Pedale lete u nebo

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Guitar_thrill
MF veteran

Pedale lete u nebo

Post by Guitar_thrill » 08 Feb 2008, 22:31

Donesem lepo kuci danas ja novi ispravljac napona od 1200A , sve super, neotvoreno....ukljucim Ibanez Tube Screamera pa pojacalo i sviram par minuta...sve super radi....donese mi drug neke sjebane kablove za gitaru da mu zalemim,ja uzmem lemilicu u ruke,sve lepo zalemim,proverim preko unimera,sve radi kako treba....i onda nastane problem...ukljucim dva moja stara kabla koji su radili i taj jedan sveze zalemljen u tube sreamera i u Ibanez fuzz wah....i pocne da smrdi Tube Screamer i smrdi li smrdi,ja izvucem ispravljac i vidim malu varnicu i nista,vratim ponov on vise ne radi...sada kad god ukljucim Tube Sreamer ne cuje se nista,a svetli LED lampica...a na Ibanez Fuzz Wahu sve savrseno radi sa baterijom,a kada prikljucim wah na bilo koji ispravljac cije se neko Gis (koliko sam prepoznao) u pozadini,cim ga ukljucim na ispravljac i ukljucim wah....moze li mi neko reci kako da popravim Tube Screamera i Wah ????? Ako sam nesto nejasno napisao pitajte me,pa cu objasniti....ocajan sam,imam svirku za 2 nedelje,a ne znam kako cu.... :cry:

Rocket Roll

Re: Pedale lete u nebo

Post by Rocket Roll » 08 Feb 2008, 23:07

Počeo da smrdi?

Image

Nisam dobar "strujaš", Sava će biti bolji za dijagnostiku... Ja se samo nadam da TubeScreamer ima "protective diodes" i da su one "umrle", ali da je kolo spaseno.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 08 Feb 2008, 23:13

Ako ti wah radi na baterije onda moze nesto da se iskombinuje ako bas zelis da ga koristis sa napajanjem... A ocigledno zelis.
Ne mogu da ti kazem puno bez da vidim sta je unutar pedale...

Sto se tube screamera tice... :? Ne znam jbg. Ne zvuci dobro.
U svakom slucaju ga otvori pa vidi sta se tamo desava... Eventualno stavi neke slike pcb-a pa ti mozda neko bude znao pomoci. Jbg ne verujem da ce ti iz ovog sto si napisao neko reci nesto konkretno ali nadam se da se varam...

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 08 Feb 2008, 23:21

evo ako ce pomoci ovde imate shemu za tube sveamera http://www.geocities.com/diygescorp/ts7.png ....inace sutra cu da slikam unutrasnjost pedale,ako ste na to mislili,pa cu da postavim...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 08 Feb 2008, 23:36

Btw, koji je tvoj TubeScreamer? TS-9?

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 08 Feb 2008, 23:52

Sema je TS7...

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 09 Feb 2008, 00:06

Nadaj se da ti se nije desilo ono sto i meni..... i budi srecan sto nije otislo i drugo pored ispravljaca i nedajboze pedale!!!!

I da li i dalje ne verujete da pedala tj ispravljac moze da probije i posalje jaku struju u pedalu....

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 09 Feb 2008, 00:27

Da, Tube Screamer je TS-7....a ispravljac i dalje savrseno radi,samo TUbe Screamer ne radi ni na ispravljac(probao sam nekoliko) ni na baterije....a Ibanez Wau Fuzz mi ni pre nije radio na ispravljac,ali hvala bogu na baterije i dalje radi....da li je moguce da sam sprzio TS7 tako sto sam ukljucio na pogresan polaritet a posto je 1200A ipak malo jace,da je probio ono kao inverzno polarisani PN spoj (ove godine sam dobio elektroniku,pa konta,gde ima dioda ima i PN spoja :) ) ????

