Vai @ Arena

Moderators: dejankuki, muki17

Post Reply
Boogie Woogie

Re: Vai @ Arena

Post by Boogie Woogie » 02 Nov 2012, 10:49

Cortex wrote:A dobro jbg Vai je kao jedno veliko dete, mislite da on ne bi umeo sad da svira neshto tipa Scott Henderson-a ili Ford-a? Jok ne bi, nego je prosto ekscentrichna lichnost i voli rock n roll, to ga nikada nije napustilo - samo dobra zabava, glasne gitare, artificial harmonici i dive bombe, comedy momenti izmedju pesama i tako to... Mozhda je to neki vidi ostajanja mladim ceo zhivot ko bi ga znao...U svakom sluchaju ko je bio na koncertu video je da Vai to radi sa podjednakom strascu kao i pre 20 godina i to je neshto shto je po meni vredno poshtovanja. Isto kao Slayer. Sine, ti kad odesh danas na njihov koncert ti nemash utisak da gledash dekice vec razjarene priplodne bikove koji se bore za dominaciju stejdzhom.
meni je cela ta priča interesantna ne zbog muzike (jer nje de facto ni nema) već zbog posebnog fenomena cirkus-muzičara.

Jasno je da je vai savršen tehničar, ali je jasno i to da takvih danas ima i previše, i da svako ko se posveti muzici 24/365 postiže taj nivo.

Ono što nije jasno je, kako to da ti vrsni tehničari nikako da naprave neki hit?
Neku muziku vrednu slušanja.

Da li su i oni toga svesni pa celu priču potpomažu sijalicama i laserima, ne znam - tek, za mene kao predstavnika starije generacije, muzičar stvara muziku, hitove koji tresu ceo svet.
Sve ispod toga nije dovoljno dobro i ne izlazi van okvira zanata.

U tom muzičkom smislu vai je zanatlija-pozer i ništa više od toga..na žalost

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 02 Nov 2012, 10:56

Ono shto sam ja propustio, a ti molim te potkrepi nekim citatom, to je gde smo mi to rekli da je on neki bog muzike, savrsheni kompozitor, da je neshto strashno mnogo bitan i vredan u vasceloj istoriji muzike? to niko nigde nije napisao. Mi samo gotivimo lika, onda odemo na njegov koncert zbog dobre zabave i smeshnih scena and everybody is a Winner. Ok, some guys out there are Weiners. But that's not the point...
Meni on nije ni najzanimljiviji gitarista, ni najkulja lichnost ovako [to mi je Gilbert], niti mi je njegova muzika na plejlistama. Sachuvaj bozhe, choveka nisam slushao ima jedno 5-6 godina, ma vishe.

Nego eto dodje ti da odesh malo da se provedesh, to je roba a ja sam njen konzument, odem kad mi to treba. Sad minpr treba neki brutalan koncert, neshto tipa Cannibal Corpse, ili neki eighties thrash sanfranciscobayarea style. Prosto mi se trazhi, hteo bih malo da slusham uzhivo, da me neko malo siluje tim zvukom po bubnim opnama. Ima sad u novembru neka kao svirka domacih thrash bendova, znam samo za jedan, Azazel, chuo sam fazon 3 pesme pre 10 godina, i u fazonu sam ici cu. Rekao sam ti shto.
Ali ti verovatno i dalje mislish da je to zato shto sam p*der :D

sinisake
The original one

Post by sinisake » 02 Nov 2012, 11:04

A, ne, nije to dovoljno. Molim da umesto mene objasnite Duletu sta fali Stivijevoj kompozitoriki (pogledati 2-3 linka koja je postavio)...

bancika

Post by bancika » 02 Nov 2012, 11:04

Boogie Woogie wrote: meni je cela ta priča interesantna ne zbog muzike (jer nje de facto ni nema) već zbog posebnog fenomena cirkus-muzičara.

Jasno je da je vai savršen tehničar, ali je jasno i to da takvih danas ima i previše, i da svako ko se posveti muzici 24/365 postiže taj nivo.

Ono što nije jasno je, kako to da ti vrsni tehničari nikako da naprave neki hit?
Neku muziku vrednu slušanja.

