Metronom u slusalicama a na razglasu ne?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Bili D Kid
Metronom u slusalicama a na razglasu ne?
Cao kolege,
zanima me kako je izvodljivo da, ako sviramo sa matricama koje imaju metronom, koga bi u principu trebalo da cuje samo bubnjar, podesimo tako da ga samo on cuje a da sa razglasa ide bez? Da li je tako nesto moguce, u stvari?
zanima me kako je izvodljivo da, ako sviramo sa matricama koje imaju metronom, koga bi u principu trebalo da cuje samo bubnjar, podesimo tako da ga samo on cuje a da sa razglasa ide bez? Da li je tako nesto moguce, u stvari?
Re: Metronom u slusalicama a na razglasu ne?
Да, баш тако се ради in-ear monitoring на великим бинама, сваки музичар одабере шта ће и колико ће гласно да чује, само је питање да ли имате техничке могућности за то, и да ли је матрица удешена са више канала, па да можете да одвојите метроном.
- Bili D Kid
Sta nam treba od tehnickih mogucnosti i kako treba da uradimo matricu?
Па треба ти вишеканални снимак, тако да можеш канал на коме је метроном да пропустиш до бубњара, а за остале да буде утишан. Што се тиче техничких могућности... свашта ту треба. Нагази мало Гугл, има свашта...
- sirac-šunka
- vragolan
Treba vam muzička karta - interfejs koji će imati više autputa, minimum 4, rekao bih.
E onda, imate poseban kanal koji je metronom (znači ono, otkucan preko nekog VST-a zvuk koji će da bude metronom, ili ponovite .wav sempl nekog klika koji vam se dopada i to sve vreme dokle traje pesma) i taj kanal stavite na poseban autput, npr. 3.
Regularnu matricu, tj. sve ostale kanale smiksujete na autpute 1 i 2.
Onda vam je potrebna mikseta koja može da šalje nezavisan signal u monitore (bar dve posebne gruep monitora) i u main output, a to može skoro svaki miks. Preostaje samo da bubnjaru pustite i kanal na kome je autput 3 iz vaše muzičke kartice, a ostalim muzičarima, kao i publici ne pustite taj kanal, et voila!
E onda, imate poseban kanal koji je metronom (znači ono, otkucan preko nekog VST-a zvuk koji će da bude metronom, ili ponovite .wav sempl nekog klika koji vam se dopada i to sve vreme dokle traje pesma) i taj kanal stavite na poseban autput, npr. 3.
Regularnu matricu, tj. sve ostale kanale smiksujete na autpute 1 i 2.
Onda vam je potrebna mikseta koja može da šalje nezavisan signal u monitore (bar dve posebne gruep monitora) i u main output, a to može skoro svaki miks. Preostaje samo da bubnjaru pustite i kanal na kome je autput 3 iz vaše muzičke kartice, a ostalim muzičarima, kao i publici ne pustite taj kanal, et voila!
- Bili D Kid
Hvala ljudi na odgovorima!
Zanima me da li postoji mogucnost da se izbegne komp i muzicka karta?
To jest, da li je moguce da sa CD-a, ako ga uradimo tako da je na jednom kanalu metronom a na drugom dva instrumenta, moguce to izvesti preko miksera? Da bubnjar cuje oba kanala a da publika cuje samo jedan sa instrumentima ali na dva zvucnika razglasa?
Zanima me da li postoji mogucnost da se izbegne komp i muzicka karta?
To jest, da li je moguce da sa CD-a, ako ga uradimo tako da je na jednom kanalu metronom a na drugom dva instrumenta, moguce to izvesti preko miksera? Da bubnjar cuje oba kanala a da publika cuje samo jedan sa instrumentima ali na dva zvucnika razglasa?
A kako mislis da "odradite" cd tako da ima odvojene kanale, tj kanale koje mozes odvojeno da ocitavas? Tj, cime, ako ne racunarom, planiras da pustis odvojene trake?
- Bili D Kid
Mislio sa da CD ima dva kanala kao stereo, na jednom metronom a na drugom dva instrumenta.Trooper wrote:A kako mislis da "odradite" cd tako da ima odvojene kanale, tj kanale koje mozes odvojeno da ocitavas? Tj, cime, ako ne racunarom, planiras da pustis odvojene trake?
- sirac-šunka
- vragolan
Pa ono danas više ljudi koristi portabilne kompjutOre, nego li portabilne CD plajerove... 

- Bili D Kid
ma znam, ali ko će da nosi jos i laptop i externu kartu? Imam miniCD recorder, stane u džep od košuljesirac-šunka wrote:Pa ono danas više ljudi koristi portabilne kompjutOre, nego li portabilne CD plajerove...

Ali da hranis mono zvuk u razglas... To mi deluje kao baaaas losa varijanta
- Bili D Kid
izgleda cemo morati potraziti drugo resenje...Trooper wrote:Ali da hranis mono zvuk u razglas... To mi deluje kao baaaas losa varijanta