Šta mislite o lampašima od 1w...5w itd???

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

RR3

Šta mislite o lampašima od 1w...5w itd???

Post by RR3 » 22 Dec 2012, 20:58

Zainteresovan sam da kupim lampaško pojačalo,zanimame dali je neko od vas na forumu imao priliku da proba ta pojačala i kakvi bi bili vaši saveti. Zanima me ovaj BlackStar http://www.mitrosmusic.com/proizvod/651 ... ALVE-HEAD/ zatim sam usnimio i http://www.kupujemprodajem.com/AKCIJA-H ... -oglas.htm video sam i Engl ali mislim da je već skupo zadovoljstvo http://www.kupujemprodajem.com/Engl-E-3 ... -oglas.htm ima dosta ok snimaka na yt i saveta da su sasvim dobri za studijo...probe i tako,paaa sada,kolko zapravo tu ima istine ili je sve marketing? :)

Trooper
Urednik

Re: Šta mislite o lampašima od 1w...5w itd???

Post by Trooper » 22 Dec 2012, 21:28

Za snimanje u studiju su super, ako vec nemas uslove da otpanjis nekog full-size lampasa. Dok su za probe ipak beskorisni (ako pricamo o klasicnom rok bendu, 1/2 gitare, bas i bubnjevi), eventualno da kacis eksterni kabinet koji ces potom ozvuciti i ici u razglas (ali i za to treba bar 15-20w lampe). Ali su zato ovi mikro lampasi ultimativna stvar za vezbu kuci, vrhunski i 'skup' ton na maloj glasnoci
EDIT: U je, tek sad sam video ove cene. VEOOOMA skupo je to, ovaj engl je kontam napravljen za touring muzicare da imaju na cemu da vezbaju u bekstejdzu. Za te pare moze bas svasta da se uzme, npr pravljeno pojacalo od 20-30w sa prekidacima za obaranje snage ili neki polovan orange tiny terror ili tako nesto, o full-size glavama da ne pricam

bancika

Post by bancika » 22 Dec 2012, 23:36

ja sam verovatno najveci fan low-power lampasa ispod 5w. That being said, lampe koje se obicno koriste u komercijalnim pojacalima ispod 5w su triode (12bh7 i ecc81 se najcesce koriste), a ne pentode, pa samim tim drugacije zvuce. Pentode imaju neku punocu koje triode nemaju i drugaciji drive daju kad ih ganjas. Takodje, ja sam vise fan push-pull pojacala, a vecina malih pojacala je single ended (kao onaj mali fender ili mali vox), sto opet zvuci drugacije. Ja to resavam tako sto pravim svoja push-pull pojacala sa izlaznim pentodama koje se vise ne proizvode i to mi omogucava da dobijem taj zvuk sa manje glasnoce.

Da hocu da kupim pojacalo iz radnje, uzeo bih nesto od 20ak watti sto ima EL84 ili jos bolje 6V6 push-pull izlaz, ali to sam ja...nisi rekao za sta ti treba pa mogu da ti kazem samo sta meni treba :) Ako ima attenuator pri tom bolje. Taj gig master otprilike upada u opis. Izgleda da ima tranzistorski preamp, posto ne vidim kako mogu da izvuku lead zvuk sa jednom 12ax7 lampom koja im treba za phase splitter ionako. Ne mora da bude losa stvar, ali samo da znas ako iskesiras 500e da verovatno nije all-tube.

