Atonalna muzika

Moderators: Critical, Trooper

Post Reply
AllHopeIsGone

Re: Atonalna muzika

Post by AllHopeIsGone » 28 Jan 2009, 13:48

Odjavljujem se sa teme, vrtimo se u krug :shock:

squint your eyes to see clearly.. blur reality to make
it real..

it real..

it real..

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Jan 2009, 15:08

draganmi wrote:...једно време сам студирао астрономију...
Izvinjavam se, ali moram da primetim kako tamo očigledno niste ništa naučili, inače sebi ne biste dozvoljavali tako neuke komentare na temu "harmonije" i "reda" u kosmosu.

Uostalom, poslednji put kada je na osnovu nekakve "kosmičke harmonije" čoveku preporučivano da organizuje svoj život bila je hiljadu šesto i neka.

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 28 Jan 2009, 16:41

draganmi wrote: Драги дечко, Брауново кретање је хаотично, ако то ниси знао.
Evo ja priznajem da ne znam ali voleo bih da saznam....
draganmi wrote: .......једно време сам студирао астрономију.....
....ne znam sad čemu ovo.....

A pošto sam već krenuo da pišem....ne mogu da kažem ni da mi se sviđa ni da mi se ne sviđa....na prvo slušanje svakako jeste odbojno...eto :mrgreen:

ESPLTDVIPER

Post by ESPLTDVIPER » 29 Jan 2009, 10:33

E, ocete sarmu? :D Pravila postoje da bi se krsila..ni slucajno ne krsiti pravila dok se c dur ne ureze na celu :D ,posle toga opusteno...

AllHopeIsGone

Post by AllHopeIsGone » 29 Jan 2009, 22:57

Vracam se samo da bih rekao da je ESPLTDVIPER rekao najkracu i ujedno najpametniju stvar ovde. Bravo matori! :mrgreen:

p.s. 'ocu sarmu, volim sarmu :D

lol

ESPLTDVIPER

Post by ESPLTDVIPER » 30 Jan 2009, 00:16

Sluzimo narodu! Pozdrav

SRVFan

Post by SRVFan » 01 Feb 2009, 04:46

Kratko i jasno! :) Nisam nikad pre slushao ovakvu muziku,dok nisam video ovu temu. I prijatno me je iznenadila! Nemam nikakvo muzichko predznanje u vezi nje, a poshto vidim da i oni koji podrzavaju ovakvu muziku govore da je samo cene,da im nije prijatna za uho,brinem se za svoje mentalno zdravlje... :D Mozda sam neupucen,neobrazovan,glup ili shta vec,ali sam barem iskren... Jednostavno budi u meni neki NOV feeling,ne mislim sad da je atonalna muzika najbolja (ni priblizno),ali mislim da je interesantna! Svidja mi se! :) P.S I nije bilo bash kratko,a bogami ni jasno... :D

Uragan Katrina

Post by Uragan Katrina » 06 Feb 2009, 22:55

Meni atonalna muzika nije tako losa, zavisi i ko je pise. Kompozitori svakako znaju svoj posao i ne pisu nesto sto nema veze sa zivotom. To sto ova vrsta muzike nije prihvacena znaci da je ljudi ne poznaju dovoljno. Nije ni svaka klasicna stvar prijatna za usi. Haydn i Mozart imaju kompozicije koje nisu najuspelije, pa se ni ne izvode. Da bismo prihvatili atonalnu muziku, moramo znati vise o njoj, teoretski, ali i moramo je slusati sovoljno dugo, da bi se nase uho priviklo na nju. Ako posle svega ovoga ne budete videli nista lepo. jednostavno je nemojte slusati i suzdrzite se komentara. Mislila sam da je ova tema otvorena da bi se diskutovalo o atonalnoj muzici sa aspekta harmonije, ne da biste vi pricalu ruzno o njoj i svadjali se. Zaista ima puno da se kaze o ovoj temi, ali korisno...

pipistrello

Post by pipistrello » 06 Feb 2009, 22:58

Uragan Katrina wrote:Meni atonalna muzika nije tako losa, zavisi i ko je pise. Kompozitori svakako znaju svoj posao i ne pisu nesto sto nema veze sa zivotom. To sto ova vrsta muzike nije prihvacena znaci da je ljudi ne poznaju dovoljno. Nije ni svaka klasicna stvar prijatna za usi. Haydn i Mozart imaju kompozicije koje nisu najuspelije, pa se ni ne izvode. Da bismo prihvatili atonalnu muziku, moramo znati vise o njoj, teoretski, ali i moramo je slusati sovoljno dugo, da bi se nase uho priviklo na nju. Ako posle svega ovoga ne budete videli nista lepo. jednostavno je nemojte slusati i suzdrzite se komentara. Mislila sam da je ova tema otvorena da bi se diskutovalo o atonalnoj muzici sa aspekta harmonije, ne da biste vi pricalu ruzno o njoj i svadjali se. Zaista ima puno da se kaze o ovoj temi, ali korisno...
:bow:
konacno neko nesto pametno da kaze :wink:

