Kako vidite buducnost i razvitak multiefekt-procesora

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
ToneChaser

Kako vidite buducnost i razvitak multiefekt-procesora

Post by ToneChaser » 05 Jun 2013, 10:33

Evo i prvo pitanje - Da li ce ikada stici i prestici prava lampaska pojacala? Kontradikcija i ironija napredovanja nauke - staro (lampaska pojacala) je bolje od novog (nova svemirska tehnologija, touch screen multiefekt procesori i opet nista). E sad naci ce se sigurno neko od vas koji voli procesore i reci ce "Hej, ja imam taj i taj procesor i bolje se cuje nego pojacalo, i kada uporedis blind testom ne mozez znati da li ima razlike izmedju pravog pojacala i procesora, i takodje ne mozes cuti razliku ni medju efektima i dist/over pedalama".

Uvek kada izadje novi procesor zaljubljenici u procesore kazu - Uh to je to, mnogo dobra masina, ovo samo da kupim i "miran sam za ceo zivot", vise od ovog mi nikada nece trebati. I prvih godinu dana je odusevljen procesorom (mzoda i manje) a onda konkurentska firma izbaci nov model, pa zatim i firma ciji procesor on poseduje, i odjednom mu se vise ne svidja stari procesor nego zudi da kupi nov.

Odjednom, ovaj njegov vise i nije tako dobar, sada mu nalazi manu, a ovaj nov je savrsen, perfektan, ma samo da ga kupi.....I onda i njega kupi, i misli E TO JE TO , i onda opet izadje noviji i ta prica ide tako vec ko zna koliko godina. Dok vlasnik lampaskog pojacala cuje pojacaloi kaze TO JE TO , kupi ga, i posle 40 godina isto kaze TO JE TO, a novija pojacala su sve gora i gora (cast izuzecima).

Svi se secate pocetaka prvih procesora, pa onda "legendarni" Zoom koga svi mrzimo (i pravimos tereotipe za ove danasnje dobre zoom procesore) , a evo dodjosmo da procesor ima i touch screen (Digitech iPB-10).

Ali nekako i dalje nije to to . Cak i najveci fanovi multiefekt procesora se pre ili kasnije razocaraju u svoj procesor i prodaju ga.Najtvrdokorniji i dalje nece juriti pojacalo, nego jure noviji model iste firme procesora. Ovo mozemo videti i na KP. Gomila novih, "samo probanih" procesora na prodaju......Gt10, HD500, rp500, x3 itd...

Meni licno je bilo zanimljivo iscekivati da izadje naslednik Boss GT10 multiefekt-procesora. Konkurencija je bila brza (line 6) pa je ranije izbacila HD500, 400, 300, novu liniju tzv. visoko definisucih procesora (hm, HD veoma popularna 2 slova u danasnje vreme , vreme "visoke definicije" svega i svacega). Fanovi Boss kompaniej su postajali nestrpljivi i poceli su da nagadjaju kako ce to izgledati nov Boss GT. I onda su poceli da mastaju, da kreativno osmisljavaju, cak i u fotosopu prave buduci model :XD:

Odatle mi i ideja da otvorim ovu temu. Oni su razmisljali sledecom logikom - Sta je to sto ima gt10 a gt12 mora imati da bi se razlikovao? Pa su onda uporedili gt 8 i gt 10 i dosli na zakljucak - veci displej, jos jedna papucica vise (control taster ctl2) druga boja, ubaciti ili produziti vreme loopera, ubaciti jos po neki glupi nepotrebni atmosverni efekat koji ce neko koristiti jednom u 2 godine. A TU NAJBITNIEJ OD SVEGA JE DA LI SU STAVILI NOVIJI I DRUGACIJI AUDIO CHIP, jer samo to cini razliku, a ne veci displej, dispej u boji, jso 30 digitalnih sterilnih efekata i sl....

