Fuzz Factory Tranzistori

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

acikast

Fuzz Factory Tranzistori

Post by acikast » 10 Nov 2012, 10:58

Pozdrav svima. Kao naredni projekat izabrao sam Z.Vex Fuzz Factory a pošto sam početnik koji nije radio fuzz pedale do sad ne razumem se baš najbolje u celu priču oko germanijumskih tranzistora, hfe vrednosti, leaking-a itd. Čitao sam prethodnih dana doduše o tome ali ću još puno morati da se pozabavim time.

Šta konkretno hoću da pitam: U šemi mi se nalaze dva tranzistora ac128 kojih naravno nema kod nas pri čemu na madbeanpedals predlažu bilo koji drugi germanijumski sa hfe vrednostima oko 70 i 110. Čitao sam da često ti tranzistori nemaju tu vrednost koja im je po specifikaciji i da dosta ljudi kupuje tranzistore po inostranstvu. Trenutno nisam u mogućnosti da kupujem vani i hteo bih da kupim nešto što se nudi kod nas.
Na sajtu MG-ja sam našao AC188 koji bi trebalo da menja AC128. MOGU LI NJIME DA ZAMENIM AC128, imaju li ovi naši AC188 tranzistori te hfe vrednosti (100) i sa kojim drugim tranzistorima kojih ima kod nas bih mogao da eksperimentišem?

U obzir dolaze i silikonci jer bih voleo da čujem kod sebe razliku u zvuku između germanijumskih i silikonskih fuzz-eva. Vrlo mi je važno takođe da dobijem one šašave zvuke po kojima je poznat fuzz factory. Hvala unapred
Aca

komil

Re: Fuzz Factory Tranzistori

Post by komil » 10 Nov 2012, 11:21

AC188 je potpuno isto što i AC128, u ovoj primeni. Za izbor hfe vrednosti, ne verujem da neka domaća radnja to nudi. Morao bi uzeti neku gomilu pa naći one koji imaju tako visok hfe. Na Banzai-ju recimo, imaš te tranzistore klasifikovane po grupama hfe vrednosti. Za silikonske nemaš taj problem, odnosno, imaćeš verovatno obrnut problem, da će njihove hfe vrednosti biti dosta veće od toga..

bancika

Post by bancika » 10 Nov 2012, 12:05

trebalo bi da imam jos neki sa hfe oko 90-100 germanijumac ruski GT308V (iz Bonamassa fuzza). Imam od 70 sigurno jos 5-10 komada. Ako hoces javi se na pp.

AC128 i ostale poznate tranzistore ti ne preporucujem da juris. Porucio sam vise komada iz nemacke i svi imaju hfe 120 koji je savrsen, ali zato svi imaju i curenje od 1mA (da 1mA!). Ovi ruski imaju jedno 20 puta manje curenja od toga. Ako ti je bas za AC128, prodacu ti 2 komada po nabavnoj ceni :mrgreen: . Obrati paznju na to da germanijumce ne mozes tek tako meriti unimerom zbog curenja.

AC188 sam bio da kupim negde u nisu i rekli su mi da je neko pokupovao sve...a i ako nadjes racunaj na to da moras da kupis vise komada da bi odabrao dobre.

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 10 Nov 2012, 22:39

Probao low gain, low leakage pnp i rade ok, ali oscilacije nisu toliko ludacke kao na demoima. Sa Ac 188 oscilira samo tako, i to ih nisam ni pokusao upariti. Ima ih proelectronic.

Ps moj post se odnosi iskljucivo na Fuzz Factory tranzistore. Ne na ostale germ/hybrid pnp/npn fuzz-ove.

acikast

Post by acikast » 11 Nov 2012, 01:27

Hvala svima na odgovorima!
Mugen_Gica, nisam te razumeo najbolje. Hoćeš da kažeš da su se dobro pokazali AC188 po pitanju efekata specifičnih za fuzz factory?

komil

Post by komil » 11 Nov 2012, 10:00

bancika wrote:AC188 sam bio da kupim negde u nisu i rekli su mi da je neko pokupovao sve...a i ako nadjes racunaj na to da moras da kupis vise komada da bi odabrao dobre.
Taj khm idiot sam ja, naručio sam 50, oni su mi poslali 30 i nešto, rekli da više nemaju. Iz te cele gomile jedva da će se naći nešto u tim vrednostima hfe za fuzz face.

bancika

Post by bancika » 11 Nov 2012, 10:04

Mugen_Gica wrote: i to ih nisam ni pokusao upariti.
ne razumem se u fuzz factory, ali posto su 3 tranzistora naredjana jedan iza drugog, ne vidim sto bi bilo potrebno neko uparivanje, kao recimo kod Phase 90 ili phase splitter lampa u pojacalima. Ako se signal cepa pa ga nesto procesiras i hoces da se "strane" ne razlikuju, ondak se uparuje.

