Pomoc oko lanca pedala i pedala generalno

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

tyler durden
MF veteran

Pomoc oko lanca pedala i pedala generalno

Post by tyler durden » 30 Dec 2008, 10:16

E sad ovako. Dva pitanja, tj konsultacije sa vama kolegama. Prvo je, gde bi trebala da ide Digitech Whammy pedala u lancu efekata? Ja kapiram da bi trebalo na isto mesto kao i flangeri, phaseri.....jer je i to modulacija. Znaci posle waha, dist-bost pedale, i mozda delaya.....?

I jos jedna stvar. Po nekom pravilu, da li bi i wah trebalo da bude vezan preko FX loop-a, ili on treba direktno da bude vezan za signal gitare?

Koliko sam upucen, FX loop postoji, zato sto svaka pedala, podize nivo signala za ne znam i ja koliko, za koliko volti ili sta vec, i kad bi to doslo u input pojacala, moglo bi da se sjebe pojacalo, jer ono ocekuje samo signal gitare, koji je opet ne znam koliki. Tako da ne razumem samo to oko waha?

dweezil

Re: Pomoc oko lanca pedala i pedala generalno

Post by dweezil » 30 Dec 2008, 10:34

mislim da ti se ne bi dopalo kao Wah sljaka u effects loop-u, znachi Wah na pocetak lanca.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 30 Dec 2008, 10:37

Whammy je pre svega harmonajzer. Da harmonajzer ne bi gličovao, treba da ide što ranije u lancu, poželjno pre svega ostalog (osim eventualno kompresora). U svakom slučaju treba da dođe pre distorzija.

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 30 Dec 2008, 11:20

toliko sam ja i skapirao, samo ne mogu da se odlucim da li prvo treba da ide wah, ili whammy. I da li ce skoditi, tj, da li moze da se osteti pojacalo, ako stavim i delay direktno u glavu, a ne preko FX loop-a?

xspaceman

Post by xspaceman » 30 Dec 2008, 12:46

tyler durden wrote:toliko sam ja i skapirao, samo ne mogu da se odlucim da li prvo treba da ide wah, ili whammy. I da li ce skoditi, tj, da li moze da se osteti pojacalo, ako stavim i delay direktno u glavu, a ne preko FX loop-a?
Probaj slobodno sve kombinacije , pa ces videti koja ti najvise odgovara...menjaj redosled pedala u lancu i videces koji se tebi redosled najvise dopada...ne moze da skodi...i ja svoj delay stavljam kao poslednji u lancu jer na pojacalu nemam FX loop!

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 30 Dec 2008, 15:03

Ma znam, probavao sam sve zive kombinacije. Na nekim mestima, mi je whammy stvarao nenormalno zujanje. Zavrsilo se tako da sam wah vezao direktno u input, a sve ostalo u fx loop. Tako najbolje radi. Prvo whammy, pa boss dd3, i kasnije kad uzmem, cu izmedju njih a stavim mxr phase 90

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 30 Dec 2008, 17:00

tyler durden wrote:Ma znam, probavao sam sve zive kombinacije. Na nekim mestima, mi je whammy stvarao nenormalno zujanje. Zavrsilo se tako da sam wah vezao direktno u input, a sve ostalo u fx loop. Tako najbolje radi. Prvo whammy, pa boss dd3, i kasnije kad uzmem, cu izmedju njih a stavim mxr phase 90
Ovo ima smisla ako koristis drive s ampa - ako ne onda odmah posle drive pedale :)

dweezil

Post by dweezil » 31 Dec 2008, 11:14

pa probaj prvo Whammy pa Wah i obratno, pa kako ti se vishe svidi. Mozda ipak Whammy pre Waha, neam pojma.

Blingo

Post by Blingo » 02 Jan 2009, 00:45

Nadam se da se pokretač ove teme neće ljutiti što mu uzurpiram temu, ali mi je bilo glupo da postavljam novu kad već postoji ova....

Uletela mi neka kinta i hteo bih da uzmem neku pedalu u cenovnom rangu do 50e, pa bih da čujem/pročitam predloge članova foruma.

Od pedala trenutno imam Behringer GDI21 koji koristim kao distorziju, Behringer TO800 kao overdrive i Zoom 2020 za ostale efekte. Zvukom pomenutih Behringer pedala sam zaista zadovoljan i jedina zamerka je mesto na kome je postavljen džek za adapter-bočno a ne na vrhu pedale i to me gadno nervira prilikom povezivanja preko kablova za napajanje.
Bend u kome sviram svira punk-rock a ja kod kuće, za sebe što bi se reklo, sviram Santanu, Kleptona i sl.

Razmišljao sam o uzimanju neke EQ pedale (Behringer) ili Compressor-a( Boss ili Marshall), jer to na ovom zoom-u ništa ne valja, ali ne znam koliko bi mi to bilo neophodno, tj. primenljivo, u muzičkim pravcima koje sviram.

Delay koristim izuzetno malo, nervira me to kašnjenje tona. (ne isključujem mogućnost da je i on na pomenutom zoom-u loš ili da ja ne umem da ga podesim lepo, ali zaista ne vidima kako bi to mogao da bude)

Reverb obožavam i mnooogo volim da sviram spoooore blues solaže dok se čuje njihov odjek.(no, čini mi se da za te pare neću moći da nadjem neku takvu pedalu,a i mislim da je i to na zoom-u koliko-toliko ok)

Dakle, koju bi pedalu (u cenovnom rangu do 50e) MF ekipa preporučila jenom punk-blueser-u? :lol:

dweezil

Post by dweezil » 02 Jan 2009, 00:53

posto ti se svidja reverb verovatno bi ti se dopalo i nesto od kracih delay-a tj. echo ili slapback fazon, znachi neki digital delay, za male pare recimo Behringer ili malo vishe para Digitech. Compressor bi ti trebao u svakom sluchaju znachi Boss CS-3 ili Marshall Ed compressor. Mozda josh neki overdrive na fazon Boss SD-1 ili tako nesto, Digitech Losh majmun ili tako nesto.

rock action

Post by rock action » 02 Jan 2009, 12:23

ja imam i wah (crybaby) i whammy (digitech xp100).. sta znam, meni se vise svidja da mi prvo ide wah, pa whammy pa onda sve ostalo.

lepo mi je da mi je wah prvi, jer on onda pojaca signal gitare pa on kao takav ulazi u whammy. za whammy mi je zgodno da bude sto ranije jer kad sviram gornje oktave volem da mi ulaze te visoke frekvencije u delay i reverb (i ostale efekte)

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 02 Jan 2009, 14:56

dweezil wrote:posto ti se svidja reverb verovatno bi ti se dopalo i nesto od kracih delay-a tj. echo ili slapback fazon, znachi neki digital delay, za male pare recimo Behringer ili malo vishe para Digitech. Compressor bi ti trebao u svakom sluchaju znachi Boss CS-3 ili Marshall Ed compressor. Mozda josh neki overdrive na fazon Boss SD-1 ili tako nesto, Digitech Losh majmun ili tako nesto.
koji je najbolji "kraci" delay za nekih 60-70 evra? Meni samo za to treba,ne treba mi ono ponavljanje od sekundu i neka mikrofonija itd...vec cisto da malo "obojim" solo...

Blingo

Post by Blingo » 02 Jan 2009, 15:00

dweezil wrote:posto ti se svidja reverb verovatno bi ti se dopalo i nesto od kracih delay-a tj. echo ili slapback fazon, znachi neki digital delay, za male pare recimo Behringer ili malo vishe para Digitech. Compressor bi ti trebao u svakom sluchaju znachi Boss CS-3 ili Marshall Ed compressor. Mozda josh neki overdrive na fazon Boss SD-1 ili tako nesto, Digitech Losh majmun ili tako nesto.

Ako sam dorbo razumeo, iz ovog tvog posta a i čitajući po forumu, kompresor je i te kako upotrebljiva stvarčica bez obzira koju muziku da sviraš?

Obzirom da overdrive već imam, takodje imajući u vidu da mi se Loš majmun izuzetno svideo ali da ima veoma sličan zvuk kao Behringer TO800, mislim da bi (u ovom trenutku) možda najbolja kupovina bila kupovina komresora. Šta ti misliš ( i naravno svi ostali članovi)?

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 02 Jan 2009, 15:20

Guitar_thrill wrote:koji je najbolji "kraci" delay za nekih 60-70 evra? Meni samo za to treba,ne treba mi ono ponavljanje od sekundu i neka mikrofonija itd...vec cisto da malo "obojim" solo...
Behringerova kopija Boss DM-2. Ne znam kako se zove i koliko tacno kosta ali sigurno je jeftinija od 70e i analogna je.
Uzimaj i ne pitaj. :wink:

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 02 Jan 2009, 15:23

Funkomat wrote:
Guitar_thrill wrote:koji je najbolji "kraci" delay za nekih 60-70 evra? Meni samo za to treba,ne treba mi ono ponavljanje od sekundu i neka mikrofonija itd...vec cisto da malo "obojim" solo...
Behringerova kopija Boss DM-2. Ne znam kako se zove i koliko tacno kosta ali sigurno je jeftinija od 70e i analogna je.
Uzimaj i ne pitaj. :wink:
cu pogledam :) a taj Ibanez sto ti imas, jel taj malo vise za izivljavanje ili je skuplji pa mi ga ne preporucujes?:)

Post Reply