Oprema na kojoj sviram. Šta mislite?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

M1los

Oprema na kojoj sviram. Šta mislite?

Post by M1los » 31 Mar 2008, 22:53

Ovako... Svjestan sam da samo ime teme malo stupidno zvuči, ali jbg. Imam električnu Behringer El Toro gitaru, i neko antičko Steelphon "Tiger Two" pojačalo.

Slika:
Image

Sad, zanima me da li ću na ovu opremu moći slobodno da priključujem efekte koji mi padnu na pamet, ili će me slab kvalitet opreme sprečavati u tome, i neće zvučati kako valja? I hoće li mi ova gitara biti dovoljna za učenje, ili zbog krša neće biti moguće izvoditi neke stvari na njoj (mislim prvenstveno na neke metal perverzije na gitari :lol: )?
A akustara na slici je neki domaći krš... Ćale rekao da ju je proizvela neka "Muzička naklada", kako već... :D

vbraca
vrabac

Re: Oprema na kojoj sviram. Šta mislite?

Post by vbraca » 31 Mar 2008, 23:00

Mogu ti samo reci da MNZ(Muzicka naklada Zagreb) pravi jako dobre istrumente(akusticne).
Gitara ti je :grummel_2: ...
Ali kada upalis neku metal pedalu,nista se nece ni cuti sem tutnjave.Nece ni primetiti da imas takvu gitaru.

Valjda sam pomogao. :)

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 31 Mar 2008, 23:34

Gitara ti je dzene-dzene... da ulazes u menjanje magneta, opet je pitanje sta bi dobio... Pojacalo, ponekad verujem da su ta stara pojacala malkice bolja nego danasnja, pa makar i tranzistorci... E sad, zavisi sta ces svirati ali stvarno kako vBraca rece ako dodas pedalu ili procesor, mislim da ce ti izaci saaasvim solidan zvuk...

Nemoj da ocekujes previse i bices zadovoljan onim sto cujes... kapiras me sta hocu da kazem. ;)

M1los

Post by M1los » 01 Apr 2008, 00:28

Naravno da ne očekujem previše :D. Samo se nadam da ću dobiti koliko-toliko "opak" zvuk, nekom jeftinijom pedalom (do 100-130€). Mislim, da bude onaj Џ Џ Џ Џ Џ zvuk, kako je jednom neko lijepo ilustrovao :D. Znači, ništa od čega pucaju zidovi, već čisto da se može nazvati distorzija :D

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 01 Apr 2008, 00:36

U jebote! :shocked3:
Jel moze jedan "close-up" tog pojacala...
Bas me zanima sta su svi ti potovi, inputi, switchevi i cega vec nema tamo.

M1los

Post by M1los » 01 Apr 2008, 03:11

Naravno :). Sutra ću okačiti to čim stignem. Sad sam preumoran za bilo šta :D

P.S. Može mi neko reći šta tačno ne valja kod ovog Behringera? Magneti, materijal, vrat, neki drugi dio ili je gitara komplet krš? :mrgreen:

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 01 Apr 2008, 16:08

Drvo je najvaznije, a bas je drvo lose(bez dobrog drveti nista od zvuka)...
Hardwear,nisam pogledao kakav je, ali je definitivno skuplji od gitare :P

M1los

Post by M1los » 02 Apr 2008, 23:37

Hvala svima na odgovorima :D

@ funkomat
Nažalost, zbog tehničkih problema sa fotoaparatom nisam mogao okačiti close-up, ali pojačalo nije ništa ekstra. Ima dva kanala, svaki kanal ima bass, treble i volume regulator. Zatim tu su Reverb, Speed i Depth regulatori (pojma nemam čemu ustvari služe), Power i Stand-by prekidači i osigurač. Svaki kanal ima dva ulaza. To je to :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 03 Apr 2008, 00:15

Stilfon, još jedna винтиџ italijanska firma koja je pravila opremu da traje i da zvuči dobro... To pojačalo ti je jedno osam puta bolje od te tvoje gitare (a ni gitara nije toliko loša koliko si se ti istripovao... mada bi mogla da bude bolja).

Ima li taj model jednu lampu u preampu?

