Modifikacija Laney LV300 - sta ciniti?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Guitar_thrill
- MF veteran
Modifikacija Laney LV300 - sta ciniti?
Ok, imam Laney LV300...recimo da sam prilicno zadovoljan zvukom, medjutim, pojacalo je preglasno i stvarno nemam prilike da ga odvrnem do kraja, da da ono najbolje na svirkama itd...pojacalo ima 120W...tranzistorsko je,ali ima lampu u predpojacalu...ima jedan zvucnik od 12"...da li je moguce nekako smanjiti snagu ovog pojacala? Da li se to isplati? Sta? Kako? 

Re: Modifikacija Laney LV300 - sta ciniti?
pojacalo je tranzistorsko zasto mislis da ce bolje zvucati ako ga pojacas do kraja
- Guitar_thrill
- MF veteran
zato sto sam probao i zvui bolje.....znam da neko misli da ta lampa u predpojacalju ne vredi nista...ali ovde stvarno vredi...ili ajd ovako mozda bolje objasnim....sto se tice volume-a, imam volume i gain kontrole,da bih dobio pristojan zvuk treba da pojacam oba, volume npr na 9,a gain na 6...a ako toliko pojcam onda je preglasno, a ako stavim npr volume na 5,a gain na 2 (znaci da smanjim za 4 oba), zvuk nije ni blizu kao onaj prvi,a da je samo tisi...vec je jako "muljav" da se tako izrazimmajtimika wrote:pojacalo je tranzistorsko zasto mislis da ce bolje zvucati ako ga pojacas do kraja

- mislim_stvarno
Najlaksi nacin za povecavanje ili smanjivanje glasnoce pojacala, koji ja znam, je zamena zvucnika nekim vece ili manje efikasnosti.
Znaci ti bi trebalo da uzmes neki manje efikasan zvucnik, i to bi trebalo da znatno smanji glasnocu.
Znaci ti bi trebalo da uzmes neki manje efikasan zvucnik, i to bi trebalo da znatno smanji glasnocu.
-
taj laney je beskonacno puta bolje pojacalo od vermone koju sam sredjivao al sam isto primetio to kod nje...
bolje zvuci kad se pojaca za bubnjara.
bolje zvuci kad se pojaca za bubnjara.
ako je zvucnik na 8 oma mozes da stavis neki od 16 to ce pomoci , manja efikasnost zvucnika odnosno osetljivoct ce takodje pomoci, ili atenuator ali sve od toga dodje dosta skupo.
- mislim_stvarno
Promena zvucnika je mislim laksa i jeftinija od bilo kakavog cackanja ili kupovanja atunatora (nije laksa ali je jeftinija
).
Ovako efikasnost zvucnika utice na glasnocu http://thepracticeroom.typepad.com/the_ ... eed_a.html.
A kako utice njihov otpor?

Ovako efikasnost zvucnika utice na glasnocu http://thepracticeroom.typepad.com/the_ ... eed_a.html.
A kako utice njihov otpor?
Ima ono malo cudo sto u sustini sluzi kao volume pot izmedju pojacala i zvucnika. Ne mogu da se setim kako se zove. Pretpostavljam da bi to mogao da nabudzis.
Drug ima bas ovo pojacalo i po meni... ono zvuci prilicno lose i smanjeno i pojacano.
Mislim da ta razlika izmedju pojacanog i smanjenog nije dovoljna da se bilo sta modifikuje... Bar po meni.
A i ti hoces da ga pojacas na 9.
To pojacalo ima 120w!
Pa da je ne znam koliko neefikasan zvucnik, bice previse glasno na 9.
To je pravo pitanje.Guitar_thrill wrote: Da li se to isplati?
Drug ima bas ovo pojacalo i po meni... ono zvuci prilicno lose i smanjeno i pojacano.
Mislim da ta razlika izmedju pojacanog i smanjenog nije dovoljna da se bilo sta modifikuje... Bar po meni.
A i ti hoces da ga pojacas na 9.