Da li su i oni toga svesni pa celu priču potpomažu sijalicama i laserima, ne znam - tek, za mene kao predstavnika starije generacije, muzičar stvara muziku, hitove koji tresu ceo svet.
Sve ispod toga nije dovoljno dobro i ne izlazi van okvira zanata.

U tom muzičkom smislu vai je zanatlija-pozer i ništa više od toga..na žalost
i sve to znas na osnovu 17 sekundi klipa iz filma od pre 30 godina? alal vera

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 02 Nov 2012, 11:26

bancika wrote:
i sve to znas na osnovu 17 sekundi klipa iz filma od pre 30 godina? alal vera
ma ok, viđao se tu i tamo taj stivi vaj po spotovima..
čak i da sam hteo ne mogu da izbegnem sve to

ali su laseri, veštački dim, raskrečeni lik sa špicasto-svetlećom gitarom kojipravi face i šreduje ko da ga je neko uključio na dvestadvajs - oformili jedan arhetip koji u startu sadrži:

jeftinoću
nekvalitet
brzu muziku
brzu hranu
brze zvukove
aroganciju
izdrkavanje
takmičenje
egoizam

sve ono što kvalitetni muzičari zapravo nemaju

Kvalitetni muzičari su izgledali skromnije, a svirali lepše
svirali sporije, ali moćnije i lepše
svirali su instrumente koje poštuju, i nisu ih pretvarali u haotični cirkus svojih kompulzivnih -psiho-žvrljoka.

čak sam i harisonu zamerio što je izopačio onog strata svojevremeno..
al dobro, bio čovek u krizi identiteta

bancika

Post by bancika » 02 Nov 2012, 11:36

ma u pravu si totalno, kajem se sto sam bio da ga gledam. Secem desnicu koja ga je dotakla :cry:

Kill surf city

Post by Kill surf city » 02 Nov 2012, 11:41

Boogie Woogie wrote: brzu hranu

Zar nije Stevo vegetarijanac, uz to i pcelar? Jbt, to cak i ja znam. :mrgreen:

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 02 Nov 2012, 11:50

Kill surf city wrote:
Zar nije Stevo vegetarijanac, uz to i pcelar? Jbt, to cak i ja znam. :mrgreen:
moguće, ali njegova svirka ostavlja efekta taman kolko i brza hrana
čim je pojedeš - ubrzo si opet gladan i kao da nikad nisi ni jeo
brzo se troši i još brže zaboravlja

ne izaziva ti mozak već samo zavarava glad,
jede se , ali ne hrani.

Kill surf city

Post by Kill surf city » 02 Nov 2012, 11:51

Ne bih znao to, ne trosim gitarske heroje. :nixweiss:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 02 Nov 2012, 12:02

Zasto?!

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 02 Nov 2012, 12:06

a što se oni zovu heroji..?

ness

Post by ness » 02 Nov 2012, 12:11

Zato sto su sve ono sto ti nikad neces biti ! :mrgreen: Ah da,zaboravio sam,ti si kvazi intelektualac,tebe to ne zanima ! :mrgreen:

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 02 Nov 2012, 12:36

ness wrote:Zato sto su sve ono sto ti nikad neces biti ! :mrgreen: Ah da,zaboravio sam,ti si kvazi intelektualac,tebe to ne zanima ! :mrgreen:
za mene su heroji boško buha i sava kovačević
oni imadoše bombe za pojasom i nož u zubma, tako da mi heroj sa gitarom nije neka uverljiva priča..

ono istina, verovatno hrabro probijaju neke gitarske standarde i kliše'e, ali..retko ko od njih i uspe da pri tom ostane umetnik

uglavnom se svi zadrže na nivou zanatlija koji eto umeju brzo da odsviraju nešto, ili da proizvedu sa gitarom zvuk mačke u teranju..
što je okej
ali nije muzika.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 02 Nov 2012, 12:45

za mene su heroji boško buha i sava kovačević
+ Alija Sirotanovic. Ali, gde je tu Muzika?

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 02 Nov 2012, 12:49

u iskrenoj napacenoj slavenskoj dushi bate kovacha!

Post Reply