Koliko sam se informisao o Stilfonima, nikada neće "režati" sami od sebe (ostaju čisti) ali jako lepo prihvataju pedale / procesore. Pa nabavi sebi nešto od toga (pedala / procesora) i uživaj.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 03 Apr 2008, 00:19

Nisam znao da stavljaju stand-by prekidace na tranzistorce... :eek7:

M1los

Post by M1los » 03 Apr 2008, 01:45

Hmmm... Ako se pojačala dijele na tranzistorce i lampaše, kao što mislim da se dijele, ovo je lampaš :D. A čemu uopšte služi Stand-By? Ne primjećujem razlike u zvuku... Ili ne radi :lol:

P.S. Pojavio mi se neki problem sa pojačalom. Kad ga upalim, nakon minut-dva unutar njega nešto počne da pucketa, kao da vatra gori (ne gori ništa - provjerio sam :mrgreen: ). Dakle, nema veze sa gitarom, dešava se čak kad je gitara iskopčana iz pojačala. Napominjem da je pojačalo čamilo nekoliko godina na tavanu, izloženo prašini i ostalim nepovoljnim uticajima :(. Prije upotrebe sam ga samo malo očistio. Šta bi mogao biti uzrok ovog pucketanja?

Znači, pojačalo definitivno vrijedi da se renovira?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 03 Apr 2008, 02:05

Svaki lampaš vredi da se renovira...

"Standby" je tu da ga ne isključuješ svaki čas. "Standby" na "Off", pa onda "Power" na "On", sačekaš par minuta da se lampe zagreju, onda "Standby" na "On" i sviraš. Ako moraš do WCa, "Standby" na "Off". Kada gasiš, "Standby" na "Off", "Power" na "Off".

Možda sam negde pogrešio - na sreću, net je prepun informacija. Guglaj.

Što se servisa tiče, ne otvaraj ga sam. Deo magije lampaških pojačala je u tome što mogu da ubiju. Kapacitori čuvaju sasvim dovoljno napona da i dugo vremena pošto je pojačalo isključeno iz struje ("dugo vremena" u smislu "do daljnjeg") mogu sasvim lepo da okončaju tvoju sviračku karijeru i pre nego je počela, ako kreneš da se igraš "malog tehničara"... Kul, zar ne?

M1los

Post by M1los » 03 Apr 2008, 11:31

Rocket Roll wrote:Što se servisa tiče, ne otvaraj ga sam. Deo magije lampaških pojačala je u tome što mogu da ubiju. Kapacitori čuvaju sasvim dovoljno napona da i dugo vremena pošto je pojačalo isključeno iz struje ("dugo vremena" u smislu "do daljnjeg") mogu sasvim lepo da okončaju tvoju sviračku karijeru i pre nego je počela, ako kreneš da se igraš "malog tehničara"... Kul, zar ne?
Apsolutno cool :lol:

OK, sad znam da u neku ruku imam sreće što sam našao ovo pojačalo... Ja kreten mislio da je to neki krš :shock:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 03 Apr 2008, 11:36

Lepo je biti početnik! Naletiš na nešto za šta apsolutno misliš da je neki krš, pa ti bude toplo oko srca kada ispadne da bi polovina "znalaca" dala dva prsta sa desne ruke za to na šta si ti prosto naleteo (a druga polovina "znalaca" bi dala barem jedan prst).

U isto vreme, "znalci" uživaju do blesavosti u početnicima - početnici se uvek "lože" na stvari koje "znalci" ne bi uzeli ni da im ih poklanjaju oblepljene novčanicama od sto evra: na neke procesore, recimo, ili na neke "megalomanske" distorzije, i tako to.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 03 Apr 2008, 16:22

Rocket Roll wrote:"Standby" je tu da ga ne isključuješ svaki čas. "Standby" na "Off", pa onda "Power" na "On", sačekaš par minuta da se lampe zagreju, onda "Standby" na "On" i sviraš. Ako moraš do WCa, "Standby" na "Off". Kada gasiš, "Standby" na "Off", "Power" na "Off".
Nikad nisam obracao paznju na ovo kad god da sam svirao na lampasima tako da mozda se ja varam ali mislim da je obrnuto.
Sviras sa iskljucenim stand-by-om tj. nema zvuka kad je stand-by ukljucen tako da mi je ovo cudno:
M1los wrote:A čemu uopšte služi Stand-By? Ne primjećujem razlike u zvuku...
Ili cujes zvuk ili ne. :D

Post Reply