pojacala iz radnje ......

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Jimmy Henderson

pojacala iz radnje ......

Post by Jimmy Henderson » 23 Aug 2008, 00:02

Kako neznam kud sa ovim topikom , lakse mi ga je ovde smestiti. ako admini misle da im je mesto negde drugde
nemam nista protiv.
Uslikao sam nekoliko pojacala iz radnje koja su za prodaju. naravno , polovna.
Mnogim znalcima medju vam ce same fotke biti dovoljne da shvatite o kakvim je pojacalima rec.
sad ce rockett caskom sa fotkama :lol:

Rocket Roll

Re: pojacala iz radnje ......

Post by Rocket Roll » 23 Aug 2008, 00:16

Image

Image

Image

Image

Image

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 23 Aug 2008, 13:18

uf ovaj orange me mami............................. mmmmm......

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 23 Aug 2008, 14:19

Imaš dobar ukus. :D Ako se ne varam, "pomorandžica" na slici je OR80, model iz 1974-1975, 2 x EL34 u izlazu, fiksni bias, solid-state (diodni) ispravljač, jednostavno a elegantno rešenje: http://users.telenet.be/orangefg/OFG_OR ... inside.jpg

Ja volim Orange pojačala, ali će vam mnogi reći da su tako "mračna" da sa njima može da se svira samo stoner/doom/sludge/drone, ili neki eksperimentalniji oblici metala. Retka su, jako skupa, a zvuk nije za svakog - mada se meni lično dopada. Black Sabbath su dosta svirali Orange, a od novijih ih sviraju bendovi poput Sunn O))). Možda Ampegova stara pojačala (tipa VT22, recimo) najviše podsećaju na taj zvuk - težak, užasno masivan i "mastan", "mračan" rokenrol-prženje ton. Zasučete rukave, prebacite na neck-magnet svog Gibson Les Paula, spustite štim u C i zakotrljate Kyuss "Gardenia" rifove. Polako i tutnjeće, kao zemljotres. Zabavno iz sve snage. 8)

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 23 Aug 2008, 14:29

aaaaaaaa buraz sad ga jos vise zelim... cuo sam jednog tiny terrora i moram priznati da sam bio STOOOOONED ZVUKOM!!! a npr. jimmy pazh je svirao orange isto , a on ima veliku veliku ulogu u kreaciji rock zvuka... mrak zvuk!!! koliko kosta takvo jedno pojacalce? da li ce ikada krasiti moj skromni kutak kraj mocvare gde vreba swamp thing... xD

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 23 Aug 2008, 14:40

Užas puno. :( Velike "pomorandžice" su od somića do dva somića (vidi na http://www.thomann.de), i mada je teoretski moguće naleteti na nekog ko ne zna šta ima i kupiti ga za male pare, ipak to spada u "Petar Pan priče". :D

Moguće je i kod nas povremeno naleteti na velike gitarske Ampege "iz zlatnih vremena" - Ameri se na njih seku, a ovde ih poklanjaju. Doduše, ima i razloga zašto ih poklanjaju... Eto, po oglasima se već dugo vuče jedan VT22 za 500 evra. Kad god se naložim da ga kupim, setim se da je toliko težak da bez nosača ne bih mogao da ga prebacim do kuće, akamoli da ga posle još i nosim okolo. :D Jeste Josh Homme svirao baš taj model Ampega, ali... Ozbiljno, ako nema jedno 40tak kg u njemu - nema ni grama. Pa onda, koristi relativno nenabavljive lampe i mora da se konvertuje u nešto "standardno" tipa 6x6... Prosto, ni "pomorandžice" ni Ampezi nemaju nekakav "univerzalan" zvuk, čim se otpanje počinje "mračni rokenrol" i treba da se baš-baš potrudiš da iz njih izvučeš nešto drugo. Zato i nisu tako široko poznati i primenjivani kao "uobičajeni osumnjičeni" tipa Fender & Co.

To zvuči ovako, da bi bilo jasnije o čemu pričam (ovo na snimku je čist Ampeg VT22):

Last edited by Rocket Roll on 23 Aug 2008, 14:48, edited 1 time in total.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 23 Aug 2008, 14:47

onda jedino da cekam petra pana da mi donese Narandzu... ja nisam jos uzivo video ampega, al me tiny terror odusevio , samo sto je cena FAUUUUU (2)...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 23 Aug 2008, 14:48

Eto, sad gore imaš i jedan zvučni primer Ampega VT22 (izmenio sam svoj prethodni post). Tako te mašine rade.

Po meni je to sine qua non zvuk, ali primećuješ da je veoma specifičan.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 23 Aug 2008, 14:51

Prosto, ni "pomorandžice" ni Ampezi nemaju nekakav "univerzalan" zvuk, čim se otpanje počinje "mračni rokenrol" i treba da se baš-baš potrudiš da iz njih izvučeš nešto drugo. Zato i nisu tako široko poznati i primenjivani kao "uobičajeni osumnjičeni" tipa Fender & Co.
Ja mislim da Orange bez problema rabe i mnogo ''svetliji'' bendovi od Kyussa (Oasis, npr)...

Uostalom:

http://www.orangeamps.com/artists.asp?Page=Present

http://www.orangeamps.com/artists.asp?Page=Past

A da su sinonim kvaliteta - jesu. Najzalosnije je sto o njima pricamo kao o necem nedostiznom...
'Bes drzavu u kojoj su ~2000 eura nedostizna cifra za zaposlenog coveka. :(

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 23 Aug 2008, 14:55

Uh, uz kredit još i Bože pomozi. :D Ali ko normalan u Srbiji uzima kredit od 2000 za pojačalo, a da je "čovek radnik"?

Verujem da iz Orange AD serije može da se izvuče nešto VOXoliko, da. Od osamdesetih su se dosta "osavremenili" i trude se da u ponudi imaju ponešto za svakog.
Last edited by Rocket Roll on 23 Aug 2008, 14:58, edited 1 time in total.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 23 Aug 2008, 14:57

Vidis, nije losa ideja... uvek su mi govorili kako sam suvise stisnut kad su ''prijateljske usluge'' banaka u pitanju... :mrgreen:

friedman

Post by friedman » 23 Aug 2008, 15:02

Mislim da bas takav Orange stoji u Podgorici pored Tiny Terror-a. Nadam se da cu ovih dana ugrabiti vremena da odem do tamo pa javljam koji je model i cena.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 23 Aug 2008, 18:06

aj ti ugrabi pojacalo mesto vremena i mozes da zivis kod mene do kraja zivota ja cu da ti kuvam ako treba.... xD OOOOOOOORAAAAAANZZZZZHHHHHH!!!!

vasko

Post by vasko » 23 Aug 2008, 19:33

a dzabe kad ima 4 dugmeta,farba bi mi dosadila za pola sata xD

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 23 Aug 2008, 23:23

Nema na "old school" pojačalima puno toga, što se kontrola tiče... Samo dobar ton (ko voli takav ton, naravno!) Eto, baš se vidi da je taj italijanski The Valve 2/50 moderna sprava, ima suviše dugmića i ulaza i izlaza i prekidača i tako tih stvari. :D

Koga zanimaju The Valve pojačala, neka baci pogled: http://www.the-valve.com/home.html. Model 2/50 je soma i šesto evrića, ja bih rekao da je to odlična kupovina (za onog ko ima te pare, naravno). Ručni hi-end rad i sve to, pročitajte: http://www.the-valve.com/immagini/guit_buy.pdf

Image

Post Reply