RR Feat. СФРЈ Маф - zeleni SOVTEK Muff sa Millenium Bypassom

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Rocket Roll

RR Feat. СФРЈ Маф - zeleni SOVTEK Muff sa Millenium Bypassom

Post by Rocket Roll » 13 Jan 2009, 13:46

Ako se sećate, ->ovde<- sam vam obećao jedan Big Muff. Zahvaljujući kolegi w437776 koji je donirao pločicu, napravio sam zelenog Sovteka u Ostalgie stilu:

Image

Image

Image

Zeleni Rus = stara dobra СФРЈ vremena. Našao sam divan crtež grba bivše Juge, a tonske kontrole se zovu Гла́сность, Ускорение i Перестройка (za mlađe čitaoce, to su nazivi Gobačovljevih socijalističkih reformi).

Image

Mislio sam da napravim još jednog Triangle Muffa, ali nikad nisam čuo "zelenog Rusa". "Zeleni Rus" je slavljen kao jedan od najboljih Mafova ikada, pošto ima blagi mid-boost i manje se gubi u miksu od klasičnijih Mafova. Proguglajte "green Russian Muff" ili "green SOVTEK Muff" i sve će vam biti jasno.

Podsticaji za sklapanje - mala kutija (Hammond 1590B, veličina manjih MXR pedala) i želja da probam Millenium bypass u praksi. Mala kutija je izazov jer zahteva pažljivo planiranje i razmišljanje u milimetrima. Sama činjenica da se nisam namučio sa izradom i da sam pravilno isplanirao mesto za sve komponente (uključujući i bateriju) je veliki confidence boost...

Millenium bypass je izazov i za veće kutije jer zahteva posebnu pločicu. Izabrao sam ovaj veroboard layout:

Image

Pet puta pet kockica je najmanje što se može, a pritom vas veroboard oslobađa dosadnog, uneređenog i glomaznog spajanja tačaka na perfboardu - linije su već izvučene. Plašio sam se svih tih Millenium "bubica" (praska kad se pedala uključuje, tinjanja LED diode) ali sam sa ovim imao sreće, radi kao sat. Možda zato što sam u toku izrade ulaznu impedansu podigao na dva megaoma? Ne znam.

Realizovao sam ga ovako, u nedostatku boljih ideja:

Image

Image

Image

Nadam se da se na sličicama barem nešto vidi - veroboard je montiran levo od prekidača na komadić sunđera koji je onda zalepljen na zid kutije, a LED je montiran tako da ga pločica potiskuje kroz 3mm rupicu.

Zvučni primeri uskoro.

Duane
Fenderaš

Re: RR Feat. СФРЈ Маф - zeleni SOVTEK Muff sa Millenium Bypassom

Post by Duane » 13 Jan 2009, 14:01

covece kako izgleda! dodje mi da ljubim titovu sliku!
cannot wait to hear zvucni primer...

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 13 Jan 2009, 14:18

Cuces u petak, na Jam-u... :)
Pohvale za gradnju, eto sta slobodno vreme ucini od coveka... :)

guv'nor

Post by guv'nor » 13 Jan 2009, 17:17

Da, to je taj datum... To je taj dan, dan kada su prasići ginuli u neograničenim količinama... :off-topic:

Extra izgleda i odlična je fora što si na svakom mogućem delu pedale sa ponosom naglasio "crvenilo crvene boje".

Jel to samo zbog veličine kutije nisi stavio ili si (ako smem zamjetiti :) ) počeo držače za baterije da stavljaš sa donje strane?

P.S. Nemam ništa protiv "na gornjoj ploči orijentisanih držača" kada se radi o vizuelnom dojmu, već - svi mi znamo, da kada žuriš na svirku, ponekada se desi da pređeš preko nekog blata (da ne pominjem neke gore stvari u koje je moguće ugaziti), a ta dva ispupčenja i u njime male rupice, su savršene za skupljanje gore pomenutih "suvenira"... :mrgreen:

dweezil

Post by dweezil » 13 Jan 2009, 17:47

a lepo lepo Rockete :D ti si ovu pedalu namenio za Lepu Brenu vidim ja. Just kidding

btw. jesi pcb stavljao na one adhezivne nosache ili je free?! Potovi su alpha?

