Muzika u uzem smislu vs. tekst pesme

"Techno je bolji od jazz-a, a Mira Skoric od Bruce Dickinson-a" i slicna prepucavanja mogu SAMO OVDE

Moderators: Critical, Trooper

Boogie Woogie

Re: Muzika u uzem smislu vs. tekst pesme

Post by Boogie Woogie » 15 Jan 2010, 21:05

pre nego reknem još par stvari, dozvolite da istaknem i podvučem par činjenica:
1. Mnogo ste mi drago društvo
2. Ovaj forum mi jako lepo pomaže da sačuvam strpljenje u vremenu dok merkam da kupim stratocastera nekog.
3. Drago mi je da ima razboritih ljudi koji vole da khenjaju baš kao i ja, te se iz tog razloga..osećam..

eto, I've said it,a sad, da vidimo..tekst, mjuzik..novo, staro..mislim, ima tu raznog sranja i ništa nije crno belo (osim pande, kako neko lepo primeti..)
To Sivo je dakle ono što nas zanima.
Nekada je jače naglašeno i vuče ka tonovima, a nekada slabije i vuče ka tekstu.
Zavisi od vremena, okolnosti..

Kada je društvena svest..(did I say "društvena svest"?).. na tom nivou, da je potrebno dići glas (na primer) i kada postoji vapaj da se čuje glas od mudrijeh glavah, od ljudi od ugleda, pa se taj vapaj odnosi i na umetnike, kreativce isl..onda mu nekako dođe neumesno, da se npr za vreme rata u Vijetnamu odcigulja nekakva elegija na majkata zemlja, a da se ne zaurla nešto u fazonu Give peace a chance, bre!

Opet, tu je muzika (šta god da sve pod njom da nazovemo) u SLUŽBI društvene svesti.
Ali, čim si u nečijoj službi, ti si sluga. A čim si sluga, nisi slobodan.
Ako ti sedneš sa gitarom u rukama, papirom i olovkom i kreneš da pišeš (recimo iz C dura) nešto u fazonu " Every time you kiss me I’m still not certain that you love me.." i završiš pesmu u tom fazonu.
Pa sledećeg dana kreneš drugu pesmu " Please allow me to introduce myself I'm a man of wealth and taste.." i uskoro, imaš desetak pesama koje treba da prodaš jer živiš od toga i tamo neki lik ti kaže "ovo ide..ovo ide..ovo nećemo..ovo može..napiši još par na ovu temu, ovo se sad traži.." itd itd..

Dakle, celo to ulagivanje publici, društvu i njegovoj svesti, pre liči na prostituciju nego na bilo šta drugo.

A ti moraš da recimo neku svoju politički afirmativnu pesmu otpevaš sa istim uverljivim žarom i energijom jedno šest iljada puta. I da svaki put izgleda kako zaista veruješ u to.
Iako su te politčke prilike recimo prošle i pesma je sada manje više passé.

"Mama, take this badge off of me I can't use it anymore..".. :shock: Kakva bre mama..? koji badge?
Sećam se generacija morona koji su sedeli po žurkama dok neki dečko sa gitarom drlja tri akorda, a oni svi uz njega njakali njak njak njak on hevnsdoo..r. Samo zato što je to eto bila hit pesma.
Da li je neko osetio ličnu povezanost sa tom pesmom? Sa pištoljima? Sa značkom? Sa "I can't shoot them anymore. " ?
Sa čim se ta generacija povezivala? Pa praktično..ni sa čim. Ali eto, pevušilo se, da nije tišina, da se nešto peva..a da to nisu narodnjaci.

(i samo neka mi neko ne kaže kako je Dilan lepo pevao i kako ima lep glas. Na to vadim nož i koljem, da se razumemo)

Dakle, ono što tražimo je muzika koja ne spekuliše, koja se ne ulaguje, koja je iskrena, koja dolazi iz Tebe, iz tvoje potrebe da se IZRAZIŠ, a ne iz tvoje potrebe da zaradiš (ili da budeš slavan, ili da povališ sto riba isl)

Oduvek je kroz istoriju bilo likova koji nešto, uz neki instrument pevaju. To su trubaduri. Zabavljači, telali, glasonoše, klovnovi.
Ali, bilo je i onih kojima je od potrebe da se izraze išla krv na nos, koji su grozničavo pisali note po zidovima, polu-gluvi, polu-ludi, zarobljeni između tih sedam nota, sa jednom jedinom željom - da se oslobode.

