Problem u vezi pištanja Klon Centaur pedale

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
acikast

Problem u vezi pištanja Klon Centaur pedale

Post by acikast » 08 Feb 2013, 01:08

Pozdrav drugari. Imam jedan problem koji zasad nisam uspeo da rešim:
Pre desetak dana napravio sam Klon Centaur overdrive koji radi izvrsno. Koristio sam mikrofonski kabl ka IN jack-u, zvezda tip uzemljenja kako bih što više eliminisao šum i sveo ga na minimum. Međutim, pojavilo mi se pištanje na pedali koje nije toliko primetno kad je samo startovan Klon ali se znatno uvećava kada Klon koristim u kombinaciji sa drugim drajvom. Zvuk podseća na pištanje koje se dobija kada audio probe-om prilikom debagovanja dodirnete 9v kanal koji direktno vodi od napajanja, samo u malo blažem obliku.

Probao sam da zamenim i jedan i drugi opamp (Tl072) sa drugim (4558) ali se ništa nije promenilo i ne znam šta da radim. Da bi me bolje razumeli snimio sam kratak klip, prvo uključio samo ovedrive ( blago pištanje se primećuje tek kada se približim uz pojačalo) a zatim i kombinaciju Plexitone distorzije i Klona. Tu je primetan taj visoki ton .
http://www.youtube.com/watch?v=UApfNSdu ... e=youtu.be
Hvala unapred za svaku pomoć. Veliki pozdrav svima :cao:

guv'nor

Re: Problem u vezi pištanja Klon Centaur pedale

Post by guv'nor » 08 Feb 2013, 02:40

Ne znam da li ima ikakve veze i da li će ti pomoći, ali meni je Klon pištao samo kada ga nakačim na lošu struju ili kada krene da umire baterija - a to se desilo 2 put pre tri godine, pa se stvarno ne sećam koliko su pištanja slična.
Vidim da su ti sve pedale u daisy chain-u, jesi možda probao da nakačiš samo Klona na neko provereno dobro napajanje?

Nedalm
Urednik

Post by Nedalm » 08 Feb 2013, 08:25

Ovo mi lici na sum od DCDC konvertera(charge pump).
Koji si DC-DC konverter iskoristio? jel obican 7660 ili 7660S? 7660 ima frekvenciju rada u audio opsegu, tako da proizvodi pistanje

acikast

Post by acikast » 08 Feb 2013, 14:07

Drugari, hvala na pomoći. Kad sam naručivao delove uzeo sam 7660 uzeo sam prvi na koji sam naišao u mg electronic-u (7660 ACPA) i nisam imao pojma da bi trebalo da pazim na oznaku (početnička greška). Nedalm, na sajtu mg-a sam našao našao ovaj, LINEAR IC ICL 7660 SCPA. Da li je to taj koji si mi pomenuo sa oznakom s?

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 08 Feb 2013, 14:11

jeste matori. pishe ti lepo boldovanim slovima svuda gde se pominje Klon projekat da chip mora da ima oznaku S liiiiiiiku jedan :D :ziveli: :ziveli:

acikast

Post by acikast » 08 Feb 2013, 14:37

Jbg, nisam gledao. Zaleteo sam se :). Bitno je da samo da ću za par dana kad sredim stvar imati ubitačnu drajv kombinaciju :). Živi bili drugari forumaši :ziveli:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 08 Feb 2013, 14:41

sa chime ga stackujesh?

acikast

Post by acikast » 08 Feb 2013, 17:50

Koristim ga u kombinaciji sa Carl Martin Plexitone klonom koji sam napravio pre par meseci(moja prva DIY pedala :)). Više mi se sviđa kombinacija te dve pedale kada mi je potreban veći gain za solo nego korišćenje drugog kanala Plexitone-a(ima odličan headroom, ima ženske, ima sve ). Danas sam zapakovao i Crunch Box pa testiram i njega sa Klonom. Sa Plexitonom u kombinaciji se dobija zvuk kakav se samo poželeti može (bar za mene). Biće još bolji zvuk kad nabavim novi 7660 (Gledaću da uzmem sa oznakom S ovog puta :lol: )

coca

Post by coca » 09 Feb 2013, 09:59

Znam da ovde nije mesto za ovo ali neka mi oproste!!!,zanima me da mi neko od Vas koji je radio Klon Centaur-a kaze po kojoj je shemi to radio tj.koja je proverena da sljaka i da mi ako je moguce pusti istu ili da mi da link gde da je skinem!!1Hvala unapred!!!
pozz.!!!Coca!!!

acikast

Post by acikast » 09 Feb 2013, 13:17

Radio sam Sunking ver.3 sa madbean sajta. Nažalost, na sajtu se ne može naći link ka ovom projektu pa sam guglao i nekako došao do pdf-a. Sunking je klon Klon-a inače inače :). Nadam se da je ok ako postavim link ka pdf-u:
http://fearedandloathed.com/Images/BYOC ... _ver.3.pdf

coca

Post by coca » 09 Feb 2013, 13:59

Hvala Acikast,samo pitanje gde si nasao 1N4742 diode,i koje mogu da se koriste umesto njih i koje si Ge diode ti licno koristio???pozz.!!!Coca!!!

acikast

Post by acikast » 09 Feb 2013, 14:38

Kod nas imaš slab izbor germanijumskih dioda, ja sam uzeo 1n60 i oa95 i zadržao se na ovim drugim. Ako hoćeš veći izbor moraćeš da pazariš na Banzaiju. Nisam siguran ali mislim da se može eksperimentisati i sa led diodama mada to nisam probao (palo mi je na pamet ali me je mrzelo pošteno).Pozdrav Coca

bancika

Post by bancika » 09 Feb 2013, 15:00

led imaju mnooogo veci headroom od germanijumskih...ako bas ne mozes diode da nadjes, uzmi neki germanijumski tranzistor i iskoristi ga kao diodu (E i B pinove)

Post Reply