Jedno pitanjce za metalce

"Techno je bolji od jazz-a, a Mira Skoric od Bruce Dickinson-a" i slicna prepucavanja mogu SAMO OVDE

Moderators: Critical, Trooper

zolideathmetal
Urednik

Re: Iedno pitanjce za metalce

Post by zolideathmetal » 27 Jan 2008, 11:45

Godinama sam nosio Cannibal Corpse majice (sa lesevima, razapetim telima blah blah), ali sam izbegavao odecu sa satanistickim sadrzajem. Imam dugacku kosu jos od osnovne, i slusam metal :)

Zasto? Ne znam...I ja sam se zapitao puno puta. Tako mi odgovara, to mi prija. Nekome prija da nosi bele patike, neko voli da nosi crne, nekome nije ni stalo sta ima na nogama. Nosim crno vec vise od 10 godina (sad sam izracunao ...kako vreme prolazi :S ) i prija mi. Ipak sa vremena na vreme dobijam komentar o tome, i kako je to nekulturno i tuzno i tako to. Meni tako prija.

Sto se tice rogova \m/, to je sraslo sa metalom, jednostavno je tako, to je sad deo te kulture. Svi pokazuju, niko nista lose stim ne misli, i cak ni ne podrazumeva satanizam. Nego jednostavno "metal". Ili "fuck yeah" u nekom drugom kontextu :D

Metal je po meni jako raznovrstan, postoje milion podzanrova, i staslno se siri. Ovih dana se vec odvajaju grupe ljudi kao "grinderi" "deatheri" "blackeri" "glameri" "emosi" "coreri" itd itd :D i naravno neki se bas i ne vole medjusobno :P
Ali to je za drugu temu haha :D

Sve u svemu, socioloski razvoj i random desavanja su doveli do metala. Niko nista lose ne misli stim (bar koliko ja znam), sve je u dobrom raspolozenju i zezanju.
Svirao sam sa puno metal bendova, i svi su za zezanje (pogotovo ljudi iz inostranstva), stagod svirali, da li je black, death ili tharsh ili cak nesto mekse.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 27 Jan 2008, 12:21

Evo jos malo o razmisljanjima metalaca....tj. celog pokreta..

In reaction to the "peace and love" hippie culture of the 1960s, heavy metal developed as a counterculture, where light is supplanted by darkness, and the happy ending of pop is replaced by the naked reality that things do not always work out in this world. Whilst fans claim that the medium of darkness is not the message, critics have accused the genre of glorifying the negative aspects of reality.

Heavy metal themes are typically more grave than the generally airy pop from the 1950s, 1960s and 1970s, focusing on war, nuclear annihilation, environmental issues, political and religious propaganda. Black Sabbath's "War Pigs", Ozzy Osbourne's "Killer of Giants" and Metallica's "...And Justice for All" are examples of serious contributions to the discussion of the state of affairs. The commentary on reality sometimes tends to become over-simplified because the fantastic poetic vocabulary of heavy metal deals primarily with very clear dichotomies of light and dark, hope and despair, good and evil, which do not make much room for complex shades of grey.

Sto potvrdjuje ove dve zadnje teze o zezanju (zolijev pogled) i gledanju istini u oci, tj. otvaranju tabu tema i ukazivanje na stvarne probleme u svim drustvima. Bunt!!! (moj pogled)

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 27 Jan 2008, 15:38

super dejankuki, zanimljivi tekstovi..
ipak, ako uporedim odgovore ovih metalaca sa ovim tekstovima ,ispada da po važim "ne znam...tako mi prija" odogvoirma, vi i ne znate zašto ste nosili svu tu ornamentiku ceo život..(osim što vam je tako eto odgovaralo..) m?

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 27 Jan 2008, 15:54

Ovu majicu sam nosio jer je to hebeno fenomenalan album

Image

Ali ne sumnjam da cem mi ti reci pravi razlog zasto sam nosio tu majicu.
Evo i veca slika, stvarno bih zeleo da cujem tvoju analizu. http://pat.galious.com/pages/albums/Bli ... -Earth.jpg

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 27 Jan 2008, 15:59

pa sam si rekao zašto si je nosio..fenomenalan album i to..
tako da je bolje pitanje zašto ti je to bio fenomenalan album :P
to ti objasni, ako možeš i hoćeš naravno..