Osetimo to oslobađanje kod Vivaldija..kod Betovena. Osetimo taj kavez kod Šopena..to ludilo kod Debisija..tu fontatnu cvrkuta kod ovog..Bore Dugića...
Uporedimo to sa likom koji drži električnu gitaru u visini kolena, sa natapiranom frizurom i koji cepa jedan rif pred rajom koja pruža ruke da ga pipne.
ŠTA to ON ima da kaže?
"She's so hot?"
Sa čim se taj našminkani pozer bori?

(Neko će reći kako su i Vivaldi i Mocart i ostali, takođe pisali po narudžbi.
Jesu. Tačno.
Ali..mozak čoveka njihovog doba, koji je živeo u tišini, bez struje, bez slušalica, bez muzike na dohvat ruke, u doba kada je muzika bila ekskluziva - i mozga čoveka 20-og veka, jesu dva mozga.
Jedan ton klavira, u nekoj tihoj kući 18-og veka, imao je maltene, lekovito dejstvo.
http://www.youtube.com/watch?v=u-sQcW5TbFs
Danas, je to neshvatljivo. Ali je obaveza muzičara da svojim tonovima "leči" ostala. Još on danas ima više instrumenata i svega ostalog na raspolaganju)

Ili ajde da ne budemo skroz staromodni, uzmimo tzv Hip Hopere.
Gde su tu tonovi? gde je tu muzika?
KOJI oni to tekst nude? i KOME?
KOGA će to da pokrene? i da pokrene ka čemu..?
na KOJI način?
ovaj?
http://www.youtube.com/watch?v=4jNyr6BJZuI
Odgovor je: Nikoga, u Nigde i u Ništa.
Probali rokeri..probali pankeri..probo Jan Palah sa kantom benzina..i ništa.
NEMA te društvene svesti koju će muzika da preobrati.
društvo je lenja,ali alava i zavidna svinja.
Pojedinca pokreće želja za MOĆ, za slavu.
(Bitlsi su prestali sa koncertima kada su videli da se upravo ta svinja samo divi moći i slavi, a da muziku i ne sluša. Divljenje i idolopoklonstvo je išlo dotle da su moglid a snime i prdež, a svinja bi to tumačila i davala mu značenje, skriveno, politčko, ovakvo onakvo..)

svinja koja se divi, oponaša i grokće (njak njak njak..), čak kupuje instrumente sa potpisima moćnih i slavnih!
Masturbira na gitare, masturbira na sliku sebe kako drlja jedan rif dok raja masturbira na njega..i čezne da ga samo pipne.
sve u svemu..iebenti stratocastera..izabraću jednog i ja..samo da stigne nova isporuka.. :XD:

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 15 Jan 2010, 21:14

Ili ajde da ne budemo skroz staromodni, uzmimo tzv Hip Hopere.
Gde su tu tonovi? gde je tu muzika?
KOJI oni to tekst nude? i KOME?
KOGA će to da pokrene? i da pokrene ka čemu..?
na KOJI način?
ovim si se kod mene diskreditovao za bilo koju buducu diskusiju. jebiga, nista licno, zelim ti da se nadiskutujes sa ostalim forumasima:)
mislim, tacno je da te bole dupe za mene jer me ne poznajes, al eto, cisto da ovo deklarativno saopstim, jebiga, i ja imam neku sujetu:)
ali ipak, mozda ti skrene paznju na neku konstruktivnu introspekciju (mada nema neke sanse, al dobro)...

naravno, mozemo da razgovaramo tralala razgovore u "sta radite" i "ocenite sledecu pesmu":)
1. Mnogo ste mi drago društvo
nismo svi, ipak je to malo bilateralni odnos;)

za korteksa posto ce verovatno da se javi povodom 'slucaja kide':) - moja odluka nije ni racionalna niti sporim da bugivugi moze covek da bude super i u pravu, ali mene jednostavno ne interesuje sta ce se ispostaviti ili nece...
Last edited by Doolio on 15 Jan 2010, 21:20, edited 1 time in total.

