Čuo sam da pedale stare usled vremena, što je logično, a i usled korišćenja, što je takođe logično.
E sad, moja pedala zna da bude uključena u struju dnevno i po 4 sata, i iako je isključena imam utisak, tj skoro sam siguran da joj je oskrnavljen zvuk. Ima to veze sa tim, ili da tražim problem drugde...? A inače nemam mnogo iskustva sa pedalama.
U pitanju je Digitechova pedala, što po nekoj logici stvari ne bi trebalo da bude tek tako kvarno...
Starenje pedala
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Rocket Roll
Re: Starenje pedala
A koja je tačno pedala u pitanju, i kako "oskrnavljen" zvuk?
U osnovi stare samo elektrolitski kondenzatori koji se vremenom "suše"zbog tehnološkog načina proizvodnje. Dobra okolnost je da pedale rade na vrlo niskom naponu pa elementi nisu opterećeni, a najčešće se ugrađuju tkzv. long life kondenzatori. Još da dodam da se elektroliti brže suše kada ne rade nego kada su u upotrebi. Veći je problem sa potenciometrima, prekidačima i preklopnicima ako ih ima jer upravo je mehanika najslabija strana pedala. Sve u svemu pedale su uglavnom dugotrajna roba.
Aham. Hvala. U pitanju je Digitech Grunge.
Možda je onda kineski trafo problem...
Možda je onda kineski trafo problem...
- Rocket Roll
Ja sam samo jednom čuo za sličan scenario - prrijatelj prijatelja sa HCUF kaže da je ostavio distorziju (ne zna se koju) celu noć upaljenu i da joj je to ubilo zvuk. Pedala je radila, ali to nije bilo to.
U pitanju je ili urbani mit (slučaj za Mitbasterse, a možda i Gostbasterse!), ili "paranoid" scenario ("omg, pedala je ostala upaljena celu noć! mora da se nešto pokvarilo! da proverim... jeste, pokvarilo se, ne zvuči kako je juče zvučala! ubio sam pedalu!!! ja ne zaslužujem da živim!") ili nešto što bi moralo da bude moguće dijagnostikovati - riknuo element ili element na izdisaju - što bi trebalo da stvara vrlo čujne probleme (znači ne pričamo o nijansama).
A možda i grešim!
U pitanju je ili urbani mit (slučaj za Mitbasterse, a možda i Gostbasterse!), ili "paranoid" scenario ("omg, pedala je ostala upaljena celu noć! mora da se nešto pokvarilo! da proverim... jeste, pokvarilo se, ne zvuči kako je juče zvučala! ubio sam pedalu!!! ja ne zaslužujem da živim!") ili nešto što bi moralo da bude moguće dijagnostikovati - riknuo element ili element na izdisaju - što bi trebalo da stvara vrlo čujne probleme (znači ne pričamo o nijansama).
A možda i grešim!
Umem da ostavim pojačalo i pedale uključene satima, a ja recimo da izađem da prošetam psa i završim neki poslić. Navikao sam da mi uređaji rade tako da imam ispravljač za radio stanicu koji nisam isključio bar jedno 15 godina, precizni oscilator u pećnici radi 365 dana u godini već mnogo leta itd. Dobro dimenzionisanom električnom uređaju ne smeta konstantan rad, pogledaj rutere za računare i slično. Ali svaki uređaj može da se pokvari i neki elemenat da mu strada pa i ne mora da je mnogo upotrebljavan, to je nešto drugo i nema veze sa dugotrajnom upotrebom. Svako uključenje uređaja je svojevrsni električni šok za napravu jer u trenutku uključenja povuče maksimalnu moguću struju da bi se nakon nekog vremena potrošnja stabilizovala, a potrebno je i desetak minuta za temperaturnu stabilizaciju. Tek nakon toga uređaj će raditi u optimalnom režimu. Iz ovoga se već vidi da je uređaju bolje da duže radi nego da se često uključuje i i sključuje.