Trzalica

Post by Trzalica » 23 Dec 2012, 18:24

Trooper wrote:...... Za te pare moze bas svasta da se uzme, npr pravljeno pojacalo od 20-30w sa prekidacima za obaranje snage ili ....
Eto, ... to, to je reč koja je sveti gral ovog foruma: "HAND MADE"! :mrgreen: :hide: :mrgreen:
Ko bi i zašto dao prosek 350 - 400€ za pravljeno, tj. kućnu radinost pojačalo (čitaj: URADI SAM varijantu) koje je lemio neki priučeni TV mehaničar bivših crno belih Ei NIŠ TV lampaša, kada lepo može da ode u radnju ili baci pogled na oglase i kupi primera radi lepu kopiju Messa pojačala u vidu Bugera V22/V55 u kombo varijanti i uživa u svim čarima jednog lampaškog pojačala?
Ah da, ogreših se o dogmu, :oops: u svrbiji su najbolji majstori sveta, najbolji materijali, naj, naj .... :povrac: "Hand Made" u Srbiji jedino zna da pokaže svu svoju moć. Ručno radjene gitare, pedale, pa pojačala, fale još ručno radjene motike da neko nešto najzad i POČNE DA RADI!

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 23 Dec 2012, 18:30

Trzalice, ne seri
Vidi se da u zivotu nisi drzao u rukama kvalitetnu handmade gitaru/pojacalo, jer da jesi, ne bi tako pricao. Iako imam fendera, svirao sam i takvu djubrad od njihovih gitara i pojacala da je to smesno. A npr nikad nisam video lose Pecino pojacalo. Bugera je kul pojacalo, na nju sam zaboravio, ali to ne menja cinjenicu da bi i pravljeno pojacalo bilo do jaja za istu svrhu

Trzalica

Post by Trzalica » 23 Dec 2012, 18:35

P.S. šta mislim o lampašima od 1 - 5W?
Mislim da je to najveće pros****nje koje su u zadnje vreme izbacili vodeći svetski proizvodjači gitarskih pojačala.
Doduše, mislio bih suprotno da takva pojačala koštaju realno do 120€ max. Onda bi se i moglo iskoristiti kao kućno vežbaono pojačalo. Sve preko toga je smešno!

@Trooper, nemam sad vremena za prepirke, žurim, no priključiću se diskusiji kada stvarno budete imali zanimljivu i korisnu temu za diskusije. Do tada pretpostavljaj i živi u ubedjenju. Poz.

luci

Post by luci » 23 Dec 2012, 19:09

treba potraziti epiphone blues junior ili nesto tako, ima sad jedan na KP... to je po meni odlicna kupovina... nisu ni blizu pare, a dobijs manje vise isto, pojacalo za vezbu...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 23 Dec 2012, 19:27

Trzalica wrote:Mislim da ...
Од кад си ти то способан за ту активност? За то је пре свега потребно да не идеш около с главом забијеном у сопствену буљу, и да не долазиш на форум само да би заподевао кавгу. Комплексашу, прво да се лечиш, па онда да дођеш да се извиниш. Јасно?

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 23 Dec 2012, 20:25

luci wrote:treba potraziti epiphone blues junior ili nesto tako, ima sad jedan na KP... to je po meni odlicna kupovina... nisu ni blizu pare, a dobijs manje vise isto, pojacalo za vezbu...
Luci, mislim da momak juri pojacalo za neki mjetal (po prethodnim izborima, engl/blekstar/HK), a tu je epi beskoristan :/

fattwang

Post by fattwang » 23 Dec 2012, 22:05

U kućnim uslovima (grad, stan, komšije, ukućani...) se ne može dobiti pravi lampaški drajv na pojačalima snage 15W lil 5W a da ubrzo na vrata ne pokuca komunalna policija. Jednostavno preglasna su. Zato se prave cevna pojačala snage 1W i manje. Ako se priključe na pravu, veliku zvučnu kutiju dobija se moćan ton ali podnošljive glasnoće.
Ovakva pojašala mogu da budu skupa. Ne važi koliko puta manje snage, toliko puta jeftinije. Ako se koriste dobre komponente, NOS cevi, ako su male serije, eto i cena ode u visine. Mi smo narod koji još uvek hoće da se naždere u kafani a ne da uživa u malom ali kvalitetnom obroku.
bancika wrote:... ja sam vise fan push-pull pojacala, a vecina malih pojacala je single ended (kao onaj mali fender ili mali vox), sto opet zvuci drugacije. Ja to resavam tako sto pravim svoja push-pull pojacala sa izlaznim pentodama koje se vise ne proizvode i to mi omogucava da dobijem taj zvuk sa manje glasnoce.
Uzgred, Vox Li'l Night Train kao izlaznu lampu koristi 12AU7 u push/pull vezi. Slično kao, verovatni uzor, pojačalo Firefly.