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 15 Jan 2010, 21:20

introspekcija? Doolio..? ne seri da sam se diskreditov'o...?
pa što majkumu..pa kako..ta nisi nedobog neki zakleti hiphoper pa sam ti čačno dno emotivnog bića..?
de relax..i popijmo po piće.. :ziveli:

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 15 Jan 2010, 21:25

pa što majkumu..pa kako..ta nisi nedobog neki zakleti hiphoper pa sam ti čačno dno emotivnog bića..?
naravno. pa zasto bih reagovao totalno iracionalno i emotivno i van moje propovedacke mantre da nisam?
a takva izjava se ne moze posmatrati kao odvojena izjava, vec otkriva neki koncept tvoje dedukcije (smela tvrdnja s moje strane, nadam se da gresim, ali tako deluje).

a sto se tice introspekcije, ta izjava koju si izjavio je, po mom misljenju, toliko juvenilna da nemam reci, pa zato introspekcija. nemas nikakvih elemenata da to kazes, a da to ne bude emotivno, ili revansisticki iz nekog razloga ili cista neinformisanost.
de relax..i popijmo po piće..
to uvek moze :ziveli:

a jesam magarac sto ovako reagujem, to nek stoji, al nema veze:)

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 15 Jan 2010, 21:44

Doolio, verovatno si negde u pravu..
Ja nisam toliko u toj materiji i mogu slobodno da kažem da sam SKROZ površan (kada je konkretno Hip Hop u pitanju jelte)
A površan sam jer me u muzici pre svega privlači forma - tj muzika kao takva.
Iz tog razloga, u hiphop nisam imao potrebe ni da ulazim, jer mi je u startu otpalo kao nešto što ne svrstavam u muziku već pre u recimo..performans, malo komunikativniji od recimo..kapoere.

Ipak, otvorio si jednu drugu temu, a to je poistovećivanje sa određenim muzičkim pravcem.
U svoje vreme, verujem da sam i sam "delio ljude" na ove i one i kapiram da sam smatrao da nije moguće da je čovek normalan, ako ne voli istu muziku, istu poruku i isti "feeling" kao ja.
Ali, to je sve deo odrastanja i prevazilaženja onih psiho sranja kao što su, slabosti, ahilove pete, emocije, projekcije, ambicije..jednom rečju - Ega.

danas mi to sve liči na "moje pleme-tvoje pleme" priču i mislim da je to primerenije nekim drugim oblicima života ili recimo..navijačima.

Smatram da su tonovi, harmonija, ritam isl, neka magična formula oko koje treba da se ujedinjujemo, a tvoja reakcija mi (izvini ako grešim) zvuči kao suprotna?
Ko nije sa nama taj je protiv nas? Music as a weapon?
Ako je to slučaj..onda možda ipak da mu ga ti malo daš po introspekciji a bogumi i dedukciji, m?
ja sam, kao što primećuješ, tu lekciju odradio davnijeh dana 8)

opet, možda ja grešim..i ako me se za dan bezbednosti sete..sete...

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 15 Jan 2010, 21:50

aj procitaj ponovo sta sam napisao, pa onda odgovori:)

mislim, da li si ti uopste procitao bilo koji moj post na forumu?:)
da li si poslusao moje pesme?
da li si procitao koji moj tekst?

