Gitaristi :: Zakk ili Dimebag?

"Techno je bolji od jazz-a, a Mira Skoric od Bruce Dickinson-a" i slicna prepucavanja mogu SAMO OVDE

Moderators: Critical, Trooper

Zakk ili Dimebag?

Zakk
18
32%
Dimebag
38
68%

Total votes: 56

Molotov
MF veteran

Gitaristi :: Zakk ili Dimebag?

Post by Molotov » 18 Jul 2008, 21:10

Znam da nije posteno, jer je Dimebag pokojni .. ali moram da vidim sta vi mislite o ovom duelu.

Iako se cesto greskom ubacuju i istu tehniku ,... oni zapravo nemaju bas nesto puno zajednickog u tehnici ....
Zakk fura neprekidno i beskrajno slaze klasicne pentatonike samo u nevjerovatnim brzinama i ima fenomenalnu snagu u ruci pa kada radi bending gitara cvili ...

Iako je takodjer kralj pentatonike, Dimebag se vise furao na legato i one svoje high pitch harmonics-e ....

KO je po vama slusljiviji, koji vam je stil drazi... Necu reci koji je bolji od njih dvojice jer su fenomenalni i jedan i drugi ... nedostizni ....

KAko ce zavrsiti glasanje? Mozete glasati za obojicu ako se ne mozete odlucityi kao ja. :) jer upravo se u njihovim stilovima nalazi sve ono sto mene kao prosjecnog rokera-metalca interesuje o gitari ... sve ono sto nas uce Petrucci i kompanije je meni licno bespotrebno....

Naravno, mozete dodati sve komentare vezano za njihove stilove i tehnike ....

Duane
Fenderaš

Re: Gitaristi :: Zakk ili Dimebag?

Post by Duane » 20 Jul 2008, 12:57

Zakk, jer on pije bi vodu... a vise mi se svidja taj pentatonic rage madness fury of the guitar vibrato attack deltha kill'a bending fast picking engage enemy style... xD PENTA!!!

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 20 Jul 2008, 13:46

ja glasam za dajmbega jer su mi strasno gotivni ti njegovi haj picd harmonici i sto ima interesantne i razlicite soloe koji se rejndzuju od slejer-lajk maltretiranja do bluzeraja.

Dushan S

Post by Dushan S » 21 Jul 2008, 19:14

Šta mislite, šta je kvalitetnije, Jack Daniels viski, ili karburator za Golfa dizel? Mislim ono, Jack ima tu aromu koja je specifična, ali opet, i karburator je do jaja imati pri ruci, jer možete da zamenite stari ako krene da zajebava.

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 21 Jul 2008, 19:47

haha, dobar primer:)
ako se i ja dohvatim iste analogije, kod mene bi bilo ovako:
oba su karburatori, samo je jedan za, eto, golfa dvojku, a drugi za, recimo, punta keca, a ja imam golfa dvojku:)

Molotov
MF veteran

Post by Molotov » 21 Jul 2008, 22:44

Dushan S wrote:Šta mislite, šta je kvalitetnije, Jack Daniels viski, ili karburator za Golfa dizel? Mislim ono, Jack ima tu aromu koja je specifična, ali opet, i karburator je do jaja imati pri ruci, jer možete da zamenite stari ako krene da zajebava.
???
oni zapravo nemaju bas nesto puno zajednickog u tehnici ....
Ovde pricamo ko nam je drazi po stilu, a ne ko je bolji ili kvalitetniji .. jer mi svakako nismo kadar ocjenjivati ove legende ....

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 21 Jul 2008, 23:02

ja sam shvatio da je hteo da kaze da ne moze da se odluci zato sto su mu skroz razliciti, a obojicu gotivi.