I evo kako su oni prognozirali da ce izgledati Boss GT12 odn. sadasnji Boss GT100:
Spoiler:
Image

Image

Image
:mrgreen:

A evo kako stvarno izgleda:

Zoom kompanija je dosla na ideju da ubaci 2 wah pedale, tj jedna je volum pedala a druga je wah....Ni to nije dovoljno, pa jedna od njih ne ide samo napred i nazad nego i levo i desno.
Image

U Digitechu su se smislili da u procesor ne stave displej nego da postoji mogucnost da ubacite vas I Phone. Da li su oni zacetnici novih procesora, prvo sa displejima u boji a posle i touch screen displeja bez ijednog analognog potenciometra? (kao sto je bio slucaj i sa mobilnim telefonima).

Otprilike se zna, vecina profesionalaca koristi lampaska pojacala i analogne pedale, a tezgarosi, amateri i ljudi koji nemaju novca procesore....

Medjutim i tu se stvari polako menjaju....Pogledajte samo Eleven Racks Fractal Audio AXE FX i Kemper digitalno pojacalo koje emulira zvuk bilo kog pojacala. Axe npr koristi i Steve Vai u nekim delovima svog sviranja.

Da li ce buducnost multiefekt procesora biti npr dostupnost Axe FX zvuka u kutijici velicine paklice za u vr' glave 100e?

Kako vi vidite buducnost procesora, da li ce napredovati, koliko ce napredovati, da li ce nekad stici "dusu i filing" lampaskih pojacala sa nasih ploca i otici dalje......Ili ce to trziste propasti jer ce korisnici konacno shvatiti da je to isto s..... samo drugo pakovanje sa izmenjenom bojom, rasporedom dugmica, i sa jos 20 glupih efekata i parametara koji samo podizu kompleksnost spravi i nemogucnost da napravite dobar zvuk, jer sto je vise parametara i efekata - veci haos, veca nemogucnost da napravite zvuk.... neki ce reci sedni pa se igraj...Ali vecina pravih gitarista voli da svira a ne da se igra :twisted: Prodje ti zivot u namestanju zvuka i akda ga namestis izadje novi model procesora i ti kada ga cujes onaj tvoj zvuk ti postane :povrac: I na kraju kada saberes sav novac za menjanje procesora i kupuvinu istog takvog samo u drugoj boji shvatis da si mogao da kupis 2-3 legendarna lampaska pojacala i da budes miran za ceo zivot, ali stvarno.

Vasa razmisljanja na ovu temu?

Funkd

Re: Kako vidite buducnost i razvitak multiefekt-procesora

Post by Funkd » 05 Jun 2013, 11:29

ToneChaser wrote:Da li ce ikada stici i prestici prava lampaska pojacala?
Nece.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 05 Jun 2013, 11:37

cenim entuzijazam ali uradi search na temu vise pedala ili jedan procesor, epic analog vs digital thread i slicno, imas jedan thread koji je majka mara ovoga foruma.
ako tamo ne nadjes neke zakljucke tj ne pomogne ti da ih kristalises onda aj da nastavljamo ovaj tvoj thread, poz Coca!

ToneChaser

Post by ToneChaser » 05 Jun 2013, 11:48

Cortex wrote:cenim entuzijazam ali uradi search na temu vise pedala ili jedan procesor, epic analog vs digital thread i slicno, imas jedan thread koji je majka mara ovoga foruma.
ako tamo ne nadjes neke zakljucke tj ne pomogne ti da ih kristalises onda aj da nastavljamo ovaj tvoj thread, poz Coca!

procitao sam sve to, ovo nije VS. tema vec npr prognoziranje kakvi ce biti procesori u buducnosti i sta mzoemo ocekivati od njih...eto cist entuzijazam a ne fight zone analogija vs.digitalija... :kokice:

Midnight Rider

Post by Midnight Rider » 05 Jun 2013, 12:29

Lično koristim pedale jer smatram da su: lakše za korišćenje od većine procesora.Procesor ume da bude nepraktičan u svirci,tj dok ne nadješ ono što ti treba-ode voz. Znači switch na izvolte za favorite settings je temelj jednostavnosti...
Znam da nisu ni sve pedale brzo pristupacne za odredjene funkcije,ali zasad tu je i kvalitet zvuka koji je lepši nego kod većine (ako ne i svih) procesora.
Kako zamišljam napredni procesor? Verovatno skup ko djavo. Troši struje ko 2 djavola. Milion opcija i simulacija...displej nabudžen naravno TAČ SKRIN (sve što je moderno,verovatno će ubaciti i svaku reč koja prodaje proizvode bila ona HD ili 3D pa dobiješ i cvikere uz NJ 8) ) - ali bih naglasio da su prečice po meni VRLO važne i jednostavnost...ako tu omanu,džaba sve.

