Fender Pojacala

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Funkomat
MF veteran

Fender Pojacala

Post by Funkomat » 23 May 2008, 20:04

Da li Ima neko iskustva sa fenderovim pojacalima (lampasima)?

Najvise me interesuje Blues Deluxe.
Da li ga je neko svirao i sta mislite o njemu?

Rocket Roll

Re: Fender Pojacala

Post by Rocket Roll » 23 May 2008, 21:02

HotRod Deluxe i HotRod DeVille su malo "tvrdi" - poslušaj bilo koji album The Strokes i shvatićeš na šta mislim - a Blues Deluxe sa jednom dvanaesticom je odličan. Neki kažu da je Blues Deluxe sa dve dvanaestice malo previše "mračan", mada se meni sviđa takav kakav jeste.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 23 May 2008, 21:27

Rocket Roll wrote:HotRod Deluxe i HotRod DeVille su malo "tvrdi" - poslušaj bilo koji album The Strokes i shvatićeš na šta mislim - a Blues Deluxe sa jednom dvanaesticom je odličan. Neki kažu da je Blues Deluxe sa dve dvanaestice malo previše "mračan", mada se meni sviđa takav kakav jeste.
Jel znas mozda kako blues deluxe "trpi" efekte?

Probao sam ga par puta i nisam imao prilike da ga odvrnem ali ni na pola volume-a ne dolazi do "break up-a" cak ni na drugom kanalu, sa drive-om na 12 (sto mi odgovara) a koliko sam skontao pojacalo je jako glasno...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 23 May 2008, 22:08

Funkomat wrote:Jel znas mozda kako blues deluxe "trpi" efekte?
Ne iz prve ruke, nažalost. Pretpostavljam da se tu ponaša kao svaki vintage kombo - ne očekuj baš puno cleana, izbegavaj teške distorzije pred njim, divna reakcija na sve vrste boosta, itd.
Funkomat wrote:...koliko sam skontao pojacalo je jako glasno...
O, da, o, da.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 23 May 2008, 22:24

Rocket Roll wrote: Ne iz prve ruke, nažalost. Pretpostavljam da se tu ponaša kao svaki vintage kombo - ne očekuj baš puno cleana, izbegavaj teške distorzije pred njim, divna reakcija na sve vrste boosta, itd.
Kako mislis da ne ocekujem puno cleana?

Kao sto sam napisao gore, zvuk ostaje potpuno "cist" cak i na pola volume-a, a dalje nisam probao...

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 23 May 2008, 23:13

FENDER BLUES DELUXE
Kolega iz sastava ga koristi, fender clean zvoni iz pojacala s tim da ima masu x1000; Ima jako mnogo basa (na momente i previse), po meni apsolutno prevazilazi hot rod varijaciju, koji zvuci kao semi-valve hi-fi, nema karakter.Blues Ima relativno slabije reagovanje eq-a, da podmuklo podseca na handwired zadovoljstva :) Najsmesnije je, da Blues Deluxe ima sopstveni karakter, kojim se nemogu pohvaliti i skuplja pojacala; Istina je da ta skuplja pojacala imaju siguran "skup" ton, ali neizvesnost lampe na bassman nacin (mislim na glava+kabinet varijantu iz 60-tih) je nesto sto ja odavno nisam cuo kod medium-class ampova. Boost kanal je slicno modelovan kao SRV-ov modovani vibroverb tako da kad se odvali Blues Deluxe "kida" crunchom, ne "otvara" se naturalnim mekim overdriveom. Sa efektima se snalazi odlicno, drugar koristi cak i Boss mt-2, i kada ga je jedan nash prijatelj (inace iz heavy voda) probao, nakon par meseci se javio, da nakon visegodisnjeg sviranja Ibaneza, planira da pazari strata i bluesa; rekao je samo da mu je posle te veceri Laney (hibrid glava+kabinet) "zvucao kao cjebetom prekriven"; A shecerlema za kraj, ima onaj pravi combo+spring reverb ton, surfdream feel, kao Deluxe Reverb na sedmici :mrgreen:
Image

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 23 May 2008, 23:43

Funkomat wrote:Kako mislis da ne ocekujem puno cleana? Kao sto sam napisao gore, zvuk ostaje potpuno "cist" cak i na pola volume-a, a dalje nisam probao...
Onda je ili ovo na kojem smo Miško Albert i ja svirali bilo otpanjeno do plafona ili... a nisam stekao takav utisak. Nisam se igrao sa kontrolama - kako ga je Miško podesio, tako sam ga ja dalje "mučio". Tek, to je bio crunch, a jačina mu baš nije bila stadionska. Možda je "Master" bio nisko?

