Zvucna karta ili gitarsko pojacalo?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Tickles Noms

Zvucna karta ili gitarsko pojacalo?

Post by Tickles Noms » 11 Dec 2013, 12:22

U sustini, imam 150 evra da odvojim na eksternu zvucnu kartu ili na gitarsko pojacalo. Kontam da za te pare mogu da kupim kjub, sto i nije neki kvalitet, pa sam dosao na ideju da umesto kjuba, za iste pare kupim eksternu zvucnu kartu za sviranje gitare. Dakle, basically mi ne treba za snimanje, treba mi iskljucivo za kucno sviranje, dok ne skupim ozbiljniju kintu za ozbiljnije pojacalo. Mislim da je zvucna karta bolji izbor, jer mogu da koristim pun ***** efekata, jednostavnim skidanjem programa tipa guitar rig, dok bi za pojacalo morao da uzimam jos tipa procesor. Imam prilicno dobre microlab zvucnike, tako da je to jos jedan plus. Moje pitanje je: koji su vasi iskusni saveti, koje su dobre eksterne zvucne kartice (pretrazio sam net i svuda nailazim na e-mu 0404 i postudio, pa bih voleo neku preporuku/objasnjenje), sta raditi, kakvu posluku porati?

Cortex
The Necromancer

Re: Zvucna karta ili gitarsko pojacalo?

Post by Cortex » 11 Dec 2013, 12:26

Ja imam Line 6 UX1 i ne mogu da mu spustim kasnjenje dovoljno, ne mogu ispod 10 ili 5 ms u nekim slucajevima. Iako se reklamira kao sprava koja nema nikakvo kasnjenje. Mozda je i do mog kompa nesto mada sumnjam. Ocenio bih spravu sve u svemu sa 7/10, imajuci u vidu cenu, ono sto pruza, i vreme koriscenja.
150e trebalo bi da ti kupuje bolju spravu. Sa drugim spravama nemam iskustva.

Generalno vlada konsenzus da je za vezbanje gitare pojacalo, bilo kakvo, kljucno. Ako ti nije cilj da vezbas, ucis, stices osecaj o ritmu i pulsu muzike, vec da snimas svoje ideje i isprobavas efekte i bavis se sound design-om onda idi na zvucnu kartu.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 11 Dec 2013, 12:46

Zvucna kartica, po meni. Bilo shta M Audio. Nema latencije. :) :ziveli:

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 11 Dec 2013, 12:49

M-Audio ili Presonus IMHO, to malo pojacalce ces retko u kuci panjiti, komp je ljudima uglavnom stalno ukljucen (doduse, losa strana je sto lako odvuce paznju od vezbanja) i sa zvucnom karticom imas neograniceno mnogo opcija za dobijanje jako finog zvuka, +snimanje i te zajebancije

Tickles Noms

Post by Tickles Noms » 11 Dec 2013, 12:54

Znam, do skoro sam koristio kjub, ali sam morao da ga se odreknem, a kontam da i kad kupim ozbiljno pojacalo mogu da koristim tu zvucnu kartu radi pospesivanja zvuka. Pa hvala vam, divni ste svi <3
Ako je neko imao iskustava sa E-MU kartama, bilo bi lepo da cujem misljenja i od nje/njega. :)

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 11 Dec 2013, 12:59

po onome sto sam video kod svog prijatelja emu ima beskonacno komplikovane drajvere i GUI komponente i generalno je a bitch to setup, ako nisi napredniji computer user od surfovanja pregleda vesti i mejlova nece biti lako. mozda se novije lakse konfigurisu ali cini mi se da ima takav neki model, Uncle Moe oglasi se?

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 11 Dec 2013, 13:11

Nikad ne bih preporucio zvucni karticu i komp za vezbanje gitare.
Za 150e mozes uzeti odlicno kucno pojacalo.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 11 Dec 2013, 13:25

:1:

Tickles Noms

Post by Tickles Noms » 11 Dec 2013, 13:30

Sto, Fankomate, sta fali?

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 11 Dec 2013, 13:52

Da li sada sviras preko kompa pa necime nisi zadovoljan (preveliko kasnjenje i sl)? (Pitam posto meni ne smeta MNOGO da sviram preko integruse)

Koliko imas iskustva u sviranju gitare, i da li su ti efekti neophodni? Ako nemas previse iskustva i/ili ti efekti nisu neophodni, cube je sasvim ok resenje, bez ikakvih dodatnih procesora.