ja slobodno mogu da kazem da sam na ovom forumu od svih clanova (dakle od stotina ljudi) najvise protiv tih stvari koje si iskritikovao (toliko da me ljudi ponekad zajebavaju zbog toga), tako da mislim da si malo pobrkao loncice. a bogami, zbog toga sam i reagovao. stavise, siguran sam da ce ovu moju tvrdnju potvrditi bilo ko od clanova ko cita ovaj topic. tako da, veliki znak pitanja je upravo upucen ka tebi uz zbunjeni pogled moj.
ja sam, kao što primećuješ, tu lekciju odradio davnijeh dana
da jesi, ja ne bih reagovao jer je upravo to o cemu pricas u celom postu jedina stvar zbog koje sam ikada reagovao na ovom forumu. na ovom forumu sam poznat kao lik koji sere ljudima sto rade te 'tribalne' stvari kako ih ti nazivas i ponavljam, jedini razlog zbog koga sam se ikad "svadjao" ovde je upravo taj. jedini.
A površan sam jer me u muzici pre svega privlači forma - tj muzika kao takva.
sto te ne sprecava da budes deus ex machina i "objektivno i znalacki" svrstavas zanrove po kvalitetu u paketice i etiketiras...
ako me se za dan bezbednosti sete..sete...
:mrgreen:
danas mi to sve liči na "moje pleme-tvoje pleme" priču i mislim da je to primerenije nekim drugim oblicima života ili recimo..navijačima.
ovo je, naravno tacno, onda se ponasaj tako kao sto pricas u ovom postu, a ne kao sto si uradio u onom posle kojeg sam reagovao.

Ipak, otvorio si jednu drugu temu, a to je poistovećivanje sa određenim muzičkim pravcem.
U svoje vreme, verujem da sam i sam "delio ljude" na ove i one i kapiram da sam smatrao da nije moguće da je čovek normalan, ako ne voli istu muziku, istu poruku i isti "feeling" kao ja.
Ali, to je sve deo odrastanja i prevazilaženja onih psiho sranja kao što su, slabosti, ahilove pete, emocije, projekcije, ambicije..jednom rečju - Ega.
ja to nisam radio, ni sa petnaest godina. jesam malo do 14 godina, ali u smislu neke slabe podozrivosti, a ne odbijanja. posle petnaeste nije mi se to desilo nijednom.
Last edited by Doolio on 15 Jan 2010, 22:05, edited 1 time in total.

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 15 Jan 2010, 22:02

Doolio, prijatelju, brate..ja da prostiš ni ne znam ko si ti.
Pesme, tekstove..nisam čuo jer me, da prostiš opet, moja interesovanja nisu naneli u tom tvom pravcu..

ali, da skratimo..šta ti u stvari 'oćeš? :D
mislim..dsikreditovo si me, pa sad kao nisi..ne slažeš se, ali kao kritikovasmo iste stvari..Doolio, ajm konfjuzd.

Da li si hteo da kažeš, kako si ti, kao tojes' hip hoper, takodžer borac za muziku? i da smo istog tima igrači? istog stada goveda? a ja ovamo pričam priče..?

if dis iz d kejs, onda da ti kažem: moraš da svetliš svojim primerom.
Da budeš muzički ubedljiviji.
Da dopreš do mojih..khm..prefinjenih ušiju, ali..pazi, čim ja nisam čuo za tebe, onda dečko..imaš još mnoooogo da radiš na tome. Oou jes.

Osim ako nisi neko koga znam a ne znam da ga znam? :shock:
Zdravko fakin Čolić nisi, that's for sure..

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 15 Jan 2010, 22:10

Doolio, prijatelju, brate..ja da prostiš ni ne znam ko si ti.
Pesme, tekstove..nisam čuo jer me, da prostiš opet, moja interesovanja nisu naneli u tom tvom pravcu..
pitam, zato sto sam na forumu dugo, pa reko mozda si zalazio u 'vasi radovi' ili si procitao koji moj post (jer su obicno svi od pet strana i kritikuju taj navijacki trip, kao sto sam iskritikovao i tebe) nista sujetno.
a u kom to pravcu te nisu interesovanja navela kad ni ne znas sta radim?
Da li si hteo da kažeš, kako si ti, kao tojes' hip hoper, takodžer borac za muziku? i da smo istog tima igrači? istog stada goveda? a ja ovamo pričam priče..?
opet pravis etikete, zar ne?:) to ti je najveca greska, odmah da ti kazem...
Osim ako nisi neko koga znam a ne znam da ga znam?
Zdravko fakin Čolić nisi, that's for sure..
pogresno si skontao, kao sto sam naveo gore, mislio sam da si mozda cuo nesto iz 'vasi radovi' podforuma, posto sam kacio par pesama, a otprilike sam jedini kacio tekstove. a po forumu uopste sam poznat kao anti-tribalan, upravo to sto ja hocu tebi da nalepim, a ti oces meni (sto je malo konfuzno)

