Da li ste za operu?

Moderators: Critical, Trooper

Post Reply
sinisake
The original one

Re: Da li ste za operu?

Post by sinisake » 09 Sep 2008, 20:34

Da li sam za operu?

Mozda u izmenjenim stanjima svesti, ili pod pretnjom smrcom, drugacije - tesko. :mrgreen:

pipistrello

Post by pipistrello » 10 Sep 2008, 19:08

Cortex wrote:Generalizovati je u startu greshka, ali ja sam bio 2 godine u vezi sa solo pevachicom i sujetnijih, ambicioznijih i nabedjenijih osoba nema(pri chemu ne mislim da je ona bash u potpunosti takva, ali nije daleko). U njenom drushtvu sam se naslushao i nagledao takvih licemernosti i intriga da mi se stomak prevrtao. Prosto ne mogu da verujem kakvi su odnosi na akademiji i uopshte medju profesionalnim shkolovanim muzicharima. Neljudskost vlada tim svetom. Zhelim vam puno srece u ostajanju normalnim.

Dakle sa muzicharkom u vezi...vishe nikad.

Nemojte sad da se mnogo smorite oko ovoga i kao fazon...aaaaaaaa Cortex sad cemo mi tebi da pokazhemo, idiJote jedan :D, opushteno, znam ja da ste vas 3(?) sjaaaaaaaaajne osobe i da niiiiiiiiiiiiste kao ostali. :)

Pozdrav svim solo pevachicama!
Ne necemo te napasti vec uglavnom podrzati...U pravu si...Vecina solo pevaca/ica misle da su popili svu pamet sveta i svu lepotu...i sve...Tako da te u potpunosti razumem...i ja koja sam solo pevacica uvek imam te iste predrasude o drugom/j solo pevacu/ici.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 10 Sep 2008, 19:51

That's the way to post pipistrello my woman! :lol:

pipistrello

Post by pipistrello » 10 Sep 2008, 20:00

:roll:
:wink:

La Divina

Post by La Divina » 11 Sep 2008, 10:30

Zaista vecina muzichara misle da sve znaju... a pevachi narochito! Ali istina je da ovi skromniji uvek bolje znaju... :grummel_2:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 11 Sep 2008, 12:58

pipistrello wrote::roll:
:wink:
Shta je bre ovo? Ja se zezao...

Eh, vi pevachice...

pipistrello

Post by pipistrello » 11 Sep 2008, 21:39

phaaah :lol: Ko kaze da sam ja ozbiljna :lol: ?
Eh vi Cortex-i :lol:

Ylvaon
MF veteran

Post by Ylvaon » 18 Sep 2008, 03:28

Solo pevaci su najgori muzicari od svih, i to je prosta cinjenica. Gotovo svi pevaci jedino znaju da pevaju, pri tom misleci na to da nemaju cak ni najelementarnije znanje solfedja, teorije muzike, dok je njihov odnos prema harmoniji i kontrapunktu ekvivalentan odnosu fizickog radnika i najnovije verzije teorije struna. Oni su sigurni da su centar sveta, da je opera jedina vredna stvar na svetu, ne slusaju nijednu drugu muziku, do vokalnu, i to iskljucivo za svoj glas, i to iskljucivo arije koje najvise rabe ambitus pevaca.

Poznato je da gro pevaca u pocetku uzima note, svira ih na klaviru i skida sluhom kako "ne bi gubili vreme neophodno za vezbanje tehnike".

Ovo vazi za 90% pevaca.

Medjutim, postoji nekolicina onih koji su kasno poceli da pevaju, pa su kao posledicu toga, prethodno zavrsili nesto drugo, recimo, teoretski smer srednje skole ili slicno. Sa tim ljudima je, ukoliko nisu pokondireni od strane svojih profesora, milina raditi. Nekolicina te nekolicine nastavi da se bavi svojim pozivom i jednog dana od njih postaju ljudi kao sto su Maria Callas, Luciano Pavaroti, i tako dalje...

Sto se tice opere, nemojte suditi na osnovu spektakla minulih vekova... To je kao da na osnovu "Smrtonosnog oruzja IV" sudite o celokupnoj filmskoj umetnosti. Opera XX veka i daljih godina je jedna potpuno drugacija tvar od gran opere XIX veka. Cuvena je izjava Georgesa Bizeta u vezi njegove opere "Carmen" i cuvene Toreadorove pesme, ciju je melodiju u pijanom stanju vecina muskog sveta pevala uz tekst "Do-bro nam do-sli, di-re-kto-re nas... Direktore nas!" - "Hteli su (narod) djubre, eto im ga!" I kompozitori su ljudi, i oni moraju da zive od necega... Ja bih se ipak slozio da je "Carmen" manje zlo od "Hocu da te gledam dok se ljubis sa njom / da vidim sta ti fali u krevetu mom"...

A kad smo vec kod Carmen, uzivajte: http://www.youtube.com/watch?v=LNJ9w8KJdKY . Ako neko zeli, moze da proba da nadje nekog instrumentalca na svom solo koncertu u takvom stanju...