Sava

Post by Sava » 09 Feb 2008, 10:04

Guitar_thrill wrote:Donesem lepo kuci danas ja novi ispravljac napona od 1200A , sve super, neotvoreno....ukljucim Ibanez Tube Screamera pa pojacalo i sviram par minuta...sve super radi....donese mi drug neke sjebane kablove za gitaru da mu zalemim,ja uzmem lemilicu u ruke,sve lepo zalemim,proverim preko unimera,sve radi kako treba....i onda nastane problem...ukljucim dva moja stara kabla koji su radili i taj jedan sveze zalemljen u tube sreamera i u Ibanez fuzz wah....i pocne da smrdi Tube Screamer i smrdi li smrdi,ja izvucem ispravljac i vidim malu varnicu i nista,vratim ponov on vise ne radi...sada kad god ukljucim Tube Sreamer ne cuje se nista,a svetli LED lampica...a na Ibanez Fuzz Wahu sve savrseno radi sa baterijom,a kada prikljucim wah na bilo koji ispravljac cije se neko Gis (koliko sam prepoznao) u pozadini,cim ga ukljucim na ispravljac i ukljucim wah....moze li mi neko reci kako da popravim Tube Screamera i Wah ????? Ako sam nesto nejasno napisao pitajte me,pa cu objasniti....ocajan sam,imam svirku za 2 nedelje,a ne znam kako cu.... :cry:
Pedale na ulazu napajanja najčešće imaju inverzno polarisanu diodu koja je štiti od okretanja polariteta. Kod Tubescreamera proveri ommetrom da li se događa kratak spoj u napajanju kod uključene pedale (gurni kabl u in jack). Ako to nije slučaj onda mora dalje da se pregleda. Ta pedala nema skupe delove u sebi i svi mogu da se pronađu pa popravka ne bi trenbalo da bude problematična. Wah očigledno ima neku zaštitu ili filtraciju napona iz mreže pa verujem da ni tu popravka nije nimalo problematična po uslovom da nije rađena u smd tehnologiji iako i tada može da se sredi.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 09 Feb 2008, 11:28

Savo, mozes li mi malo pojasniti, kako to da proverim ommetrom? Gde da stavim jedan kraj ommetra,a gde drugi? I koliko odprilike kosta da menjam recimo tu dioidu ako je pregorela i mikroprekidac (koji odavno ne radi bas najbolje) ... i da li ima svrhe da to pokusavam sam,ili da nosim kod nekog ko ima malo vise iskustva,jer voleo bih i sam da naucim nesto da radim,ali opet ne bih da rizikujem pa da spalim i pojacalo i gitaru i kucu....

Sava

Post by Sava » 09 Feb 2008, 17:18

Guitar_thrill wrote:Savo, mozes li mi malo pojasniti, kako to da proverim ommetrom? Gde da stavim jedan kraj ommetra,a gde drugi? I koliko odprilike kosta da menjam recimo tu dioidu ako je pregorela i mikroprekidac (koji odavno ne radi bas najbolje) ... i da li ima svrhe da to pokusavam sam,ili da nosim kod nekog ko ima malo vise iskustva,jer voleo bih i sam da naucim nesto da radim,ali opet ne bih da rizikujem pa da spalim i pojacalo i gitaru i kucu....
Vrlo jednostavno: uključiš pedalu tako što uguraš kabl u "in" pedale (gotovo svaka se tako uključuje), jednu pipalicu staviš na onaj vrh na napajanju, a drugi na obod, a zatim obrneš mesta pipalica. Instrument stavi na područje "dioda test" ili najniže omsko područje i treba da ti pokaže vrednost u jednom slučaju nešto oko 600-700, au drugom ništa odnosno beskonačno veliki otpor. Konkretno za TS-7 možeš i da ga otvoriš pa izmeri diodu D7 tako što kada crnu pipalicu staviš na onaj kraj diode sa crtom, a crvenu na drugu stranu i tada će ti pokazati nešto oko 600-700, obratno ništa. Ako instrument u oba slučaja pokazuje nešto blisko "0" onda je dioda crkla i nadaj se da je samo ona. Taj wah ne poznajem pa ne mogu ovako na daljinu da ti dam dobar savet. OBAVEZNO pre svih merenja i proba izvadi bateriju iz pedale ako jke imaš. Veću štetu od postojeće merenjem nećeš napraviti. TS-7 ima jeftine delove u sebi i pitanje je samo koliko će da ti naplati neko ko je voljan da je popravi. Gotovo sam sasvim siguran da je ista stvar i sa wahom.

Post Reply