Opet kontam da će se gledati prvenstveno potreba tezgaroša a ne ljudi koji teže za "savršenom kombinacijom zvuka".
Mada iskreno pogledaj šta koriste profesionalci,mislim na najveća imena na muzičkoj sceni...ispod svih tih foot switcheva sakriveni u velike ormane ispod ili iza scene, brižno i negovano čuče "nameštene" pedale...a ne procesori.A to je vrlo važno jer ako se ikada pojavi nešto stvarno TOLIKO dobro i KVALITETNIJE od pedala (bile one digi ili analogne) prvi će ih oni koristiti, pa tek onda mi smrtnici.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 05 Jun 2013, 13:49

Мислим да ће се и једно и друго користити још много година, све у зависности од намене. За мене је далеко веће питање то шта ће и како ће да се мења подни процесор, јер ја за сада не видим да те справе могу да мрдну даље од ниже средње класе. Чињеница је да подни процесор, са симулацијама појачала и кабинета, пре свега служи да би се право гитарско појачало прескочило, и да би се из процесора ишло у разглас. Таква намена га дефинитивно везује за веома активне тезгароше када су скупљи модели у питању, односно за аматере ентузијасте када су јефтинији модели у питању, и не видим како могу да се мрдну из те употребне категорије. С друге стране, мултиефекти који не покушавају да замене појачало имају пред собом неки озбиљнији маневарски простор, али мислим да цена озбиљнијих справа ове врсте дефинитивно прави ситуацију где се тржиште поларизује на оне којима је практичност на првом месту спрам оних којима је бескрајно јурење неухватљивог тона на првом месту. Реално, један meat and potatoes гитариста свој звук базира на толико малом броју педала да му мултиефекат не треба. Они који опасно воле да се играју са звуком су обично врло, врло, врло захтевни, чују шумове који промичу делфинима и тренираним псима, и вољни су да претрпе сва могућа малтретирања које са собом вуче употреба великог броја педала, и да током свог музичког развоја постану робови непребројивих фетиша, и њих једноставно није могуће купити неком мултиефект справом. Они рационалнији знају где треба да подвуку црту на којој пише "Ово је довољно близу!" и да онда у радости и весељу уживају у практичним аспектима мултиефект скаламерија. Будући да је сваки музичар прича за себе, сваки има засебну дијагнозу, онда је то тржиште довољно велико да се сасвим независно развијају све поменуте справе, и ја чисто сумњам да ће у догледној будућности процесори да уграбе осетно већи део тржишта од онога који сада имају, али не постоји шанса да ће да испадну из трке. Једноставно су превалили доста велики пут за релативно кратко време, и очигледно је да постоји још простора за надоградњу и развијање, тако да би било несмотрено судити о једној изузетно разноликој категорији уређаја на основу процесора какав је RP155, или било који други који је из те ценовне класе.

