Fender vs Vox vs Fender

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Aleksa99

Fender vs Vox vs Fender

Post by Aleksa99 » 16 Aug 2014, 21:31

Zelim da kupim novo pojacalo ali stvarno ne mogu ne znam koje od ova tri da uzmem (ako ijedno vredi uzimati). Stvarno me zanima misljenje ostalih muzicara.

Fender Mustang III V2:
http://www.fender.com/series/mustang/mu ... i-v2-120v/

Fender Champion 100:
http://www.fender.com/series/champion/c ... -100-120v/

Vox VT80+
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/125 ... onix-VT80-

Ako mozete ikako da pomegnete odgovorite :ziveli:

Overdrive

Re: Fender vs Vox vs Fender

Post by Overdrive » 16 Aug 2014, 22:30

Mustang i Vox su pojačala gde možeš da dobiješ svašta nešto od zvukova, na Fenderu zvuk Vox-a, a na Vox-u zvuk Fendera, tako da je tu verovatno mrtva trka (ja imam FM3 sa kojim sam sve zadovoljniji, jer sam konačno uspeo da natenane namunjim neke tonove koji mi odgovaraju, nešto sam, nešto skidajući ih sa neta itd)

Što se tiče ovog Champa 100, on mi deluje kao gigantska verzija Super champ XD-a (koji međutim ima i lampe, ako je to bitno) i originalno je zamišljen kao blakface (mada i on ima opcije da zvuči malo "british", da li marshallski ili voxovski to ne znamo..)

Tako da pretpostavljam ostaje da razmisliš o ceni (uzmeš ono koje ti je najpovoljnije), nosivosti (ono koje je najlakše) i, ako ne nameravaš da ga nosiš van kuće, o veličini (uzmeš najmanje)

Ako sviraš strata ili tele, ja glasam za Fendera.
Ako težiš ka jednostavnosti (bez mnogo pritiskanja i podešavanja) onda glasam za Fender Champion 100.
Ako bi da izbegneš pedale, onda Mustang
Ako bi da ponekad ubodeš elektroakustičnu, onda opet ili Mustang (jer ima zgodan preset, upravo za to)

Ako voliš da se bakćeš sa pedalama, onda bih išao na lampaše, eto

:ziveli:

Aleksa99

Post by Aleksa99 » 17 Aug 2014, 14:18

Hvala :bow: Konacno neki smislen odgovor, inace sviram les paul. Jel postoji neka razlika izmedju Mustanga III i IV sem u velicini i jacini? I jesu li ova Fenderova pojacala pouzdana? :banana4:

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 17 Aug 2014, 21:37

Ja sam imao Mustanga 3, i mogu ti reci da je to pojacalo sasvim okej ako se lepo namesti zvuk.Koristio sam ga tako shto sam napravio dva setapa i ta dva pojacala (Deluxe 65 i princeton 65) sam koristio a ostalo sam zanemario pa sam skapirao da mi ne treba modeling pojacalo jer me jako jako jako mrzi da se cimam oko tih podesavanja. Za studio strava spravica kad pogledash sta sve ima od opcija, mada kad se snimi zvuci nekako cudno, nije mi kao live :nixweiss:
Svirao sam ga i sa bendom i to zvuci sasvim korektno, mada kao i uvek meni je 12" zvucnik premali za ono shto ja volim, bar da je 2x12 pa nekako... :mrgreen:
Sa strane trajnosti ne verujem da ce Mustang pojacalo nadziveti bilo koje obicno pojacalo jer ipak ima tu puno kurcelazija kojekakvih koje mogu da se pokvare i eto to je po meni razlog da se ne ide u smeru modeling pojacala. Isto vazi i za Vox-a 80+, kojeg nisam cuo, ali verziju od 50w sviram na probama, kontam da je to sve isto. TO pojacalo koje koristim na probi je po meni losije od Mustang pojacala. Koristim ga iskljucivo na AC30 podesavanju i tu radi dovoljno okej da se cujem uz bend, ali daleko je to od zvuka kakvom svi tezimo...
Po meni mozda najbolji izbor je upravo taj Champion, mada i on ima tih nekih dodatnih opcija, ali znatno manje od Mustanga 3 i 4 i glomaznije je malko, pa samim tim kapiram i ima vise basa. Ako ima i 12ax lampicu za preamp to je to za te pare nema dalje, jedino da juris polovno neshto... (Cavin, Laney sa lampom, Bluz Junior, ili neka Japanska/italijanska egzotika kojih ima cesto po KP.) :) :ziveli:

edit- probao sam bash skoro sa nekim nabirjanim les polom taj Vox AD50VT (shto je ista porodica sa Vox 80+), nema klina. Sa mojim jeftinim apolo SDji-jem radi solidno, ali na njemu su svakako neki slabiji magneti. Les polovi cesto imaju bash jake magnete tako da mozda bolje idi u smeru fender pojacala...

Overdrive

Post by Overdrive » 17 Aug 2014, 22:54

Ne znam zaista što se tiče pouzdanosti, malo je to tricky pitanje, jer koliko god da za digitalce važi ono pravilo "tu kad ode jedno-mora da se menja sve..", toliko su i lampaši osetljivi, a bogami i skupi, pa sama popravka nekog boljeg lampaša, ili samo zamena zvučnika, lampi, tranzistora, hladnjaka i koječega, može da te košta kao pristojno modeling pojačalo..

Nisi nam rekao bitnu stvar, a to je koju vrstu muzike sviraš ?
Zašto je ovo bitno, zato jer ako npr sviraš blues, biće ti sasvim dovoljno 3-4 tona: dobar clean, dobar crunchy overdrive i tu i tamo možda neki efekat tipa wah, malo reverba and delay-a i to je to. Znam mnoge ljude sa neta koji upravo sviraju blues i modeling digitalce nameste upravo na samo tih nekoliko upotrebljivih tonova.