Sava

Post by Sava » 13 Jan 2009, 17:49

Rocket Roll wrote: Zeleni Rus = stara dobra СФРЈ vremena. Našao sam divan crtež grba bivše Juge, a tonske kontrole se zovu Гла́сность, Ускорение i Перестройка (za mlađe čitaoce, to su nazivi Gobačovljevih socijalističkih reformi).
Pa gde oskrnavi taj časni socijalistički grb sa sovjetskim perestrojkama!? Zar nije logičnije da si stavio sovjetski grb?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 13 Jan 2009, 18:28

Hvala!
guv'nor wrote: Jel to samo zbog veličine kutije nisi stavio ili si (ako smem zamjetiti :) ) počeo držače za baterije da stavljaš sa donje strane?
Ne, pedala je mala, pa baterija leže širinom kutije kao guza na nošu. Evo jedna slikica, da se vidi na šta mislim:

Image

U Hammond 1590B kućištu baterija ne može da "pleše". Mnogi boutique builderi ne koriste držače baterije ni u većim kutijama, ali ja se ježim od te prakse - baterija "luta" po kućištu i na kraju polomi nešto (PCB, neki kontakt, itd.). Bolje čišćenje držača od blata (ili ugrađivanje istih ispod površine) nego pokvarena pedala.
dweezil wrote:jesi pcb stavljao na one adhezivne nosache ili je free?! Potovi su alpha?
Samolepljivi nosači, da. Potovi su Song Huei, iz Silkena. Ista fabrika u kojoj se prave Alphe, juhu! Nažalost, Gaja ima jako mali izbor (i svi su mu linearni). :( Ponekad imaš sreće pa ti trebaju baš ti, ali većinu vremena pevamo Banzai blues. :cry: Slikica:

Image
Sava wrote: Pa gde oskrnavi taj časni socijalistički grb sa sovjetskim perestrojkama!? Zar nije logičnije da si stavio sovjetski grb?
Da, kontroverzna odluka... Hteo sam nešto vezano za našu prošlost - veliki broj custom zelenih SOVTEKa nosi sovjetsku zastavu, Če Gevaru, srp & čekić, a ovaj je, je li, naš. :D Međutim, hteo sam da naglasim "nas i Rusa trista miliona" retoriku, i otud ruski izrazi iz doba kad se zeleni SOVTEK proizvodio.

Zvučni primer!

->СФРЈ Маф: Америка и Енглеска биће земља пролетерска!<-

To je taj neprikosnoveno gusti, "komandirski" zid drajva po kojem su Mafovi poznati, ali obratite pažnju na desnu stranu zvučne slike, koji je sniman sa "Ускорение" na 90%. To može samo "zeleni Rus" - većina (serijskih) Mafova bi sa toliko odvrnutom tonskom kontrolom bila neupotrebljivo kreštava.

Sava

Post by Sava » 13 Jan 2009, 18:52

Svakog dana pri šetnji po zvezdarskoj šumi na jednom drvetu vidim natpis koji se sjajno održao: "Mi smo Titovi, Tito je naš"! Sledeći put slikaj tu pedalu pored ovog drveta!

sinisake
The original one

Post by sinisake » 13 Jan 2009, 18:57

Dobra ti ova test-temica. :mrgreen:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 13 Jan 2009, 19:26

Sava wrote:Svakog dana pri šetnji po zvezdarskoj šumi na jednom drvetu vidim natpis koji se sjajno održao: "Mi smo Titovi, Tito je naš"! Sledeći put slikaj tu pedalu pored ovog drveta!
Važi se, pokazaćete mi jednom to drvo!
sinisake wrote:Dobra ti ova test-temica. :mrgreen:
Dosta, bre, znaš da ni sam ne volim svoje sviranje. :mrgreen:

dweezil

Post by dweezil » 13 Jan 2009, 20:08

E cool hvala za josh guts slikica :) , btw jesi provalio da baterija sa onim boljim konektorom sa pokrivenim kontaktima (industrial) very tesko staje tako po shirini u dotichni Hammond box. Lepo si spakovao sve to.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 13 Jan 2009, 20:12

Nema na čemu, i drugi put. Gužva je sa žičicama, i morao sam da krivim nogice prekidača, ali 1590B je stvarno mala!
dweezil wrote:Btw jesi provalio da baterija sa onim boljim konektorom sa pokrivenim kontaktima (industrial) very tesko staje tako po shirini u dotichni Hammond box.
Nisam ni znao da ima tih "industrial quality" konektora kod nas! Gde ih ima?

dweezil

Post by dweezil » 13 Jan 2009, 20:14

nisam ih video kod nas, ja sam ove iz Germany naruchio kao i vecinu delova.

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 13 Jan 2009, 20:54

Kako mogu postati vlasnik СФРЈ Маф pedale?!?

U prilog svojoj želji za posjedovanjem iste mogu dodati da sam učestvovao na Omladinskim Radnim Akcijama: ORA Novi Sad 1987, ORA Ptuj 1988, ORA Smederevo 1988 i ORA Sutjeska 1989!

:mrgreen:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 13 Jan 2009, 20:57

Mladi udarniče, mislim da ste je i više nego zaslužili samopregornim radom & zalaganjem na Forumu i van njega. :D Čujemo se preko PPa?

Post Reply