Ако сам добро скапирао, овде ниси мислио на разноразне скупе rack справе и процесоре који коштају пар сомића. То је нека друга прича.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 05 Jun 2013, 14:15

Ja imam ideju za solidno revolucionaran trip sa procesorima, kome da to javim tj kako da prodam ideju? :D

fattwang

Post by fattwang » 05 Jun 2013, 15:26

????
Image

maksabass

Post by maksabass » 05 Jun 2013, 19:40

nemanjavelimirovic wrote:Ja imam ideju za solidno revolucionaran trip sa procesorima, kome da to javim tj kako da prodam ideju? :D
Evo prodaj meni :D
Ja sam entuzijazista...razmisljao sam na ovu temu...Da uradim nesto,pisao -pitao?Kod nas je (u Svetu neznam)izvrsena podela na one koji koriste pedale i pojacala i one koji koriste procesore.Misljenja su podeljena totalno...Mada znam da se i oni koji koriste procesore <pale> na pedale.Zasto?Moje misljenje je da je gro kvalitetne muzike upravo nastao na tim i tim pedalama i pojacalima i ako se neko zeli pribliziti tom zvuku mora da koristi TO.To su revolucionarni proizvodi,i da bi se oni potisli treba prvo da se promeni ljudski um,pa onda i ovo sto ide s tim.Nista nije savrseno i sve je relativno...te se i ovakve stvari stalno menjaju ,doradjaju,usavrsavaju itd.
Kljucna stvar je po meni ovo...procestori mogu biti sa jenom dve pedale,gore dole ,levo desno...mogu da imaju tac skrin,mogu da imaju sve-to nije problem jer je tehnologija otisla daleko.Kljucna stvar je to sto na procesoru pise(kad se otvori meni) MARSHALL SIM,FENDER SIM,TS 808 SIM...itd.Dakle sve su to simulacije koje lice ili ne lice na to sto pise.Onog trenutka kad digitalija ponudi nesto svoje mimo ovih simulacije je trenutak kad procesor ponudi bolje resenje ili zvuk od izvornog.To je revolucija u ovom smislu.Dakle ,postoje i takve stvari-nista novo,tako da se trka nastavlja.
Treba se samo odluciti za pravac i VEZBATI :bambi: Prakticna upotreba procesora je laksa od upotrebe pedala,zato ih tezgarosi i upotrebljavaju,medjutim,KO ZNA -ZNA.Pouzdano znam da se ponekad na svici od 4-5 sati pa i vise ne promene vise od tri baje na procesoru,pa zasto je onda prakticniji-verovatno zbog toga sto ima IN OUT i DC konektore :XD:
Naravno salim se ja malo,ali ima istine u tome.Dakle nije ovo analogija VS digitalija,nego je moje misljenje da treba iskoristiti ono sto je bolje.Kad je rec o analogiji prica je na neki nacin postvljena,i tu se vrti.digitalija je jos neispitana i ko zna sta jos sve tu moze da se desi,al mislim da nece skoro,bar kada je rec o spravama prihvatljivim za siroke narodne mase.

fattwang

Post by fattwang » 05 Jun 2013, 20:55

maksabass wrote:Onog trenutka kad digitalija ponudi nesto svoje mimo ovih simulacije je trenutak kad procesor ponudi bolje resenje ili zvuk od izvornog.To je revolucija u ovom smislu.Dakle ,postoje i takve stvari-nista novo,tako da se trka nastavlja.
:1:

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 05 Jun 2013, 22:21

kada u publici bude 97% ljudi koji znaju razliku i razumeju u oblik fendera i gipsona, pojacala i miksete pedale i procesora onda ce sve predhodno pitano imati smisla... a kada u situaciji gde 97% ljudi samo cuje pevaca.. i bunjeve, a sve ostalo mu dodje kao "pomagalo" prilikom ispijanja piva, a i ona 3% kad im voda (tj. alkohol) udje u usi pocnu da ne prepoznaju gitaru od klavijatura dotle ce "lovci" na zvuk i greske i oni perfekcionisti da cuju neke razlike. Sve ostalo spada u domen licne preferencije i posedovanje opreme da se zadovolje licne preferencije....

Naime, pricao sam sa nekim ljudima koji sviraju.. i bas - bas sviraju... (profili su bili razni, od silvane do nirvane.. i obratno) i mnogi su se slozili sa goe navedenim... plus ispricali su mi neke stvari da se jednostavno vise smejem kada neko pocne da prica o opremi i sta je nabavio...