Ta 3-4 tona naravno, imaš kod lampaša ali..(sad ovde negde iskače proizvođač Fendera, Marshalla, Dumble, Laney, Mesa Boogie, Matchless, Vox pojačala i kaže ti sa osmehom "Welcome to G.A.S Club ! " :), ali..ko god npr voli da svira blues, zna kolika je i kakva potraga za tonom koji mu odgovara. U celu priču ulazi i faktor novac, pa je najmučnija varijanta kupovina najboljeg za najmanje para. Opet, ima i onih koji nemaju taj problem, pa opet lutaju od najskupljih i preskupih, pa se zaustave na zvuku nekog skromnijeg manjeg pojačala. Po mom mišljenju, veoma je važno znati tačno koji zvuk se traži.

J.J.Cale je za pojačalo rekao da izbor pada na ono koje može da ponese sa sobom :)

lampaši su i dobra podloga za razne pedale (a na ovom mestu sada još živahnije iskaču proizvođači raznih pedala i efekata, koji svi redom tvrde da su bolji, najbolji i supernajbolji upravo za to što ti treba..od Boss, Ibanez, MXR, Moer,TC Electronic, Visual Sound, Fultone..Strymon..pa preko egzotičnih i skupih koliko i sama pojačala..i takođe viču u glas "Welcome to G.A.S Club ! " :)

Net je prepun saveta, tako da možeš da nađeš 2 miliona saveta ZA što skuplje, i 2 miliona saveta ZA što jeftinije.
Saveta ZA lampaše i saveta ZA digitalce i modeling pojačala
Priče gde su lampaški snobovi (koji su svirali lampaše i samo lampaše decenijama) konačno prešli na digitalna, dobili zvuk koji žele, odahnuli što ne moraju da cimaju 20kg i više, pedale i čuda..pa preko priča gde su ljudi prodali tek kupljenje mustange i valvetronikse..i nabavili neko prašnjavo, raspalo Fenderovo tube amp sa kojim su prezadovoljni i gde je gitara konačno propevala..

Imaš bluzere koji ne koriste ni jednu pedalu i dobijaju blues-zvuke kakve poželiš, a imaš ih i koji imaju po nekoliko pedalborda, a zvuče bezveze, tako da je obrni okreni, sve na tebi ( i na zvuku kojeg želiš da postigneš)

Neko će da od svega odustane i da ti kaže "ma sve je u prstima"..to međutim i nije baš tačno, jer upravo najveći majstori prstiju i dan danas jure za pedalama i efektima i pojačalima, a bogami i žicama i gitarama..(kablovima, trzalicama, finišima..u name it)

Da ne dužim, ja bih..u kombinaciji sa LP-gitarom (za blues, rock muziku), sada verovatno izabrao pojačalo sa što manje cinculaže - a to je taj Champion 100 (pod uslovom da ti treba baš glasno, za probe, koncerte i sl)

Ako ti treba samo za sobnu svirku, onda FM 3 (ali je i ono preglasno. Ja ne mogu da ga sviram preko 2. Zgodno je jer ima ulaz za slušalice, pa eto kao tada može)
Sve manje od FM 3 zahteva povezivanje sa kompjuterom, dok FM3 može da se podešava i direktno, bez kompa.

Ako si tek počeo da sviraš, onda je to opet drugi padež..Vidi šta od opreme koriste muzičari koje voleiš, pa nešto približno tome.
Tu je i opcija kompjutera i softvera za gitare, koja (uz ok zvučnike) nije ništa drugačija priča od Mustanga i Vox-a (koji po svojoj suštini zapravo i jesu procesori sa zvučnikom..)

:ziveli:

andrej]

Post by andrej] » 17 Aug 2014, 22:55

vox AD serija su najbolji hibridi koje sam probao, rade za sve pare, a nisu skupi - razmotri. ove sto si predlozio nisam probao, al su ADxx voxovi mnogo bolji od ss marshall-a, cube-ova (starih i novih), frontman-a i line6ova koje sam probao, i to znatno.

Aleksa99

Post by Aleksa99 » 17 Aug 2014, 23:11

Hvala stvarno na pomoci. Upravo zapocinjem neki autorski rock/pop/blues bend i moram da se skinem sa 15watt koje sad imam. I ovaj Champion mi izgleda kao pravi izbor! :ziveli:
Ali sve dodje na to da moram da odem do prodavnice i da ih probam i vidim da li je to za mene :bravo:

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 18 Aug 2014, 00:14

Aleksa99 wrote:Ovaj Champion mi izgleda kao pravi izbor! :ziveli:
:1:

Aleksa99

Post by Aleksa99 » 18 Aug 2014, 15:44

A sta mislite o Frontman 212r, jel ono bolje ili gore od Championa 100?

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 19 Aug 2014, 15:47

Meni je fm korektno pojacalo (recimo izmedju njega I nekog raspalog modeling pojacala Ili jeftinog marsala bih uvek birao njega) ali bih za njega dao maksimum 100e.
Za ove pare za koje se prodaju novi imas mnogo bolja polovna pojacala.
Ja sam svoj prvi bassman kupio za 300e, 2x12 boks za nekih 120, ako se dobro secam i time bih bio prezadovoljan i dan danas.
U svakom slucaju, ne bih davao ovu kintu za ova pojacala, pogotovo sa obzirom na to koliko im opada vrednost cim ih izneses iz radnje, a na ovim pojacalima se sigurno neces dugo zadrzati ako planiras ozbiljnije da se bavis gitarom

Post Reply