Da je kompanija Behringer samo klonirala Bossov DM-2 / DM-3 i da ništa drugo nije uradila, njeno bi postojanje za mene bilo opravdano. Ali ona ne samo da ga je klonirala, već ga je i učinila neverovatno pristupačnim - u inat standardnim "200 evra +" cenama analognih delayjeva. Kod nas ga (kao što znate ako pratite jadikovanja iskusnijih članova našeg Foruma) nema i verovatno neće ni biti, u čemu počinjem da vidim neku zaveru, tako da sam se pomučio da ga nađem - u dva primerka, jedan za sebe a jedan za kolegu sa Foruma Savu.
Kako zvuči? Analogno, naravno, i to na dobar način analogno, malo manje "oštro" i "piskutavo" nego Carbon Copy. Radi što tačnije usporedbe, evo ga pored mog AD-3205, koji mu dođe "mlađi i uspešniji brat" (dizajn AD-3205 je zasnovan na poslednjim generacijama "analogije", tačnije na Bossovom DM-3 i Ibanezovom CD-10). Poređenje koje nije baš na mestu, jer je AD-3205 "custom" spravica, ali nemam ništa drugo analogno pri ruci:
Snimak uporednih settinga: http://www.box.net/shared/a46j8opxzf
Šta čujete na snimku:
Prva fraza (00.00 - 00.35)
1) Clean
2) Behringer VD-400
3) AD-3205
4) Behringer VD-400
5) AD-3205
Druga fraza (00.35 - 01.25)
1) Behringer VD-400
2) AD-3205
Treća fraza (01.25 - 01.50)
1) Behringer VD-400
2) AD-3205
Samooscilacija (01.50 - 02.55)
1) Behringer VD-400
2) AD-3205
Razlike? Behringer VD-400 je nešto "tuplji" i plići, zbog ekstenzivnog filteringa potrebnog da se jedan BBD čip "rastegne" na 300ms delayja. Ovo nije Behringerova greška, naravno, DM-2 i DM-3 su isto tako dizajnirani... Takođe, manje je dinamičan (valjda ima kompander sa "tvrđom" kompresijom) i "suvlji" je, što se najbolje čuje u samooscilaciji. Ali zvuk im je ipak "u srodstvu", pošto im je i dizajn srodan, i VD-400 ipak zvuči odlično, vrlo "spacey".
Settinzi: AD-3205 ima skoro pa duplo više kašnjenja od VD-400, za nekoliko decibela veći output procesiranog signala i skoro triput veću regeneraciju, što se vidi iz slika podešavanja sa kojima je snimano:

Napomena: "Repeat Rate" potenciometar (koji reguliše dužinu delayja) na VD-400 iz nekog razloga radi counterclockwise - i na mom i na Savinom VD-400. Koliko znam, isto je i na Bossovom DM-3.
Zaključak? Nađite ujaka u AmerikU i neka vam ovo pošalje. Ne bacajte pare na "kvazianalogne" spravice tipa Carbon Copy itd. kada za mnogo manje para dobijate mnogo više mnogo prirodnijeg zvuka.