(BTW... ukratko... menadzer jednog benda je preporucio kupovino pojacala...pedala poznatih firmi... gitare..i ostala cuda iz stare garde... a on mi rece da na svirci sve to lepo zaobidje i ide samo sa drajvom iz pojacala... i ponekad u zavisnosti od prostora na bini, nekim pretpojacalom i direktno u razglas... vazno je samo da on to ima ispred sebe. A sta ce koristiti... 97% ljudi ne interesuje, a onih 3% se pale i kupuju to sto on ima ispred sebe...)

A inace kada je rec o nekim malo vrhunskim sviracima i ljudima na glasu... njima ionako 50% fabrike salju kao endorsement + brate, imaju para pa sto da ne priuste.

a ovde neko i rece... i na Jolani moze da se izvuce ton... samo ti treba malkice vise vremena... a na skupjoj gitari, to ide lakse... parafraziram...

Sta ce biti.. sve zavisi od reklame, tj. marketinga i popularnosti...i ciljne grupe...

mada...

P.S. znam ja sta je dobar ton..i kako se dolazi... pitanje je cemu... na kraju...

Frostensen

Post by Frostensen » 05 Jun 2013, 22:28

Koliko sam uspeo da ispratim, to je problem sa dva pitanja.

1) Objektivno posmatranje onoga koji svira (dakle sa strane)
2) Subjektivan osecaj dok sviras

S tim u vezi:

1) Danasnji procesori su na nivou na kome je u slepom testu sve teze razaznati lampu od cpu-a, pogotovu na zivim svirkama.
2) Osecaj, dinamika sviranja itd koje stvara zdrava lampa je navodno prvi put stvarno postignut na Kepmeru. Sve ostalo sto je danas na trzistu je navodno ispod toga.

Ukratko, mislim da je samo pitanje vremena kada ce lampe otici u penziju i to samo zbog gabarita koje takva pojacala imaju.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 05 Jun 2013, 22:34

mrzi me sada da citam sve ove postove koji su ispisani (ali nameravam), ali samo da kazem moje misljenje na ovu misao
Frostensen wrote:Ukratko, mislim da je samo pitanje vremena kada ce lampe otici u penziju i to samo zbog gabarita koje takva pojacala imaju.
mislim da nece jer ce uvek postojati
1. puritanci koji ce cuti razliku (kao sto cuju razliku izmedju dve razlicite baterije u pedali i u zvuku gitare sa i bez backplate-a)
2. kolekcionari
3. oni koji zaziru od novotarija

hocu da kazem, slicna je prica bila i za konje kad su izumeli automobil. Prestao je da se koristi kao primarno prevozno sredstvo, ali ljudi i dalje jasu :)

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 05 Jun 2013, 22:38

Ali, pojacala ce uvek imati taj placebo efekat. Ono, mora da zvuci bolje cim je tako veliko i komplikovano.
Pogledam prvo svoj slucaj, iako imam na raspolaganju jako tranzistrsko pojacalo i fin preamp (sviram bas), opet mi se desi da sanjam ampeg SVT full-lampa pojacalo od 350w, koje nema nikakvu prakticnu primenu u mojim uslovima svirke, tesko je 20+ kila (samo glava, kabinet mozda jos toliko) i preskupo je. Al zato kad se ubodes u zid ampega, puno ti srce nekako

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 05 Jun 2013, 22:57

maksabass wrote:
nemanjavelimirovic wrote:Ja imam ideju za solidno revolucionaran trip sa procesorima, kome da to javim tj kako da prodam ideju? :D
Evo prodaj meni :D .

Kazem, ideja je kul ne znam koliko je zajebano, vrlo verovatno i jeste, ali bi bilo strava da se takvo shto odradi. U principu je feel starih stvari, varzatilnost digitalije, a zvucno mora biti ultra priblizno ili isto originalu. kontam da je samo software u pitanju, nishta drugo, cak shtaviseh imam ideju kako bi se sve resilo .
Navise bi se bazirao na esenciji onoga shto sam zakljucio da svirachi vole da osete kad sviraju i dizajnu koji, jelte prodaje proizvod. :ziveli:
:-)

Post Reply