"Vox AC" Zvuk Na Današnjem Tržištu - H&K / Laney / Vox

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Rocket Roll

"Vox AC" Zvuk Na Današnjem Tržištu - H&K / Laney / Vox

Post by Rocket Roll » 28 Jan 2008, 00:54

Na sreću, ponuda postoji... Ako vas zanima onaj lepi, u miksu vrlo prisutni i za uho prijatni zvuk Voxa koji najviše liči na lepa zvona, niste osuđeni na kupovanje "secondhand". Na tržištu možete da nađete:

1) Hughes & Kettner

Image

H&K Statesman je serija koju je H&K radio potpuno "po P.S.u" - model DUAL EL84 ima, kako mu i ime kaže, dve EL84 lampe u glavnom pojačanju (kao Vox Ac-15), dok ih model QUAD EL84 ima četiri (kao Vox AC-30). Vataža je podignuta za po pet / deset vati u odnosu na Voxove koje "kloniraju" - DUAL ima 20, QUAD 40 vati. Zanimljivosti na njemu su - originalna Accutronics reverb opruga, custom Eminence zvučnik (razvijan, kako kažu u H&K, specijalno za Statesman seriju), i "Top Boost" na oba modela (za razliku od Voxa, koji "Top Boost" nudi samo na AC-30). Takođe, najbolji dodatak (po mom mišljenju) je TROSTEPENI ekvilajzer... zaista je teško namestiti AC-15 sa njegove dve EQ kontrole!

Detalji na http://www.hughes-and-kettner.com/produ ... ech&id=115

2) Laney

Image

Laney VC15-110 (15W, 1x10) i Laney VC30-112 (30W, 1x12) su malo "tačnije" kopije Voxove AC serije, utoliko što je vataža ista - ali su zvučnici manji. Međutim, "unapređenja" nudi i Laney, ne samo H&K - oba modela takođe imaju trostepeni EQ. Nažalost, ništa od "Top Boosta"... Takođe, samo model VC30 radi u "klasi A", baš kao Voxov AC30; Laney VC15 radi u "klasi AB".

3) Vox

Image

Vox u ovom trenutku nudi barem četiri reizdanja svoje "AC" serije: AC15CC1, AC15CC2, AC30CC1 i AC30CC2. Dakle, dve varijante "AC-15" modela i dve varijante "AC-30" modela: razlika se svodi na tip zvučnika. "CC1" znači da je u pojačalu Vox Custom zvučnik (koji baš i nije najsrećnije rešenje, po svim izveštajima!), a "CC2" znači da je u pojačalu Vox Wharfdale GSH12-30 zvučnik (prava stvar, po svim izveštajima).

Vox ovu novu seriju proizvodi u Kini... što, konkretno, znači - isti (dobar) zvuk, ali mogući problemi sa trajnošću. Međutim, i dalje su ti Voxovi odlične kupovine! Zašto?

Tube tremolo. Ko ga nije čuo, molim vas da pogleda ovaj video, ili da nađe neki još bolji na YouTube:

http://www.gearwire.com/media/vox-ac15cc-amplab.mov

Zvuk tog tremola je sasvim dovoljan da vašu publiku preseli direktno u raj... No, nije sve ni u tremolu.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Bilo bi mi vrlo drago da se priključite sa komentarima, ako ste se iole zainteresovali za temu.

Guitar_thrill
MF veteran

Re: "Vox AC" Zvuk Na Današnjem Tržištu - H&K / Laney / Vox

Post by Guitar_thrill » 28 Jan 2008, 01:23

mene jako zanima,koliko ovakva pojacala kostaju kod nas??? I kako se nose sa hard rock zvukom (ali malo vise ZZ Top,a ne Queen,posto znam da ga je svirao Brian May)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Jan 2008, 01:39

Za zvuk - veruj mi da se "nose" sa svim što čovek može da odsvira, ipak je to Maršalov "brat od strica" - iste lampe, sličan dizajn... samo manje drajva i donekle drugačiji zvuk (bolji clean, lošiji drajv).