P.S.
Kako bi Trzalica reagovao da mu neko pokaže knjigu "Instrumenti za VIS". Verovatno ne bi preživeo šok.
Image

bancika

Post by bancika » 23 Dec 2012, 22:35

fattwang wrote:Uzgred, Vox Li'l Night Train kao izlaznu lampu koristi 12AU7 u push/pull vezi. Slično kao, verovatni uzor, pojačalo Firefly.
yup, ono sto sam hteo da kazem je da ne postoji mass-produced push pull pentode pojacalo ispod 15-20w. Ima neki boutique spanac pravi push pull 6ak6 kao ono moje najnovije, ali je verovatno cena adekvatna.

U kategoriji trioda je 6SN7 cini mi se malo bolja od 12au7...kazu ecc99 da je super, ali nisam probao.

RR3

Post by RR3 » 24 Dec 2012, 02:37

Super je što ste se raspisali ali nema potrebe za prepirke..svađe i tako te zaebancije :D Budite malo pozitivni. Dakle da pojasnim moji buđet je 500 eura ,hteo bih da potrošim uglavnom na pojačalo,želja mi bila da to bude sa lampama.
Pojačalo mi potrebno prvenstveno za kućnu varijantu da vežbam i snimam,nije mi potrebno za sviranje live,nemam baš takvu ambiciju sa muzikom.Ovako od muzike me zanima mejtl..znate,black..death i tak te old school zaebancije. :D
Ja bi voleo te home made sprave, to može da bude mnogo bolje nego kupljeno,ima kod nas odličnih majstora ali izađe skup sport...Nego fora,od novih pojačala bi mogao uzeti Peavey ValveKing 100, valjda mi buđet tolko dozvoljava ali s druge strane takvo pojačalo je suvišno za par kvadrata u sobi,uz box je habasto,zauzima prostor a sumnjam da bi uživao u punom kapacitetu takvog pojačala.Iz tog razloga mi pažnju privukla ta "mala" pojačala.Mislim, ako mi dobro radio 30 w tranzistorsko da će tako raditi i 5 w lampa.I ja sam svestan da je puno dati 500 eura za 5w ako znamo da za iste novce mogu uzeti jače i veće ali mi to neće raditi posao...
Evo jedan od primera koji mi privuko pažnju https://www.youtube.com/watch?v=shfOl0_Wdc8 glava se može kačiti i na 4 x 12 praktično je,opet za probu se može ozvučiti...izgleda fino i praktično.
Ako je mnogo davati tolke novce na ta mala pojačala,može li savet kako onda najbolje iskoristiti buđet 500 e na pojačalo za tu kućnu varijantu?
Rezervna ideja mi Rocktron Gainiac 2 http://www.artistsystems.net/mex/artika ... 1&art=4174 i Velocity 100 http://www.artistsystems.net/mex/artikal.php?art=4038 i onda se skrpim još malo za neki box 2 x 12,to bi mi odgovaralo. Za ovaj poweramp sam uglavnom po netu naišao na pozitivne komentare i ocene dok su za preamp Gainiac 2 komentari podeljeni,jedni hvale..drugi kude i tako,danas sam baš pitao i jednog prijatelja,poznanika kaže da je loš preamp..Jel ima neko od vas da je probao,kakvi su vaši utisci? Ja ću probati u toku nedelje ako ih ima u Artistu ali ne bih da se zalećem.Moji neki utisak sudeći po snimcima na yt deluje ok,može da se svira old metal,znate ono Judas Priest,Judas Iscariot...Slayer era Show no Mercy,Sepultura era Morbid Vision tak taj neki fazon...deluje jednostavno,ne šljašti i ne svetli sa mnogo lampica kao svetleća reklama i oni moderni procesori,kontam da ne može da se svira onaj masni gein kaki je sada zastupljen u "modernom" metalu možda ga iz tog razloga tako i kude,predpostavljam...Ali i prdnem na to,takav zvuk me i ne zanima. :D ajde pišite i bez svađe!