Uragan Katrina

Post by Uragan Katrina » 07 Feb 2009, 18:18

Imam pitanje: Posto je sasvim jasno da je atonalna muzika sa svim vojim vrstama i podvrstama otisla toliko daleko, da je iscrpla mnoge harmonske nacine komponovanja, sta ce se desiti kad nam dosadi ova vrsta muzike? Kao sto u istoriji muzike biva, svi stilovi se zavrsavaju kada vise nema sta da se iskomponuje, a da bude novo i originalno. Kakva je buducnost atonalne muzike i muzike uopste?

AllHopeIsGone

Post by AllHopeIsGone » 07 Feb 2009, 23:49

Uragan Katrina wrote:Imam pitanje: Posto je sasvim jasno da je atonalna muzika sa svim vojim vrstama i podvrstama otisla toliko daleko, da je iscrpla mnoge harmonske nacine komponovanja, sta ce se desiti kad nam dosadi ova vrsta muzike? Kao sto u istoriji muzike biva, svi stilovi se zavrsavaju kada vise nema sta da se iskomponuje, a da bude novo i originalno. Kakva je buducnost atonalne muzike i muzike uopste?
Ja ne znam koliko je atonalna muzika otisla daleko i da li joj se blizi kraj, al' ovako otprilike, laicki gledano, trajace do god bude genijalnih ljudi koji ce imati hrabrosti, volje i znanja da se bace u kostac sa najslobodnijim podsistemom temperovanog sistema.
Da se ne bih ponavljao, vec sam pisao o tome u jednom postu ranije i to nasiroko, ukratko, mislim da je netemperovani sistem buducnost, naravno samo za podneblje koje ga se uspesno klonilo vekovima. On vec egzistira u drugim svetovima, takodje vekovima :)

27.1.82

Post by 27.1.82 » 30 Mar 2009, 23:51

poslusaj ligettia, pendereckog, kerel husu itd pa ces sigurno naci
"estetike".

Ylvaon
MF veteran

Post by Ylvaon » 03 May 2009, 02:31

Ja isto hocu da kazem da je atonalna muzika degeneracija savrsenstva umetnosti koje su dostigli velikani minulih epoha, a koja se primetila jos kod Beethovena u Velikoj fugi... Malo je velikih ljudskih umova XX veka imalo zrelosti i pameti da ovo primeti, a jos manje da odgovorno i hrabro ustanu u odbranu ideala savrsenstva umetnosti, time zasluzivsi da ih nazovemo: ZASTITNICIMA UMETNOSTI!

Evo, ja sam uspeo da pronadjem opis najslavnije takve akcije, organizaciju koja je stala iza nje, kao i zitije coveka koji ju je sproveo, jednog od najvecih zastitnika ciste umetnosti XX veka:

http://en.wikipedia.org/wiki/Degenerate_art
http://en.wikipedia.org/wiki/Nazi_Party
http://en.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler

Veeeeeeeeeeeeeeliki poljubac za sve muzikologe sa ovog topica! ;*

Bluesko

Post by Bluesko » 03 May 2009, 03:04

Atonalana muzika je keva..... :P :bravo: :bow: :ziveli:

Ylvaon
MF veteran

Post by Ylvaon » 03 May 2009, 03:19

A sada ozbiljno:

Za shvatanje atonalne muzike (kao i bilo koje uostalom) bitno je razumevanje tri stvari:

1. Osecaj disonance je zasnovan na iskustvu.
2. Osecaj tonaliteta je zasnovan na iskustvu.
3. Osecaj muzike je zasnovan na iskustvu.

