Da li vrijedi?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

theMadDoGbn

Da li vrijedi?

Post by theMadDoGbn » 21 Apr 2009, 16:27

Poz...
Skrpili smo nesto para, pa odlucili da nabavimo sebi nesto opreme sa kojom mozemo da radimo manje svirke.
Ponuda koju smo dobili jeste za 1500KM, tj 760jEvreja: Behringer PMP3000 mikseta 2x600w (znam da lazu na snazi :cry: ), dva dvosistemska Paudio boxa 12'' + horn 400w (ne znam tacno koji je model, ionako pokusavam za ovu lovu da dobijem 15''), 10 metara kabla sa spikonima, Shure m58 (ako sam dobro zapamtio) i kabal za njega.
Eto... mogu li negdje bolje da ugovorim?

sirac-šunka
vragolan

Re: Da li vrijedi?

Post by sirac-šunka » 21 Apr 2009, 17:02

To novo ili polovno?
Ako nije novo, rekao bih da sam vidjao i boljih ponuda.

theMadDoGbn

Post by theMadDoGbn » 21 Apr 2009, 17:20

Novo je. Znam da je Behringer djene - djene, sto se kaze, jbga. Tu znam sta da ocekujem, ali me ovi boxovi zezaju. Imam i ponudu da umjesto Paudia ubacim 15'' Behringerove B215, bez mikrofona i kablova, 30 evra skuplje sve.

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 21 Apr 2009, 20:46

Dobar je dil, samo je mikseta slaba za svirke sa finim drajvom(lampasima)

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 21 Apr 2009, 20:50

jel to u Balkan-musicu ?
a sta mislis da uzmes u Artistu pasivnu mixetu ( xenyx 1832 ) + aktivne kutije (B212A ili B215A) svirali smo na takvoj kombinaciji samo sto smo imali samo jednu kutiju ... jeftinije je a do skora je bila neka akcija povodom godisnjice -11% na kesh :)

theMadDoGbn

Post by theMadDoGbn » 22 Apr 2009, 08:26

Nije ni to losa kombinacija, samo taj xenix ima manje kanala nego aktivna pmp.

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 22 Apr 2009, 09:50

a za sta ce ti vise kanala ? 2 gitare, bass, vokal i jos ako ce bas bubanj isto biti ozvucen, to je 5 XLR ostane 1 prazan, i jos 4 stereo linijska ulaza ...

theMadDoGbn

Post by theMadDoGbn » 22 Apr 2009, 10:38

3 vokala, bubanj, bas i dvije gitare ::ranting::

Ne izadje jeftinije, bar kako vidim ove cijene... b215a su 549,00 KM, a trebaju nam dvije. Dakle, sa tim Xenyxom 1597 - cime smo probili budzet za 50 jEvreja

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 22 Apr 2009, 11:13

Ja da sam na vasem mestu uradio bih sledece. Ne bih kupio Behringer mix. Ne bih kupio ni nijedne navedene zvucnike.
Isao bih, makar mixa sto se tice na nesto ozbiljnije, Allen&Heath cak, mozda, neki Soundcraft isl. I to sa minimum osam mikrofonskih ulaza, kanala. Onda bih koristio samo taj mix neko vreme i iznajmljivao aktivne zvucnike dok se ne sakupi/istezgari dovoljno para za neke slicne takve.

Ako ste zajedno u bendu za ovu ideju i imate svirke bar jednom nedeljno onda lako mozete sakupiti jos novca za relativno kratko vreme. Ako nemate svirke bar jednom nedeljno, onda vam mozda nije ni potrebna sopstvena oprema, pa za te povremene svirke, mozete i iznajmljivati. Na kraju ispadne mnogo lakse. Oko angazmana pojedinih clanova u buducnosti, oko kasnijeg vlasnistva nad opremom, ako se bend ne-daj-boze raspadne, jos ako nadjete coveka koji iznajmljuje opremu i dopremi je do kluba u kome je svirka i na kraju je sam pokupi, uboli ste jack pot! Mnogi razmisljaju u fazonu, mladi smo zezanje, sta fali da se malo seca oprema pre ili posle svirke. Ali! Da ti kazem vec posle 4-5 svirke ljidi polako pocnu da gube entuzijazam za ovu finu rekreaciju. :D Jednom pocne da "otkazuje kicma", drugom se "podigo zeludac", neko jednostavno nestane, nema ga dok ne pocne tonska...