Dushan S

Post by Dushan S » 22 Jul 2008, 01:53

Molotov wrote: Ovde pricamo ko nam je drazi po stilu, a ne ko je bolji ili kvalitetniji .. jer mi svakako nismo kadar ocjenjivati ove legende ....
Pa lepo je to, ali zar ne bi bilo bolje onda da si otvorio dve teme, po jedna za svakog od njih. Naravno da tema ovaj ili onaj na kraju obično prerasta u koji je bolji. Nije baš ni da su dovoljno slični. Dimbeag je radio agresivnu muziku ali je u suštini daleko rafiniraniji svirač, kod koga se čuje da je ponekad razmišljao o svakoj noti u solo deonici, i kod njega je često solo poprilično odudarao od strejtforvard brutalnosti same pesme. Zakk je na drugoj strani spektra, sve manje brige o konstrukciji sola, a sve više "Sad ću da vas karam" pristupa, u kom se puca odmah iz svih oružja, ono, kako je alkohol uzimao maha i transformisao ga iz finog talentovanog momka u bradatog ex bildera sa viškom kilograma koji je nešto kao ogorčen i ljut na svet, iako je skoro ceo vek proveo živeći udobno i lepo, i radeći ono što voli. Jednostavno imam utisak da bi bilo zahvalnije da postoje dve teme, nego da evo na primer moram da pišem o nekoj dvojci ljudi koji veze nemaju, onda možemo i da napravimo jednu temu o kojoj će da se piše o svim gitaristima, i banja! :D
ja sam shvatio da je hteo da kaze da ne moze da se odluci zato sto su mu skroz razliciti, a obojicu gotivi.
Dimebag na početku sa Panterom, kao i Zakk na početku sa Ozzyjem- gotivim, obojica su mi nekako posle počeli zastranjivati, Dimebag ne toliko ali Zakk definitivno, u svom pristupu da ako spojiš dva krajnje tipična rifa i odsviraš neki ljut solo, to se zove pesma.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 28 Jul 2008, 02:41

zak jer je ziv...........

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 28 Jul 2008, 09:52

Ma volim obojicu, ali vishe volim da cujem Zakka, zato shto nisam neki ljubitelj Dimebag-ovog zvuka...

Ypi raka car

Post by Ypi raka car » 22 Mar 2009, 11:27

Ja vise gotivim Dimea...Mislim da je jedan od razloga upravo taj, sto je njegov doprinos razvoju muzike daleko veci od Zakkovog. Mislim da su oni i slicni i razliciti. Obojica cesto koriste bluz skale, doduse zak vise stagato pentatoniku, ali imaju slican prizvuk. Mada mislim da je dime ipak originalniji i mozda malo vise "iskreniji" i moderniji gitarista.mada opaka su obojica, prosto ih volim!
P.S. Da, mislim da su oni dokaz da je ipak "americka" skola gitare, bazirana bilo na bluzu ili sautern roku definitivno br.1!
Mislim super za one likove tipa malmstin, i ove evropske "brzosvirajuce arpedjiste", ali mislim da ameri imaju daleko sta vise da ponude.Ne pricam ovde o "americkoj krvi", nego o skoli naravno! I da ,na kraju, mislim da svi mi ovde volimo Zaka ili dimea zato sto imaju taj fenomenalan topli zvuk, koji prosto obuzima srce svakog gitarise!
Ziveli braco!

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 22 Mar 2009, 11:34

Ypi raka car wrote:P.S. Da, mislim da su oni dokaz da je ipak "americka" skola gitare, bazirana bilo na bluzu ili sautern roku definitivno br.1!
Mislim super za one likove tipa malmstin, i ove evropske "brzosvirajuce arpedjiste", ali mislim da ameri imaju daleko sta vise da ponude.
Hmm... Koje "evropske" gitariste si cuo pored Malmsteen-a? :D

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 22 Mar 2009, 12:11

Meni su obojica do jaja...
Zakk-a vise slusam, i ono sto radi sa Ozzyem je mnogo bolje i smislenije uradjeno nego ono sa Black Label Society. Solaze i rifovi su mnogo poazljivije napravljeni i uklopljeni, ali opet BLS ima veliku snagu i energiju.
Dimebag-a sam tek skoro poceo da slusa, jbg pantera me nije preterano privukla do sad, a sada mogu samo da kazem WOW... Kakve rifove je taj covek pravio...

dweezil

Post by dweezil » 22 Mar 2009, 12:13

I ja isto mislim da je tema malo bzvz, mislim ako si postavio pitanje ko je drazi, ono je moglo da glasi i recimo "Clapton ili Zakk" ili "Knopfler ili Dimebag", btw Zakk i Dimebag su bili jaki dobri prijatelji i ono a opet svako je bio u nekom svom fazonu, ako cemo realno Dimebag je bio mnogo bolji od vecine danasnjih gitarista, Zakk je ipak, bar po meni malo ispod njega u svim aspektima gitaristike, sto naravno ne znachi da je losh, naprotiv.
da evo sad sam procitao sve iznad i @Dushan S je lepo sve objasnio.

Ma pitanje je tesko i nezahvalno def. :oops:

sub_zer0
MF veteran

Post by sub_zer0 » 22 Mar 2009, 13:54

Koje "evropske" gitariste si cuo pored Malmsteen-a?
Trenutno mi pada na pamet Victor Smolski i Guthrie Govan, ali verovatno ih ima jos. :ziveli:

Post Reply