Guitar Rig pitanje za poznavaoce? Pomoc

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

vladap

Guitar Rig pitanje za poznavaoce? Pomoc

Post by vladap » 22 Sep 2013, 10:06

Prijatelji koji koristite Guitar Rig imam neke nejasnoce. Naime, koristim guitar rig 5 povezao sam gitaru na blackstar lampas i odatle kablom preko headphones direktno u mic, jer koristim laptop. E sada, skinuo sam zbog kasnjenja zvuka onaj asio for all drajver, ali tamo kad hocu u audio and midi controls u guitar rigu da izaberem bas njega ASIO mogu ali nemam zvuk iz gitare, vec moram da izaberem WASAPI shared mode, i onda dobijem zvuk, ali nazalost i ako ima zvuka i sve je ok, ne mogu da menjam latency odnosno da podesavam kasnjenje koje se javlja od nekih pola sekunde, sto bih mogao da imam zvuk na ASIO. Moje pitanje je:

Da li je to problem zato sto sam stavio u MIC a treba mi eksterna audio kartica koja ce podrzavati da i kada izaberem ASIO dobijem zvuk
ili pak mogu koristiti Guitar LiNK koji u sebi ima ASIO drajver kosta oko 3000 din? Da li ce on pomoci? Kako god pokusavam naravno uz min utrosenog nova da izgubim kasnjenje zvuka odnosno dobijem mogucnost da manipulisem latency kontrol? Hvala puno, ako ima neki poznavaoc neka da odgovor?

Randy

Re: Guitar Rig pitanje za poznavaoce? Pomoc

Post by Randy » 22 Sep 2013, 10:43

Ne treba ti ništa. Ja imam instaliran Guitar Rig 5 i Asio 4 all i gitara mi je direktno povezana sa mic ulazom na kompu. Možda je neki bag ili ti je nešto isključeno što ne bi trebalo biti. Neću da nagađam. Pokušaj da reinstaliraš i Rig i Asio. U najgorem slučaju reinstaliraš Win, onda bi trebao da radi poso.

vladap

Post by vladap » 22 Sep 2013, 11:29

Iskreno ne vidim razlog da reinst win sve radi normalno em sto sam reinstalirao u skorije vreme. asio for all jesam instalirao drajver ali ne znam da li zato sto nije povezan direktno u zvucnu karticu nece da daje zvuk, vec mi zvuk daje jedino na WASAPI shared mode ali tu ne mogu da menjam latancy i samim tim ne mogu da svedem kasnjenje na normalu. :cry:
Vidim pominju da treba negde dirketno u zvucnu karticu pa onda mozda moze da radi ASIO ali ja imam integrisanu a takodje i guitar link, e sad da li on simulira zvucnu ili sta vec ne znam, gledam da svedem to kasnjenj na 0, ili priblizno tome. I naravno da ne dam neke pare za neki gadget a da hoce da radi i bez toga.

Randy

Post by Randy » 22 Sep 2013, 11:54

Pa ja imam komp koji je star 8-9 godina i verovatno imam neku krš ili intergrisanu zvučnu i radi mi super. Jednom sam slučajno uključio Audacity dok mi je Rig bio uključeni nešto mi se zeznulo u drajverima i nije mi se posle toga Rig uopšte čuo.Nisam uspeo da nađem gde je greška i na kraju reinstalirao Win i sve radilo super. To sam zbog toga rekao kao rešenje :mrgreen:

vladap

Post by vladap » 22 Sep 2013, 14:20

Evo kako sve to meni izgleda na audio i midi setings imam ASIO ali tad mi se ne cuje jer na ROOTING PISE DA SU DVA KANALA POVEZANA ALI NA DVA KANAL STOJI not connected, zato se ne cuje, ali kad prebacim na default znaci ne na ASIO onda se cuje ali ima neki sitan delay od pola sekunde i manje, ali smeta kad se svira brze. e sad ja imam integrisanu karticu zvucnu ne znam da li je zbog toga mada kao da je ne vidi u device manager mozda jer je integrisana nemam pojma
Image
Image

