Ispravljac napona (UPS) za lampaško pojacalo

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

ivan ipi

Ispravljac napona (UPS) za lampaško pojacalo

Post by ivan ipi » 20 Aug 2009, 10:00

Pa da... Imam lampasha Pivija valve king 100w glavu i kabinet 400w pa bih uzeo i ispravljac napona, mislim da se zove - UPS. prosto se ne bih igrao sa pojacalom dosta sam ga platio, a kod mene u krusevcu cesto varira napon, i desava se da s'
vremena na vreme nestane struja, pa ne bih da mi se zajebe neki transformator ili nesto sl..... zanima me da li vi koristite
UPS-eve ili sta vec, i koji su najbolji, i sta bih trebao da gledam kod njih kada kupujem. rekli su mi da ne moze da se koristi isti kao i onaj za kompjuter.. pa ako neko ima iskustva sa time neka se javi. hvala drugari unapred :D

Tiki the Boyler
Urednik

Re: Ispravljac napona (UPS) za lampaško pojacalo

Post by Tiki the Boyler » 20 Aug 2009, 15:53

Teško da će UPS da ti riješi problem koji imaš.
Većina UPS uređaja ima samo mogućnost da u trenutku dostizanja kritičnog napona prekine napajanje iz mreže i prebaci na bateriju. Ako se desi da napon varira oko graničnog onda imaš veoma neprijatno štekanje koje se na pojačalu čuje i može da napravi gadne probleme. Skupi UPS uređaji imaju neko peglanje, ali tu već zalaziš u rang cijena pro uređaja.

A što se tiče pro uređaja... jedna je firma za koju stavljam ruku u vatru, jer su me njihovi uređaji spasili više puta. U pitanju je Furman!
Trenutno koristim njigov P-1400 stabilizator napajanja, naponski filtar i power kondicioner all-in-one.
(da ne bude zabune - to nije uređaj za produženo napajanje iliti UPS, već profesionalni regultor napajanja, sa svim mogućim vrstama zaštite i filtriranja mrežnog napona)

Markony

Post by Markony » 20 Aug 2009, 17:13

Mislim da bi UPS sa AVR-om mogao da resi stvar.
Noviji UPS-ovi imaju ugradjen AVR (automatska regulacija napona) i krecu se oko 50-ak evra.

ivan ipi

Post by ivan ipi » 20 Aug 2009, 17:25

hvala drugari na informacijama :D ...Tiki, zanimljiv ti je taj Furman, a koliko otprilike kosta? Doduse, meni treba i nesto da produzi napajanje, najvise se najezim kada samo pomislim da struja nestane i odmah dodje...mislim da tad vrlo lose moze da prodje pojacalo.I jos nesto,kada kupujem na sta treba da obratim paznju, mozda na omazu ili snagu ili sta vec, posto sam laik skrooooz :P

ivan ipi

Post by ivan ipi » 20 Aug 2009, 17:29

P.S. Markony, jel bih trebao da kod tog UPS-a da obratim paznju na neku snagu, posto sam napisao gore da mi je pojacalo 100w + 400w kutija, mada kutija nema posebno napajanje...? hvala unapred :D

Markony

Post by Markony » 20 Aug 2009, 17:36

Na pojacalu pored gajtana za napajanje imas napisano koliko Watt-i vuce iz mreze. Odokativno bih rekao da pojacala od 100w vuku 230-250w (obrati paznju Watt-i, ne Volt-i!), tako da svaki UPS sa AVR-om moze da posluzi jer danasnji racunari vuku oko 500w iz mreze. Imas negde slican post iz aprila ili maja ove godine pa pogledaj i to.

ivan ipi

Post by ivan ipi » 20 Aug 2009, 18:17

Hvala bratac, Car si! :bow: jeste , pise pored gajtana 300 watts...vazi, hvala ti puno! znaci odgovaralo bi taj UPS za komp...cool :D

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 20 Aug 2009, 19:03

Furman P-1400 košta oko 1200EUR.
Meni napaja mikser i kompletan rack uz njega, odnosno (ako je na bini) Peavey 6505+ glavu, Randall V2 glavu i Peavey Tour 700 bass glavu u kompletu!
I... ne bih ga poredio sa UPS-om od 50EUR.

Markony

Post by Markony » 20 Aug 2009, 20:45

Mislis da je pametno da Furmana plati 1200 evra?

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 20 Aug 2009, 21:32

Ne vidim da sam ja igdje napisao: "Kupi Furmana!"

Ako malo čitaš između redova poenta priče je da je stabilizacija napajanja malo zaje&an problem, te da se postavlja pitanje koliko je pametno ispred pojačala od 900EUR staviti napajanje od 50EUR!?

A da li je pametno kupiti Furmana?
Pametno je svakako. Drugo je pitanje: Da li se isplati?
Pa... za onako oko kuće... svakako da se ne isplati previše.
Dugoročno gledano, itekako se isplati! Naročito ako u perspektivi imaš širenje arsenala kvalitetnih sprava.
Već napisah da jedna takva sprava može da napaja kompletan bend na bini, tako da... kad se cijena podijeli na četiri čovjeka onda to i nije tako strašno!

ivan ipi

Post by ivan ipi » 20 Aug 2009, 21:47

Tiki the Boyler wrote:Ne vidim da sam ja igdje napisao: "Kupi Furmana!"

