12AX7 lampe
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
12AX7 lampe
Gde mogu da se nadju 12AX7 lampe za Mesa Boogie distorziju,originalne,ili neke kvalitetnije,da nisu krsh?I po mogucstvu u NS?
- DrGreenthumb
- MF veteran
Re: 12AX7 lampe
"Mesa Boogie distorziju" neces dobiti samo od lampi, u okviru 12ax7 (Ecc83) grupe razlike u kolicini gain-a (sto te verujem, najvise interesuje) su relativno male, a najvise zavisi od lampe u V1 poziciji u pre-ampu. Mesa Boogie lampe nisu narocito cenjene, i obicno ih vlasnici istih menjaju za kvalitetnije - JJ, Sovtek, ako se bas ima para onda Telefunken i slicne. Ja narucujem iz Amerike i mislim da se isplati, pogotovu sto (recimo sa vlasnikom TubeDepot-a) mozes da se dogovoris koji zvuk juris. Svaka preporuka za JJ/Tesla, ako hoces bas mnogo gain-a onda mozda kineske Shenguang ili neki nabudzeniji Groove Tubes. Na netu imas puno informacija, go nuts
Cheerz!

Cheerz!
Ja sam naso na sajtu Ei-Nis kakve hoces lampe i predpostavljam da su kvalitetne(nismo mi kinezi). A kad sam pitao mog ujku, koji je davno radio u Ei,ali u katodnim cevima, reko mi je da su oni jos pre 20godina pravili lampe za marsalova pojacala, a katodne cevi za philips,panasonik,sony...
Nadji sajt, sad me mrzi da kacim link
Nadji sajt, sad me mrzi da kacim link
Ei lampe su jako dobre i cenjene u svetu.Verujem da neces pogresiti u kupovini!
Ja koristim Sovtek.
Gde mogu da se kupe EI lampe?
Gde mogu da se kupe EI lampe?
- DrGreenthumb
- MF veteran
Ei je cenjen, ali vise u domenu Hi-Fi uredjaja, za gitarska pojacala kako koja serija, kazu da ih ima i dobrih ali kvalitet (naravno) fluktuira. Moje iskustvo nije tako pozitivno, bile su bezivotne i nekako suvise buzzy za moj ukus, a btw kineske lampe su vrlo cenjene za high gain pojacala, svi novi Marshall-i su u pre-amp-u popunjeni istim. Ali opet, ako je Ei znacajno jeftiniji nista ne kosta da ih probas (mislim da sam na EuroTubes.com placao oko 12e po komadu).
Marshall je godinama koristio Ei lampe za prvu ugradnju, a i dan danas naručuje niške lampe (kada to kažem mislim na moj poslednji razgovor sa direktorom fabrike, ne znam baš trenutnu situaciju jer je fabrika generalno u buli). Pričalo se o tome da će ih Marshall otkupiti, ali to se do danas nije dogodilo koliko mi je poznato.
Bilo kako bilo u mojim pojačalima su isključivo Ei lampe i rade dobro. Malo su mi previše tvrdog zvuka, ali su nove. Telefunken mi zvuči znatno bolje u ulaznom delu, a RFT lošije. Još sam probao i nove Electroharmonix 12AX7 lampe i na moje ogromno iznenađenje pojačanje im je u praksi bilo mnogo manje od Ei lampi. Druge nemam za poređenje. Zamenili smo i komplet lampi (izuzev izlaznih) u jednom Vibrolux reverbu iz 1969.g. sa Ei i pojačlo radi odlično i potpuno je zadržalo originalni karakter tona. Moglo bi da se zaključi na osnovu ovih mojih iskustava da su to dobre lampe.
P.S. Plaćao sam ih pre par godina cca 300 din/kom sa poštarinom, a naručivao direktno iz fabrike.
Bilo kako bilo u mojim pojačalima su isključivo Ei lampe i rade dobro. Malo su mi previše tvrdog zvuka, ali su nove. Telefunken mi zvuči znatno bolje u ulaznom delu, a RFT lošije. Još sam probao i nove Electroharmonix 12AX7 lampe i na moje ogromno iznenađenje pojačanje im je u praksi bilo mnogo manje od Ei lampi. Druge nemam za poređenje. Zamenili smo i komplet lampi (izuzev izlaznih) u jednom Vibrolux reverbu iz 1969.g. sa Ei i pojačlo radi odlično i potpuno je zadržalo originalni karakter tona. Moglo bi da se zaključi na osnovu ovih mojih iskustava da su to dobre lampe.
P.S. Plaćao sam ih pre par godina cca 300 din/kom sa poštarinom, a naručivao direktno iz fabrike.
- DrGreenthumb
- MF veteran
Za 300 dinara su vise nego dobreSava wrote:

- Rocket Roll
EI Niš lampe su bile zvanično preporučivane od strane kompanije Maršal. Trenutno Maršal preporučuje Mullard, u čemu verovatno Majk Metjuz ima svoje prste (Sovtek je ponovo pokrenuo Mullard).
Oko Sovteka su se nedavno pokačili "novorusi" i FSB, verovali vi to ili ne! Ne znam da li je Putin morao da interveniše, tek Sovtek nije prodat nijednom "novorusu". Ali slično bi moglo da se dogodi EI Nišu... Tržište je ipak veliko (što audiofili što gitaristi što studiji svih vrsta), a lampe su potrošna roba skoro kao žice i trzalice.
Oko Sovteka su se nedavno pokačili "novorusi" i FSB, verovali vi to ili ne! Ne znam da li je Putin morao da interveniše, tek Sovtek nije prodat nijednom "novorusu". Ali slično bi moglo da se dogodi EI Nišu... Tržište je ipak veliko (što audiofili što gitaristi što studiji svih vrsta), a lampe su potrošna roba skoro kao žice i trzalice.
- DrGreenthumb
- MF veteran
Interesantno... Kada su to bile preporucivane?Rocket Roll wrote:EI Niš lampe su bile zvanično preporučivane od strane kompanije Maršal. Trenutno Maršal preporučuje Mullard, u čemu verovatno Majk Metjuz ima svoje prste (Sovtek je ponovo pokrenuo Mullard).
Nikad nisam bio nesto posebno impresioniran Ei-em, cak i u mom starom Twin-u i Princeton-u, ali je to bilo stvarno davno, a opet, sad sviram high gain pojacala, pa mi se verovatno opet ne bi svidele. Ali 300 dinara je 300 dinara... Moram ih probati, javicu rezultat!
- Rocket Roll
Tokom sedamdesetih i osamdesetih.
Hej, ja se izvinjavam, čovek koji je pokrenuo thread je pitao:

Odgovor: u njoj će raditi sve 12AX7 lampe koje možeš da nađeš. Kod nas nema Mesa Boogie lampi, možeš eventualno da ih naručiš negde "od preko" (kako se snađeš!), a nekakav izbor lampi imaš u SkyMusicu i Mitrosu - pa se raspitaj šta tačno imaju.
...po čemu pretpostavljam da nije pitao za Mesa Boogie zvuk, nego da ima Mesa Boogie V-1 Bottle Rocket:Ace wrote:Gde mogu da se nadju 12AX7 lampe za Mesa Boogie distorziju...

Odgovor: u njoj će raditi sve 12AX7 lampe koje možeš da nađeš. Kod nas nema Mesa Boogie lampi, možeš eventualno da ih naručiš negde "od preko" (kako se snađeš!), a nekakav izbor lampi imaš u SkyMusicu i Mitrosu - pa se raspitaj šta tačno imaju.
- DrGreenthumb
- MF veteran
Hehehe, 'ladno sam zaboravio da su pravili taj pre-amp, tj. "distorziju". Da, moze svaka lampa, verovatno ce se sve slicno ponasati... My badRocket Roll wrote:Tokom sedamdesetih i osamdesetih.
...po čemu pretpostavljam da nije pitao za Mesa Boogie zvuk, nego da ima Mesa Boogie V-1 Bottle Rocket:Ace wrote:Gde mogu da se nadju 12AX7 lampe za Mesa Boogie distorziju...

Jeste,to je taj overdrive koji imam,hvala svima na iscrpnim odgovorima,a Dr GreenThumb,koje kineske lampe bi mogao da preporucis,i gde bih moao da ih kupim,posto jurim high gain zvuk?
Napisao sam gore da ih je Marshall godinama koristio za prvu ugradnju, to nije nikakava tajna. Na tim lampama jednostavno piše Marshall. Dosta interesantnih stvari sam saznao od direktora fabrike (ne znam da li je još uvek na tom položaju) sa kojim sam više puta razgovarao uključujući i dosta podataka vezanih za Marshall. Problem ove fabrike je što je deo holdinga pa ne mogu samostalno da odlučuju. Svojevremeno su pokušali da ih prodaju jednoj stranoj firmi koja nema mnogo veze sa lampama i srećom to nije uspelo jer bi se tako proizvodnja lampi verovatno sasvim ugasila. Do pre par godina su imali povremenu proizvodnju za Marshall tako što bi Englezi dali sirovinu pa su radili konkretnu narudžbu. Šta se sa njima događa od tada do danas ne znam jer se nisam interesovao. Usput, negde na inostranim gitarističkim sajtovima sam nedavno video da se prodaju Ei lampe po nimalo naivnim cenama.DrGreenthumb wrote: Interesantno... Kada su to bile preporucivane?