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 15 Jan 2010, 22:16

Doolio wrote:
pitam, zato sto sam na forumu dugo, pa reko mozda si zalazio u 'vasi radovi', nista sujetno.
a u kom to pravcu te nisu interesovanja navela kad ni ne znas sta radim?
opet pravis etikete, zar ne?:) to ti je najveca greska, odmah da ti kazem...

pogresno si skontao, kao sto sam naveo gore, mislio sam da si mozda cuo nesto iz 'vasi radovi' podforuma, posto sam kacio par pesama, a otprilike sam jedini kacio tekstove. a po forumu uopste sam poznat kao anti-tribalan, upravo to sto ja hocu tebi da nalepim, a ti oces meni (sto je malo konfuzno)
"ti ne znaš ko sam ja..?" :D

šala mala..nisam zaista gledao te vaše radove i to, pa eto u tom pravcu me interesovanja nisu navela, kapiraš..
a opet, ako si poznat šire, (a hip hoper si) onda se opet to nije očešalo o mene jer, kažem..that's not my cup of..slivovitza..
E sad, ako ti čoče nijesi hip hoper, al te je kritika na temu hipa i hopa negde žacnula, onda mi je to malo rebus, znaš..pa u tom smislu, ovo ono..

Inače, pozdravljam to anti-tribalan :cao:

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 15 Jan 2010, 22:40

konfjuzn:)

-hoper jesam ako oces da se samoetiketiram:) isto tako sam onda i metalac i bluzer i hardkoras i britpoper i trip hoper i prodidzijer (nekako su mi oni zanr za sebe:) ), a i svi ostali pravci i podpravci mogu da se nabroje slobodno...
valjda sad nisi vise zbunjen. ono sto je mene zbunilo i nisam znao o cemu pricas je to sto nisam pretpostavio da ces pomisliti da sam zapravo etiketirao sebe kao hip hopera u smislu da se ogranicavam (malo bi bilo smesno da idem ulicom u zaebanom hip hop stajlu, prilicno neozbiljno, nisam vise tinejdzer ipak) i onda si krenuo sa pretpostavkom koja je bila tolko netacna da sam ja potpuno izgubio nit...

-radio rep jesam, radio metal jesam, radio hc jesam, radio trip hop jesam, radio rok jesam, radio smoreni depresivni akusticni kantautor rok jesam...repovao, pravio neke rudimentarne kretenske ritmove, svirao gitaru, pevao, pisao tekstove, pravio muziku. za sve navedene zanrove...

-omiljeni bendovi su mi pink flojd, placebo, ritam nereda, metalika, korpiklaani, wu tang, prodidzi, mjuz, kejv i losa sjemenja, pro-pain, tool, oasis, pantera itd itd itd, omiljeni muzicari 2pac, dejv gilmor, nik kejv (sam po sebi), stivi rej von, tom morelo, molko, kris rija itd itd itd kolko oces:)

-zbunio si me ekstra time sto si uradio sledece:
-etiketirao citav pravac negativnom etiketom i dao blatantan sud o necemu, sto ukazuje na tvoj stav da to mozes da uradis, sto dalje ukazuje na to da ljudi koji se ne slazu su manje perceptivni ili prosvetljeni od tebe, sto me je odmah cepilo kao neko ponasanje koje je sklono kritici jer diskusije nema sa nekim koji tako postavlja stvar. to je 'posle mene potop' stav.
-to je prilicno 'tribalno' in maj buk. stoga sam reagovao sa izrazito 'antitribalnim' postom i u osnovi rekao da si se diskreditovao jer je stav 'ova muzika ne valja jer ja tako tripujem' ili 'to ne valja jer ja imam neka licna merila po kojima to ne valja' ili ' ta muzika je losa jer je ja ne razumem/ne slusam/ne interesuje me. takodje sam rekao da to nije usamljena konstatacija vec ukazuje na koncept takvog (tribalnog, je li) razmisljanja. posle moje kritike tribalnosti ti uleces sa 'eh, ja sam protiv tribalnosti, a ti, cini mi se, nisi' i toliko mi napravis kratak spoj da ja zapravo ni dalje nisam siguran sta se desava:)