fattwang

Post by fattwang » 24 Dec 2012, 08:35

Znači promašena tema. Naslov je obećavao ali je diskusija otišla u drugom pravcu.
Pojačala od 1W su posebna klasa uređaja. Nije im glavna kakteristika niska cena već lampaški zvuk na sobnoj jačini.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 24 Dec 2012, 10:19

Ako želiš da daš 500e na pojačalo (glavu), ja bih na tvom mestu kupio Hughes & Kettner TubeMeister 18.

18-ica glava ima isto sve što i mala, i još:
- dodatne kontrole (odvojeni Gain i Volume kontrole za klin i drive kanal),
- gain boost,
- FX loop,
- digitalni reverb koji odlično radi,
- atenuator da sviraš na kojoj god snazi hoćeš (možeš da biraš 18W, 5W, 1W, ili "silent recording"),
- isto ima ugrađen Red Box kao i TubeMeister 5 za snimanje, a što je najbitnije - ako ikada poželiš da sviraš sa bilo kakvim bendom, dovoljno je glasna glava da gura probu, prikopčana na 4x12 kabinet. Ja sam u Artistu više puta probao kombo varijantu 18-ice (taj kombo ima 10" zvučnik), i oduševio sam se, RAZBIJA kako radi i šta su sve ludaci tu spakovali.

Jeste da nije malo para, i da treba naknadno kupovati/praviti kabinet, ali verujem da se isplati šta sve dobijaš takvim setapom.

RR3

Post by RR3 » 24 Dec 2012, 12:30

Baba Slim wrote:Ako želiš da daš 500e na pojačalo (glavu), ja bih na tvom mestu kupio Hughes & Kettner TubeMeister 18.

18-ica glava ima isto sve što i mala, i još:
- dodatne kontrole (odvojeni Gain i Volume kontrole za klin i drive kanal),
- gain boost,
- FX loop,
- digitalni reverb koji odlično radi,
- atenuator da sviraš na kojoj god snazi hoćeš (možeš da biraš 18W, 5W, 1W, ili "silent recording"),
- isto ima ugrađen Red Box kao i TubeMeister 5 za snimanje, a što je najbitnije - ako ikada poželiš da sviraš sa bilo kakvim bendom, dovoljno je glasna glava da gura probu, prikopčana na 4x12 kabinet. Ja sam u Artistu više puta probao kombo varijantu 18-ice (taj kombo ima 10" zvučnik), i oduševio sam se, RAZBIJA kako radi i šta su sve ludaci tu spakovali.

Jeste da nije malo para, i da treba naknadno kupovati/praviti kabinet, ali verujem da se isplati šta sve dobijaš takvim setapom.
Gledao sam i H&K 18 clean je lep ali mi gein dođe mekan,odlična im ideja kako su sve spakovali ste strane mi dođe favorit otićiću da probam.
ovi likovi koji prave snimke uglavnom sviraju neku finu muziku,nemožeš proceniti najbolje :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=0k3ZSUzX4CY

evo primer kako zvuči metal na njemu,nije loše snimak mu dosta krči ali ako može da svira to masno ĐĐĐ...onda verovatno može da svira i ono više old :)

https://www.youtube.com/watch?v=GVGyMh8Qts8

Post Reply