Ako malo čitaš između redova poenta priče je da je stabilizacija napajanja malo zaje&an problem, te da se postavlja pitanje koliko je pametno ispred pojačala od 900EUR staviti napajanje od 50EUR!?

A da li je pametno kupiti Furmana?
Pametno je svakako. Drugo je pitanje: Da li se isplati?
Pa... za onako oko kuće... svakako da se ne isplati previše.
Dugoročno gledano, itekako se isplati! Naročito ako u perspektivi imaš širenje arsenala kvalitetnih sprava.
Već napisah da jedna takva sprava može da napaja kompletan bend na bini, tako da... kad se cijena podijeli na četiri čovjeka onda to i nije tako strašno!

U potpunosti te kapiram...iskreno kazem - u pravu si :) samo nemam tih 4 coveka koji bi dali po 300-400evra :ziveli:

ivan ipi

Post by ivan ipi » 20 Aug 2009, 21:51

P.S. Tiki, jel postoji neki malo "manji" FURMAN...recimo - furman :lol:

Markony

Post by Markony » 20 Aug 2009, 22:03

Ako malo citam izmedju redova dodjem do ideje da te pitam koliko placas porez mesecno?
Verojem da su graficke karte i procesori podjednako osetljivi na strujne parametre kao i lampe
tako da se problem moze resiti jeftinije.

Tiki the Boyler
Urednik

Post by Tiki the Boyler » 20 Aug 2009, 23:48

Stvarno ne vidim razlog da tebe interesuje moja finansijska kartica, tako da... bezveze ti je komentar!

Kao drugo... porediti količinu energije koju sisa analogno lampaško pojačalo i količinu energije koju sisa digitalna grafička karta (kojoj je btw. potpuno svejedno da li je napon 4,7V ili 4,9V sve dok ona to čita kao binarnu jedinicu) je takođe bespredmetno... tako da je suvišno komentarisati.

Nego da se vratimo na temu...

Furman ima mnogo rješenja koja su (kod live nastupa) naročito popularna među gitaristima. Ukucajte recimo u Google "guitar rack" i izaberite prikaz slika. Na više od pola fotki ćete vidjeti neku Furmanovu spravu kao dio reka!

Budući da ljudi po svijetu nemaju previše problema sa varijacijama napona, njih puno više brinu neke druge manjkavosti koje potiču iz mrežnog napajanja, kao što su: naponski udari (stanje u kom mrežni napon dostiže nekoliko desetina puta veće vrijednosti u veoma kratkim vremenskim intervalima, a koje se, recimo, po evidenciji američkih elektrodistribucionih kompanija dešava i do nekoliko desetina puta u toku 24 sata), šum na naponskim linijama (koji je ekspanzijom impulsnih napojnih jedinica postao izuzetno veliki problem jer se proširio na veoma veliki frekvencijski spektar), brum nastao uslijed višestrukih putanja uzemljenja (Ground Loop) itd.
Iz tog razloga se najčešće koristi neki od kondicionera napajanja i upravo su ti kondicioneri najčešći u rekovima. Nemaju mogućnost regulacije napona u širokom opsegu ulaznih vrijednosti napajanja, ali uspješno eliminišu naponske udare, smetnje nastale usljed šuma na naponskoj liniji, brum uzemljenja, te vrše relativno bezbolno isključivanje napajanja u slučaju da napon izađe van normativnih granica u dužem vremenskom intervalu. Pritom u sebi obično imaju riješen problem distribucije napajanja u reku (imaju desetak utičnica na zadnjoj ploči i bar jednu na prednjoj), te pitanje osvjetljenja reka.
Kada se uzme u obzir da se cijena Power Conditionera kreće oko 300-400 EUR jasno je da nekome ko u reku ima deset puta vrijedniju opremu i nije neka investicija. Koga interesuje kako izgledaju te sprave, može pogledati ovde!

Ima i nekih jeftinijih sprava, ali one zaista pružaju minimum zaštite i očigledno su rezultat koketiranja sa low budget segmetnom potrošača. Kao npr. ovaj koji se može kupiti za cca 100EUR.

Gitaristi jako vole još jedan Furmanov uređaj. U pitanju je Power Factor Pro koji je namjenjen korištenju u klubovima koji zbog dotrajalih instalacija ne mogu da obezbjede dovoljan intenzitet struje u mreži. Evo ga...
Image
U sebi ima kvalitetne kondenzatore velikog kapaciteta koji imaju ulogu buffera između mreže i potrošača i u stanju su isporučiti do 45A struje u impulsu.

Sticajem okolnosti... živimo tu gdje živimo. Ja sam svjestan da će se ovdje još dugo improvizovati, krpiti i ganjati Varijante do iznemoglosti. Vjerovatno je sa jedne strane i dobro što je tako, jer teško da bismo u suprotnom preživjeli sve što smo preživjeli...
Ali ako se manemo filozofije... ne treba kuditi nešto što nismo ni probali, a samo zato što to sebi ne možemo priuštiti...

Kako god... od mene toliko. Izvinjavam se ako sam smorio... te ako sam promašio temu...

Post Reply