Volume Pedala
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Volume Pedala
Ima kod nas nesto redovno za neke normalne pare?
Tek sam sad saznao da postoje pedale koje su namenjene da idu pre, a druge da idu posle efekata, tako da meni bi trebala ona posle efekata
Tek sam sad saznao da postoje pedale koje su namenjene da idu pre, a druge da idu posle efekata, tako da meni bi trebala ona posle efekata
- Rocket Roll
Re: Volume Pedala
Ima samo jedna za "normalne pare", ako ne računaš Berindžer: Vox D-V850, u Skyju, 50 evra.
Može posle celog lanca, koliko ja znam.

Može posle celog lanca, koliko ja znam.

Da tu sam gledao ali svugde na netu je oko 70 evra...
Moguce da je kod nas toliko jeftinija?
Moguce da je kod nas toliko jeftinija?
- Rocket Roll
Mislim da im je Sky oborio cene jer su do sada prodali možda dve, ako i toliko...
Kome u Srbiji, iskreno, pada na pamet da kupuje volume-pedalu?
Mislim, van "uobičajenih osumnjičenih" - dobro informisanih članova MF.
Kome u Srbiji, iskreno, pada na pamet da kupuje volume-pedalu?
Mislim, van "uobičajenih osumnjičenih" - dobro informisanih članova MF.
Rocket Roll wrote:Mislim, van "uobičajenih osumnjičenih" - dobro informisanih članova MF.
Da.....

- Nyarlathotep
- MF veteran
ja sam je u Skyu kupio za 50evrica. pre godinu i po.
I ja isto,ako moze neko da pojasni malo koja je to razlika da sad postoje one koje idu pre i one koje idu posle lanca ,to meni dodje isto sranje ,pojacava i ovako i onako.Tek sam sad saznao da postoje pedale koje su namenjene da idu pre, a druge da idu posle efekata
Pa vidi... Ako recimo imash ovako neshto: volume pedala -> distorzija -> volume pedala... ako smanjish prvu volume pedalu, smanjice se kolicina distorzije i malo ukupni volume... ako smanjish drugu pedalu, smanjice se samo volume...
- Rocket Roll
Yep... Najjednostavnije rečeno, ideja volume-pedale koja ide posle svih efekata je u tome da stišava i same efekte, dok ona koja se stavi odmah iza gitare stišava samo gitaru.
U praksi se razlika (pre-FX / post-FX) najbolje čuje kod vrlo "mokrih" time-based efekata koji imaju spor attack i duge "repove" - stavite volume-pedalu ispred njih (odmah iza gitare), i pravite "volume swells": pustite signal gitare polako u neki dugačak eho / reverb i odmah ga "isečete", a eho / reverb se zatim polako "budi", pa polako nastavlja da "rominja" još neko vreme.
To izgleda ovako:
Više o tome sam pisao u ->ovoj posebnoj temi<-... Naravno, za takve efekte je najbolje imati dva ili tri "puta" signala iz gitare (W/D/W setup, ili barem nešto u stilu Stiva Morsa).
U slučaju da se volume-pedala stavi iza celog lanca, ona će "iseći" i sve "repove" eha / reverba i prosto će stišati signal... ali onda ipak imate "stišani full gain", kako je primetio Rax, umesto "rašćišćenog" gaina kakav bi se dobio da je volume-pedala na početku lanca, pre drajvova / distorzija.
E sad, volume-pedale koje su specifično predviđene da idu pre ili posle efekata... ja sam se do sada sretao samo sa mono / stereo podelom među volume pedalama, kao i razlikom između aktivnih i pasivnih volume-pedala (aktivne mogu da boostuju signal, a na njima se takođe može podešavati brzina reakcije pedale - ona može da stišava / pojačava odmah, a može da, nezavisno od brzine potiska nogom, postepeno uvodi promenu gaina).
Doduše, sve te finese daleko prevazilaze okvir cene od 50 evra.
Verovatno se pomenuta podela (pre-FX / striktno post-FX) odnosi na volume-pedale namenjene klavijaturama i drugim line-level instrumentima, koje mogu da se koriste za gitaru samo posle drugih efekata, kada je signal na line-levelu, ili u FX Loopu. Takva bi, recimo, bila Berindžerova FCV100, namenjena klavijaturama. Ona jeste full-stereo (u smislu da, kao Ernie Ball stereo-pedale) može da radi i panning, ali - kao i svaka line-level oprema, "brlja" ako je prvo što "vidi" gitarski signal. U FX Loopu, međutim, radi besprekorno.

U praksi se razlika (pre-FX / post-FX) najbolje čuje kod vrlo "mokrih" time-based efekata koji imaju spor attack i duge "repove" - stavite volume-pedalu ispred njih (odmah iza gitare), i pravite "volume swells": pustite signal gitare polako u neki dugačak eho / reverb i odmah ga "isečete", a eho / reverb se zatim polako "budi", pa polako nastavlja da "rominja" još neko vreme.
To izgleda ovako:
Više o tome sam pisao u ->ovoj posebnoj temi<-... Naravno, za takve efekte je najbolje imati dva ili tri "puta" signala iz gitare (W/D/W setup, ili barem nešto u stilu Stiva Morsa).
U slučaju da se volume-pedala stavi iza celog lanca, ona će "iseći" i sve "repove" eha / reverba i prosto će stišati signal... ali onda ipak imate "stišani full gain", kako je primetio Rax, umesto "rašćišćenog" gaina kakav bi se dobio da je volume-pedala na početku lanca, pre drajvova / distorzija.
E sad, volume-pedale koje su specifično predviđene da idu pre ili posle efekata... ja sam se do sada sretao samo sa mono / stereo podelom među volume pedalama, kao i razlikom između aktivnih i pasivnih volume-pedala (aktivne mogu da boostuju signal, a na njima se takođe može podešavati brzina reakcije pedale - ona može da stišava / pojačava odmah, a može da, nezavisno od brzine potiska nogom, postepeno uvodi promenu gaina).
Doduše, sve te finese daleko prevazilaze okvir cene od 50 evra.
Verovatno se pomenuta podela (pre-FX / striktno post-FX) odnosi na volume-pedale namenjene klavijaturama i drugim line-level instrumentima, koje mogu da se koriste za gitaru samo posle drugih efekata, kada je signal na line-levelu, ili u FX Loopu. Takva bi, recimo, bila Berindžerova FCV100, namenjena klavijaturama. Ona jeste full-stereo (u smislu da, kao Ernie Ball stereo-pedale) može da radi i panning, ali - kao i svaka line-level oprema, "brlja" ako je prvo što "vidi" gitarski signal. U FX Loopu, međutim, radi besprekorno.