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 27 Jan 2008, 16:16

Eh a ja sve ocekujem neki flejm pa da bacam temu u battlegrounds ali vidim nista od toga :D

sinnerboy

Post by sinnerboy » 30 Jan 2008, 12:41

hmmm...zanimljivo...meni je osobno omiljena majica Deftonesa (koju sam sam radio u bivšoj firmi) na kojoj je na bijeloj podlozi sa onim krasopis crveno crnim fontom pisalo samo Deftones. koja je stradala kad sam podvezivao prijatelju ruku da ne iskrvari nakon ozljede u prometnoj.

i majica Fear Factorya koja je na sebi imala samo FF logo.

mrtvačke glave i ostalo mi ne paše...imao sam dugu kosu/dredove i dan danas furam marte/conversice/skejterke jer su mi udobne ali mi to nikada nije bilo my cup of tea...iako mi se recimo jebeno sviđaju majice Tool - a sa onom bolesnom ikonografijom ...

Critical
PedoBear

Post by Critical » 05 Feb 2008, 18:31

Boogie Woogie wrote:pa sam si rekao zašto si je nosio..fenomenalan album i to..
tako da je bolje pitanje zašto ti je to bio fenomenalan album :P
to ti objasni, ako možeš i hoćeš naravno..

Cool je ovo sto ti stalno "teras" rasprave "dublje" i dalje,ali nekad stvarno nema smisla,prvo pitao si zasto metalci bacaju mozak na lobanje i sataniste i ta loodila ,a sada okreces temu ,odluci se.

number 2 ,haha, slusam sve (svastojed sam) ali metal mi je najgotivniji, i kako rece zoli ,oblacim se uglavnom u crno ,i super mi je ,ja se lepo osecam,.e sada ces ti da pitas zasto se lepo osecam u crnom,a ja cu da kazem ,pa eto svidja mi se crna boja .

Ne lozim se na lobanje ,ni na kosture , lozim se na roze majice i puma patike :D

Perennial

Re: Odgovor metalca !!!!

Post by Perennial » 12 Nov 2008, 15:56

dejankuki wrote:elem od tada su Black sabath i ostali koji su imali to za tematiku poceli da nose mtvacke glave, Pentagrame, obrnuta raspeca (krstove) i plastove...
MOLIM?!?! sabbathi nosili izvrnute krstove? mtvacke glave? pentagrame? LOL! naprotiv ja npr Iommija (najveceg hriscana medju metalcima def) nikad nisam video bez pravog krsta oko vrata( normalnog ne izvrnutog) i oni ama bas nikad nisu imali nikakve satan worshiping textove...da ne duzim vise:

After Forever (sa master of reality)

Have you ever thought about your soul - can it be saved?
Or perhaps you think that when you're dead you just stay in your grave
Is God just a thought within your head or is he a part of you?
Is Christ just a name that you read in a book when you were in school?

When you think about death do you lose your breath or do you keep your cool?
Would you like to see the Pope on the end of a rope - do you think he's a fool?
Well I have seen the truth, yes I've seen the light and I've changed my ways
And I'll be prepared when you're lonely and scared at the end of our days

Could it be you're afraid of what your friends might say
If they knew you believe in God above?
They should realize before they criticize
that God is the only way to love

Is your mind so small that you have to fall
In with the pack wherever they run
Will you still sneer when death is near
And say they may as well worship the sun?

I think it was true it was people like you that crucified Christ
I think it is sad the opinion you had was the only one voiced
Will you be so sure when your day is near, say you don't believe?
You had the chance but you turned it down, now you can't retrieve

Perhaps you'll think before you say that God is dead and gone
Open your eyes, just realize that he's the one
The only one who can save you now from all this sin and hate
Or will you still jeer at all you hear? Yes! I think it's too late.