Znaci i sopstvena oprema ima svoje nedestatke. Pored toga je ne verujem u komunizam i zajednicko vlasnistvo pa cak ni na nivou benda.

Ali! Ako ste se ipak resili za nesto ovako, proracunali da vam se vise isplati i sl. onda nemojte da kupujete jeftinu opremu. Bolje kupite polovnu, ali kvalitetniju. Za to postoji mnogo razloga. Prvi i najocigledniji je, skuplja oprema je obicno mnogo pouzdanija, a kad je ista predmet zajednickog vlasnistva onda je to itekako vazno. Zajednicke stvari se mnogo manje paze. Drugi, mnogo lakse cete zameniti skuplju opremu, povratiti ulozeni novac, opet posebno bitno kod zajednickog vlasnistva. I konacno, skuplja oprema bolje zvuci, lakse njome radi, delovacete ozbiljnije itd... itd...

Mikrofona sto se tice, to je bzvz da uzimate na nivou benda. Ubedite pevaca da je to njegov instrument i kao sto je gitarista kupio svoj, morace i on! A eto vam i vise budzeta za ostalo.

Znaci, po meni bolje jedno po jedno, a sve to dosta kvalitetnije, nego zbrzati i kupiti sve minimalnog kvaliteta samo da vrsi pos'o! A pitanje da li ce da vrsi pos'o i koliko je to pouzdano.

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 22 Apr 2009, 11:23

pa ti si spomenuo 1 SM58 a ne 3 komada, ima xenyx 2222 FX sa 8 XLR, a 50 KM je skuplji... mi smo uzeli xenyx 1832 FX, B212A (12") i Shure Beta 58 , i to je bio neki minimum (osim mikrofona :lol: ) znaci samo jedna kutija i kostalo je oko 1200 KM ...

znaci ispod 1500 slabo da ces sta naci, bolje da malo povecate limit i skupljate za bolju opremu :wink:

pretece me kolega sirac :ziveli:

theMadDoGbn

Post by theMadDoGbn » 22 Apr 2009, 11:42

Solomon wrote:pa ti si spomenuo 1 SM58 a ne 3 komada, ima xenyx 2222 FX sa 8 XLR, a 50 KM je skuplji... mi smo uzeli xenyx 1832 FX, B212A (12") i Shure Beta 58 , i to je bio neki minimum (osim mikrofona :lol: ) znaci samo jedna kutija i kostalo je oko 1200 KM ...

znaci ispod 1500 slabo da ces sta naci, bolje da malo povecate limit i skupljate za bolju opremu :wink:

pretece me kolega sirac :ziveli:
Imamo vec dva mikrofona :XD:
Pricao mi je Rastko sinoc sta ste uzeli, iskreno, mislim da je ovo sto meni nude bolja kombinacija (iako nije ni malo bajna).

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 22 Apr 2009, 14:18

Kad ti nesto treba od muzicke opreme i skupis nesto para, smatrajuci da je dovoljno, a ispadne da nije bas, lako upadnes u ono stanje "svrbele me pare". Tako kupis ne bas idealnu kombinaciju koja ce mozda da te izneveri, a mozda i nece. Mozda ce da se pokaze kao zadovoljavajuca, a mozda i ne bas. Ostaje ti da svakog dana zivis u neizvesnosti i da se nadas :) Ja sam se par puta u zivotu tako zeznuo pa zbog toga ovo pricam.

Inace, sto se broja kanala tice, napisah da je osam minimum za bend, a nisam obrazlozio pa da dodam. Jednostavno, broj clanova raznih bendova se stalno menja. Mozda ce da ispadne da jos neko iz benda moze da da vokalnu podrsku glavnom vokalu, mozda ce neko da se ponudi kao gost na nekom nastupu, mozda dodje drugar nekog od clanova benda pa bi malo da prosvira sa starom ekipom... Bolje visak nego manjak, a mom bendu je cesto i osam kanala bilo nedovoljno u pojedinim situacijama, mada mi opet imamo i brass sekciju, trubu i sax.

I da ponovim. Dobar mikser stvarno vredi imati i isplati se i lako se kasnije moze prodati. Ma imas i Peavey miksice koji nisu bas mnogo skuplji, a znam jednu lokalnu ekipu koja vec dosta dugo radi sa jednim, i uzivo i snimaju nesto ljudi i svaki put se prijatno iznenadim njihovim zvukom.

