Signal booster (kako pojacati signal bez suma)

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

guv'nor

Signal booster (kako pojacati signal bez suma)

Post by guv'nor » 29 Nov 2008, 16:15

Imam dilemu.
dejankuki wrote:hoces li ti da elektricnu napravis Akusticnom ili zelis akusticnu da ukljucujes na miksetu...
Sviram akustičnu, Washburn D10SNS ozvučenu Seymour Duncan Woody-jem, signal prolazi kroz SD Pickup Booster i završava u Yamahinom mixeru (slično ovom http://www.yamahaproaudio.com/products/ ... index.html samo mnogo starijem :D ).

Problem nastaje zbog pickup boostera, koji mi je neophodan, jer singla ima baš low output i mora nečim da se digne.
Image
Kada resonance switch stoji na "0" zvuk je skroz ok, "pravi akustičan" :wink: ali ima mnooogo šuma zbog lošeg uzemljenja. (mogu ja to da sredim izmedju pesama tako što ću rukom dotaći pedalu, ali koje je onda rešenje u svirci... Da se izujem i naslonim stopalo na pedalu? :mrgreen: )
Kada resonance switch stoji na "2", spušta 3-5kHz i potpuno se gubi bilo kakav šum, ali se i signal pretvara u neki ala-Gibson 135 zvuk, što meni u ovoj priči nikako ne odgovara.

E sada, moze li se nekom sličnom spravicom, kao tvojom, izbaciti, ili barem umanjiti taj trip jazz neck humbucker-a koji mi je stvarno nepotreban u toj priči?

dejankuki
Ćale - moderator

Re: Signal booster (kako pojacati signal bez suma)

Post by dejankuki » 29 Nov 2008, 17:15

Kao prvo, IZVINI sto sam podelio temu, ali tamo bi smo samo vrrlo spamovali, a ovde mozemo da pricamo o temi,...

Elem.. posto nisam imao prilike da se susrecem sa ovom pedalom, malo sam se "edukovao". Na kraju je ispalo da ova pedala primarno JE dizajnirana da od single magneta "napravi" zvuk humbuckera... da zamasti zvuk, tako da neeema sanse da izbijes taj humbucker fatty sound... Sam gain pojacava signal i nakon pola ti vec daje blagi overdrive sto opet nema sanse da izbegnes OD..
Jos jedna stvar... ova pedala je samo pedala, a poznato je da pedale imaju veoma los odnos sa miksetom.. kad se ubodu direktno u nju.. u miksetu jelte..

E sad.. tebi treba ili DI-box i to samo DI-box koji ce ti dati zdrav signal u miksetu preko XLR konektora.. ili neka naprava koja ce imati taj famozni izbalansirani signal...

E sad, najbolje bi bilo da ovim ADI21 probas da postignes to.. i cini mi se da bi ti vrrlo odgovarao, jer ima jos neka podesavanja koja bi ti dobro dosla, ali nece ti nista biti da probas BILO koji drugi DI-box...

Sem znaci Behringer ADI21 imas jos i ove kao predlog do 50E...

http://www.thomann.de/gb/behringer_di100_ultra_di.htm

http://www.thomann.de/gb/behringer_di20_di_box.htm

http://www.thomann.de/gb/art_xdirect.htm

http://www.thomann.de/gb/samson_sdirect_plus.htm

http://www.thomann.de/gb/samson_sdirect ... _dibox.htm

Cilal Najed

Post by Cilal Najed » 29 Nov 2008, 17:20

Prvo, mislim da je taj woody hum, a ne single.
Drugo, tebi treba pretpojacalo sa volume kontrolom i ekvilajzerom. Pogledaj spravu koju sam skoro kupio http://muzicki-forum.com/forum/viewtopi ... =43&t=5300, moze to da bude i prilicno jednostavnije, ima i behringer nesto na tu temu. Sum je moguc i od samog pick up-a, jer sam imao slican magnet - Dean Markley Pro Mag i isto je imao sum. Kada boosterom pojacas nivo jednostavno pojacavas i nivo suma i tu nema bas puno pomoci.
Za taj mixer nema dovoljno gaina da imas normalan nivo?