botom lajn:
-dajes prilicno detinjastu izjavu, vrlo 'tribalnu', etiketirajucu i 'sveznajucu' o citavom, afirmisanom, muzickom pravcu
-ja to kritikujem kao lik koji se grozi takvih nastupa i takvih podela, kalupljenja i razdvajanja muzike i cepkanja iste na nekakve ovakve ili onakve celine koje imaju vecu ili manju vrednost kao grupacije.
-ti u odgovoru iskritikujes to isto sto sam ja iskritikovao i napa'nes mene
-ja u zbunu totalnom

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 15 Jan 2010, 23:33

aha, okej, kapiram.
U pravu si, imam ja taj "to je tako jer ja tako mislim" stav. Ne bežim od toga naravno.
Valjda zato što obrni okreni, ne mogu da u isti džak potrpam prodigy..placebo i npr SRV ili Krisa.
Ne mogu, pa da me iebeš.

S jedne strane, nisam za deljenje muzikenza pravce ( i ne znam pola od tih koje si nabrojao)
S druge strane, ne mislim ni da nužno trpanje svega i svačega u istu kesu znači nužno da je neko "muzička širina", "muzički potkovan" ili kako se već te etikete lepe da bi se u diskusija tipa ove naše, neko kvalifikovao kao neko sa više kvalifikacija.

Ono što ja (kao i većina umetnika) sledim je osećaj.
A osečaj je moj lični i kao takav, naravno, verovatno - neubedljiv.
Ja nisam (i neću) nikad prolazio kroz metal, razne triš traš i treš hopove, haos i haus tripove. Ništa pank ništa hardkor.
Smatrao sam i osećao jednostavno, da je sve to - sranje. Buka, manje ili više artikulisani bjesovi.
Doduše, TU i TAMO desi se neki DEO, fragment..isečak, koji me zagolica, ali ..to je toliko retko i slabušno da zadovolji moje kriterijume da eto, nije ni vredno pomena, a ne bih ni mogao da se setim šta je to bilo, osim možda da odmumlam.
Memorija mi je inače sva u tonovima, sve vezujem za njih i nikad, ni jednu tonsku kombinaciju koja mi znači, ne zaboravljam.

Muziku sam uvek slušao kožom i kičmom. Pa ako mi to reaguje, onda svrstavam i beležim, ali samo za svoje lakše snalaženje kada preturam po polici ili kompu i iskreno..nemam pojma šta u šta spada, koji je pravac ili struja. To rade naučnici i kritičari što gaje rupu na čarapi, ne muzičari. Muzičare zanimaju zvuci i tonovi, ne pravci i vrste.

Šta mi onda uopšte daje "pravo" da khenjam na ovu temu?
Pa recimo i možda na prvom mestu talenat kojeg posedujem.
To ne kažem da bi pompezirao.
Onaj ko ima muzičkog talenta, znaće da je to više zajeb nego prednost, jer ti samo namunji kriterijume i vrlo brzo dođeš u fazu kada ti mozak traži drugo, novo, uzbudljivije.
Ono, istina je da za dobru krmaču nema loših splačina, ali ja nisam iz te priče.
Voleo bih da jesam.

Druga stvar koja mi daje "pravo" je to što sam oduvek imao nos samo za vrhunske stvari. Čak i kada su bile potpuno nepoznate. Zašto bih onda trošio vreme na bilo šta što je ispod tog nivoa i što nikad neće doći ni blizu? Neki.. "alternativci"? Garažni likovi..? neki čili pepersi i oezijsi koji 20 godina pevaju isti fazon?