I konacno, da ispricam jednu anegdotu iz iskustva mog benda sa jednim Behringer miksom. Jednom smo se okupili da radimo tonsku i za male pare sam od drugara pozajemio nekog velikog Behringera, masina prava, ako nije bilo cak 16 XLR ulaza, dva efekt procesora i ko zna sta jos ne. I u razglasu se neprekidno javljalo neko sustanje, periodicno se pojavljivalo i najbilze kako bih mogao to da opisem jeste da je podsecalo na talase. I tako mi pocnemo da trazimo uzrok problema, menjamo uticnice po klubu, prveravamo razglas, kablove, ja zovem vlasnika miksa i dobijem odgovor: "Hmmm... Nesto mi to poznato, kao da smo i mi imali takav problem, ali ne mogu sad da se setim..." I tako ti prolazi vreme, treba vec da zavrsavamo, a nismo ni poceli i na kraju ispadne da je problem bio u tome sto strujni kabli kojim sam povezao miks sa uticnicom nije bio iz kutije od miksa nego neki koji isti takav koji sam nasumice uzeo iz svoje torbe sa kablovima. :shock: Napominjem da je kabli koji sam ja koristio bio potpuno ispravan, a mozda i kvaltetniji od originalnog iz kutije.

S druge strane, ruku na srce, opet ima jedan lik koji stvarno ima brdo opreme i glavni miks za velike nastupe mu je onaj preveliki desk-alike Behringer i ozvucava on time razne vece manifestacije. Jednom kada sam ga pitao kako pa to, on mi rece da kao tu seriju za Behringer radi Mackie (ako sam dobro zapamtio), mada mu bas i ne verujem oko ovoga.
Tako da eto moze ponekad i dobar posao da se zavrsi Behringerom, ali nekon svega sto sam prosao ja se ne bih zaebavao, gubio vreme, zivce i novce.

Moje konacno misljenje o Behringer kompaniji jeste da ona upravo funkcionise po principu fenomena treba mi nesto (ili bar mislim da mi treba), a "svrbe me pare" i ne mogu da cekam na bolje. Pa onda kao, gle koje sve mogucnosti (broj W, broj kanala, broj efekata isl.) imam za samo toliko para, a ako uzmem bilo sta drugo necu dobiti ni polovinu od toga jos mi treba X evra plus. Itd... Ma treba se zapitati sta ces stvarno od toga realno moci aktivno da koristis a ne sta sve postoji na nekoj spravi. Bolje uzeti nesto manjih performansi, a kvalitetnije izrade i vise pouzdanosti.

Znaci, sto se mene tice, kada je u pitanju Behringer, a ako nije u rec o nekoj gluposti, di box, rezervni mikrofon, preamp koji mi treba za eksperimente u kucnom studiJou isl., trudim se da izbegavam.

Ono sto sam naucio do sada jeste da su specifikacije koje proizvodjac napise na kutiji svog proizvoda najmanje bitna stavka koja treba da dovede do odluke o kupovini nekog proizvoda.

Opet se raspisah, ne znam sta mi je danas.
:)

theMadDoGbn

Post by theMadDoGbn » 22 Apr 2009, 15:22

Sirac, mnogo si mi pomogao, samo ti pisi, ne daj mi da uzalud dam 750 evra :bow:
Odoh nakon posla da pogledam neku kvalitetniju miksetu, polovnu, pa javim veceras o napretku situacije (znam da trazi 500 E za nju, nista vise) :ziveli:

theMadDoGbn

Post by theMadDoGbn » 22 Apr 2009, 19:04

Tok stvari:

Vodjen savjetom Sirac - Sunke pogledao sam malo Peavey miksace, i zamislite - isto para kostaju ko Behringeri :O.o: Odmah mi je za oko zapeo PVi8B Plus http://www.hudebnicentrum.cz/inshop/pic ... 8bplus.jpg, na koji bih mogao da nabacim ove Paudio 400w dvanaeske. Njih dobijam po cijeni od 250e, zapale su mi za oko 15" - 900KM (460e), ali necu se zalijetati, vec cekam dok pogledam neke polovne ovih dana.
Ima li ko iskustava sa ovim Peaveyem?

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 22 Apr 2009, 19:08

E da zaboravio sam na Peavey mixere, Tiki mi je predlagao kad smo mi kupovali... PV 14 USB 10 XLR-ova i ima prikljucak za usb, tako da mozete na probama snimati na komp :D
a cijena je oko 340-50 evra

Post Reply