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 11 Nov 2012, 10:16

acikast wrote:Hvala svima na odgovorima!
Mugen_Gica, nisam te razumeo najbolje. Hoćeš da kažeš da su se dobro pokazali AC188 po pitanju efekata specifičnih za fuzz factory?
Iskljucivo po pitanju Zvex Fuzz Factory pedale. Sto su "finiji" bili to je manje oscilacija bilo. U trenurku ocajanja sam uzeo 2 nasumicna ac188 i gurnuo ih unutra i automatski apsolutno ludilo. Ac 188 su bili ok u fuzz face-u ... ali i ne toliko xD. Fuzz factory kao da voli te high gain high leakage germanijumske trandze. Opet moj q1 je bc547a a ne ono sta su oni preporucivali.

Koliko sam ja do sada iz dosade i posmatranja fuzz factory seme skapirao to je silikonski buster u ekstremno kontrolisani ( od strane korisnika u datom trenutku ) pnp germanijumski fuzz face. Po nekoj logici on bi trebao bolje da radi sa low gain low leakage tranzistorima. I radi bolje, lepsi zvuk, finiji fuzz. Ali nema oscilacija i onog ludila koje je glavni smek ( bar za mene ) fuzz factory-a.

Stavi sokete i menjaj trandze dok ne nadjes one koji najbolje rade za tebe.

bancika

Post by bancika » 11 Nov 2012, 11:13

ako treba curenja, oni moji ac128 su savrseni :)

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 11 Nov 2012, 12:27

ti brate ko da ti fali za kiriju ovog meseca :mrgreen:

acikast pogledaj temu viewtopic.php?f=18&t=4051

acikast

Post by acikast » 11 Nov 2012, 13:28

Фаз Фекчри :)

Hvala za ovaj link Cortex, zanimljiva je cela priča oko FUzz Factorija. REšio sam sledeće: Uzimam od Bancika Ruske germanijumske koji imaju približnu HFE vrednost navedenu u madbeanpedals šemi.Uzimam AC188 nekoliko komada iz proelectronics-a i uzeću neke silicijumske kad nađem neke koji bi odgovarali (pretpostavljam da treba da tražim sa gainom do 110-120) pa ću probati i izabrati najbolju varijantu. Ja ne tražim klasičan fuzz zvuk, tražim ludilo od zvuka koje ova pedala daje :metal:

bancika

Post by bancika » 11 Nov 2012, 13:33

Cortex wrote:ti brate ko da ti fali za kiriju ovog meseca :mrgreen:
ja? Ma jok. Samo pokusavam da smanjim DIY jer sam zadovoljniji opremom koju imam nego sviranjem. A koji bolji nacin nego da se resim delova :)

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 11 Nov 2012, 19:37

acikast wrote:Фаз Фекчри :)

Hvala za ovaj link Cortex, zanimljiva je cela priča oko FUzz Factorija. REšio sam sledeće: Uzimam od Bancika Ruske germanijumske koji imaju približnu HFE vrednost navedenu u madbeanpedals šemi.Uzimam AC188 nekoliko komada iz proelectronics-a i uzeću neke silicijumske kad nađem neke koji bi odgovarali (pretpostavljam da treba da tražim sa gainom do 110-120) pa ću probati i izabrati najbolju varijantu. Ja ne tražim klasičan fuzz zvuk, tražim ludilo od zvuka koje ova pedala daje :metal:
Ako je napravis rokni neki dilej iza nje. Na gitari volume na 0 i samo se igraj sa potenciometrima. Automatski si Dj. Kada se smoris, samo pojacaj gitaru i udri solo usred skrecovanja.

Ps, ovo voli baterije vise nego adaptere. Tako da iako imas regulisani adapter bolje testiraj sa baterijom.

Kill surf city

Post by Kill surf city » 11 Nov 2012, 20:09

Mugen_Gica wrote: Automatski si Dj.
Image

Image

Mugen_Gica

Post by Mugen_Gica » 11 Nov 2012, 20:24

Eto cak je i taj Muse momak skapirao to. :)

Post Reply