I dak sam kuckao, kuki je bio malo brzi...

guv'nor

Post by guv'nor » 29 Nov 2008, 17:36

dejankuki wrote:Kao prvo, IZVINI sto sam podelio temu, ali tamo bi smo samo vrrlo spamovali, a ovde mozemo da pricamo o temi,...
Nema frke, nego mi je bezveze da otvaram nove teme kada pitanjce može da se uglavi u neku već postojeću.
I tako niču nove u neograničenim količinama svakog dana, pa ne bih i ja da počnem da gušim na sličan način. :mrgreen:

Jeste, stoji sve što si rekao o pedali, ali kada je switch na "0", tada prolazi čist i nepromenjen signal. Takav zvuk mi odgovara, ali ne mogu da živim (a ni ljudi koji su došli na piće ili da slušaju svirku) od šuma lošeg uzemljenja...

Što se tiče drajvovanja, veoma je "teško" izvesti ga sa akustarom i pasivnim magnetom(bar u mom slučaju), jer tek na oko 16dB, signal je iste jačine koju ima akustara sa aktivnim preamp-om u sebi (sa električnom u pojačalu, lampe bi se već uveliko kuvale :) ).

Pošto ne mogu da utičem na uzemljenje, prva opcija je bila da u tom hot-humbucker modu pokušam da na neki način vratim zvuk na staro... Za taj slučaj sam hteo da probam neku sličnu spravicu ovoj koju si ti kupio.
Druga opcija je da prodam akustaru i uzmem neku sa aktivnim pretpojačanjem u sebi, ali to bih ipak ostavio za malo kasnije. Bar dok ne probam na gore pomenuti način da je "osposobim".

Jel i dalje prva opcija DI box ili postoji jos neko rešenje?

guv'nor

Post by guv'nor » 29 Nov 2008, 17:52

Prvo, mislim da je taj woody hum, a ne single.
Ne, singl je, oznaka mu je SA-3SC. (a i ravan je na dnu, hum ima malu izbočinu)
Drugo, tebi treba pretpojacalo sa volume kontrolom i ekvilajzerom. Pogledaj spravu koju sam skoro kupio http://muzicki-forum.com/forum/viewtopi ... =43&t=5300, moze to da bude i prilicno jednostavnije, ima i behringer nesto na tu temu.
Na tako nešto sam i mislio kada sam pitao za onu spravicu. Taj ToneBone je :bow: (sanjam ih još otkad sam prvi put video Plexitone i Classic pedale) ali mi je bezveze da, u ovom slučaju , uzimam nešto što je duplo skuplje od moje sadašnje akustare. Verovatno bi bilo isplatljivije da prodam ovo moje, dodam tu lovu i uzmem neku dosta "jaču" akustaru.
Zato mi je i privuklo paznju ovo što Behringer radi.
Sum je moguc i od samog pick up-a, jer sam imao slican magnet - Dean Markley Pro Mag i isto je imao sum. Kada boosterom pojacas nivo jednostavno pojacavas i nivo suma i tu nema bas puno pomoci.
Da, ali me extra nervira što šum ipak nestaje kada prstom dotaknem pedalu... :cry:
Za taj mixer nema dovoljno gaina da imas normalan nivo?
Ima, ali u tom slučaju se već javlja ozbiljan i pomalo neprijatan overdajv... :grummel_2:

Hvala, znači preamp za akustični instrument bi završio posao! :)

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 29 Nov 2008, 18:00

E da, naravno... ja sam ti ovo predhodno pricao u slucaju da hoces da ostavis SDX-01 u upotrebi... dakle i DI i booster....

guv'nor

Post by guv'nor » 29 Nov 2008, 18:21

Eto, to nisam povezao, hvala na dopuni!

zadresar

Post by zadresar » 30 Nov 2008, 11:11

http://www.zoom.co.jp/english/products/a2/index.php
http://www.zoom.co.jp/english/products/a21u/index.php
...prouči ovo...a onaj booster od duncana je najbolje koristiti sa el.gitarom ....

guv'nor

Post by guv'nor » 30 Nov 2008, 16:40

O tome sam u startu razmišljao, ali ne znam koliko bi procesor sredio stvar outputa, tj. koliko je jak izlazni signal. Da li bih i dalje morao da koristim boost pre njega? Verovatno bih morao da isprobam negde.
Baš zbog toga sam ostao pri kombinaciji booster + još nešto, ali A2 je i dalje u nekoj opciji. :)
Hvala na info.

