Napraviti tube preamp, klon nekog high gain pojačala i ugraditi ga umesto jednog od dva kanala na mom Yamaha G100 B212 Head tranzistorskom pojačalu. Pritom iskoristiti originalnu pojačivačku sekciju pojačala i sačuvati jedan originalni tranzistorski preamp koji bi obavljao funkciju clean kanala. Voleo bih da sa mnom podelite svoja iskustva, razmišljenja i savete jer je ovo moj prvi ozbiljni DIY pokušaj, a i moje znanje o svemu tome je prilično osnovno.
Ono što bi trebalo da znate pre nego što počnete sa eventualnim osudama i kritikama

1. Da sam potpuno svestan da od potencijalnog ishoda ne očekujem all tube zvuk (razumem ulogu lampi u snagaškoj sekciji pojačala). Takođe ne očekujem zvuk identičan pojačalu koje budem bio izabrao za kopiranje (razumem da elektronske komponente, njihov kvalitet i način na koji se ugrađuju imaju velikog uticaja na zvuk). Svestan sam da SS i tube pojačala ne mogu da koriste isti izvor napajanja. Odlučio sam da počnem ovaj projekat jer želim da se upoznam sa svim segmentima gitarskog zvuka ali i da učestvujem u njegovom nastajanju.
2. Imam, čini mi se, idealno pojačalo za modifikaciju. Ima dva fizički odovojena kanala (dva posebna PCB-a) Pojačalo je 100w realne snage, ima kvalitetno izrađenu šasiju sa puno fizičkog prostora za eksperimentisanje. Zvuk samog pojačala na cleanu je za moje prilike i ukus odličan ali očajno prima drive i distorzion pedale (previše treble, premalo bass, iritirajući high gain SS zvuk). Nije previše skupo i ne planiram da ga prodajem tako da mi neće biti žao da ga pretvorim u frankeštajna.
Prvo i osnovno pitanje je izvodljivost ovakvog projekta. Pretpostavljam da je glavni problem nivelisanje signala pre amp>power amp
Drugo je izbor konkretnog high gain preampa (proverena shema) koji bi mogao da bude Crunch ili Lead channel nekog poznatog pojačala, ili i Crunch i Lead u jednom koji bi se kontrolisali prekidačem ili footswitchem. Molio bih za vaše sugestije oko ovog pitanja. Preampi koje je izradio Bancika su mi veoma interesantni i zvuče fenomenalno.
Treće je izbor kvalitetnih elektronskih komponenti, pre svega trafoa.
Evo par slika pojačala. Ja bih da izbacim desni kanal (manji pcb). Mislim da ostaje dosta prostora pod uslovom da se lampe i trafoi (trafo) pozicioniraju sa spoljne strane šasije. Reverb bih da premestim na podnu dasku glave.

free photo hosting

image upload no resize

upload png

free photo upload

how to screen capture

screen cap
Shema pojačala:
http://www.ampix.org/albums/userpics/10 ... ries_I.pdf