U sustini hvala na opsirnom objasnjenju,ali to sam kuzio,znaci ono gde je stavis to dobijas ,naravno.
Ali koliko kuzim po rollovom txt ,otprilike je svejedno da li ces upotrebiti pedalu iza ili ispred lanca ,sto se tice uloge pedale ,znaci one smanju i utisava gde god da je stavis i koja god da je pedala u slucaju gitare .
E sada ,kako se sta dobija i kako mozete da se igrate sa tonom kada stavite V . pedale ,to je druga prica.
Rezime : Ako pedalu koja treba da ide ispred lanca stavis iza lanca ona ce da obavlja svoju ulogu? Mislim nisu to neke sad posebne pedale koje mogu da rade samo ako ih stavis ispred lanca.
Ali koliko kuzim po rollovom txt ,otprilike je svejedno da li ces upotrebiti pedalu iza ili ispred lanca ,sto se tice uloge pedale ,znaci one smanju i utisava gde god da je stavis i koja god da je pedala u slucaju gitare .
E sada ,kako se sta dobija i kako mozete da se igrate sa tonom kada stavite V . pedale ,to je druga prica.
Rezime : Ako pedalu koja treba da ide ispred lanca stavis iza lanca ona ce da obavlja svoju ulogu? Mislim nisu to neke sad posebne pedale koje mogu da rade samo ako ih stavis ispred lanca.
Pa ja nisam cuo da imaju tako razvrstane... Da su neke predvidjene za pocetak, a neke za kraj lanca... A nisi dobro razumeo, nije svejedno dal' cesh je staviti ispred ili iza lanca... Drugacija im je uloga podosta... Jeste da i dalje smanjuju i pojacavaju signal, ali na totalno drugacijim mestima, shto stvara totalo drugacije "posledice"...
Razumeo sam,samo se otprilike nisam dobro izrazio pa se nismo raumeli,hahahha.
Ajd ovako da iskoristim tvoj txt, ono kako god da je stavis ona ima istu ulogu (pojacava ili utisava ) ali u zavisnosti gde je stavis dobijas drugaciji zvuk ,tacnije uloga ista posledice "drugacije".
Ajd ovako da iskoristim tvoj txt, ono kako god da je stavis ona ima istu ulogu (pojacava ili utisava ) ali u zavisnosti gde je stavis dobijas drugaciji zvuk ,tacnije uloga ista posledice "drugacije".

Evo o rolandovim volume pedalama...
Jedna namenjena pre, a druga posle efekata:
http://www.rolandus.com/products/produc ... bjectId=59
Jedna namenjena pre, a druga posle efekata:
http://www.rolandus.com/products/produc ... bjectId=59
Pa ova Fv-50H (H je za High-impedance) i ona treba da ide pre efekata .
a Fv-50 L (L je jeli za low impadence) i ona ide posle efekata.
e sada meni nek neko objasni sta je L. i H. impadence?
e sada meni nek neko objasni sta je L. i H. impadence?
- Rocket Roll
Ne "pre / posle efekata" per se, nego - preciznije rečeno - "za linijski / za gitarski signal". Odnosno:Critical wrote:Pa ova Fv-50H (H je za High-impedance) i ona treba da ide pre efekata .
Odnosno, kako piše na linkovanom Rolandovom sajtu, prevodim: "Volume-pedala niske impedanse FV-50L... može da se koristi za... klavijature. Volume pedala visoke impedanse FV-50H je dizajnirana da se povezuje pre gitarskih efekata [odnosno odmah posle gitare]..."Rocket Roll wrote:...pomenuta podela (pre-FX / striktno post-FX) se odnosi na volume-pedale namenjene klavijaturama i drugim line-level instrumentima, koje mogu da se koriste za gitaru samo posle drugih efekata, kada je signal na line-levelu, ili u FX Loopu. Takva bi, recimo, bila Berindžerova FCV100, namenjena klavijaturama. Ona jeste full-stereo (u smislu da, kao Ernie Ball stereo-pedale) može da radi i panning, ali - kao i svaka line-level oprema, "brlja" ako je prvo što "vidi" gitarski signal. U FX Loopu, međutim, radi besprekorno.
Niska impedansa je impedansa linijskog signala - iz kompjutera, iz klavijatura, iz miksete - i iznosi oko 500 oma. Visoka impedansa je impedansa gitarskih magneta, i ona iznosi od 6 kilooma naviše.Critical wrote:...e sada meni nek neko objasni sta je L. i H. impedance?
Last edited by Rocket Roll on 17 Feb 2008, 20:17, edited 2 times in total.