Kakav obrt!oziman wrote:Ipak to je samo moje misljenje, a ko nalazi lepotu u tome, neka slobodno uziva.

Kakav obrt!oziman wrote:Ipak to je samo moje misljenje, a ko nalazi lepotu u tome, neka slobodno uziva.
Не знам шта људе привлачи парадоксалним одговорима. Ћутање је исто толико "одговор" на неко питање, као што је тишина дефиниција музике.oziman wrote:Iskreno svaka cast ! Ovo me je dirnulo i to govorim bez ikakve ironije. Ovo je iznad kako atonalne tako i tonalne muzike.
Sta je istina? Pitao je Irod Isusa.
Cutanje je jedini odgovor.
Sta je priroda Bude? pitali su Nansena , zen ucitelja?
Cutanje je jedini odgovor.
Sta je sustina muzike?
Cutanje je jedini odgovor
Буквално слеђење Шопенхауера и Ничеа из ране фазе, када је био Шопенхауеров следбеник, води у догматизам.cccira wrote:Let me guess... Student filozofije?
Lepo je sve to sto si ti napisao, samo pokusaj ubuduce malo vise da razmisljas svojom glavom umesto da citiras Nicea i Sopenhauera, it will do you good
I, ne, nisi pametniji od svih nas ovde iako to sasvim sigurno mislis
Uvidjas li razliku. izmedju:O vi visi ljudi. Cuvajte se naucnika ! Mrze vas : jer oni su neplodni ! U njih su hladne isusene oci, pred njima svaka ptica lezi ocerupana."
Ovde si u jedan isti kos strpao zadovljstvo zavisno od homeostaze i estetsko zadovljstvo u umetnosti.Задовољство (гратификација) може настати као резултат задовољавања било које нагонске тежње или инстинкта независно од било каквог претходећег бола, задовољавањем колективних односно социјалних (грегарних) потреба (социјална афирмација, конформизам, лидерство, власт, итд.). Задовољењем потребе за сигурношћу, за заштитом, ауторитетом.
Постоји задовољство у игри и раду, у преобликовањеу своје околине, у изградњи самога себе, итд.
Такође задовољство може настати из хармоничних перцепција, или идиличних ситуација или призора, итд
Izvinjavam se svima. Nije mi bila namera da bilo koga vredjam. Ta recenica mi je verovatano izmakla kao posledica vredjanja ,mene licno, od strane Draganmi .Obrati paznju na ove reciRocket Roll wrote:Ničeanac, trpeljiv sam dok ne vređaš druge ljude - dobro je što uopšte neko čita Ničea i Šopenhauera, suviše mladih se danas drogira - ali još jedna izjava tipa "veliko je tvoje neznanje" i zaključavam temu a tebe kandidujem za warn/ban, ok?
(Niče & Šopenhauer su odgovor na sve samo kad čovek ima šesnaest godina... posle dvadesete mu i Derida ide na živce.)
Rocket Roll wrote:Pa, razumem ono "epigon" - ostalo jeste uvreda, i voleo bih da Draganmi povuče svoje reči, iz istih razloga koje sam i tebi naveo.
Razmotrimo sledeće:
- Šopenhauer je mislilac devetnaestog veka, inspirisan budizmom (koji Zapad baš tada detaljnije upoznaje)
- Niče je mislilac devetnaestog veka, inspirisan Šopenhauerom i prezirom (prema tekovinama njemu savremene zapadne kulture)
- Atonalna muzika je muzika koja opisuje la condition humaine dvadesetog veka (posle Aušvica i tehničke revolucije).
Očekivati da će se atonalnost uklopiti u Šopenhauerova i Ničeova merila je kao očekivati od drame dvadesetog veka da poštuje Aristotelova "tri jedinstva" - uzaludna misija. Šopenhauer i Niče se mogu "rastegnuti" na atonalnost kao što bi se i Aristotelov traktat o muzici mogao "rastegnuti" na atonalnost, ali time se ne može shvatiti atonalnost.
Sažeto rečeno - Šopenhauer i Niče nisu krajnje merilo stvari.
(Šopenhauer jeste voleo Rosinija i imao ga celog u ispisu za flautu, ali ko zna? Da je savremenik Džona Kejdža, možda bi imao Kejdža u ispisu za flautu?)
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest