedalm wrote: Banzai ima takamisawa releje, kostaju, cini mi se, oko euro ipo.
ne znam kako se kod nas zovu latching releji, zna li neko? mozda ima releja i po nasim prodavnicama
koliko sam skapirao kad je neshto latching onda zadrzhava stanje, latching spst switch je onaj kome nakon gazhenja ostaju spojeni pinovi, dok momentary je suprotno od toga, samo se na momenat spoje i onda razdvoje. sad ne znam kako se to odnosi na releje jer o njima ne znam nishta :D ali sad cu da saznam

http://www.banzaimusic.com/Takamisawa-NA05W-K.html Ovo je jedini na 5V koji Banzai ima, ali ne znamo da li je latching. a jedino ti jelte mogu

Nedalm
Urednik

Post by Nedalm » 08 Nov 2012, 22:19

sa stranice:
http://www.schukat.com/schukat/schukat_ ... 8A004D3703
ovaj takamisawa relej ima sledece specifikacije:
Mechanical: 1x10^8 Operations
Electrical: 2x10^5 Operations
Znaci, najgori moguci slucaj - 200 000 prekidanja (ovo je pri vecim strujama, za nas ce pouzdanost biti veca)

iz datasheeta za alpha dpdt switch: http://www.mouser.com/catalog/specsheets/TW-700104.pdf
specifikacija - 10 000 prekidanja
E sad.. mi muzicari znamo biti stoke, i zgaziti footswitch vecom silom.. sto smanjuje vijek footswitcha.
Vijek se smanjuje i zbog zagrijavanja plastike tijela footswitcha.
Meni su crkla 2 dpdta u roku od 2 godine na mom echo baseu (doduse, svaki dan sam ga njakao)

Nedalm
Urednik

Post by Nedalm » 08 Nov 2012, 22:29

Cortex wrote: koliko sam skapirao kad je neshto latching onda zadrzhava stanje, latching spst switch je onaj kome nakon gazhenja ostaju spojeni pinovi, dok momentary je suprotno od toga, samo se na momenat spoje i onda razdvoje. sad ne znam kako se to odnosi na releje jer o njima ne znam nishta :D ali sad cu da saznam

http://www.banzaimusic.com/Takamisawa-NA05W-K.html Ovo je jedini na 5V koji Banzai ima, ali ne znamo da li je latching. a jedino ti jelte mogu
Tako je, sa malom ispravkom - obicni releji (momentary) drze ukljucenim kontakte dokle god im guras struju kroz namotaje. To se koristi u industriji, i u raznim aparatima, dje te bas briga za potrosnju.
Ako bi saznali koji je prevod za latching za nas jezik, mozda bi i iskopali nesto :D na kelco-u ima tona releja, al ko zna koji je kakav
lol, citavo vrijeme sam gledao taj relej i tek mi je sad sinulo da mozda nije latching :oops:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 08 Nov 2012, 22:32

pa tako je, ja na probi bash jako gazim te dpdt, 3pdt switcheve, sineee kad ti nailazi deo u pesmi i morash da brzo promenish ton, mozhda i par pedala u isto vreme da gasish, pa ne da ga zgazim...nego svom tezhinom ga cepim.
i dalje ne reche Nedalm da li je latching ovaj takamisawa?

evo i vero-a za momentary verziju http://forum.musikding.de/cpg/albums/us ... ary-BP.pdf
jbt bash je veliko, neke pedale su ovolike :lol: :lol: ali je najdugotrajnija opcija, i profi je opcija. shta znam...ja cu probati sigurno.

Nedalm
Urednik

Post by Nedalm » 08 Nov 2012, 23:51

:cry:
Ovaj takamisawa iz banzaija nije latching.
Ovo je major roadblock - mislio sam da imamo izvor releja.. eh sudbino :cry:
Inace latching = impulsni ili bistabilni, tako se zovu kod nas, al dzabe se zovu, kad ih nema.
Guglacu ovih dana, mozda iskopam alternativu. Ne svidjaju mi se ebay varijante

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 09 Nov 2012, 00:08

IMHO, ako mi ikad bude problem popovanje, lepo napravim veliki luper sa rilejevima, i tu kacim TB pedale

maksabass

Post by maksabass » 09 Nov 2012, 03:29

Cek bre Cortex,nesto mi nije jasno.Cime ti mislis da pokreces te releje i fetove.Pa mora da postoji neki mehanicki mhanizam,koji se gazi nogom.ili ce da bude prekidac ili taster.Neki to zovu ovako il onako ,al ja to zovem tako.Zanci ponovo dolazimo do toga da mora nesto da se kupi,nekakav switch.Sto ponovo ne kosta 15e nego 2-3-5 i ponovo ce da bude kako kazes sumnjivog kvaliteta.Zatim treba napraviti mehanizam za pokretanje istog(kao recimo kod bosovih ili ibanezovih pedala).Sve je to mnogo komplikovano.Uzmimo za primer da za ugradnju DPDT busimo jednu rupu i zavrsavamo stavar,a ovde ko zna.Drugo kockasti tasteri kao kod ibaneza-zaboravi.Cime ces izbusiti kvadratnu rupu tako precizno.Ako planiras da je obradjujes turpijom -jao tebi.
Da se razumemo-ja nemam nista protiv toga sto ti kazes ,cak sta vise voleo bi da smislis nesto i prezentujes nam,sto pre,kako bi se uverili u sve to o cemu pricamo.Ideja nije losa ,al mislim da je mnogo to komplilovano.I zamisli kolkiko ce trajati izrada jedne takve kutije .....
pouzdanost svega pa i pedala zavisi od kvaliteta delova,pa tako koliko para toliko i muzike,al opet ne vidim toliku zabrinutost za ove (sugave)prekidace.

maksabass

Post by maksabass » 09 Nov 2012, 03:31

Cortex wrote:pa tako je, ja na probi bash jako gazim te dpdt, 3pdt switcheve, sineee kad ti nailazi deo u pesmi i morash da brzo promenish ton, mozhda i par pedala u isto vreme da gasish, pa ne da ga zgazim...nego svom tezhinom ga cepim.
i dalje ne reche Nedalm da li je latching ovaj takamisawa?

evo i vero-a za momentary verziju http://forum.musikding.de/cpg/albums/us ... ary-BP.pdf
jbt bash je veliko, neke pedale su ovolike :lol: :lol: ali je najdugotrajnija opcija, i profi je opcija. shta znam...ja cu probati sigurno.
E a za to postoje preseti (kao gig rig) -pa lagano klik,i pet odjednom...

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 09 Nov 2012, 07:49

http://www.mikroprinc.com/index.php?pag ... t&Itemid=8

ovaj imamo u Mikro Princu, ali iz ove dokumentacije ja nigde ne vidim da li je latching.

komil

Post by komil » 09 Nov 2012, 09:03

Ima Takomisave i u Kelco-u:
http://kelco.rs/katalog/komponente.php?q=Takamisawa
možda je LZ oznaka za latching :mrgreen: lupam...

komil

Post by komil » 09 Nov 2012, 09:06

Cortex wrote:Makso pokushavamo samo da nadjemo neki nachin da se efekti switchuju a da je ugodnije od mehanichkog switchovanja prekidachima, da nema pop....
Koliko se ja sećam, taj pop od swtich-a može da se reši i ugradnjom nešto elektronike u napajanje. Bio je tako neki projekat... čak mislim da imam to u svom napajanju.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 09 Nov 2012, 09:11

Takamisawa RY-5WK kog imaju, ako je latching, is the shit we need.

Post Reply