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 12 Nov 2008, 16:07

sto se mene tice, sve je to jako jednostavno, bunt se uvek javlja u socijalnim grupacijama i cesto kroz muziku poslednjih pola veka ili tako nesto. znaci teranje inata, ovo ono levo desno, pa sto onda ne bi to bile i mrtvacke glave i obrnuti krstovi? meni je to isto legitimno ko pankeri sa zelenim cirokanama i anarhijama ili bilo koja druga subkultura. ja sam tinejdzer i pusite ga svi, drugaciji sam, isticem se, matori se sablaznjavaju boze moj i to je to. mislim da tu nema neke ne znam ni ja kakve diskusije, standardni model ko i svaki drugi.

Nyarlathotep
MF veteran

Re: Odgovor metalca !!!!

Post by Nyarlathotep » 12 Nov 2008, 16:53

Perennial wrote:
dejankuki wrote:elem od tada su Black sabath i ostali koji su imali to za tematiku poceli da nose mtvacke glave, Pentagrame, obrnuta raspeca (krstove) i plastove...
MOLIM?!?! sabbathi nosili izvrnute krstove? mtvacke glave? pentagrame? LOL! naprotiv ja npr Iommija (najveceg hriscana medju metalcima def) nikad nisam video bez pravog krsta oko vrata( normalnog ne izvrnutog) i oni ama bas nikad nisu imali nikakve satan worshiping textove...da ne duzim vise:

jasno ko dan.
nikada nisu bili satanisti, ali su bili naklonjeni, izmedjuostalog, i okultnim temama. :mrgreen:

Dimebog

Post by Dimebog » 12 Nov 2008, 18:01

Zasto mrtvacke glave? Dva naj jaca impulsa u covecjoj svesti su ljubav i smrt. To su upravo one dve teme kojima se bavi gotovo svaka umetnost, kada se ogoli od estetskih sadrzaja koji pokusavaju da daju tematski kontekst i apeluju na ljudski osecaj za lepo. Kako je covecansto pocelo da se krece u nekom pravcu gde se vise nema vremena za duhovno obogacivanje, za odlazak u teatar, galeriju slika, itd, ljudi su poceli da se okrecu koncentrisanim sadrzajima koji vrlo lako stimulisu cula i za koje nije potrebno duhovno ulaganje da bi se doziveli u potpunosti. Tako je kitsch poceo polako da utice i na umetnost u post-modernoj, i u muzici su se pojavili pravci koji su se smatrali djavolskom muzikom, jos od 50-ih kada je nastao taj zastrasujuci Kalifornijski blues. Kao sto je jos od vajkada muzika delila na dobru i losu, onu koja se svira na dvoru, i onu koju su seljaci i kmetovi u tajnosti izvodili kao za svoje duhovne potrebe, tako je u 20-om veku jazz bio smatran djavolskom muzikom koja podstice na blud, u vreme kada je samo gospel muzika bila odobrena od crkve. Tako je kasnije nastao i blues, koji se nije bojao da otvoreno dotakne teme ljubavi i smrti u jednoj minimalistickoj formi, lisenoj skolskih definicija estetike. Tako je nastala rock muzika, koja je ovaj nacin razmisljanja priblizila popularnoj kulturi ne strepivsi da pribegne i vizualnom expresionizmu. I konacno, nastaju heavy metal i thrash metal pravci kao direktan derivat rock-a i blues-a, u jednoj jos zastrasujucoj formi, koja stavlja audio-vizuelni expresionizam na liniju dobrog ukusa. Mrtvacke glave i smrt su teme kojom se bavi metal muzika. Pitanja koja su stara koliko i covek. Kao sto se punk muzika izrodila iz bunta protiv ustaljenih drustvenih svatanja i pravila, tako se metal muzika buni protiv osnovnih poriva coveka kao inteligentne zivotinje. Nasilje i bes proisticu iz straha. Metal muzika se odrice straha od smrti kao jedne primarne zivotne sile kako bi gnev i negativnu energiju oblikovao kreativnom dekonstrukcijom ritma i harmonije i traganjem za samim smislom zivota, smrti, ljubavi, straha i mrznje, terajuci coveka do protrese svoj duh iz trenutne kolotecine.

Nadam se da je moj odgovor temeljno pokrio temu i da se iz njega bar intuitivno moze naslutiti kompletna sustina pitanja.