Cene - daću ti one koje imam:

Laney VC15-110 = 38 015 dinara
Laney VC30-112 = 55 000 dinara

Vox AC-15 CC1 = 45 100 dinara
Vox AC-15 CC1X = 56 580 dinara
Vox AC-30 CC1 = 65 518 dinara
Vox AC-30 CC2X = 147 600 dinara

Za Hughes & Kettner nemam cene, iako ih ima ArtistSystems. Računaj da su 800 i 950 evra u Evropi (DUAL i QUAD, tim redom), ali nemam pojma koliko su ovde.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 28 Jan 2008, 01:43

Mozda bi mogao da ga planiram sebi za 18. rodjendan (naravno da prodam ovo moje i ne uzinam i ne pijem 2 godine :) posto sam ubedio sebe da za twin reverba nikad necu skupiti pare :( pa i treba mi pojacalo sa dobrim clean zvukomjer bi za distorziju koristio pedalu (li si mislio da i distorzija sa pedale zvuci losije?)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Jan 2008, 01:47

Ne, ja sam pristalica škole - "čisto pojačalo na koje ne moraš da se okrećeš (ubodeš gitaru i vozi!), a sav drajv sa pedala".

"Voxey" clean je jedan od najlepših cleanova koje je čovečanstvo ikada proizvelo... samo pitaj Bitlse / Byrdse.

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 28 Jan 2008, 08:58

Čisto kao kuriozitet... Prvi album Led Zeppelin (a čini mi se i drugi) je snimljen sa Telecasterom u VOX AC30!

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 28 Jan 2008, 10:32

Jeste i prvi i drugi je snimljen,a cini mi se da je Blackmore u pocetku koristio AC30

nikaddosta

Post by nikaddosta » 08 Oct 2008, 22:11

Pozdrav svima,
kad smo vec kod zvucnika za AC30 ja sam cuo od ljudi i malo gledao na internetu i svi kazu da je neki alnico blue(Bulldog) najbolji ali je i cena uhuhu..

E sad gledam malo ponudu sky musica gde stoji:
1. AC-30 CC1 Zvučnik - 1x12'' Celestion neodynium NeoDog itd... cena 899 EUR
2. AC-30 CC2 2 x 12” zvucnici GSH12-30 itd... cena 899 EUR

U cemu je fora? Neko je vec pomenuo da su najbolji GSH12 a cena je ista kao i za ovaj sa jednom 12-icom (celestion), tako da sam malo
zbunjen?

Ako neko ima objasnjenje bio bih muvrlo zahvalan jer hocu da kupim AC30.

Pozdrav,
Sekula

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 08 Oct 2008, 23:13

mene je vox kupio za zivota... ja se isto tripujem na tu foru, clean pa ti onda meci papucice razne... nevolim da odpanjim drive na pojacalu pa da ga jos krljam sa bog zna cime... a voxa imam 15 ac nazalost cc1... jbg takav je zivot kad si mlad i neiskusan... da sam skontao forum ranije jedno godinu dana, sad bi se veselio uz bolji zvucnik... al meni je i ovo vrhosis, keeps me satisfied ol' day long xD pogotovo sto ja trazim upravo to od pojacala, taj retro bluez rokk sound 8)

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 09 Oct 2008, 00:26

nikaddosta wrote:U cemu je fora?...
Pa fora je u tome da ako roba nije "na lageru" onda ni cena nija bas sasvim up to date. To sam se i ja pitao kad sam primetio da su neke gitare slabije serije zapravo skuplje, ali stvar je u tome da one "jeftinije" a bolje nisu stizale neko vreme pa im ni cene nisu blagovremeno promenjene.

Najbolje pozoves i pitas.