zadresar

Post by zadresar » 01 Dec 2008, 13:35

...ako dobro proučiš gornje stranice,imačeš odgovor na to šta te muči!....oba imaju solo switch,...signala ko u priči....šta treba više od A serije...pogotovo ona spedalom!?

guv'nor

Post by guv'nor » 19 Apr 2009, 15:15

dejankuki wrote:E sad.. tebi treba ili DI-box i to samo DI-box koji ce ti dati zdrav signal u miksetu preko XLR konektora.. ili neka naprava koja ce imati taj famozni izbalansirani signal...
Samo da javnem da si apsolutno, 100%, sasvim i skroz bio u pravu!
Nisam nabavio DI box, ali posle ovoga sigurno hocu. :D
Uz pomoc brata Funkomat-a ( :bow: ) sam dosao u posed Korg-ovog DT10 tunera, stavio ga iza bustera i eto nama cuda!
Korgov buffer je tako lepo "ispeglao i ukrotio", pomalo i kompresovao ton, da je prica sada bar duplo bolja i prijatnija.
Nema vise onog udara na mixetu i nema potreba da se vise onoliko pazi koju zicu koliko jako treba da odsviram - trecu slabo, drugu jos slabije, jer strasno glasno izlaze, a prvu udri iz sve snage, posto se skoro uopste ne cuje - i na sve to treba paziti u toku cele svirke, gde cesto nesto i odpevam... Ma bilo je pravo mucenje. :(
Pored svega toga, mada ne znam na koji fazon, buffer je sveo sum na minimum!

Mogu samo da zamislim kako bi sve ti zvucalo kroz pravi DI box. :D :bravo: :ziveli:

Bulatovic

Post by Bulatovic » 19 Apr 2009, 19:06

Slazem se sa idejom za DI box, pogotovo ako se ide u miksetu direktno.

A ako trazis pedalu koju bi mogao koristiti i u elektricne svrhe, ja sam naleteo na Rothwell Atomic Booster - kazu jedan od najtransparentnijih clean boostera.

http://www.rothwellaudioproducts.co.uk/ ... oster.html

U svakom slucaju, srecno!

guv'nor

Post by guv'nor » 19 Apr 2009, 20:46

Bulatovic wrote:A ako trazis pedalu koju bi mogao koristiti i u elektricne svrhe, ja sam naleteo na Rothwell Atomic Booster - kazu jedan od najtransparentnijih clean boostera.
Mhm, mešavina clean i treble booster-a, interesantno, mada nisam ja u tom rangu, a ni u mogućnosti da pravim nekoliko pedalboardova... :mrgreen: Za sada je za akustičnu svirku sasvim dovoljan ovaj Dankan, DI box i eventualno neki Dilej... Dok mi za električnu priču klin busta sasvim lepo radi samo Dankan, a za prljavštine ima tu dosta drugih stvari. :)
Bulatovic wrote:U svakom slucaju, srecno!
:ziveli:

muki17
Urednik

Post by muki17 » 19 Apr 2009, 23:54

Kolaga guv'nor sam radi sa's neki busteri..fuzz ,signal :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :ziveli:

guv'nor

Post by guv'nor » 20 Apr 2009, 02:31

muki17 wrote:Kolaga guv'nor sam radi sa's neki busteri..fuzz ,signal :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :ziveli:
Pa dobre, bre, Muki, dokle ćeš da obilaziš kafane umesto da sediš u sobi i sviraš?! :D
Ma nije ni bitno, samo da si ti nama živ, zdrav i uz brdo brz, a biće vremena i za svirku! :ziveli:
:off-topic:
Btw, ja se ne bih zezao da sam na tvom mestu - ovih dana ću sa naći sa Rocketom u cilju pravljenja blic-kontrolnog zadatka iz poznavanja muzike sa akcentom na muzičku scenu Velike Britanije, pa ti vidi da li ćeš dobiti prelaznu "DeDoDoDo, DeDaDaDa"... :mrgreen:
:off-topic:

OnTopic - Šta da se radi... Lako ću da nabacam par modulacija i neki prostor - prvo moram da sredim ovo čime trenutno raspolažem. :wink:

Post Reply