Sto se tice ove druge teme koju vidim da je aktuelna: Ronnie James Dio je prvi umetnik koji je koristio 'devil's sign' gest koji je u folkloru njegovih predaka predstavljao znak zastite protiv uroka (tj. zlih dusa i verovatno djavola). Nesto slicno palcu stegnutom izmedju dva prsta u nasem narodu tj. 'sipak'. Dio je rekao kako mu je to pokazala njegova baka. Kasnije je to postao trademark nekolicine muzickih pravaca koji predstavljaju jedan karakteristican drustveni pokret.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 12 Nov 2008, 18:01

Nyarlathotep wrote:jasno ko dan.
nikada nisu bili satanisti, ali su bili naklonjeni, izmedjuostalog, i okultnim temama
Umetnuti edit, Dimebog, BRAVO..

Rekoh... mada opet da ponovim.. da li su oni privatno obozavali ovog ili onog, da li su u tekstovima pominjali ovog ili onog.. fazon je da su u tekstovima pominjali i jednog i drugog...

Dakle omogucili su da ljudi RAZMISLJAJU i o toj strani medalje...

eh da,
http://en.wikipedia.org/wiki/Black_Sabbath wrote:Black Sabbath are an English heavy metal band from Birmingham, England. Formed in 1968 by Ozzy Osbourne (lead vocals), Tony Iommi (guitar), Geezer Butler (bass), and Bill Ward (drums and percussion), the band has since experienced multiple lineup changes, with a total of twenty-two former members. Originally formed as a heavy blues-rock band named Earth, the band began incorporating occult- and horror-inspired lyrics with tuned-down guitars, changing their name to Black Sabbath and releasing multiple gold and platinum records in the 1970s.

Dodatak:

Omot (naslovna strana) petog albuma izdatog 1973

Image

Unutrasnji omot PRVOG albuma izatog 1969-1970
Image
Image

Omot za album The rules of Hell
Image

reci za pesmu N.I.B.

N.I.B.

Some people say my love cannot be true
Please believe me my love and I'll show you
I will give you those things you thought unreal
The sun the moon the stars all bear my seal

Follow me now and you will not regret
Leaving the life you led before we met
You are the first to have this love of mine
Forever with me 'till the end of time

Your love for me has just got to be real
Before you know the way I'm going to feel
I'm going to feel
I'm going to feel

Now I have you with me under my power
Our love grows stronger now with every hour
Look into my eyes you'll see who I am
My name is Lucifer please take my hand

Follow me now and you will not regret
Leaving the life you led before we met
You are the first to have this love of mine
Forever with me 'till the end of time

Your love for me has just got to be real
Before you know the way I'm going to feel
I'm going to feel
I'm going to feel

Now I have you with me under my power
Our love grows stronger now with every hour
Look into my eyes you'll see who I am
My name is Lucifer please take my hand

Reci za pJesmu headless cross

Headless Cross

Look through the people, and on through the mist
to the hill of the headless cross
Where all witches meet, on a night such as this
and the power of darkness is host
They come face to face, eye to eye, soul to soul
with and Angel that fell from the sky
Borne on the air, the screams and the wails
of the masses appointed to die

Listen for the feet as they pound the land to a tune of thunder
Watch as the legions ride again to a fate of death or torture
At the Headless Cross, at the Headless Cross

From the first evil night, when a black flash of light
cut the crucifix half to the ground
There's been no escape from the power of Satan
on a nation so brave and so proud

How do you feel, when the locks refuse the key
and the master is calling your name
Does the luck of the charm, really keep you from harm?
does the talisman protect you from pain?

From the first evil night, when a black flash of light
cut the crucifix half to the ground
There's no escaping the power of Satan
on a nation so brave and so proud

Watch as the legions ride again to a fate of death or torture, oh no, oh
At the Headless Cross, oh, at the Headless Cross
Where will you run to?
At the Headless Cross
Look, to the Headless Cross

Tomy Iommi himself
Image

Uostalom, kada zelis ti ili bilo ko da polemise sa nekim o necemu bilo bi dobro da se edukuje, tj. i sazna nesto o temi...

U ovom slucaju.... http://www.black-sabbath.com/discog/sabbathpick.html rijeci i coveri...

