Kristalan zvuk

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
pobozan

Kristalan zvuk

Post by pobozan » 27 Dec 2013, 14:20

Imam lampasko pojacalo Davoli Tempst 50 i preko USB procesora sam pustio ovaj snimak: http://www.youtube.com/watch?v=BwIOVWLi9Kw
Dakle preko kompa sam ga pustio na pojacalo a kada sam ga pustio na obicne kompjuterkse genius zvucnike zvuk je kud i kamo cistiji i kristalniji.Ovo nije prvi put da mi se ovo desava,kas sam imao i Fender pojacalo ista je bila prica,na kompjuterski zvucnicima izlazi mnogo lepsi i kristalniji ton.Takodje kada na procesor stavim one obicne slusalice ton je kristalan i jasan a kada sviram u mikseti nemam takav ton.

PITANJE:

Mene zanima da li da uzmem neki zvucnik 12' za ovog mog lampasa,da li imate preporuku da bih dosao do tog kristalnog tona?
Konacno shvatam da mi nije toliko do gitare koliko sam ne znam kako da dodjem do tog kristalnog tona.Fender pojacala imaju lep klin ali nemaju taj kristalan ton.Da li neko zna resenje za mene?Da li mogu to da resim promenom zvucnika?Ili ima li neko drugo resenje?

Hvala vam na odgovorima...

KnightOfDoom
Site Admin

Re: Kristalan zvuk

Post by KnightOfDoom » 27 Dec 2013, 15:35

Ne znam tacno koji je raspon frekvencija gitarskog zvucnika ..ali kontam da visoki nisu preko 8-10 kHz . U svakom slucaju bilo koji zvucnici "za muziku" i sluske imaju veci raspon. Onaj snimak je zaboden procesor u komp ili koju vec spravu za snimanje. Da je lik isao u pojacalo i ozvucio mikrofonom pa to tako snimio ni njemu ne bi bilo "kristalno" .

pobozan

Post by pobozan » 27 Dec 2013, 15:47

To sam shvatio,bas je razlika kad slusam na kompjuterskim zvucnicima a drugaciji je ton na pojacalu.Sad me zanima kako da dodjem do takvog zvuka na pojacalu.Znam ja da je taj lik snimao zvuk na kompu pa zato sve lepo zvuci ali sam shvatio da mi nije isti zvuk na zvucnicima i na pojacalu,na zvucnicima je mnogo lepsi i kristalniji zvuk.Jednostavno zelim da imam takav zvuk i na pojacalu.Ne mora to da bude ovo pojacalo.Razmisljam da li da sredjujem svoje pojacalo,da mu osvezim elektroniku,nove lampe,da mu uzmem recimo ovaj Eminence - Red Fang AlNico zvucnik.A bojim se da cu da ulozim pare a da necu dobiti to sto zelim.Jedan kolega mi je predlozio da uzmem malu dinakord mikseti u trosistemski zvucnik i da mi je to najbolje resenje,dakle da sam idem s gitarom u svoju miksetu a ne out da idem u glavnu miksetu.On mi govori da mi je to najpametnije za taj kristalan zvuk.
Ja se sad pitam sta je pametno da me ne kosta mnogo.Jos gore je da me kosta a da ne dobijem ono sto zelim.
Zanima me samo taj lep kristalan zvuk. :)

socio

Post by socio » 27 Dec 2013, 17:17

http://en.wikipedia.org/wiki/Guitar_speaker
Typically these drivers produce only the frequency range relevant to guitars, which is similar to a regular woofer type driver, which is approximately 75 Hz — 5 kHz.

e sad, ako tebi treba preko 5kHz, zvucnik za gitarsko pojacalo ti to nece omoguciti...i u tom slucaju tvoj kolega je u pravu.
mozda gresim, ako je neko pametniji nek me ispravi.

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 27 Dec 2013, 17:28

pobozan wrote:To sam shvatio
Pa, izgleda da bas nisi shvatio :) Procitaj ponovo ono moje i ovo socio sto je napisao. Zvucnik na pojacalu ne moze da proizvede te visoke jer nije dizajniran da ih prozivodi. Nikad neces dobiti iz tog procesora isto na genius zvucnicima i pojacalu, mozes da probas da na procesoru odvalis visoke... ili neki presence ako ima...

pobozan

Post by pobozan » 27 Dec 2013, 18:32

Ma shvatio sam,ne mislim ja da uganjam isti zvuk,nego da izvucem najbolji moguci cist kristalan ton na pojacalu.Ne znam odakle da pocnem.Da li da krenem da sredjujem ovog lampasa,da kupim mozda neki drugo pojacalo,ili da nadjem neko trece resenje.Znam da necu dobiti isti zvuk kao na kompjuterskim zvucnicima ali me zanima sta je najbolje za ritam gitaru,meni treba kontra,ne da bude ostra vec kristalna,jasna i slatka.Mozda mnogo trazim...
Imao sam ranije Fender E seriju amerikanca.Ta gitara je bolje radila u mikseti nego na twin reverbu.Trenutno je imam na KP za 900eura ali nemam ja te pare.Ali postepeno nalazim resenja za sebe kao sto je ovaj procesor boss gt 10.Zaista je dobar procesor.Za gitaru mi je lakse ali sad se pitam koje pojacalo... :)

socio

Post by socio » 27 Dec 2013, 18:58

pa brate, iskreno, ovo sve sto mi pricamo je teorija a tebi treba praksa. dakle ides i isprobavas.
ja bih to ovako uradio.
guglao bih "guitar amp crystal clean tone", foruma ima kolko oces, ljudi daju svoja misljenja. pogledas koji modeli se najcesce javljaju.
odes probas pojacala npr u mitros. a tebi ako treba pre svega clean ton, uopste nemoj da se fokusiras samo na lampase, ti jako lep clean ton mozes da dobijes i iz tranzistorca.
ako to ne da zadovoljavajuci rezultat onda ides i probas ovo sto ti je kolega preporucio.
na kraju, saberes, oduzmes i vidis sta ti se najvise svidja i kakav si sa finansijama.

s tim sto ja pre svake kupovine zastanem i ozbiljno razmislim, da li to sto ja hocu sad da pazarim meni realno treba? imam li ja potrebe za tim?
naravno nisu moje potrebe kao amaterskog svirca iste kao potrebe nekoga ko od svirke zivi, i to je potpuno normalno i ok.
:ziveli:

pobozan

Post by pobozan » 27 Dec 2013, 19:36

Resio sam da sredim ovo svoje pojacalo,malo pre ukljucih pedalu ekvilajzer i ton je mnogo lepsi.Moram da uzmem nove lampe,da elektroniku pretresem,gitaru cu takodje malo da sredim,promenicu joj magnete.Mislim da mi je ovo najpametnija opcija pa kad budem imao para onda cu lako doci do kristalnog tona! :)

Post Reply