Ako neko ima raspolozen, mnogo bi mi znacilo da mi objasni neke stvari
http://www.artistsystems.net/mex/artika ... 1&art=7813
Sta znaci mono ,a sta stereo kod kabineta? Sta to znaci u praksi?
I da kopcam svog malog lampasa koji je sad na zvucniku koji je 8oma, sta bi to znacilo?
Na kraju krajeva, koliko mali lampas od 5w moze da pogura kabinet 2x12" ili 4x12"?
Bugera 412H
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Bugera 412H
kad god imas vise od jednog zvucnika postoji mogucnost da ih vezes na razne nacine. Ovde ima 4 zvucnika od 16 ohma. Ako vezes dva po dva u paralelu, dobijas efektivno dva komada od po 8 ohma. Ako imas stereo pojacalo, ili dva mono pojacala, mozes da povezes jedno na jedan par zvucnika, drugo na drugi. Tako ces imati stereo gde dva zvucnika idu levo, a dva desno. Ako uzmes ta dva para i vezes jedan sa drugim redno dobijas efektivno jedan zvucnik od 16ohma. Tako mozes da povezes jedno pojacalo i da koristi sva cetri zvucnika. Verovatno ovaj cab ima razne ulaze pa da mozes da biras koja kombinacija od pomenutih se koristi. U sustini, nije nikakva svemirska tehnologija, samo zvucnici i zica 
Pojacalo od 5W moze da potera 4x12 sasvim dobro, nemoj da brines. S tim sto ako to pojacalo ima izlaz od 8 oma trebalo bi da ga povezes na jednu stranu u stereo modu da bi ga vozio na 8, ne 16 oma. Tako ce terati dva zvucnika, a druga dva nece raditi nista. Mada su sanse da bi radio ok i vezan na 16 tako da koristi sva 4 zvucnika, samo nece raditi optimalno.

Pojacalo od 5W moze da potera 4x12 sasvim dobro, nemoj da brines. S tim sto ako to pojacalo ima izlaz od 8 oma trebalo bi da ga povezes na jednu stranu u stereo modu da bi ga vozio na 8, ne 16 oma. Tako ce terati dva zvucnika, a druga dva nece raditi nista. Mada su sanse da bi radio ok i vezan na 16 tako da koristi sva 4 zvucnika, samo nece raditi optimalno.
Hvala. Dosta dobro objasnjeno. A s obzirom da pojacalo ima izlaz na 8 oma, koja je varijanta sa kabinetom koji ima 4 i 16 oma mono, i 8 oma stereo izlaz? Mislim, da li bi radila oba zvucnika i koliko bi dobio na glasnoći?
Nisam napisao da mislim na 2x12, i da li bi tu redna veza bila najbolja opcija?
cim pitas to znaci da nisi ukapirao prvo objasnjenje
Koliko god zvucnika da ima cab, da bi svi radili treba da postoji mono ulaz sa istom omazom kao i pojacalo. U oba slucaja to ne stoji.
Da bi terao 2x12 dobro pojacalom na 8ohm treba da bude opreljen 16ohm zvucnicima vezanim paralelno (ili 2x4ohm redno, al je to redje za gitare). Za 4x12 ti treba 4x8ohma.

Da bi terao 2x12 dobro pojacalom na 8ohm treba da bude opreljen 16ohm zvucnicima vezanim paralelno (ili 2x4ohm redno, al je to redje za gitare). Za 4x12 ti treba 4x8ohma.