do it yourself

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
theMadDoGbn

do it yourself

Post by theMadDoGbn » 10 Mar 2009, 19:53

Pozdrav ljudi!
Ponovo mi se neke fiks ideje javljaju, pa da se prvo obratim nekome iskusnijem Smile

Rijesih da se malo igram sa pojacalima, tj. da napravim sebi neki zvucni sistem. Konkretno, zelim da ga koristim za sviranje bass gitare. Ideja mi je da kupim neko snazno auto pojacalo, te ga spojim sa zvucnom kutijom sa trosistemskim zvucnicima... dakle bas, srednji i visoki.

evo pitanja:
1. koliko stvarno snage daju auto pojacala na kojima pise 4x100 ili 2x200, nesto mi je puno snage za sto evrica
2. da li ta pojacala imaju dovoljan frekvencijski opsjeg za kvalitetan zvuk sa instrumenta
3. koje zvucnike da ubacim u kutiju? (naci cu elektronicara da mi spoji)
4. koje probleme da ocekujem Smile

PS - znam da mi je jeftinije kupiti bass pojacalo, ali ja hocu da se igram Smile

Kristijan
Uvaženi član

Re: do it yourself

Post by Kristijan » 10 Mar 2009, 20:04

Ja mislim da to neće ići. Hi-Fi oprema ne podnosi izlazni signal iz gitare i basa.

theMadDoGbn

Post by theMadDoGbn » 10 Mar 2009, 20:25

U kom smislu ne podnosi? Vec sam kopcao gitare na kucna kina i slicno.
Trenutno razmisljam kako bih mogao rijesiti problem napajanja, posto ce da vuce preko 8 ampera jednosmjerne struje.

majtimika

Post by majtimika » 10 Mar 2009, 21:07

radice to samo nece biti nista posebno

izbaci srednjotonac (moraces i dvosistemsku skretnicu da stavis, bez nje ce ti brzo crci visoki)
moras imati neki preamp ili procesor da ti malo sredi signal sa basa

racunaj ako napisu 100W da u vecini slucajeva misle na muzicku snagu (za koju ne postoji pojam u elektrotehnici), i svako je racuna kako se njemu cefne ali uglavnom duplo od stvarne snage RMS-a

jednom sam radio liku napajanje za takav jedan kasetofon preko koga je on hteo da slusa muziku u kuci, i kad sam ga napravo i rekao mu cenu koja je bila ako se secam oko 70-80 eura lik je odustao. JBG meni ostalo dobro laboratorijsko napajanje

to ti se prijatelju moj ne isplati uopste

Post Reply