1. Istorijski gledano, disonanca i konsonanca imaju svoj razvoj kao takve, odnosno, nisu se pojavile takvima bogom dane. U srednjem veku su jedine konsonance bile kvinta, oktava i kvarta (pod uticajem ucenja Pitagore starim tada vec oko hiljadu godina - lupam cifre - a zamislite u skladu sa tim sta se desilo kada su te vrednosti rusene, kolika je pobuna "harmonicara" nastala), pa je cak i postojao vokalni oblik u paralelnim kvartama. Nesto kasnije, terca i njen obrtaj seksta su postale konsonantne (do tada su, kao disonance, bile izrazito nepozeljne), dok je kvarta postala disonantna. Zatim, u baroku se najcesce islo do dominantnog septakorda - u klasicizmu vec postoji dominantni nonakord... I tako dalje. Ne postoji Bog na nebu koji kaze: ovo je lepo, i zato je to konsonanca, a ovo je gadno, pa je zato disonanca. Cak i u okviru tonalnosti, konsonanca i disonanca su vrlo varljive stvari: dominantan akord tonaliteta je veoma disonantan, ali je to disonanca po shvatanju - jer je to po sastavu konsonantan durski trozvuk. Dakle, konsonantna tvorevina moze igrati dvojaku ulogu: ukoliko G Dur akord razresite u C, on je disonantan; ukoliko ga ne razresite (potvrdite ga njegovom dominantom), on je konsonantan. Sve je stvar (ne)razvijenosti svesti i uha, sposobnoscu da se poima i zeljom da se nesto usvoji. Ili ne usvoji.

2. Dalje, da li volite pravoslavno pojanje? Da li volite duhovnu muziku vizantijske, ili cak zapadne katolicke crkve? Ako je odgovor da, onda volite atonalnu muziku. Ta muzika je pisana u starocrkvenom modalnom sistemu koji ne poznaje tonalitete u modernom smislu reci (pogledaj moju temu o modusima). Iz tog sistema se neposredno razvila klasicna tonalnost. Barok, koji svi toliko hvalite i isticete nije imao jos potpuno razvijen tonalitet, dakle - nije bio u potpunosti tonalan! Neki od najkarakteristicnijih alata baroka - frigijski obrt, pikardijska terca, miksolidijsko istupanje, itd. - direktni su zaostaci modalnog sistema. Bahov protestantski koral, koji je nastao po melodijama iz naroda, nije mogao biti harmonizovan strogim tonalnim nacinom, jer bi se tako izgubile karakteristike izvornih melodija. Tonalitet se kod Baha uvek OSECA, ali nije tonalitet sve sto vam je lepo uhu. Zasto vam se tonalitet cini lepim? Zato sto je to postao dominantan sistem u EVROPSKOJ muzickoj tradiciji u poslednjih 400god. Napominjem da je tonalitet evropski izum i da ga nijedna jedina kultura sem evropske nikada nije razvila. Naravno, taj sistem je danas globalno dominantan, zahvaljujuci pomorskim izletima velikih evropskih sila na istok/zapad/sever/jug.

Malo tehnickih podataka: tonalni sistem koji pociva na temperovanom 12-stepenom sistemu je - disonantan! Zasto? Kvintni krug je krug cistih kvinti navise od tona C, kvartni krug krug cistih kvinti nanize od tona C. Iduci na dve strane, dobicemo savrseno nastiman sistem - netacno. Zasto? Kada se dobije lanac cistih kvinti, dolazi do malog izmicanja u nastimanosti tona stvarajuci time disonantan interval tamo gde bi trebala da bude cista kvinta - fenomen poznat kao "Vucji interval" (vise: http://en.wikipedia.org/wiki/Wolf_interval ). Ali, sve kvinte kada se gledaju redom imaju odnos 3:2, koji je, jelda, odnos ciste kvinte. I sta se onda izmislilo? Temperovani sistem, odnosno oktava na 12 delova. Zasto? Zato da bi se dobile JEDNAKO NECISTE KVINTE NA SVAKOM tonu tonaliteta. Kvinta na dobro nastimanom klaviru nije 3:2 vec je predstavljena nekim nepravilnim razlomkom, ali udesenim tako da ne stvara krupnije i nejednake disonance na drugim mestima (vise: http://en.wikipedia.org/wiki/Regular_temperament ). Pored ova dva sistema stimanja, postoje jos mnogi drugi (pogledati rad Harrya Partcha).

Dakle, slusati Mozarta, Haydna, Beethovena znaci slusati jedne od najdivnijih disonanci (da kazem: disharmonicnosti?) na svetu. Idemo dalje.

