Heh... kad smo već poveli temu o monitorima aj da spomenemo još neke koji su vredni pažnje...
Na prvo mesto bih svakako stavio nikad prežaljeni (prestali da ga proizvode) Yamaha NS10. Pasivni monitor koji ispunjava potrebe svakog producenta. Ako naletite negde na ovo kupujte bez razmišljanja ma koliko da košta jer vredi bilo kojih novaca. Jedino proverite da nije premotan. Mislim i ako je rađeno premotavanje kalema i dalje to radi odlično ali ako ima originalni kalem onda je to the real thing.
Za slučaj da neko ne zna, spravica izgleda ovako:
Ako spadate u neku "ekonomsku klasu" (većina nas) i monitori vam trebaju za project studio (opet većina nas) treba razmisliti o nabavci Tapco zvučnika. Odnos cene i kvaliteta je verovatno najbolji u klasi. Konkretan model za preporuku bi bio S-5 ili njegov veliki brat S-8 (oba modela su aktivni zvučnici).
Malo viša (ali i dalje srednja) klasa bi bili Tannoy monitori iz serije Precision i to modeli Precision 6 i Precision 8 (oba modela su pasivni zvučnici) i izgledaju ovako:
Naravno, nešto jeftiniji su Tannoy Reveal monitori (aktivni) ali je i zvuk srazmeran ceni.
Naravno tu je i svakako gore pomenuti Mackie i njegova HR serija koja iako košta približno 1000 evra za par, spada u ekonomsku klasu. Svakako topla preporuka su HR824 i HR 624.
Interesantni su još i ADAM monitori (u poslednje vreme dosta hvaljeni i to sa razlogom). Izdvojio bih A7 model koji radi just perfect.
Ima tu još dosta modela o kojima bi se dalo razmisliti ali ovo je neki moj uži izbor i monitori koje sam čuo. O drugima ne bih da govorim dok ne čujem kako zvuče.