Dushan S

Post by Dushan S » 22 Sep 2013, 16:27

Ne znam zašto si okačio slike onoga što ti radi a ne onoga što ti ne radi, valjda si trebao slikati kako ti stoje asio4all podešavanja :) Kod Guitar Rig-a ta ASIO kategorija lista u sebi sve ASIO driver-e koji su dostupni na sistemu, nekad ih može biti i više. Kad prebaciš na ASIO proveri da li ti je ispod prebačeno na ASIO4ALL. Ako ne možeš klikom na podešavanja iz tog prozorčića Guitar Rig-a da otvoriš podešavanja ASIO4ALL drivera imaš dole desno na toolbaru ikonicu sa podešavanjima za nejga. Kad otvoriš, klikneš na francuski ključ da bi dobio advanced podešavanja ako već nisu upaljena. Pogledaj da li ti je uopšte tu aktiviran ulaz i izlaz. Tu na listi imaš prekidače za ulaze i izlaze i možeš da ih upališ ili ugasiš. U principu sve je jako jednostavno. Jedini mogući razlog za probleme koji sam video kod ortaka je kad laptop dolazi sa instaliranim komadom softvera samog proizvođača laptopa koji "pomaže" kod audio podešavanja. U tom slučaju, osim ako ti iz nekog razloga ne treba za gaming i ne koristiš razne "efekte", najbolje je kompletno deinstalirati taj softver i sve podešavati u windows-u. Ako je u pitanju realtek-ov komad softvera koji gomila ljudi ima instaliran, on je ok, samo proveri da u njemu zapravo nije mute-ovan ulaz. Jer fora je da je taj "Mixed capture" ako se ne varam, zapravo signal sa samog izlaza u kompu, ako me kapiraš. Svaka kartica, čak i integruša je mikser u malom. Sve ono što uđe u nju, sa različitih izlaza se sabire kao kanali miksera. Tako imaš, pojednostavljeno rečeno, odvojen regler za ono što svira iz sistema i ono što ulazi iz mikrofonskog ulaza. Svi ti izvori zvuka se sabiraju u internom mikseru. Sad na primer ako sa nekom aplikacijom želiš snimiti svoj glas, kako pevaš preko neke pesme koja svira sa kompa, ti ćeš izabrati da snimaš taj "mixed output", tj sabran zvuk, ono što ide na sam izlaz, a ne zvuk sa mikrofonskog ulaza, jer ćeš onda snimiti samo glas. Malo širim priču, ali bitno je da razumeš da nevezano za izbor drivera, postoji i to odakle vučeš zvuk. Nisam apsolutno siguran ali to što, kad izabereš WASAPI, postoji samo shared capture a ne opcija za mic in, može značiti da nešto nije u redu sa podešavanjima u okviru samog kompa, tj da je u widnows-u ili nekom softveru koji to obavlja mute-ovan mikrofonski ulaz. U 99% slučajeva je tu problem, nemoj da ga tražiš u Guitar Rig-u, tu je sve jednostavno, izabereš driver i to je to.

vladap

Post by vladap » 22 Sep 2013, 18:07

Hvala ti na iscrpnom odgovoru evo kako izgleda kad prebacim na ASIO
Image
inace cim prebacim na asio bilo koji zvuk da proizvedem reaguje microphone

Gitara mi je prikljucena u pojacalo a sa pojacala preko headphones ide direktno u mic

gondi

Post by gondi » 23 Sep 2013, 23:01

Probaj da gitaru ne uključuješ preko pojačala već direktno na line in ulaz a ne na mikrofonski.Ja sam čekirao mute tog ulaza pa sam tek tada dobio zvuk gitare kroz neki od softwarea na compu, Amplitube, Guitar Rig, Revalver, a dok ulaz nije bio mute-ovan, čula se samo clean gitara.Kod mene je latencija neprimetna, normalno, imam ASIO FOR ALL drivere, ali i pošto koristim desktop comp a ne laptop imam i pristojnu konfiguraciju sa brzim procesorom a to je uz ASIO presudan element, jedino ne bi bilo loše imati još jednu eksternu zvučnu karticu, pa svirati preko nje a ne preko integrisane realtek jer ona nekad zakucava. Takodje dobro bi bilo da se koristi neki direct input box izmedju gitare i line in ulaza a u uputstvu za Revalver kažu da se u nedostatku istog može koristiti i neka pedala koja nema true bypass i da je u položaju effect off.Ja sam koristio Boss DS 1 sa baterijom u njoj a ugašenu, i radilo je posao. :nixweiss: Spajao sam i izlaz zvučne kartice na main in ulaz od Roland cubea tako da sam na pojačalu imao procesuirani zvuk gitare propuštene kroz Guitar Rig u compu.Pokušao sam i kombinaciju gitara-cube,izlaz pre out -comp, i opet dobro.

