Da se nešto razumemo. Ne tvrdim da su novokomponovani jedini koji imaju trulu muziku i glupe tekstove. Da se vrtim na početak priče. U pitanju su porivi, u pitanju je motiv. Koliko kantautora novokomponovane mutike znate? Ono, čovek sedne i napiše neki tekst, pa napiše muziku, pa to onda otpeva, odsvira, šta god... Dakle ima nekakvu ideju, svoju ideju, kakva god da je, pa tu ideju sledi i trudi se da je smesti u neku formu koja može da se izvede javno. Koliko takvih ima? Budimo realni, takvih je malo ili ni malo. Nego imaš ljude koji će da tezgare narodnjake dok ne namaknu pare da angažuju tim... a onda niz timova... Pa sad da vidimo... dakle treba mi tim koji će da spremi pesmu zbog koje će lik koji je karao sa strane pa se pokajao, ali je već bilo kasno, da zadene ćemanisti 100 evrića, pa tim koji će da spremi pesmu zbog koje će neka punačka tetka iz Geteborga žaleći za sestrom u zavičaju da zalepi pevaču 100 evrića na čelo, pa tim koji će da spremi pesmu zbog koje će tip koji je propio dedovinu trubaču u trubu da ubaci 100 evrića... Ne kažem da je to jedina muzika koja se pravi pod parolom "Uzmi novce i beži", ali je bar ovako lokalno gledano, nekako najnapadnije i najuočljivije da je to jedini poriv baš kod novokomponovanih.
Jeste li bili nekad na šabanskoj svadbi? Ja jesam, istina samo jednom, ali je bila onako povelika, pod šatorom pod kojim može i manja cirkuska trupa da nastupa. Ma kompletan aranžman, ludilo do koske, sa sve smrtnim slučajem, neki lik jeo i pio dok se nije izvrnuo u blato u kanalu... Istina nije bilo onog izvikivanja ko je koliko doneo, ali jesam morao na kapiji da se prijavim nekom ćati, da mi upiše ime i prezime, da uzme poklon i da detaljno zapiše šta sam doneo. Elem, pravo šabansko veselje. I primetio sam jednu zanimljivu pojavu. Postoje pesme koje su očigledno pisane s namerom da pojedine ključne likove na proslavi podstaknu da neprekidno baca šuške muzikantima. Kako kum malo zatvori novčanik, muzikanti mu zapevaju par stihova da ga malo isprozivaju, a ovaj se naravno peca na to kao ništa. A bilo je i strofa posvećenih drugim važnim titulama na svadbi. I sad, ništa semplovi, ništa ritam mašina, sve live, violinista koji se baš odrao od sviranja... Pa šta sad, zar zbog toga što nije neka Grand foliraža treba da se izrazim pohvalno o svemu tome? Izvinjavam se, ne mogu. Sve je to prostakluk od prvog do poslednjeg momenta. I sve je to surogat, ničeg iskrenog tu nema.
Možemo mi sad da raspravljamo kako se sa istim motivom fabrikuju u muzičkoj indstriji i likovi kakva je Britney Spears, samo se ja bavim sada jednim lokalnim fenomenom, da se ljudi kod nas penju na sto uz Britney, verovatno bih i to uvrstio detaljnije u ovu priču.
Nije ovde na tapetu šta se kome dopada. Nisam ja čovek koji samo troši vrhunsku muziku kojoj nikako ne možeš naći mane. Sasvim sam svestan da slušam i muziku koja nema objektvnu vrednost, ali sam ja u njoj našao nešto što me je privuklo. Ali to je priča o ukusima, i nikad ne bih pokrenuo temu koja pretresa ukuse, jer je to uvek tema osuđena na propast. Samo sam hteo da pričamo o porivima. Punk pesma od 3 akorda je možda loš muzički komad, ali ako ju je sastavio klinac od 16 godina jer se prvi put susreo sa korupcijom uživo pa je ispizdeo, ta pesma ima mojo, ima mooda. Nije bitno da li se meni dopada ili se ne dopada, to je autentična tvorevina gde neka emocija inicirala akciju. Novokomponovani detaljno osmisle akciju koja će da inicira surogat emocije. I to je ta ključna razlika. Pa neka je novokomponovanima muzička podloga i odsvirana i isproducirana da ti se smrzne dilindara, to je i dalje čist otrov. Nema ničeg tačnijeg nego kad pevaljka kaže da sprema novi projekt. Tačno tako, to su sve projekti, i ništa više od toga.