Mogu sa zadovoljstvom da kažem da sam npr. ako ne prvi, a ono među prva tri čoveka, otkrio, zavoleo i počeo da okolo na sva usta širim priču o Tommy Emmanuelu.
(sreća te je moja priča došla i do drugih ljudi koji su u prilici da odlučuju o tome koga će da pozovu u BG)
Ne govorim dakle o ovom forumu, već uopšte.
Ispostavilo se da sam prepoznao (i to samo na uvo, na kožu i na kičmu) nekoga ko je najbolji na svetu, a da nisam imao pojma.
Šta to govori o mom uvetu i ostalim organima?
Možda ništa, ali u to vreme, dok sam ga ja otkrivao, neki su se davili možda baš u nekakvom hip hopu i bili zadovoljni time.
Ja eto nisam.
Meni u toj muzičkoj ideji nije bilo ničega novog, da bi me to sad nešto vozilo. Video jednog, znao da će sada horde klinaca da tripuju isti fazon..i? Gde je tu iznenađenje?
ideja se iscrpla već u startu i gotovo. Idemo dalje, daj nešto novo! Dokle će da mi mašu pred nosem na isti način, sa istom gestikulacijom i facom?

tako da..neko će reći "ma, o ukusima ne treba raspravljati..", ali ja vidiš, mislim da treba.
Mislim da svi treba da vole muziku koju volim i ja.
Ne zato što sam Staljin u duši, već zato što verujem u sebe i u to da mogu da preporučim dobru stvar.
kao kuvar koji veruje u neku hranu i koju kada je spremi, sa zadovoljstvom servira, uživa u drugima koji uživaju i kome još niko nikad nije rekao "ej..nije ti ovo nešto.."
(dakle, ovo nije priča o putu u pakao koji je popločan dobrim namerama. Ova priča je proverena, and it works)

I da se ogradim, ne SAMO muziku koju volim i ja, ali svakako i obavezno i nju. Rado ću pustiti klinca da sluša šta god mu uši iskaju i možda se i ja očešem o nešto novo, ali..kroz "moje" mora da prođe. Čisto da mu prenesem civilizacijski plamen, a on neka vidi da li će i kuda će sa njim.

razlog? Verovatno totalno infantilan i usuđujem se reći - human, da sa drugima podelim osećaj radosti, isnpiracije, pokreta, čovečnosti, koji je i kod mene generisan. Pa ako je i kod mene, zašto ne bi i kod tebe? Što ti da živiš u iluziji da je to što slušaš muzika, kad nisi probao ovo moje? Što da misliš da je pasulj the best, probajbre evo i mojih 10 slukom. (e ako ti se onda 10 slukom ne svidi..onda si ti naravno..neki nepopravljivo tužan slučaj ;)

Da li dakle sve to daje nekome "pravo" da diskutuje o ovim stvarima?
Možda ne, ali..eto, ja i ne čekam da mi ga neko da, već ga uzimam.
Voliš, ne voliš..slažeš se, ne slažeš? Tvoja (njegova, njihova) stvar..ne i moja.
Moja je da uputim i zapitam. Neko me diskredituje, neko ne, a neko čas da čas ne..i tako ;)

I da dodam još ovo:
pored toga što sam muzički talentovan, neskromno bih podvukao da se strastveno bavim estetikom muzike i estetikom uopšte, ne da bih solio pamet, nego eto, tek da mojoj napred navedenoj izjavi kako o ukusima treba raspravljati - dodam i par mudiju 8)

cccira
MF veteran

Post by cccira » 15 Jan 2010, 23:42

Necu da analiziram ceo post.... mrzi me, a i nacice se neko drugi. Inace osvrnuo bih se na ovo:
Boogie Woogie wrote:razlog? Verovatno totalno infantilan i usuđujem se reći - human, da sa drugima podelim osećaj radosti, isnpiracije, pokreta, čovečnosti, koji je i kod mene generisan. Pa ako je i kod mene, zašto ne bi i kod tebe? Što ti da živiš u iluziji da je to što slušaš muzika, kad nisi probao ovo moje? Što da misliš da je pasulj the best, probajbre evo i mojih 10 slukom. (e ako ti se onda 10 slukom ne svidi..onda si ti naravno..neki nepopravljivo tužan slučaj ;)
Kod nekog ce taj osecaj radosti, inspiracije, pokreta i covecnosti izazvati neka druga muzika. Nismo svi ti.