To pojacalo ima 120w!
Pa da je ne znam koliko neefikasan zvucnik, bice previse glasno na 9.

- Rocket Roll
Percepcija zvuka se menja sa glasnoćom (& "naprezanjem" svakog elementa koji proizvodi zvuk), i - što bi rekao Hamlet - there's the rub.
Uzmimo za primer atenuator, jer sam jedan nedavno imao prilike da čujem na mom pojačalu. Toliko su ga hvalili da sam očekivao zvezde i planete, a zvuk se sveo na - procesorsku emulaciju! Da, pojačalo drajvuje iz sve snage a pored njega može da se priča, ali ono što na kraju izađe iz zvučnika je tanušno, zujavo i uopšte zvuči kao Zoom 9.2tt na emulaciji Bassmana sviran na "kućnoj" glasnoći - toplikavo, ali totalno neuverljivo.
Ne verujem da postoji način da reprodukuješ zvuk svog "odvaljenog" pojačala na manjoj glasnoći, ako radiš samo sa onim što dolazi iz pojačala. Možeš da dodaš neki trebley drajv ispred njega i(li) da prepodesiš EQ kad ga stišaš (mnogo manje basa, mnogo više srednjih), ali zvuk pojačala koje se napreže, zvučnika koji rade iz sve snage, kabineta koji se trese... to dobijaš samo "odvaljivanjem".
Metalci to bolje znaju nego normalni muzičari - milioni vati koji urlaju kroz desetine zvučnika koji tresu masivne planine kabineta ne može da reprodukuje ni jedna pedala svirana kroz pojačalo na normalnoj glasnoći (pa čak ni malo pojačalo koje može da se odvali bez opasnosti od optužbi za genocid).
Uzmimo za primer atenuator, jer sam jedan nedavno imao prilike da čujem na mom pojačalu. Toliko su ga hvalili da sam očekivao zvezde i planete, a zvuk se sveo na - procesorsku emulaciju! Da, pojačalo drajvuje iz sve snage a pored njega može da se priča, ali ono što na kraju izađe iz zvučnika je tanušno, zujavo i uopšte zvuči kao Zoom 9.2tt na emulaciji Bassmana sviran na "kućnoj" glasnoći - toplikavo, ali totalno neuverljivo.
Ne verujem da postoji način da reprodukuješ zvuk svog "odvaljenog" pojačala na manjoj glasnoći, ako radiš samo sa onim što dolazi iz pojačala. Možeš da dodaš neki trebley drajv ispred njega i(li) da prepodesiš EQ kad ga stišaš (mnogo manje basa, mnogo više srednjih), ali zvuk pojačala koje se napreže, zvučnika koji rade iz sve snage, kabineta koji se trese... to dobijaš samo "odvaljivanjem".
Metalci to bolje znaju nego normalni muzičari - milioni vati koji urlaju kroz desetine zvučnika koji tresu masivne planine kabineta ne može da reprodukuje ni jedna pedala svirana kroz pojačalo na normalnoj glasnoći (pa čak ni malo pojačalo koje može da se odvali bez opasnosti od optužbi za genocid).
- Guitar_thrill
- MF veteran
Rocket Roll wrote:
Metalci to bolje znaju nego normalni muzičari

ok hvala svima...koliko sam shvatio i nema bas pravog resenja, sve su to neka pomagala da se priblizim tome

Nista od modifikacije, prodaj ti to i pazari lampasa od 30w. To ce raditi bas ono sto zelis, ne? 

+1nenadnenad wrote:
- Guitar_thrill
- MF veteran
pa to cu i uraditi, samo treba skupiti pare za to...ali vec imam u planu jednu kombinaciju, sreca pa mi ovde u Srbiji imamo majstore za pojacalasinisake wrote:Nista od modifikacije, prodaj ti to i pazari lampasa od 30w. To ce raditi bas ono sto zelis, ne?