Temperovani sistem na kojem pociva tonalnost je nastao iz potrebe za dobro nastimanim instrumentima. Ali, za uzvrat, ta potreba je dala muzicka orudja koja ce potonji sistem iskoristiti. Prvo, svi instrumenti su bili podredjeni temperovanom sistemu. Primer: kod gudaca tonovi Es i Dis nisu bili isti. Sada jesu isti. To je dalo samo po odredjenu tehnicku uslovljenost po pitanju sviranja instrumenta, tako da se i citava tehnika gradila oko toga. Dalje, kompozicioni alati kao sto su hromatska i enharmonska modulacija bili su takodje sada dostupni. Modulacije, odnosno, promene tonaliteta su jedni od osnovnih oblikotvornih tehnika klasicne muzike.

Da skratim pricu (koju mogu da produzim, na zahtev): tonalitet nije odraz ustrojstva svemira. Tonalitet je konvencija. JEDNA OD MNOGIH!

3. Debussyjevi rani radovi su ostro primljeni. Kada ga je profesor pitao kojim zakonima se vodi kad pise, on je rekao: Svojom intuicijom. Stravinski - Premijera Posvecenja proleca: pariska publika navikla na sladunjave izvedbe odjednom je suocena sa slikom paganskih slovena koji ubijaju glavnu junakinju u cilju posvecenja proleca - izvedba je prekinuta negodovanjem publike. Danas - obojica su klasici. Mozete ih kupiti u vasim lokalnim samoposlugama. Zasto vecina ljudi slusa pop muziku? Zato sto ne zahteva trud. Tekst je dostupan, muzika je dostupna, sve je na dohvat ruke. Zasto ljudi ne slusaju umetnicku muziku? Jer je nedostupna. Neka je sladja nego neka druga. Ja mrzim kompilacije klasicne muzike "Za opustanje". Na svim tim diskovima nalaze se iste stvari: Albinonijev Adagio, na primer. Zasto volite tu muziku? Culi ste je na reklami, na crtanom filmu, na filmu... Lagana je. Mozete da je pojmite odjednom. Nikada necu zaboraviti sledece: buduci da sam muzikom potpuno sam krenuo da se bavim, jednom sam nabavio Beethovenovu Petu. Pustio sam prvi stav, i nakon "kucanja sudbine na vrata" nista mi vise nije bilo jasno. Ali sam se naterao da slusam. Svaki dan sam slusao, i svaki dan nista nisam razumeo. Zatim sam poceo da povezujem - tema, most, druga tema, razvoj, kulminacija... Kada sam jednom spoznao oblik, znao sta kada da slusam, sta je prvi plan, sta je drugi plan. Zamislite da se nalazite na 2mm udaljeni od platna. Da li nesto vidite? Ne. Sad se udaljite. Da li vidite sliku? Sada da. Isti metod sam ponovio bezbroj puta u zivotu. Svojim najvecim uspehom smatram to sto sam plakao od zalosti kada sam slusao Tuzbalicu Pendereckog. Ta muzika je zahtevna, i zahteva da u nju ulozite, a onda ce vam ona vratiti. A ukoliko to ne zelite, mnogo propustate.

Za kraj, dve surove istine:

1. Atonalna muzika je danas dominantan pravac, pogotovo u Evropi. Svako veliko ime evropske muzike bavi se jednim vidom atonalne muzike. Danas tonalnost vise ne postoji (obrazlozenje ovog stava bi trajalo predugo, ali, na zahtev, ispisacu). Prema tome, zasluzuje paznju, a ukoliko je tako vatreno ne volite - zao mi je, ali ona nece nestati.

2. Vecina ljudi ovde nisu strucnjaci, vec amateri. Vecina vas se bavi popularnim muzickim formama i ne posvecuje muzici dovoljno paznje ni vremena. Jedan drugar je dobro rekao: Pogledajte samo dokle je fizika danas dosla, dokle je matematika dosla... Vi ocekujete da tek tako pustite najnovija dostignuca muzike i razumete ih? Pa to vam je ekvivalentno tome da otvorite teoriju relativiteta i kazete: Aha! Eto, kapiram... Dakle, dokle ne steknete diplomu muzikologa, kompozitora, teoreticara muzike, ili neceg slicnog, ne mozete da napadate atonalnu muziku argumentima kosmickog reda, sem u lokalnoj kafani.

Bez uvrede.

PS: Naravno, niko ovo nece uzeti u obzir, buduci da vec imate svoja misljenja. To koliko sam ja kompetentan da pricam o ovome, a koliko neko drugi isto nije bitno. Ceo ovaj tekst je za onih 2-3 osobe koje ce ovo naterati da se zamisle. A to je meni dosta.

Post Reply