Dushan S

Post by Dushan S » 24 Sep 2013, 15:15

vladap wrote:Hvala ti na iscrpnom odgovoru evo kako izgleda kad prebacim na ASIO
Image
inace cim prebacim na asio bilo koji zvuk da proizvedem reaguje microphone

Gitara mi je prikljucena u pojacalo a sa pojacala preko headphones ide direktno u mic
To što ti kaže čovek, kakvo crno pojačalo u lancu.
Tu gde je "High definition audio device", imaš dugmence da pališ i gasiš, a još levlje od njega mali plusić ili šta već. Kad ga klikneš, šta ti se pojavi? Trebalo bi da ti se otvore ulazi i izlazi. Da li su i in i out upaljeni i da li piše da rade ili postoji neki crveni krstić?

vladap

Post by vladap » 26 Sep 2013, 16:33

AJde videcu pokusacu, mada ne vidim sta je problem od lampasa sto ide, ipak mislim da mu lampas daje bolju podlogu. Hvala

vladap

Post by vladap » 26 Sep 2013, 16:44

Slika za DSushana. Morao sam da otslikliram ovaj donji jer je mikrofonija velika
Image

A inace pokusacu da ubacim u mic direktno gitaru, a line in nisam siguran gde je

gondi

Post by gondi » 26 Sep 2013, 20:43

vladap wrote:A inace pokusacu da ubacim u mic direktno gitaru, a line in nisam siguran gde je

Line in ti je sa stražnje strane compa gde se i inače nalaze izvodi zvučne kartice, zanemari one na frontalnoj strani, a da bi znao koji je (obično plavi, ali nije pravilo) otvori control panel Realtek kartice, a to ćeš učiniti tako da klikneš na narandžastu ikonicu zvučnika(ona se nalazi na desnoj strani taskbara, dole pri kraju) i otvoriće ti se taj panel koji ima više strana. Na strani gde su nacrtane utičnice džeksni izaberi LINE IN i kad se uštekaš u nju ona će bleskati i to će biti znak da si potrefio. :shock:

I opet ti kažem NE STAVLJAJ to pojačalo u lanac posebno NE POVEZUJ taj izlaz za slušalice iz pojačala na ulaz Realtek kartice, može se oštetiti pa ćeš imati lepo matičnu ploču sa izgorelom integrisanom karticom, divota jedna! :deda:

Dushan S

Post by Dushan S » 26 Sep 2013, 20:55

Lampa ti nije ni od kakve suštinske koristi. Bilo bi od koristi da imaš kvalitetan ulaz u komp, dakle adekvatnu karticu ili mic preamp+DI. To je digitalna simulacija koja očekuje određenu vrstu tona na ulazu da bi iz nje izračunavala, najbukvalnije, zvuk. Ako staviš bilo šta pre nje kao ti to pojačalo dobićeš drugačiji rezultat, u nekom slučaju ti može kao zazvučati bolje ali generalno je besmisleno. Razlog zašto ti eventualno u ovom slučaju zvuči bolje je zato što se moguće ta kartica lakše nosi sa pojačanim signalom iz izlaza za slušalice.

Što se tiče ovoga, mislim da problem prevazilazi tvoje znanje a moje mogućnost da ti pomognem sa razdaljine. To što si otvorio je spisak onoga što je prepoznato na sistemu. To što si odštiklirao tj ugasio je izlaz - ako ga isključiš logično ništa se neće čuti. Odvojenog ulaza nema uopšte kao opcije, kao da je disable-ovan iz nekog razloga. To što ti je upaljeno je "capture" koji najverovatnije predstavlja sabrano sve što svira na sistemu uključujući i ulaze i izlaze. Feedback čuješ jer izlaz iz Guitar Rig-a takođe ulazi u taj capture koji je i ulaz i tako se odmah napravi feedback loop. Zašto asio4all ne vidi ulaze - ko će ga znati. Verovatno je vezano za podešavanja u win-u. Pošto je ionako priključivanje gitare u ulaz integruše dobar recept za odvratan zvuk, ako imaš ambicije da koristiš guitar rig, u svakom slučaju bi trebalo da investiraš u neku pristojnu jeftiniju audio karticu, uzmi neki polovan m-audio koji ima instrument input i ide na USB i rešio si problem za stalno. Kartica ionako nije kao komp pa da gubi vrednost vremenom. Kad je kupiš imaće duže vreme upotrebnu vrednost.

Dushan S

Post by Dushan S » 26 Sep 2013, 20:57

gondi wrote: Line in ti je sa stražnje strane compa gde se i inače nalaze izvodi zvučne kartice, zanemari one na frontalnoj strani,
Čovek reče laptop, dakle teško da će zateći ulaze i izlaze sa zadnje strane kompa :)

gondi

Post by gondi » 26 Sep 2013, 21:36

Sorry, prevideo sam da je laptop u pitanju...

Post Reply