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 24 May 2008, 09:42

Z*Z*Z wrote:FENDER BLUES DELUXE
Kolega iz sastava ga koristi, fender clean zvoni iz pojacala s tim da ima masu x1000; Ima jako mnogo basa (na momente i previse), po meni apsolutno prevazilazi hot rod varijaciju, koji zvuci kao semi-valve hi-fi, nema karakter.Blues Ima relativno slabije reagovanje eq-a, da podmuklo podseca na handwired zadovoljstva Najsmesnije je, da Blues Deluxe ima sopstveni karakter, kojim se nemogu pohvaliti i skuplja pojacala; Istina je da ta skuplja pojacala imaju siguran "skup" ton, ali neizvesnost lampe na bassman nacin (mislim na glava+kabinet varijantu iz 60-tih) je nesto sto ja odavno nisam cuo kod medium-class ampova. Boost kanal je slicno modelovan kao SRV-ov modovani vibroverb tako da kad se odvali Blues Deluxe "kida" crunchom, ne "otvara" se naturalnim mekim overdriveom. Sa efektima se snalazi odlicno, drugar koristi cak i Boss mt-2, i kada ga je jedan nash prijatelj (inace iz heavy voda) probao, nakon par meseci se javio, da nakon visegodisnjeg sviranja Ibaneza, planira da pazari strata i bluesa; rekao je samo da mu je posle te veceri Laney (hibrid glava+kabinet) "zvucao kao cjebetom prekriven"; A shecerlema za kraj, ima onaj pravi combo+spring reverb ton, surfdream feel, kao Deluxe Reverb na sedmici

Slazem se za karakter...
Ja sam potpuno odusevljen ovim pojacalom. Nazalost njegova cena kod nas je 70700 din... :?

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 24 May 2008, 14:45

Funkomat, uvek mozes da cekas da bude popusta, drugar ga je kupio kad je bio Fender na popustu 15% u Mitrosu...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 25 May 2008, 13:21

Z*Z*Z wrote:Funkomat, uvek mozes da cekas da bude popusta, drugar ga je kupio kad je bio Fender na popustu 15% u Mitrosu...
Da, znam. :)
Tome se i nadam...
I pominjali su mi neki popust a koliko sam ja skontao uvek mozes da trazis popust kod njih i velike su sanse da ces ga dobiti...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 26 May 2008, 13:04

A jel blues deluxe dovoljno glasan za neku manju - srednje malu svirku (sa ostatkom benda), a da pri tom ne moram da ga ozvucujem ili pojacam toliko da dodje do "break up-a" i da zvuk vise nije cist?
Mislim da vec znam odgovor samo me malo brine ovo poslednje. :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 26 May 2008, 13:09

Funkomat wrote:...samo me malo brine ovo poslednje. :)
Da li će da ostane "čist"? Mislim da neće - nije do njega, nego do te jedne dvanaestice. Dok ona stigne do "grmljavine", pojačalo je već u breakupu - tako je uvek sa jednim zvučnikom. I tako je sa svim pojačalima koja imaju jednu dvanaesticu...

Ispravite me ako grešim!

guv'nor

Post by guv'nor » 26 May 2008, 13:50

@Rocket Roll

Nisam siguran da sam dobro razumeo (ali ozbiljno. ne pokusavam da budem sarkastican ili da zezam)
Zar tu nije presudan odnos snage pojacalo - zvucnik? (ako govorimo o pozeljnom breakup-u zvucnika)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 26 May 2008, 14:20

guv'nor wrote:Zar tu nije presudan odnos snage pojacalo - zvucnik? (ako govorimo o pozeljnom breakup-u zvucnika)
Svakako. Pojačalo od 100W neće breakupovati do decibelaže na kojoj ti glava puca (primer: Fender Twin, ili još bolje HiWatt), mada su tu presudni i transformatori (Twin će ipak brže "pući" od HiWatta pošto HiWatt ima ogromne Partridže u sebi).

Ali pojačala od 100W obavezno imaju barem dve dvanaestice, kao bitnu komponentu "čistoće" zvuka... Čak i pojačalo od 40W - a 40W je sasvim dovoljno, ma šta ti ljudi tvrdili - će biti osetno "čistije" ako stoji na 2x12'' ili 4x12'' boksu, nego ako je spakovano u kombo sa jednom dvanaesticom. Ima više razloga, ja ih ne znam sve. Jedan od presudnih je psihoakustika - ako 2x12'' okreneš da zvučnici stoje jedan ispod drugog ili ako koristiš 4x12'' box, zvučnici su ti mnogo bliže ušima i čini se da su bar duplo glasniji, pa pojačalo nećeš odvrtati na deset. A tu je i ukupna površina samih zvučnika. Kombo, opet, stoji vrlo nisko (ako ga ne popneš na stolicu, što je vrlo kul trik) i njegova jedna dvanaestica mora da radi iz sve snage da bi rasula zvuk po prostoriji, tako da obično radi na 105% snage, umesto na 50-60%.

guv'nor

Post by guv'nor » 26 May 2008, 14:43

Slazem se u svem gore navedenom, znaci i napon i snaga i sve to utice na sve sto mi cujemo.
Iz licnog iskustva znam da je ogromni faktor i litraza kutije.

Nego cini mi se da neke firme (provericu koje pa cu se javiti, valjda Vincent Karr, mozda i novi H&K kombo i sve si 1x12) namerno stavljaju zvucnike za nijansu jace snage od pojacala, da bi na nekom odredjenom nivou bas i doslo do breakup-a samog zvucnika, jer ako ne zelis to, veoma lako resis ozvukom samog pojacala. Dok isto tako na M/Boogie-ju MKI, koji sam skoro nabavio, stoji stari Electro Voice EV12L koji, ma sta das mu radis, nece ni da mrdne.

Dosta off-a, izvini i za ovo. Pozz i hvala na strpljenju :wink:

Post Reply