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 18 Sep 2008, 11:55

Ovo ne moram ni da gledam, pretpostavicu da je to snimak one "De od nechega" :roll: koja se ubila ko majka pred nastup i posle se pravdala kako joj je neko "sipao drogu u heroin" tj. da ju je napio pred nastup ?!?!?

sinisake
The original one

Post by sinisake » 18 Sep 2008, 13:06

Za tu netrpeljivost studenata muzickih akademija prema pevaljkama i pevacima sam cuo jos davno, i kontam da je potpuno razumljiva i opravdana (ima izuzetak sigurno, ali sto ne bismo generalizovali, kad vec mozemo). :mrgreen:

A drago mi je i da se (neki) muzicki obrazovani ljudi slazu da je opera tezak kich, pa da mi ostali koji je ne volemo ne ispadamo (uvek) seljaci. :mrgreen:

Ylvaon
MF veteran

Post by Ylvaon » 18 Sep 2008, 15:38

Ako vas zanima sta je opera danas, pogledajte klasik opere XX veka, "Wozzeck" Albana Berga, ukoliko pronadjete (video) snimak dobrog izvodjenja, bicete prilicno impresionirani. Ukoliko imate vremena, tu je i vrhunac opere iz doba kada je vecina bila kich - "Prsten Nibelunga" Richarda Wagnera. Takodje, ako vas zanima sta je opera danas danas, tj. u nasoj neposrednoj proslosti, i sadasnjosti, mozda ce vas zanimati da pronadjete operu "Nikson u Kini" (1987) americkog autora Johna Adamsa.

La Divina

Post by La Divina » 18 Sep 2008, 21:27

Ylvaon wrote:Solo pevaci su najgori muzicari od svih, i to je prosta cinjenica. Gotovo svi pevaci jedino znaju da pevaju, pri tom misleci na to da nemaju cak ni najelementarnije znanje solfedja, teorije muzike, dok je njihov odnos prema harmoniji i kontrapunktu ekvivalentan odnosu fizickog radnika i najnovije verzije teorije struna. Oni su sigurni da su centar sveta, da je opera jedina vredna stvar na svetu, ne slusaju nijednu drugu muziku, do vokalnu, i to iskljucivo za svoj glas, i to iskljucivo arije koje najvise rabe ambitus pevaca.
Hvala na komplimentima, narochito na prvoj rechenici! :cry: :cry: :cry:

Ylvaon
MF veteran

Post by Ylvaon » 18 Sep 2008, 21:59

Ali tako je, nazalost! To ne vazi za sve, ali za veliku vecinu situacija stoji bas tako! Ne mogu reci da su pevaci sami po sebi krivi, buduci da postoje profesori koji bi trebali da ih vode ne samo kroz pevanje i ne samo tehnicki gledano, vec i kroz celokupan muzicki zivot i da od njih naprave muzicare, a ne pokondirene idiote kojima je jedina briga gornja granica glasa i to da li su glavna uloga. I medju drugim instrumentima postoje necasni izuzeci, ali ono sto sam video, licno, ja, kod pevaca, prevazilazi sve granice ukusa i razuma. Od toga da oni citanje sa lista gotovo uopste ne poznaju, buduci da vokale rade tako sto ih sviraju pa skidaju sa klavira, preko njihovog odnosa prema muzici do toga kako se ponasaju u radu sa kompozitorima - sve to pokazuje na kom se nivou, barem kod nas, vecinom nalaze pevaci.

Jos jednom cu ponoviti da se ovo NE ODNOSI NA SVE PEVACE, KAO NI NA SVE OPERE! ALI ODNOSI SE NA OGROMNU VECINU!

pipistrello

Post by pipistrello » 19 Sep 2008, 10:08

Solo pevaci-akademci i srednjoskolci-vecina su neskolovani,neki ne znaju ni da citaju note,a da ih pitas koju operu najvise vole,naveli bi ti opere koje su poznate svima pa cak i mojoj sestri koja ima 9 god...i oni kao takvi i dalje misle da su najvazniji,zato sto imaju talenat ili glas...medjutim,nije problem u njima vec u profesorkama...Ja sama znam,da prvo sto su me pitali kad sam dosla da se upisem je sta ces da nam otpevas...i NISTA vise! Dakle,niti je njih briga kakvo ja imam predznanje o operi,o solo pevacicama,niti da li znam note,vazno im je bilo samo da znam da pevam...dakle, taj retardirani skolski sistem u muzickim skolama...kada ti hoces da NAUCIS da pevas i da naucis nesto vise o istoriji,o solo pevacicama i kada umesto svega toga te samo nauce na koji nacin trebas da isfoliras publiku,ako neki tekst nisi naucio napamet...dakle takav sistem ubija volju solo pevaca,koji zaista zele nesto da nauce,a hrani one pevace koji su foliranti.Tako dolazimo do problema...pravih pevaca-onih koji zaista osecaju muziku,je sve manje na sceni,kompozitori se ne usudjuju da komponuju operu za retarde,oni koji se usude zele samo pare,ne dobru muziku i opera trune iz dana u dan...Tuzno,ali i istinito!

Ylvaon
MF veteran

Post by Ylvaon » 19 Sep 2008, 18:28

Postoji jedna profesorica na jednoj akademiji u jednoj zemlji koja ne dozvoljava studentkinjama da dodju na predavanja ukoliko nisu u potpunosti nasminkane i sredjene... Znaci - vidi ih u 8h na akademiji nenasminkane i - vrati ih kuci! Ne dao im bog da dodju na predavanje iz pevanja... Isto vazi ako dodju sa izrastkom (znaci - neofarbane), bezveze obucene, i tako dalje...

Post Reply