Dushan S wrote:...
Pod rock muzikom prevashodno podrazumevam muzicki izraz urbane generacije adolescentskog doba, doba formiranja identiteta, burnih psiho-fizio-emocionalnih reakcija, doba u kome muzika vecini postaje BITNA, kada mnogi kupuju gitare i pokusavaju da se "izraze", da te svoje, uzburkanim hormonima excitovane, dozivljaje pretvore u poruke, komunikaciju karakteristicnu za tu zivotnu dob. Znaci pre kao socio-biolosko-fiziolosku nuznost koja tvori muzicko-socioloski fenomen 'rock kulture', a tek kasnije kao poslovno-muzicku odrednicu pop kulture potrosackog drustva koja je prepoznala njegov ekonomski potencijal. Muzicki izraz nastao iz potrebe da se prenese poruka bica, jedinke u potrazi za "svojim jatom", a ne kao muzicar, gde je muzika komunikacioni medij, a ne zivotna profesija.
Pretpostavljam da vecina slusalaca na ovaj nacin intuitivno percipira esenciju rock muzike, dok su sa druge strane ambiciozniji muzicari, kojima je muzika profesija ili bar zelja da to postane, i koji bi da, "argumentom" 'tehnicki zahtevnijeg sviranja', koje je, pobogu, po defaultu afirmativno i principom 'vise kompetencije', prenebregnu kriticko pitanje smisla i potrebe za tim u okvirima datog kontexta (rock muzike), te otuda i moj pokusaj da suprotstavim dva extremna stava kritike, od odusevljenja, do potpune negacije lika i dela, kroz pitanja adekvatnosti.
1.U cemu je svrha i dobit "tehnicki zahtevnijeg sviranja" u okviru rock forme?
Nema je, jer je rock muzici imanentna poruka 'generacijskog konsenzusa', muzika kao komunikacioni medij gde je kvalitet u autenticnosti a ne objektivna muzicka estetika.
2.Zar "tehnicki zahtevnije sviranje" nije na ustrb demokraticnosti izraza, kao esencije duha rock-a?
Da jer pomera teziste paznje sa sadrzaja na 'pakovanje proizvoda', tehnicku izvedbu, manje bitnu za ovu muzicko-socijalnu kategoriju, uvodeci trend laznog elitizma.
3.Zar njena redukovana i tehnicki nezahtevna struktura nisu njen manifest u cilju naglaska na istini i snazi poruke?
Da, rock je pre svega izraz mladih, prevashodno muzickih autodidakta, koji putem muzike 'generacijski komuniciraju' prolazeci kroz buran zivotni period samospoznaje, saznanja i zeljom da ta iskustva podele.
4.Sta je to novo i suvislo sto se dobija "tehnicki zahtevnijim svirackim umecem" u takvim okvirima, osim, mozda, mutantnih izraslina na njegovom telu ("aroganciju, izdrkavanje, takmičenje, egoizam (by BoogieWoogie").
Ovo ne implicira da sam protiv svirackog umeca i virtuoziteta, naprotiv, ali nije svaka mehanicka vestina na instrumentu ujedno i muzicka. Problem je sto su mnogi rock "virtuozi" razvili zavidne vestine na gitari ali one nemaju nikakvo svrsishodno muzicko utemeljenje i nisu nastali kao rezultat resavanja nekih objektivno muzickih kompoziciono-izvodjackih problema, vec iz zelje za vestinom 'per se', iako ona nema nikakvu muzicku svrhu, ali u devalvaciji znanja gde se letimicna informisanost i erudicija poistovecuju a od neukog publikuma relativizuju, ta granica se brise i sve sto je vesto proglasava se virtuozitetom i sjajnom tehnikom a oponent tome, pretedent na intelektualni oreol... i slicni stereotipi. Otuda i ova moja metafora ("mutantnih izraslina") koja nije, Dule, nikakav izraz odbojnosti koju osećam prema takvoj muzici, vec ukazivanje na neprirodnost i grotesknost takve, po meni, neadekvatne muzicke nadgradnje. Zato i sledece pitanje:
5.Zasto neko, ukoliko ima ambiciju "tehnicki zahtevnijeg sviranja", ne potrazi adekvatnu formu koja ima strukturalno-sintaksnu predispoziciju za to i u kojoj je to kvalitet.
Zasto? Zasto ta 'rock-guitar-heroes' (pricam o apstraktnoj klasi gitarista koje karakterise relativno jednostavna muzicka struktura bazirana najcesce na rock rifovima ali superiorno mehanicko umece) druzba obitava u adolescentskom rock okruzenju, zasto nisu prosirili te granice poput Holdswortha, Gambalea, Mclaughlina, Oldfielda, Hacketta, Frippa... uspostavivsi adekvatan habitat svojoj potrebi "tehnicki zahtevnijeg sviranja". Tako da se namece logican zakljucak, nesposobnost da nadidju sopstvenu adolescentsku narcisoidnost i postanu kompletni i muzicki respektivni i to nema nikakve veze sa mojim muzickim preferencama vec je logicna konstatacija.
Svakom coveku a posebno umetniku, neophodna je ta korespodencija sa detetom u sebi ali treba razlikovati ono cisto, radoznalo, ljubopitljivo koje nas cini boljim i prijemcljivijim za nove ideje, od infantilnog, narcisnog i manipulativnog koji ne daju da se odraste i sve podredjuju sopstvenom ego-u..., a tim pre sto sam i roditelj, imam motiv i potrebu da demistifikujem "vrednosti", bez zabrana, (nisam pristalica zabrana jer sve sto postoji ima svoj razlog za to), ali je na nama da kroz kriticko promisljanje hijerarhizujemo 'evente' u zivotno konstruktivan enviroment, svodeci pojave na pravu meru a i insistiranje na 'medijatoru' kao posredniku izmedju znanja i pupil-a a ne nastavnika, vaspitaca koji 'uteruju znanje' je svedocanstvo tog mog stava... Dule, stekao si pogresan utisak o meni na osnovu ovih mojih strogih, kritickih i ne friendly postova...
p.s. Eto, poput one price o 'klin corbi', jedna recenica koja mi se ucinila zanimljivom i vrednom komentara kao kamen razdora dve estetike, iznedri pomalo zamornu polemiku koja ni u kom slucaju nije bila cilj. Ocigledan problem te nase rasomonijade je Duletov nastup u ulozi zastupnika muzicarskog ceha i njihovih interesa i moje tvrdoglavosti da izvedem neke, meni bar, logicke implikacije bez zelje da nekog omalovazim a posebno ne talenat i posvecenost Vai-ja, ali i pokusaj pravde, zarad nekih drugih, koji su jos dalje otisli, da dam svoje vidjenje. I na kraju, svaka sličnost sa ljudima i događajima iz stvarnog života je slucajna... ideja je u kritici pojava a ne konkretnih ljudi.
Time bi i zakljucio svoje ucesce u ovom thread-u, s'tim sto bi mozda bilo zanimljivo videti raspolozenje forumasa po ovom pitanju, shvatanja i tumacenja esencije rocka, kao putokaz mladjima, a orijentir meni, jednim +1 ili -1, recimo... (ukoliko je iko stigao dovde

)