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 15 Jan 2010, 23:52

super, ali opet ne mozes da pobegnes od toga "smatram da mogu zato sto blabla". ja smatram nesto drugo, mozes da smatras sta god oces, kao i svi i to je u redu. da si ti reko "ja kontam da sve koji slusaju hip hop treba pobiti" ne bih ti ni rec rekao. mozda tebi to ne deluje kao velika razlika ili kao da cepidlacim, ali to je ogromna razlika. ova izjava "mislim da treba pobiti" je dopustivija i nemalicioznija od one tvoje, cudno ali istinito:)

dalje, tipovi muzike imaju svoju namenu, pa tako ta buka koja tebe ne interesuje, mozda je na drugoj strani, odlican prenosilac poruke, energije, stava? okej, kazes da ne posmatras muziku tako. i to je u redu. ali ja je posmatram tako. a isto smatram za sebe da prilicno poznajem muziku. i sta onda imamo? onda imamo sukob koji je nerazresiv jer mozemo da se gadjamo "ja mislim" i "meni je" argumentima do sutra. ja taj sukob ne pravim, ali ti ga pravis "konacnim" izjavama kojima ja ne pribegavam upravo zbog toga sto mislim da su, pa, drske. jer ako ti kazes 'to je tako i tako' meni ostaje ili da se slozim ili da budem debil jer ne ostavljas prostora za drugo nesto, ako me kapiras sta pricam.
Onaj ko ima muzičkog talenta, znaće da je to više zajeb nego prednost, jer ti samo namunji kriterijume i vrlo brzo dođeš u fazu kada ti mozak traži drugo, novo, uzbudljivije.
ne ako uspes da das sansu svakoj muzici slusajuci je onako kako treba. hoces li reci da su patike za trcanje lose ako ti promrzne noga dok ides po snegu u njima? neces. oces li reci za cizme da su lose ako odes s njima na basket i dodjes u zuljevima kuci? neces. postoji najmanji zajednicki sadrzalac kvaliteta, naravno, ali on je upravo to - mali. dakle, bitno je da i cizme i patike budu udobne, da zadovoljavaju neke estetske kriterijume i da su kvalitetno napravljene. sve ostalo se gleda posebno i kategorije su totalno drugacije u slucaju tih patika i cizama.
Da li dakle sve to daje nekome "pravo" da diskutuje o ovim stvarima?
Možda ne, ali..eto, ja i ne čekam da mi ga neko da, već ga uzimam.
Voliš, ne voliš..slažeš se, ne slažeš? Tvoja (njegova, njihova) stvar..ne i moja.
pa diskutuj, i ja diskutujem, pravo da diskutujes imas time sto si se rodio.
ovo si sve lepo rekao u ovom kvoutu, ali to nisi rekao u onom postu na koji sam reagovao. u tom postu si izneo svoj stav kao cinjenicu, samo si rekao nesto = automatski si u pravu, ja i ne mogu da biram hocu li se sloziti ili ne, kao sto ne mogu da biram hocu li se sloziti ili ne sa postojanjem gravitacije dok padam sa zgrade, nego cu da ljosnem. a tvoj stav u diskusiji i gravitacija nikako nisu ista kvalitativna kategorija, pa sve i da si izmislio estetiku kao pojam.

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 15 Jan 2010, 23:58

cccira wrote: Kod nekog ce taj osecaj radosti, inspiracije, pokreta i covecnosti izazvati neka druga muzika. Nismo svi ti.
Slažem se, pod uslovom da se upustimo u raspru o tome šta je to čovečnost.
za početak, mislim da metal, hip hop isl, nemaju veze sa tim pojmom, te da s jedne strane hrane samo egoizam, a sa druge, izjedaju muzički talenat do kostura. (da ne kažem mrtvačke glave..)

Isto tako, ne mislim da radosna bulumenta škrbavaca, koja na koncertu lepe brene ima bilo kakve veze sa humanošću.
Nijanse su vrlo bitne.
I u njima je cela poenta.
Zato ovakve pričei ne mogu da dopru do banauza koji posmatraju stvari crno belo..

Stalker
Strelok

Post by Stalker » 16 Jan 2010, 00:01

nešto iz ovog tvog posta mi toliko smrdi na najgoru izjavu u MF-u u 2010. godini, i šire.

Post Reply