Hillybilly

Post by Hillybilly » 09 Oct 2008, 01:30

Rocket Roll wrote: "Voxey" clean je jedan od najlepših cleanova koje je čovečanstvo ikada proizvelo... samo pitaj Bitlse / Byrdse.
Ja ipak mislim da to što ljudi vole kod starih Vox-ova nije clean već onaj blagi overdrive kada pojačalo naterate u sweet spot između clean i dista. U tom momentu Vox ima jakoo dobar sustain i harmoniski spektar opako prijatan ljudsom uhu.

A sto se tiče ovih gore pomenutih pojačala nisu vredna gubljenja vremena da se o njima polemiše i čuka po tastaturi. Imao sam priliku da ih probam, otvorim i gledam na merim instrumentima. Tako da ukoliko stvarno nevolite sebe unesrećite se sa H&K koji je ubedljivo najgori od svega što možete naći na tržištu cevnih pojačala sa svohjim kućištem od medijapana ofrarbanog nekom trash bojom u crno.
Ako baš imate novac za bacanje a ne želite da ga pametno utrošite u neke dobrotvorne svrhe, onda ga bacite na Laney. On nešto bolje zvuči od H&K a dosta bolje igleda. Ali lepši izgled vam neće biti od pomoći kada vam se dogodi kvar i krenete da tražite majstora koji će ga dovesti u red, jer bi većina majstora radije išla kod zubara nego otvarala Laney.
Vox made in China (od milošte PRC). Šta više reći...! Nemojte ih brkati sa starim Vox-ovima. To što im je šema ista ne znači da su to ista pojačala!
No ipak su sva ta pojacala bolja od tranzistorskih u istom price range-u (osim H&K).
Nemojte padati na marketinške trikove kompanija koje troše više novca na reklamu nego na uređaje koje prave! Čim upotrebe lampu EL84 odma je to kao Vox AC30 ili AC15, ili se frljaju sa terminima kao "klasa A" i sl...
Voleo bih mogu da vam preporučim neko stvarno dobro entery level pojačalo nove proizvodnje i jedino što mi pada na pamet je Fender Blues Junior.
No manimo se brandova, važno je da čovek zna šta hoće od svog zvuka i pre ili kasnije će naći adekvatno pojačalo.

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 09 Oct 2008, 01:34

Hillybilly wrote:
Ja ipak mislim da to što ljudi vole kod starih Vox-ova nije clean već onaj blagi overdrive kada pojačalo naterate u sweet spot između clean i dista. U tom momentu Vox ima jakoo dobar sustain i harmoniski spektar opako prijatan ljudsom uhu.
Slazem se, savrseno "midlast" za moje uvo :)

Sava

Post by Sava » 09 Oct 2008, 10:19

Ko nije svirao stari originalni Vox AC30 gotovo da i ne zna šta je to dobro pojačalo! Koliko god da ga odvrnete čini vam se da može još i još, a uvek zvuči jako prijatno i muzikalno! Gotovo da nema svetski poznatog muzičara koji nije svirao između ostalog i AC30. Naravno, bilo je još odličnih primeraka u gami Fendera ili Marshalla na primer. Današnji Vox je gotovo jednako tako dobar kao i stari, ali samo ona verzija sa dva plava buldoga (nekada se silver buldog smatrao nešto boljim rešenjem), ali košta 1.800 evra. Pa ni kod babe nema džabe!

dweezil

Post by dweezil » 09 Oct 2008, 10:21

da ili eventualno AC15 sa Alnico blue, negde je oko 700 EUR.

nikaddosta

Post by nikaddosta » 09 Oct 2008, 10:34

Evo na jednom od foruma citam poredjenja CC1 i CC2.

https://www.rickenbacker.com/forum_view ... 20vs%20CC2

Jedan od postova kaze: "The CC1 has the Neo-Dog, which is based on the Celestion Century and is a much better speaker (in my opinion) than the Wharfedales in the CC2."

E sad, mozda je i to razlog sto je cifra za CC1 i CC2 ista.

(Btw, zvao sam Sky ali covek zaduzen za pojacala je bolestan a ovaj sto ga menja nema pojma a i ne zeli da se potrudi da sazna:)

Post Reply