Ali rekoh, sta su oni u privatnom zivotu radili... to je vec za drugu temu...

sixstring

Re: Jedno pitanjce za metalce

Post by sixstring » 12 Nov 2008, 19:16

ma nemate vi pojma :P :lol:
evo vi guide
http://www.youtube.com/watch?v=vaoUfsA_7ls

Bluesko

Re: Jedno pitanjce za metalce

Post by Bluesko » 12 Nov 2008, 21:08

metal=bunt????? looooolz :D :lol: :lol: :lol:
metal=samodestrukcija,izivljavanje,besmisleni bunt,tj.bunt iz fazona,a ne pravi bunt... okultne teme,mrtvacke glave,krv i slicne diskusije,lanci,koza,sekire i tako to su samo ikonografija koja je vezana za revolt metalca prema "necemu" samo zato sto je to "nesto" autoritativno.... protiv koga se bune metalci???? wtf,metalci i bunt???? Ako covek koji pise tekstove poput onih koje pisu Iron Maiden,Slayer,Black sabbath,Cradle of filth,Sepultura & co. kaze da to radi iz bunta,onda su oni koji h shvataju ozbiljno.......hmmmm... :grummel_2: bunt protiv cega?? Da nije protiv sistema,da nije protiv principa dvostrukih arsina,protiv drustveno-socijalnih boljki,protiv finansijsko-drustveno-socijalno-rasno-politickih-i-ne-znam-ti-sve-cega razlika?????? :o ili se bune protiv "necega" samo zato sto je to "nesto" autoritet,pa po rezonu pubertetlije-"ja imam 15 godina i mrzim svog tatu,razrednu,Boga,ljude,ribe,SVE!!!" izrazavaju BUNT?? :grummel_2: ne bih rekao...
U cemu se iskazuje bunt u vec pomenutoj "poeziji" metal bendova??? U tome sto prevrcu krstove,mrze crkvu,pevaju o grobljima,vukovima,sovama,ukletim sumama,smrti,propasti,destrukciji,mrtvackim glavama??????? ALO BREEEEEEEEEEE !!!!??????? jel` to bunt,ili da izvinete izdrkavanje!!!!
"mrzite svog cala i kevu,idite na groblje,prizivajte vampire,secite vene,pa umrite u sreci i zadovoljstvu,tra la la la la"
to bunt???? To je tipicno ponasanje coveka kome je neko u zivotu silov`o sestru,ribu,kome su uzeli lizu u obdanistu,koji je pao razred jer je lenj,trom i nezainteresovan,koji ne moze da se zaposli jer nece da sljaka,a `oce pare,pa je sad ljut na sve sto ide na dve noge i peva o smrti,uzasu,Sudnjem danu,paklu,vikinzima,magiji,Zvezdanim ratovima i sta ti ja znam cemu jos.... e to je... pls,metal=bunt????
Punk je bunt,pa makar i sa tim middle finger-om,jer je punk nastao u totalno drugacijim okolnostima,iz neceg skroz drugacijeg,iz potpuno drugacijih poriva,kao posledica totalno desetih stvari,koji kritikuje KONKRETNU stvar iz KONKRETNOG RAZLOGA,beskompomisno,silovito,smisljeno i neprekidno.... eto je bunt... Bunt je kad kazes :"FUCK THE SYSTEM,`CAUSE SYSTEM IS WRONG",jer znas da nesto fali u rukovodstvu tvoje zemlje,jer potices iz siromasne kuce,a siromasna je bas zbog tog SISTEMA... siromasna je bas zbog toga sto vlada,ministarstva i te seme ogreznu u korupciju,nepotizam,nesposobnost,sebicnost,pa ti onda nemas para ni za burek.... E onda kazes:"ma jebes ga,ne moze tako!!!" i onda radis pravu stvar,rusis sistem,ili bar probas da ga pobedis... Bunt je kad se pobunis protiv bilo cega sto te ugnjetava,ugrozava tvoj i tudj integritet,ne postuje te uopste,i svasta jos,ne mogu sad da pisem,prs`o sam :mrgreen:
eeeee,a metal se buni protiv crkve,sa sve plastovima,bodljama,plamenim ognjevima i crnim koznim pantalonama samo zato sto je neko nekom metalcu rek`o :"e `ajde sad da se satro bunimo nesto.." mis`im.............. :hide:

Post Reply