Ako su ti neophodni, zasto ne bi razmislio samo da uzmes procesor i njega prikacis na line-in kompa i odatle da ti ide u zvucnike. Tako bi trebao da izvuces pristojan zvuk ako se potrudis da namestis boje kako treba. Dugo sam tako vezbao, vrlo lepo radi. Mogao bi da uzmes neki line6 pod koji fino radi, a mogao bi da ga koristis i za probe svirke u nekom trenutku.
Last edited by mislim_stvarno on 11 Dec 2013, 13:54, edited 1 time in total.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 11 Dec 2013, 13:53

Ако већ кажеш да ти није снимање примарна идеја, него вежбање, онда треба да рачунаш с тим да електрична гитара без појачала јесте пола инструмента. По мени та варијанта с компјутером може да се користи само ако треба да скупиш паре за појачало, па премошћујеш некако тај период. А избор или звучна или појачало по мени заправо и не постоји. Наравно да ти треба појачало.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 11 Dec 2013, 14:07

Kristijan wrote:Ако већ кажеш да ти није снимање примарна идеја, него вежбање, онда треба да рачунаш с тим да електрична гитара без појачала јесте пола инструмента. По мени та варијанта с компјутером може да се користи само ако треба да скупиш паре за појачало, па премошћујеш некако тај период. А избор или звучна или појачало по мени заправо и не постоји. Наравно да ти треба појачало.
:1:

I mislim_stvarno ima dobra pitanja, za koje odgovor isto puno znaci za sagledavanje celokupnog konteksta. Koliko si iskusan, da li te zanima samo vezbanje, ili te zanima istrazivanje zvukova, efekata, razlicitih simulacija pojacala, itd...

Iskreno, imao sam i mala pojacala za kucnu vezbu, pa sam potom presao na Line6 Pocket POD (zbog stalne bojazni da maltretiram ljude oko sebe), za koji tvrdim da je izvanredno upotrebljiva sprava ako neces da maltretiras okolinu (cak i onda Express, osiromasena verzija je super upotrebljiva), ali moram naglasiti jedno - uvek sam osecao tihu radost kad posle svog tog sviranja na procesoru, slusalicama, zvucnicima (nebitno koliko tiho ili glasno), naposletku ukljucim pojacalo. To je jednostavno - to.

Taj osecaj neposredne interakcije tebe i gitare kroz bas gitarsko pojacalo, to ne moze nista da zameni. U 100% je u pravu Kristijan kad kaze da je gitara bez pojacala samo pola instrumenta. Naravno, taj osecaj je jaci kod boljih pojacala, ali ne znaci da ga kod losijih/skromnijih pojacala nema uopste.

Za VEZBANJE, na duge staze, mislim da je pojacalo nezamenljivo. Iz prostog razloga sto, pored vezbanja nekih ociglednih tehnickih aspekata (skale, lick-ovi, riff-ovi, bilo koja druga tehnicka zavrzlama, itd), PODJEDNAKO je bitno (neki bi rekli i bitnije) razvijati i sticati vremenom taj osecaj kontrole tog medjudejstva izmedju tebe, gitare i pojacala. Prosto i jednostavno.

Znam da softverski pristup pruza MNOGO vece i raznovrsnije mogucnosti, sto se tice i zvuka, i upoznavanja sa efektima bez ulaganja love, ali mislim da, na kraju krajeva - ZA VEZBANJE, nema puno razmisljanja -> pojacalo.

EDIT:

Malo sad kad sam razmislio, postoji jos jedan nacin da se argumentuje zast otreba uzeti pojacalo a ne vezbati preko kompa...

Dakle, kako ja to posmatram - sam nacin dobijanja tona pri sviranju gitare -> jednom rukom okidas zicu, drugom rukom pritiskas na vratu, i to kao KOMBINACIJA ta dva proizvodi ton. Obe stvari izuzetno uticu na krajnji rezultat. E, u tom, naocigled, jednostavnom procesu, pojacalo ce ti mnogo bolje i vernije u odnosu na softver reci sta ti zapravo radis, i kakav je taj krajnji rezultat koji dobijas.

Mnogi sa kojima sam pricao se slazu da taj famozni "ton" upravo tu pociva - u rukama. U nacinu kako okines zicu, kakav kontakt ima sa rukom na vratu, itd. Naravno (da me ne napadnu oni koji misli drugacije :D ) da ima puno veze sa ostatkom opreme. Ali, daj dvojici gitarista identicnu opremu, i primetices razliku, nekad manju, nekad vecu. Zasto? Zato sto upravo te osnovne stvari (okidanje + stiskanje = osnovna proizvodnja tona) svi mi radimo drugacije.

Da sumiram - na pojacalu ces pre videti u kom pravcu te vodi vezbanje, nego preko softvera. Da se ne desi da, lupam, posle 2 godine vezbanja uzmes da sviras na pojacalu, i shvatis da ti sve vreme nesto fali, i da ne daj boze, sve vreme neke stvari radis pogresno. :ziveli:
Last edited by Baba Slim on 11 Dec 2013, 14:14, edited 1 time in total.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 11 Dec 2013, 14:11

Cortex wrote:Generalno vlada konsenzus da je za vezbanje gitare pojacalo, bilo kakvo, kljucno. Ako ti nije cilj da vezbas, ucis, stices osecaj o ritmu i pulsu muzike, vec da snimas svoje ideje i isprobavas efekte i bavis se sound design-om onda idi na zvucnu kartu.
I guess I am becoming invisible somehow, woo-hoo nevermind I have developed a super power!

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 11 Dec 2013, 14:42

Tickles Noms wrote:Dakle, basically mi ne treba za snimanje, treba mi iskljucivo za kucno sviranje
:)

rockozaurus

Post by rockozaurus » 11 Dec 2013, 15:01

Sviranje gitare bez pojacala ti je kao cyber sex... :kokice: :mrgreen:

Post Reply